Dodaj do ulubionych

Boeuf strogonoff

16.04.12, 08:04
i pytanie związane z gotowaniem na 30 osób.Pierwszy raz mam upichcic aż taki gar.Nie wiem ile mięsa kupić.Prosze podpowiedzcie!
Z reszta składników sobie poradzę.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Boeuf strogonoff 16.04.12, 09:17
      ale na przystawke czy jako glowne?
      jesli jako glowne, to ja bym przynajmniej 150g miesa liczyla. i troche zapasu.
      czyli potrzebujesz najmarniej 5 kg poledwicy wolowej.
      p.s. strogAnoff nie strogonoff
      • Gość: ja ani tak ani siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 09:31
        StrogonoW piszemy(po polsku) , a wymawiamy z rosyjska - stroganow
        • ania_m66 a u mnie tak 16.04.12, 11:40
          de.wikipedia.org/wiki/B%C5%93uf_Stroganoff
          autorka postu posluzyla sie ta wlasnie nazwa piszac ja nieprawidlowo.
        • qubraq Re: ani tak ani siak 16.04.12, 15:16
          Gość portalu: ja napisał:

> StrogonoW piszemy(po polsku) , a wymawiamy z rosyjska - stroganow

Блюдo являетcя типичным придyмaнным блюдoм, тo еcть не имеет нaрoдных кoрней. Нaзвaнo в чеcть грaфa Стрoгaнoвa Алекcaндрa Григoрьевичa :-)
          • Gość: GMK Re: ani tak ani siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 15:28
            Bardzo trudno jest w jednym garze upichcić taką masówkę . To danie ( aby nie wywoływać rozruchów pominę nazwę, mam to w nosie) z założenia jest tak wykwintne że przygotowywane tuż przed podaniem. Mięsko musi być opieczone z każdej strony na patelni, i to krótko, nie da się tego zrobić na 150 osób. Chyba, że chcesz podać gulasz lub forszmak, ale robienie tych dań z polędwicy to przesada.
            Są potrawy, które nigdy nie udają się w ilościach hurtowych. Dla mnie drugim takim daniem jest jajecznica. Maximum z 4 jaj. Jeśli więcej oso to smażę kilkakrotnie.
            • krysia2000 Re: ani tak ani siak 16.04.12, 17:28
              Zgadzam się i również zastanawiałam się, jak można Stroganowa dla 30 osób wykonać. Już pomijając koszt polędwicy wołowej dla tylu osób. O wiele taniej będzie udusić łopatkę wołową, w piwie na przykład, jak to niedługo zaprezentuję.
            • horpyna4 Re: ani tak ani siak 17.04.12, 10:26
              Ale właśnie przez to, że można podsmażać małymi porcjami, a potem tylko zbiorowo dusić, potrawa ta jak najbardziej nadaje się do produkowania w ilościach hurtowych.
              • Gość: GMK Re: ani tak ani siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.12, 11:42
                Ale to danie polega na tym właśnie, że nie dusi się mięsa godzinami. Godzinami to dusi się gulasz czy jak tam zwał.. Jedna warstwa opieczonego mięsa jest podawana w towarzystwie śmietany i ewentualnie pieczarek. I koniec. Czas przygotowania kilka minut... i wielkość gara nie ma nic do rzeczy, patelnia wystarczy...
            • mhr2 Re: ani tak ani siak 17.04.12, 10:55
              Gość portalu: GMK napisał(a):

> Bardzo trudno jest w jednym garze upichcić taką masówkę

moze ma duze garnki?, mieso w piekarniku pod grylem ladnie i szybko bedzie gotowe,
              potem tylko do gotowego sosu dodac,
        • klara551 Re: ani tak ani siak 16.04.12, 18:10
          Po polsku piszemy i czytamy Stroganow,bo tak nazywał się generał któremu potrawę poświęcono. Poniżej ktoś poprawnie napisał to po rosyjsku. W starych książkach kucharskich potrawę nazywają zrazikami a,la Stroganow. Jest to podsmażana polędwica wołowa i duszona w sosie bulionowo-śmietanowym bez dodatku pomidorów czy pieczarek. Ale każdy może według swojego smaku ją modyfikować. Pieczarki pewnie dodano po to,żeby obniżyć koszt potrawy.
          • Gość: ja i tak i siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 18:27
            Wielki słownik wyrazów obcych PWN (Warszawa 2003), który podaje: boeuf Strogonow [wym. bef strogonow] lub boeuf Stroganow
            • Gość: dorotkah Re: i tak i siak IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.04.12, 06:03
              Ja w PRL uczona myslalam,ze sie mowi "bif strogonow".Moja babcia tez tak mowila choc przed wojna uczona.To bardzo niewlasciwie czy moge nadal uzywac.Czy to tak jak powiedziec "tego torta"?
              • billy.the.kid Re: i tak i siak 17.04.12, 07:31
                jeśli piszemy pa russki STROGANOW chyba powinnno sie czytać STRAGANAW.
                /O niekacentowane czytamy jako A/.
                • Gość: anthnyb Re: i tak i siak IP: 151.70.52.* 17.04.12, 09:04
                  o nieakcentowane w rosyjskim czytamy jako a ????
                • kosmopolitesiorbut Re: i tak i siak 17.04.12, 09:56
                  billy.the.kid napisał:

> jeśli piszemy pa russki STROGANOW chyba powinnno sie czytać STRAGANAW.
                  > /O niekacentowane czytamy jako A/.
                  Żeby te brednie były chociaż interesujące... Po raz kolejny dyskusja o wszystkim i o niczym na ten sam temat. Ot pierwsze z brzegu:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,77,97509859,97521787,i_po_co_te_zlosliwosci_.html.
                • qubraq Re: i tak i siak 17.04.12, 11:59
                  billy.the.kid napisał:

> jeśli piszemy pa russki STROGANOW chyba powinnno sie czytać STRAGANAW.
                  > /O niekacentowane czytamy jako A/.

wg mnie po rosyjsku mówi sie [strOganow] akcentując pierwsze "o" - od slowa [strOgij] surowy, srogi... nie ma tego nazwiska w Ożegowie ale jakos tak mi ono brzmi w uszach... :-)
                  • mhr2 Re: i tak i siak 17.04.12, 12:08
                    qubraq napisał:

> wg mnie po rosyjsku mówi sie [strOganow] akcentując pierwsze "o" ,

w tlumaczeniu glosnikowym tez tak slysze, wiec masz racje
                    • Gość: anthonyb Re: i tak i siak IP: 94.167.176.* 17.04.12, 19:10
                      jak sie wymawia po rosyjsku to ja nie wiem. Wiem, ze po polsku to bif strogonow. Ale wypisywanie takich bredni, ze o nieakcentowane po rosyjsku czyta sie jako a to juz male przegiecie.
                      • Gość: x zdziwisz się ale to prawda IP: *.unitymediagroup.de 17.04.12, 19:56
                        • anthonyb jaka prawda 17.04.12, 23:11

• anthonyb odwoluje... 17.04.12, 23:33
                            ... billy.the.kidd przepraszam, ze podwazylam Twoje slowa
                            moge to wytlumaczyc tylko chwilowym zacmieniem.

• doral2 Re: i tak i siak 17.04.12, 20:30
                        autorce wątku kalafiorem lata, jak się pisze i wymawia nazwę tego dania.
                        pytała jak je zrobić.
                        bo goście będą konsumować danie, a nie jego nazwę.
                      • beata_ Re: i tak i siak 17.04.12, 21:10
                        Gość portalu: anthonyb napisał(a):

> [...] Wiem, ze po polsku to bif strogonow.

A niby skąd się ten "bif" wziął? Bo zdaje się, że wymowa boeuf [bœf] brzmi inaczej :-)

Co nie zmienia faktu, że nijak się to ma do problemu autorki wątku :-)
                        • anthonyb Re: i tak i siak 17.04.12, 23:14
                          tak w polskiej wersji mamusia moja mowila, w dawnych czasach
                          • beata_ Re: i tak i siak 18.04.12, 02:48
                            anthonyb napisała:

> tak w polskiej wersji mamusia moja mowila, w dawnych czasach

Co nie znaczy, że jest to forma właściwa :-)
                            Oczywiście z całym szacunkiem dla mamusi...
                      • qubraq Re: i tak i siak 18.04.12, 09:28
                        Gość portalu: anthonyb napisał(a):

> ... bredni, ze o nieakcentowane po rosyjsku czyta sie jako a ...

Antosiu, nie złość się, nie warto... ale to nie brednia, to prawda :-)
              • Gość: senin Re: i tak i siak IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.12, 12:14
                Gość portalu: dorotkah napisał(a):

> Ja w PRL uczona myslalam,ze sie mowi "bif strogonow".Moja babcia tez tak mowila
                > choc przed wojna uczona.To bardzo niewlasciwie czy moge nadal uzywac.

ja tez tak mam/ i nie bede o jedna samogloske kopi kruszyc :P

>Czy to tak
                > jak powiedziec "tego torta"?

mysle ze to nie jest az tak paskudnie dolujace, gorszym wyrazeniem moze byc tylko "narobilas mi smakA"...brrr
    • krysia2000 Re: Boeuf strogonoff 17.04.12, 13:30
      Masz rację. Mięso się pożera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka