Dodaj do ulubionych

Co zrobić z manitoby?

19.01.12, 20:18
Kupiłam pół kg z ciekawości, nie mam doświadczeń z tą mąką. Czy możecie podrzucić jakies proste, przetestowane przepisy? Znalazłam przepis na panettone, ale wolałabym coś wytrawnego, moją mąka to typ "0", bez żadnych domieszek. Z góry dziękuję :-)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Co zrobić z manitoby? 19.01.12, 20:31
      Chleb, pizze itp. Po prostu czesc maki zamien na manitobe. Z samej manitoby tez mozna, ale moim zdaniem wypieki traca na smaku i konsystencji. Mozna tez piec slodkie wypieki drozdzowe: ciasta, brioche itp.
      • squirk Re: Co zrobić z manitoby? 19.01.12, 20:54
        Dziękuję, Linn, zacznę od pizzy :-)
    • Gość: pies-li-kot Re: Co zrobić z manitoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 22:18
      Wytrawnych wypieków z tej mąki nie próbowałam, ale racuchy są niezłe, inne niż na mące typu 450 czy 500. No i genialne francuskie rogale z Kuchni pod wulkanem.
      • squirk Re: Co zrobić z manitoby? 19.01.12, 22:21
        Gość portalu: pies-li-kot napisał(a):

> Wytrawnych wypieków z tej mąki nie próbowałam, ale racuchy są niezłe, inne niż
        > na mące typu 450 czy 500. No i genialne francuskie rogale z Kuchni pod wulkanem
        > .

Dziękuję, "Kuchnię" mam w zakładkach, zaraz tam zajrzę :-)
      • squirk Re: Co zrobić z manitoby? 19.01.12, 22:35
        Przepraszam za zawracanie głowy, ale nie mogę tych rogali znaleźć, oczywiście nie poddaję się i szukam nadal, ale jeśli ktoś ma pod ręką link i może go wrzucić będę bardzo wdzięczna :-)
        • Gość: pies-li-kot Re: Co zrobić z manitoby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 08:55
          kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/12/cornetto-sfogliato-czyli-rogalik.html
          Nawet za bardzo pracochłonne nie są, wbrew pozorom:)
          • squirk Re: Co zrobić z manitoby? 20.01.12, 14:06
            Bardzo dziękuję za link :-)
    • linn_linn Re: Co zrobić z manitoby? 20.01.12, 10:15
      Zapomnialam dodac, ze nie nalezy przekraczac 50% manitoby / niektorzy twierdza, ze 20-30% /.
      • Gość: anthonyb Re: Co zrobić z manitoby? IP: 94.165.12.* 20.01.12, 10:42
        linn zalezy jaka to manitoba. ja nie wglebiam sie za bardzo w sprawy techniczne, ale sa o roznej mocy (W). Niektore trzeba mieszac, ale niektore (szczegolnie te powszechnie dostepne w sklepach) mozna uzywac i 100%.
        Kuzyn meza , ktory jest pizzaiolo, twierdzi, ze w pizzeriach uzywaja wlasnie "0". Ostatnio robilam pizze ze scarola, czyli zamkniety placek pieczony w formie. Zrobilam z pol kg maki manitoba La Conte, wody, lyzeczki soli i lyzki smalcu. Zagniotlam ciasto i odstawilam do wyrosniecia. Pozniej zrobilam pizze. I jeszcze raz odstawilam do wyrosniecia. Upieklam. Ciasto bardzo mi smakowalo. Bede teraz robic z tej maki.
        • linn_linn Re: Co zrobić z manitoby? 20.01.12, 10:56
          Wlasnie zalezy. Moim zdaniem wystarczy dodac troche. Ja kupuje Spadoni albo na stronie Tibiony. Istnieja tez calkowici przeciwnicy uzywania manitoby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka