Gość: sonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 13:32 strasznie dużo mi bakalii po świetach zostało, na keks już nie mogę patrzeć, co jeszcze można by zrobić? macie jakieś propozycje? z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 13:33 Zachowac na Wielkanoc. Przeciez sie nie zepsują. Orzechy, jesli boisz sie, ze zjełczeją, schowaj w lodowce, w szczelnym pojemniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki202 Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.12, 14:58 Gorzałą zalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agniesia Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.adsl.alicedsl.de 22.01.12, 11:17 ja probowalam zrobic nalewke. ale wlasciwie zamiast nalewki mam alkoholizowane bakalie bo caly alkohol bakalie wciagnely - a dalam tyle ile bylo w przepisie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x mieszaj z płatkami owsianymi i mlekiem IP: *.unitymediagroup.de 21.01.12, 15:00 względnie sokiem pomarańczowym i masz pyszne śniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: mieszaj z płatkami owsianymi i mlekiem 22.01.12, 16:43 No właśnie miałam napisać o "surówce piękności". Wieczorem zalać mlekiem płatki owsiane, nie błyskawiczne oczywiście. Rano dodać to tego łyżkę miodu, trochę soku z cytryny, starte jabłko, wszelakiego rodzaju bakalie, grubo pokrojone orzechy. Pychota, i zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 16:05 albo zrob muesli - dokup jakies zwykle platki, zmieszaj z bakaliami i masz gotowe. Reszte mozesz przetrzymac na nastepna okazje, bakalie tak szybko sie nie psuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka lat 80tych Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.12, 16:27 krem sultanski? pychaciasta.bloog.pl/id,3486302,title,Krem-sultanski,index.html?ticaid=6dc79 ja z dziecinstwa pamietam, ze w kremie byly orzeczy, migdaly i rodzynki (te ostatnie starannie przeze mnie wydlubywane). Mozan wrzucic, co sie ma pod lapka. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 16:33 mieszanka studencka do pogryzania orzechy, migdaly - makaroniki ja bym tam zostawila na Wielkanoc. Do mazurka bakaliowego -jak znalazl Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: daktyle 21.01.12, 16:36 kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2012/01/datteri-con-mascarpone-czyli-bardzo.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.fbx.proxad.net 21.01.12, 16:58 Chlebek bakaliowy. Sa to same bakalie i orzechy, bakalie chyba lekko namoczone, uformowane z orzechami w chlebek (a raczej miniaturowa bagietke) i chyba lekko zapieczone bez zadnego widocznego ciasta. Rewelacyjne, zwlaszcza do kawy. Dostalam w tym roku i niestety nie mam przepisu :( Moze ktos wie jak to cudo zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 20:21 To niezupelnie to, o co ci chodzi, bo ma duzo jajek, ktorych pewnie w chlebku brak, ale jest co najmniej - sadzac z opisu - tak samo pyszne. Albo pyszniejsze: www.najlepsze-przepisy.pl/przepis/mazurek-cyganski/ Pokrojony w paski jest sliczny, wielokolorowy. Dlugo trzyma swiezosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 17:29 Panforte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: 151.70.59.* 21.01.12, 18:53 a jakie komkretnie bakalie? Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 21.01.12, 21:34 a ile to jest 'strasznie duzo'? jakie bakalie? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 05:26 Dla mnie to powyżej 5 kg. A dla Ciebie? I jakich bakalii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 10:27 mam trochę ponad 4 kg, różne, mieszanka: rodzynki-duże, małe, jasne, ciemne, daktyle, figi, orzechy , migdały, skórki pomarańczowe, limonkowe, wiśnie kandyzowane, żurawina...itp... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 10:32 To chyba warto tymi skarbami chco w czesci obdzielic innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonia Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 11:40 jestem nowa tu gdzie obecnie mieszkam, i raczej do obcych z bakaliami w ręku pukac nie będę;-)))) a nadmiar wziął się stąd, że bakalie kupiłam ja, przysłała mi mama, teściowa, ciocia i na dokładkę pan mąż dwa razy posłuzył się tą sama lista zakupów i nabył podwójnie. dużo zużyłam na świeta, teraz piekłam keksy i bakaliowce, ale ciagle mam i mam...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 11:59 Zrob mincemeat - to taki anglosaski przetwor z bakalii (Delia wymienia konkretne, ale przeciez mozesz uzyc innych), ktorego uzywa sie na swieta i w ogole jesienia i zimą jako nadzienie do kruchych babeczek i tart - ty, nieograniczona anglosaska tradycja, mozesz uzyc ich do strucli, jako nadzienie do pączków, mazurkow itd. Poza tym mincemeat jest swietne z ostrym zoltym serem :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 12:09 - zurawine mozesz jesc 'na surowo' zamiast paluszkow, chipsow,.... bardzo zdrowe - migdaly mozesz wykorzystac do upieczenia canztuccini, w zamknietym pojemniku potrafia dlugo wytrzymac a zawsze dla niespodziewanego goscia do kawy sa dobrym dodatkiem - rodzynki i orzechy mozesz dorzucic do szarlotki - z rodzynek , fig, migdalow orzechow .... mozesz upiec taki prosty placek fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,20857091,20857091.html ciasto jeszcze pamietam z mojego dziecinstwa Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 12:10 cantuccini - mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 13:19 Cantuccini moga by pieczone takze z zurawina. Mnie wlasnie takie smakuja najbardziej. Inne niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak ale... Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.adsl.highway.telekom.at 22.01.12, 13:40 nie napisalam ze nie moga byc z zurawina, ja zurawine tez wykorzystuje na inne sposoby, jenak najbardziej zdrowo wykorzystana jest na surowo (suszona) czyli szkoda jej marnowac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 14:02 Jesli sie ma 4 kg bakalii, to slowo "marnowac" nabiera innego wymiaru. Ja bym sie w ogole zastanowila nad duaz iloscia zjadanych bakalli w krotkim okresie. Trzeba pamietazc, ze bakalie traktowane sa niestety chemia / po morelach to nawet widac glolym okiem /. Zanim powiemy, ze suszona zurawina jest zdrowa, warto przeczytac skladniki. Byla nawet na ten temat dyskusja: forum.gazeta.pl/forum/w,77,122524302,,50_zurawiny_w_zurawinie_.html?v=2 Niestety suszona zurawina to glownie cukier: 50% albo i wiecej. Na drugim miesjcu zurawina, a jest tez chyba olej roslinny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? IP: *.fbx.proxad.net 23.01.12, 01:25 Ponad 4 kg bakalii??? Rozdac. Nie ma szans, zeby tyle zuzyc w rozsadnym czasie, chyba ze mamy do wyzywienia kompanie wojska. Przyjaciele, znajomi i rodzina sie uciesza, a bakalie sie nie zmarnuja. Jesli jak piszesz nie masz tam az tylu znajomych, zeby ich obdarowac poszukaj w necie najblizszej organizacji pomagajacej biednym rodzinom, gotujacym posilki dla bezdomnych, itp. Jesli tego nie zrobisz, to za rok wyrzucisz wszystkie, bo splesnieja, przejda innymi zapachami, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Co to znaczy "strasznie dużo"? 22.01.12, 23:29 Możesz zamrozić w odpowiedniej wielkości porcjach lub jeszcze prościej, przechowywać w temp. pokojowej w słojach lub szczelnie zamykanych pojemnikach. Co najmniej przez rok nic im się nie stanie niezależnie od napisanej na opakowaniach daty przydatności. Z racji przepisów są znacznie zaniżone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? IP: *.173.16.107.tesatnet.pl 22.01.12, 15:54 Zrób muffiny! im więcej różnych 'śmieci' tym są lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 23.01.12, 09:47 Bardzo dobry jest kruchy placek z bakaliami. Wyłożyć blachę ciastem (zostawiając część na posypanie) na to dać warstwę dżemu (np. pigwowego, pomarańczowego lub innego dobrze komponującego się z resztą), nasypać bakalii i utrzeć na wierzch przez grubą tarkę resztę ciasta. Taki placek po upieczeniu można spokojnie zamrozić; oczywiście pokrojony na mniejsze porcje, żeby rozmrażać i zżerać go stopniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: jak zutylizować dużą ilość bakalii? 23.01.12, 09:51 rozsyp ptaszkom i wiewiorkom :) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Migdaly IP: 94.165.226.* 23.01.12, 10:41 bardzo dobre ciasto z migdalami kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/03/torta-caprese-czyli-ciasto-z-migdalow-i.html i w troche innej wersji kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/06/torta-caprese-al-limone-czyli-ciasto.htmlcantucci kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2010/05/cantucci-toscani-toskanskie-ciasteczka.html mozesz tez zrobic sos do makaronu kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.com/2011/06/busiate-con-pesto-alla-trapanese-czyli.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb orzechy IP: 94.165.226.* 23.01.12, 10:47 jesli pieczesz np. chleb to jest np. pyszny z dodatkiem orzechow wloskich Odpowiedz Link Zgłoś