Dodaj do ulubionych

Restauracja tajska - Warszawa

07.02.12, 08:29
Szukam dobrej, godnej polecenia na kolcje z okazji rocznicy ślubu. Zna ktos taka?
Obserwuj wątek
    • Gość: bobralus Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.12, 09:36
      supraom thai food - jest "budka" przy metrze służew i retauracja pod Arkadami na Marszałkowskiej pomiędzy placem Zbawiciela a Konstytucji. Na rocznicę polecam raczej tą drugą lokalizację:)
    • Gość: miu Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.fbx.proxad.net 07.02.12, 11:46
      "Papaja" na Foksal (kucharze pochodza z Tajlandii) - nowoczesnie podane dania tajskie, naprawde piekna prezentacja. Wnetrze nowoczesne, troche tramwajowate z powodu gigantycznego baru.
      "Galeria Bali" na Jasnej - kuchnia szeroko pojetej Azji, sa tez dania tajskie, wnetrze o wiele ladniejsze na rocznice niz w pierwszej, chyba ze lubicie nowoczesnosc.

Obie maja dobra kuchnie i swoje strony w necie, wiec sam zobacz.
    • marghe_72 Re: Restauracja tajska - Warszawa 07.02.12, 14:01
      Moje 5 gorszy
      BUdka na Wałbrzyskiej - niezłe jedzenie ale na imprezę rocznicową się nie nadaje ;)
      Suparom na Marszałkowskiej serwuje raczej chińszczyznę niż tajszczyznę .. nie wiedziec czemu
      Papaja - może być, ale porcje maleńkie i drogo
      Bali - chyba nie ma droższej orientalnej knajpki w W-wie . Moim zdaniem nie warto

Jest jeszcze Lemon Grass (jest ok), Sunanta (osobiście nie lubię, za tłusto i ogólnie jakoś tak nie bałdzo ;), tajskie dania serwuje "Dziki ryż" (jest ok).
      Omijaj natomiast szerokim łukiem "tajską" restaurację mieszczącą się na Starówce, przy Barbakanie. Nazwy nie pomnę.. ale to co tam serwują nie ma absolutnie NIC wspólnego z Tajlandią

Podsumowując - nie ma w stolicy tajkiej restauracji z prawdziwego zdarzenia niestety.
      Nie pomogłam, wybacz
      • Gość: miu Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.fbx.proxad.net 07.02.12, 14:48
        Na rocznice slubu moze byc chyba cos specjalnego? Tak pomyslalam polecajac obie restauracje.
      • froasia Re: Restauracja tajska - Warszawa 07.02.12, 23:47
        Marghe :) Lemon Grass się niestety właśnie zamyka. Tajskich faktycznie dobrych prawie nie ma. Galeria Bali jest kiepska, za to droga. :) Czasy świetności ma zdecydowanie za sobą, jest tam raczej pusto i unosi się dziwny "zapach". Zdecydowanie nie polecam.

Ja dość lubię Sunantę.

Ale nie wiem, czy którekolwiek z tajskich miejsc nadaje się na rocznicową kolację.
    • marghe_72 Re: Restauracja tajska - Warszawa 07.02.12, 16:32
      Decyzja nalezy do autora watku. Moim zdaniem szkoda na te dwie restauracje pieniędzy.
      • Gość: miu Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.fbx.proxad.net 07.02.12, 18:43
        Marghe, mozesz zatem polecic bardzo ladna restauracje na specjalne okazje, z dobra kuchnia i piekna zastawa oraz elegancka obsuga, a rownoczesnie taka ktora uwazasz, "ze warto" (tania lub droga)? Nie musi byc tajska.
    • cpt1 Re: Restauracja tajska - Warszawa 08.02.12, 08:03
      Dziekuje :)
    • Gość: iseul Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: 31.178.125.* 08.02.12, 08:35
      imho nie ma restauracji serwujacej glownie lub wylacznie dania tajskie;
      obawiam sie, ze sa raczej "ogolnoazjatyckie" lub co najwyzej "ogolnochinskie"

z wymienionych papaja jest naprawde ok, jesli kogos na nia stac, na rocznice czy inna okazje fajna, ale to nie jest tak, ze dania sa akurat tajskie;
      ostatnio bylismy tam w kilka osob (wszyscy w tajlandii co najmniej byli, a niektorzy nawet mieszkali), jedzenie bylo super smaczne i bylismy bardzo zadowoleni (mimo ceny, tanio nie jest), ale zaryzykuje, ze nikt z nas nie jadl stricte tajskiego;)
      • corrina_f1 Re: Restauracja tajska - Warszawa 08.02.12, 11:11
        Otworzyło się niedawno coś nowego tajskiego w centrum, ale nazwy kompletnie nie pamiętam. Powinno być w felietonach Nowaka.
        • corrina_f1 Re: Restauracja tajska - Warszawa 08.02.12, 11:14
          cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,104435,10949718,Natara____oryginalna_kuchnia_tajska__.html
          • Gość: iseul Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: 31.178.125.* 08.02.12, 12:07
            ale ta knajpa jest tajska chyba z nazwy;)

wydaje mi sie, ze to jest wlasnie przyklad - dosc typowy - warszawskiej knajpy "ogolnoazjatyckiej";
            ja to nawet rozumiem z biznesowego punktu widzenia, bo pewnie, gdyby byly dania wylacznie np. tajskie czy kantonskie trudnoo bylloby taki biznes utrzymac, bo koszty by wlascicieli pograzyly;
            inna sprawa, ze felietony pana Nowaka sa malo wiarygodne; po pierwsze dlatego, ze mam wrazenie ze jest on bez pudla rozpoznawany i dostaje "nieco" lepsze jedzenie niz ogol; takze dlatego nie wybralabym sie na rocznicowo kolacje do knajpki ktora on polecal;
            po drugie - cenie jego wiedze kulinarna, ale w przypadku kuchni azjatyckich (z ktorych niektorymi sie interesuje i na codzien gotuje) to on ekpertem nie jest, zreszta chyba sie za takiego nie podaje i zamawia z karty jak leci, po prostu pisze czy mu smakowalo czy nie;
            wierze, ze mu smakowalo, ale jesli 3 dania od ktorych zaczyna to krewetki zawiniete w nori, dim sumy i wontony to chyba jakos dziwnie tajskie one sa;)

od recenzji knajpy z oryginalna tajska kuchnia raczej oczekiwalabym, ze krytyk kulinarny sprobuje klasycznego pad thai (to chyba najlepszy test, nie jadlam jeszcze dobrego w warszawie, nawet w "ogolnoazjtyckich knajpach"), curry, sticky rice w jakiejs wersji, zup sie nie czepiam, bo sprobowal akurat, som tam, czy tego jajecznokokosowego deseru wsadzonego do dyni (pojecia nie mam jak to po pol. nazwac);
            mysle, ze tyle by w zupelnosci wystarczylo, zeby przekonac sie o autentycznosci (badz nie) jedzenia;
            • corrina_f1 Re: Restauracja tajska - Warszawa 08.02.12, 12:35
              Ja w tej knajpie nie byłam, więc mojej recenzji tu nie ma. Do recenzji Nowaka podchodzę z dużą dozą ostrożności. A link podałam po prostu bo niedawno wpadł mi w oko.
              • Gość: iseul Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: 31.178.125.* 08.02.12, 13:39
                nie, no jasne, kazda inofrmacja dobra, jak ktos bedzie chcial, to sobie sprawdzi i tyle;
    • marghe_72 Re: Restauracja tajska - Warszawa 08.02.12, 13:06
      Do Natary się wybieram wkrótce, zdam relację.
      Ale nie nastawiam się na prawdziwie tajskie jedzenie.. zresztą wystarczy przeczytac recezję Nowaka, żeby się zorientować, że serwują tam niezły miszmasz

Miu,
      Delizia - bardzo dobra włoska kuchnia (nie oklepana, czyt. nie znajdziesz tam carbonary, pizzy ani sałatki caprese ;-) )
      La Table - kuchnia europejska ;) , ale uprzedzam - porcje nie za duże, a ceny dośc wysokie
      Ostatnie odkrycie (ukłony na Froasi) - L'Arc na Puławskiej

myślę, że wszystkie 3 nadają się na rocznicową kolację, ale lepiej jeszcze sobie wygooglać wnętrza ;)
      • Gość: miu Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 19:00
        Dzieki :)
    • Gość: genny Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 13:19
      Zupełnie nietajska, ale skoro zaczynamy rocznicowe (wystrój, jedzenie, klimat), to mogę polecić Różaną. Ale ceny ma ho, ho
      • Gość: miu Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.fbx.proxad.net 08.02.12, 19:02
        A tam koniecznie na deser tort bezowy kawowo-daktylowy (i nie dac sie wkrecic w pomaranczowy ani zaden inny!).
    • jop Re: Restauracja tajska - Warszawa 08.02.12, 22:16
      Zdecydowanie "The Oriental" w Sheratonie.
    • iwonka55 Re: Restauracja tajska - Warszawa 09.02.12, 08:35
      ja lubie podczytywac bloga Latajace Talerze (znajdziesz w googlach), autorzy czesto odwiedzaja restauracje raczej z wyzszej polki i bardzo ciekawie i krytycznie je opisuja, moze u nich znajdziesz to, czego szukasz

pozdrawiam
      iwona
    • cpt1 Re: Restauracja tajska - Warszawa 09.02.12, 15:09
      Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Przegladalam strony wiekszosci restauracji przez Was polecanych i juz sama nie wiem co zrobic?
      Maz chcial do tajskiej bo mialo byc "cos innego" ale teraz stwierdzil ze nie musi to byc koniecznie tajska.
      Wiec sama nie wiem co wybrac aby bylo smacznie, w jakiejsc rozsadnej cenie i milym wnetrzu?
      Napewno odpada kuchnia wloska, grecka, meksykanska, chinska i japonska.
      Rocznica za miesiac ale wolalabym miec cos wczesniej zaplanowane...
      • marghe_72 Re: Restauracja tajska - Warszawa 09.02.12, 16:28
        cpt1 napisał:

> Napewno odpada kuchnia wloska, grecka, meksykanska, chinska i japonska.
        > Rocznica za miesiac ale wolalabym miec cos wczesniej zaplanowane...
        Patrzyłaś na menu w L'Arc?
        • marghe_72 Re: Restauracja tajska - Warszawa 09.02.12, 16:31
          Jeszcze Opasły Tom, ale tam mało miejsca :)
    • corrina_f1 Re: Restauracja tajska - Warszawa 09.02.12, 16:18
      Zupełnie w innych klimatach, na bardzo wysokim poziomie (ale również niestety cenowo - wyróżnienie w przewodniku Michelina) moim zdaniem świetna na taką okazję jak rocznica, jest restauracja Karola Okrasy w Intercontinentalu.
      • chenoa1 Re: Restauracja tajska - Warszawa 11.02.12, 06:51
        Polecam Ci fracuską LArc Varsovie ale także Josephs Wine and Food. Jedzenie co prawda nie jest tajskie, ale nie jest też banalne. Interesujące połączenia, rewelacyjne wykonanie, miła atmosfera. Z górnej półki dla mnie no.1 jest Atelier Amaro, pisałam o nim tu niezła jest także Tamka 43.
    • marghe_72 Re: Restauracja tajska - Warszawa 11.02.12, 22:36
      No to byłam w Natarze
      a. na imprezę rocznicową się toto absolutnie nie nadaje. Wnętrze malenkie, niezbyt ładne, obsługa tez nie najlepsza
      b. jedzenie (przynajmniej to, które my zamówiliśmy ) naprawdę w porządku. Moim zdaniem lepsze niż w innych warszawskich tajskich knajpkach
      Jedyne zastrzeżenie mam do sataja z krewetek. Szkoda pieniędzy na 3 mizerne krewetki nadziane na patyk ;)
    • Gość: gość portalu Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.13, 21:00
      Polecam nowootwartą restaurację tajską "Natara" na Starówce - ul. Szeroki Dunaj 13.
      Menu, jakość i smak dań - bardzo dobra (a miejscami nawet wybitna).
      Lokalizacja - przyjemny zaułek na Starówce.
      Lokal - na parterze około 50-60 miejsc, w piwnicy bar i ok. 20 miejsc (ew. salka do tańca).
      Na poddaszu możliwe jest dodatkowo wynajęcie sali na ok 30-50 miejsc. W lecie - ogródek.

Na stronie fb jst wiele informacji i zdjęć: www.facebook.com/pages/Natara-restauracja-tajska/197523496936057

• Gość: tereska77 Re: Restauracja tajska - Warszawa IP: *.play-internet.pl 19.07.14, 22:37
        Dzięki za wszystkie namiary... :) Ja dorzucę Papayę. Pysznie tam! :)
        • alicjazkrainy87 Re: Restauracja tajska - Warszawa 02.08.14, 19:30
          Zgadzam się, Papaya wymiata :) Ja tam byłam najpierw na sushi, a dopiero potem odkryłam bogactwo tajskiej kuchni. Dotąd nie byłam fanka azjatyckiego jedzenia w ogóle, prócz sushi. Teraz jestem zakochana :)
    • squirk Re: Restauracja tajska - Warszawa 18.10.14, 16:36
      Gość portalu: tina napisał(a):

Im słabsza/bardziej beznadziejna firma tym żałośniejszy spam.
      Tę powyżej trzeba najwyraźniej omijać z daleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka