Dodaj do ulubionych

Jak Wam sie wydaje?

15.06.04, 14:46
naczynie do zapiekanie (my precioussss) wysmarować masłem, do tego dać fasolke szparagową, obłożyć mięsem mielonym (jagnięcina) , pokruszyć fety, polać oliwą z oliwek i zioła (do wyboru: szałwia, bazyliea).
Ma sens?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 14:49
      a gdzie mój ulubiony czosnek?
    • roseanne Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 14:50
      moim skromnym to do baraniny i fety to raczej tymianek, oregano...

i jakies pomidorki az sie prosza, moga byc jako dodatkowa suroweczka
      • giezik Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 14:53
        aaaaa, czosnek racja. Co do ziół, kiedy ze świeżych ma tylko wymienione, a wyłazić to mi sie już nie chce.

(feta skleic powinna wsio)
        • roseanne Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 14:59
          w takim razie bazylia
    • taka_tam Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 14:51
      ja dodałabym jakiegoś sosu, coby połączyć składniki (lubię mastko)...
    • lunatica stwierdzam rażący brak pomidorków! n/t 15.06.04, 14:52

• hania55 Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 15:07
      Brzmi b. dobrze, ale ja bym tam rzeczywiście jakieś pomidory wrzuciła. Co
      chodzi o zioła - więcej bazylii niż szałwi + szczypta oregano. Albo zamiast
      fasolki szparagowej taką np. cukinię... Ale to już fantazje na temat ;-)
    • brunosch Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 15:15
      nooo, nie wiem.
      Wydaje mi się, że trudno będzie zsynchronizować miękość fasoli i mięsa (sądzę,
      że mięso będzie szybciej). Fasolka bez płynu nie zmięknie, dlatego muszą być
      pomidory, żeby coś puściło sok, bo w samą jagnięcinę bym nie wierzył.
      Jagnię trzeba starannie doprawić - czosnek niezbędny, feta na sam koniec, bo
      zwęgli się, a nie o to chodzi.
      • giezik Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 15:27
        to wsadzenie fasolki prosto do zapieczenia to z inspiracji p. Mayes Ale faktycznie, moze letko choć podgotuje (znalazlem puszke pomidorów, to może uratowac nieco - ale wtedy mi ta feta nie pasi)
        • hania55 Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 15:32
          Feta z pomidorkami z puszki pasi jak najbardziej. Robiłam w sezonach nie-
          pomidorowych zupę z pomidorów z puszki + pokruszona feta, albo parmezan starty.
        • brunosch Re: Jak Wam sie wydaje? 15.06.04, 15:33
          Dlaczego feta nie?
          Zapuszkowane pomidory odparuj nieco, dodaj ziół (po prostu - rzadki sos
          pomidorowy) daj obgotowaną fasolę na dno naczynia, zalej połową sosu, na to
          mięso, pokapane z góry resztką sosu. A jak zacznie świetnie pachnieć - rozłóż
          po całości ser.
          Chyba, że chcesz ser dodać do mięsa, to wtedy co innego i bardzo ciekawe. Ale
          fasolkę jednak obgotuj na półmiękko.
          • hania55 Obgotowanie 15.06.04, 15:38
            Jeśli masz naczynie do gotowania na parze, obgotuj fasolkę na parze. Będzie w
            sam raz jędrna.
            • Gość: giezik Re: Obgotowanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.04, 16:32
              nie posłuchałem i teraz cholera walcze, zeby zmiękła. A niby taka młoda
              • Gość: szopen pieczonko IP: 204.79.89.* 16.06.04, 06:05
                Ja robie cos podobnego ale inaczej (coz za stwierdzenie:))).
                Jagniecine w kawalkach sporych najpierw marynuje przez noc, marynata wg gustu
                ja robie bardzo ostra, duzo czosnku i ziol.
                W "my precious" na spodzie ukladam gruba warstwe pokrojonych w kostke i
                wymieszanych: selera naciowego, cebuli i marchewki (czasem grsc oliwek). Na to
                jagniecine. Potem do pieca przykryte az mieso bedzie gotowe, nastepnie dolac
                troszke wody i piec jeszcze 15 minut odkryte na MAX aby zrobila sie chrupiaca
                skorka.
                Mieso wyjmuje, warzywa troche ugniatam widelcem z tego powstaje wysmienity sos.
                Jem z ryzem lub mlodymi ziemniaczkami.

Co do pomidorow z puszki to trzeba pamietac o tym ze sa one zbierane i
                przetwarzane w szczycie sezonu kiedy sa najlepiej dojrzale i maja najwiecej
                smaku. Rezultat uzywania pomidorow z puszki o ile danie sie gotuje/piecze jest
                zwykle lepszy od uzycia pomidorow ze sklepu (oprocz sezonu oczywiscie) jako, ze
                te sa zwykle przemyslowo dojrzewane i smak maja ....
              • brunosch No i jak? 16.06.04, 08:09
                Napisz, giezik jak Ci poszło, bo pomysł wyglądał smakowicie.
                • giezik Re: No i jak? 16.06.04, 12:19
                  sukces by l powiedzmy polowiczny. Tzn, w mojej opini (a moze to tylko
                  psychiczne bylo) - fasolka by la zbyt twarda. Za to mua żonka powiedziala, ze
                  pycha bardzo.
                  Aha czosnek potraktowalem w sposob moj ostatnio absolutnie ulubiony - czyli
                  cale zabki z lupinkami (jak w przepisie na kurczaka w 40 zabkach).
                  • brunosch Re: No i jak? 16.06.04, 12:50
                    giezik napisał:

>w mojej opini (a moze to tylko psychiczne bylo) - fasolka by la zbyt twarda.

Zostałes zahipnotyzowany? ;) To teraz w drugą stronę - ona wcale nie była
                    twarda, tylko jędrna i po prostu nie rozgotowała się na amen, jak innym. O!
                    • giezik Re: No i jak? 16.06.04, 12:52
                      surowizna nie jechalo, to fakt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka