Dodaj do ulubionych

jak zutylizować dużą ilość bakalii?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 13:32

strasznie dużo mi bakalii po świetach zostało, na keks już nie mogę patrzeć, co jeszcze można by zrobić? macie jakieś propozycje? z góry dziękuję za pomoc!
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 13:33
      Zachowac na Wielkanoc. Przeciez sie nie zepsują. Orzechy, jesli boisz sie, ze zjełczeją, schowaj w lodowce, w szczelnym pojemniku.
      • Gość: miki202 Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 14:58
        Gorzałą zalej
        • Gość: agniesia Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.adsl.alicedsl.de 22.01.12, 11:17
          ja probowalam zrobic nalewke. ale wlasciwie zamiast nalewki mam alkoholizowane bakalie bo caly alkohol bakalie wciagnely - a dalam tyle ile bylo w przepisie
    • Gość: x mieszaj z płatkami owsianymi i mlekiem IP: *.unitymediagroup.de 21.01.12, 15:00
      względnie sokiem pomarańczowym i masz pyszne śniadanie.
      • jagoda85 Re: mieszaj z płatkami owsianymi i mlekiem 22.01.12, 16:43
        No właśnie miałam napisać o "surówce piękności". Wieczorem zalać mlekiem płatki owsiane, nie błyskawiczne oczywiście. Rano dodać to tego łyżkę miodu, trochę soku z cytryny, starte jabłko, wszelakiego rodzaju bakalie, grubo pokrojone orzechy. Pychota, i zdrowe.
    • lonely.stoner Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 16:05
      albo zrob muesli - dokup jakies zwykle platki, zmieszaj z bakaliami i masz gotowe. Reszte mozesz przetrzymac na nastepna okazje, bakalie tak szybko sie nie psuja.
    • Gość: fanka lat 80tych Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.12, 16:27
      krem sultanski?
      pychaciasta.bloog.pl/id,3486302,title,Krem-sultanski,index.html?ticaid=6dc79
      ja z dziecinstwa pamietam, ze w kremie byly orzeczy, migdaly i rodzynki (te ostatnie starannie przeze mnie wydlubywane). Mozan wrzucic, co sie ma pod lapka.
    • momas Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 16:33
      mieszanka studencka do pogryzania
      orzechy, migdaly - makaroniki

ja bym tam zostawila na Wielkanoc. Do mazurka bakaliowego -jak znalazl
    • linn_linn Re: daktyle 21.01.12, 16:36
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2012/01/datteri-con-mascarpone-czyli-bardzo.html
    • Gość: miu Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.fbx.proxad.net 21.01.12, 16:58
      Chlebek bakaliowy. Sa to same bakalie i orzechy, bakalie chyba lekko namoczone, uformowane z orzechami w chlebek (a raczej miniaturowa bagietke) i chyba lekko zapieczone bez zadnego widocznego ciasta. Rewelacyjne, zwlaszcza do kawy. Dostalam w tym roku i niestety nie mam przepisu :( Moze ktos wie jak to cudo zrobic?
      • bene_gesserit Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 20:21
        To niezupelnie to, o co ci chodzi, bo ma duzo jajek, ktorych pewnie w chlebku brak, ale jest co najmniej - sadzac z opisu - tak samo pyszne. Albo pyszniejsze:
        www.najlepsze-przepisy.pl/przepis/mazurek-cyganski/

Pokrojony w paski jest sliczny, wielokolorowy. Dlugo trzyma swiezosc.
    • Gość: jan Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 17:29
      Panforte
    • Gość: anthonyb Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: 151.70.59.* 21.01.12, 18:53
      a jakie komkretnie bakalie?
    • tralalumpek Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 21:34
      a ile to jest 'strasznie duzo'?
      jakie bakalie?
    • kosmopolitesiorbut Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 05:26
      Dla mnie to powyżej 5 kg. A dla Ciebie? I jakich bakalii?
      • Gość: sonia Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 10:27
        mam trochę ponad 4 kg, różne, mieszanka: rodzynki-duże, małe, jasne, ciemne, daktyle, figi, orzechy , migdały, skórki pomarańczowe, limonkowe, wiśnie kandyzowane, żurawina...itp...
        • linn_linn Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 10:32
          To chyba warto tymi skarbami chco w czesci obdzielic innych.
          • Gość: sonia Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 11:40
            jestem nowa tu gdzie obecnie mieszkam, i raczej do obcych z bakaliami w ręku pukac nie będę;-))))
            a nadmiar wziął się stąd, że bakalie kupiłam ja, przysłała mi mama, teściowa, ciocia i na dokładkę pan mąż dwa razy posłuzył się tą sama lista zakupów i nabył podwójnie. dużo zużyłam na świeta, teraz piekłam keksy i bakaliowce, ale ciagle mam i mam...;-)
            • bene_gesserit Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 11:59
              Zrob mincemeat - to taki anglosaski przetwor z bakalii (Delia wymienia konkretne, ale przeciez mozesz uzyc innych), ktorego uzywa sie na swieta i w ogole jesienia i zimą jako nadzienie do kruchych babeczek i tart - ty, nieograniczona anglosaska tradycja, mozesz uzyc ich do strucli, jako nadzienie do pączków, mazurkow itd. Poza tym mincemeat jest swietne z ostrym zoltym serem :)
        • tralalumpek Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 12:09
          - zurawine mozesz jesc 'na surowo' zamiast paluszkow, chipsow,.... bardzo zdrowe
          - migdaly mozesz wykorzystac do upieczenia canztuccini, w zamknietym pojemniku potrafia dlugo wytrzymac a zawsze dla niespodziewanego goscia do kawy sa dobrym dodatkiem
          - rodzynki i orzechy mozesz dorzucic do szarlotki
          - z rodzynek , fig, migdalow orzechow .... mozesz upiec taki prosty placek
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,20857091,20857091.html
          ciasto jeszcze pamietam z mojego dziecinstwa
          • tralalumpek Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 12:10
            cantuccini - mialo byc
            • linn_linn Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 13:19
              Cantuccini moga by pieczone takze z zurawina. Mnie wlasnie takie smakuja najbardziej. Inne niekoniecznie.
              • Gość: tak ale... Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.adsl.highway.telekom.at 22.01.12, 13:40
                nie napisalam ze nie moga byc z zurawina, ja zurawine tez wykorzystuje na inne sposoby, jenak najbardziej zdrowo wykorzystana jest na surowo (suszona) czyli szkoda jej marnowac ;)
                • linn_linn Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 14:02
                  Jesli sie ma 4 kg bakalii, to slowo "marnowac" nabiera innego wymiaru. Ja bym sie w ogole zastanowila nad duaz iloscia zjadanych bakalli w krotkim okresie. Trzeba pamietazc, ze bakalie traktowane sa niestety chemia / po morelach to nawet widac glolym okiem /.
                  Zanim powiemy, ze suszona zurawina jest zdrowa, warto przeczytac skladniki. Byla nawet na ten temat dyskusja:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,122524302,,50_zurawiny_w_zurawinie_.html?v=2
                  Niestety suszona zurawina to glownie cukier: 50% albo i wiecej. Na drugim miesjcu zurawina, a jest tez chyba olej roslinny.
                  • Gość: miu Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.fbx.proxad.net 23.01.12, 01:25
                    Ponad 4 kg bakalii??? Rozdac. Nie ma szans, zeby tyle zuzyc w rozsadnym czasie, chyba ze mamy do wyzywienia kompanie wojska. Przyjaciele, znajomi i rodzina sie uciesza, a bakalie sie nie zmarnuja.

Jesli jak piszesz nie masz tam az tylu znajomych, zeby ich obdarowac poszukaj w necie najblizszej organizacji pomagajacej biednym rodzinom, gotujacym posilki dla bezdomnych, itp. Jesli tego nie zrobisz, to za rok wyrzucisz wszystkie, bo splesnieja, przejda innymi zapachami, itd.
        • kosmopolitesiorbut Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 23:29
          Możesz zamrozić w odpowiedniej wielkości porcjach lub jeszcze prościej, przechowywać w temp. pokojowej w słojach lub szczelnie zamykanych pojemnikach. Co najmniej przez rok nic im się nie stanie niezależnie od napisanej na opakowaniach daty przydatności. Z racji przepisów są znacznie zaniżone.
    • Gość: ann Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.173.16.107.tesatnet.pl 22.01.12, 15:54
      Zrób muffiny! im więcej różnych 'śmieci' tym są lepsze!
      • horpyna4 Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 23.01.12, 09:47
        Bardzo dobry jest kruchy placek z bakaliami. Wyłożyć blachę ciastem (zostawiając część na posypanie) na to dać warstwę dżemu (np. pigwowego, pomarańczowego lub innego dobrze komponującego się z resztą), nasypać bakalii i utrzeć na wierzch przez grubą tarkę resztę ciasta.

Taki placek po upieczeniu można spokojnie zamrozić; oczywiście pokrojony na mniejsze porcje, żeby rozmrażać i zżerać go stopniowo.
        • minniemouse Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 23.01.12, 09:51
          rozsyp ptaszkom i wiewiorkom :)

Minnie
    • Gość: anthonyb Migdaly IP: 94.165.226.* 23.01.12, 10:41
      bardzo dobre ciasto z migdalami
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/03/torta-caprese-czyli-ciasto-z-migdalow-i.html
      i w troche innej wersji
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/06/torta-caprese-al-limone-czyli-ciasto.htmlcantucci
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/05/cantucci-toscani-toskanskie-ciasteczka.html
      mozesz tez zrobic sos do makaronu
      kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/06/busiate-con-pesto-alla-trapanese-czyli.html
    • Gość: anthonyb orzechy IP: 94.165.226.* 23.01.12, 10:47
      jesli pieczesz np. chleb to jest np. pyszny z dodatkiem orzechow wloskich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka