Gość: ania IP: *.resetnet.pl 13.06.04, 22:24 Proszę o sprawdzony przepis na keks dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: Proszę o sprawdzony przepis na Keks 13.06.04, 23:08 15 dkg masła lub margaryny 5 jaj 20 dkg cukru pudru 30 dkg maki 10 g proszku do pieczenia cukier waniliowy 50 dkg bakalii(duzo włoskich orzechów i fig przede wszystkim, rodzynki,migdaly, skórka pomaranczowa kandyzowana mozna tez morele czy kandyzowane owoce- papaja, ananas) cukier waniliowy Masło utrzec, dodawac po 1 jaju(całym), potem cukier, c. waniliowy i na koncu po troche przesianej maki z proszkiem.Ucierac, az bedzie puszyste.Nie przejmowac sie, ze po dodaniu jaj do masła masa wyglada na zwarzona, potem wszystko pieknie sie połączy(moja mama po raz pierwszy mało sie nie poplakała, jak zobaczyla ze te jaja z masłem tak sie dziwnie zachowuja, okazalo sie ze niepotrzebnie sie martwila).Dodac bakalie obtoczone w mace.Włozyc do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bulka tarta.Piec ok. godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Keks wychodzi wspanialy, smak zalezy oczywiscie od dodanych bakalii, dlatego ja ich nie załuje, efekt jest taki, ze po 2 dniach keksa ani sladu(2 osoby jedza). Źródlo- Kuchnia Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Proszę o sprawdzony przepis na Keks IP: *.resetnet.pl 15.06.04, 07:49 Dzięki Bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
aga857 Re: Proszę o sprawdzony przepis na Keks 15.06.04, 09:22 20 deko mąki 20 deko cukru 20 deko margaryny 5 jajka płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka spirytusu ( może być jakaś wódka, koniak) 20-30 deko bakalii Margarynę ucierać mikserem, dodając cukier i żółtka. Wlać spirytus. Wsypać mąkę z proszkiem- wymieszać łyżką. Potem dodawać po łyżce ubitej piany z białek i bakalii. Bakalie muszą być wczesniej oprószone mąką!! ( do miseczki wsypać bakalie, dodac łyżkę mąki i potrząsnąć). Piec około 50 min w 170 st. Przepis na keksówkę - wysmarowac masłem i posypać tartą bułką. Ten keks piekę od kilku lat- jest pyszny!! Odpowiedz Link Zgłoś