renata.36 16.04.12, 08:04 i pytanie związane z gotowaniem na 30 osób.Pierwszy raz mam upichcic aż taki gar.Nie wiem ile mięsa kupić.Prosze podpowiedzcie! Z reszta składników sobie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Boeuf strogonoff 16.04.12, 09:17 ale na przystawke czy jako glowne? jesli jako glowne, to ja bym przynajmniej 150g miesa liczyla. i troche zapasu. czyli potrzebujesz najmarniej 5 kg poledwicy wolowej. p.s. strogAnoff nie strogonoff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ani tak ani siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 09:31 StrogonoW piszemy(po polsku) , a wymawiamy z rosyjska - stroganow Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 a u mnie tak 16.04.12, 11:40 de.wikipedia.org/wiki/B%C5%93uf_Stroganoff autorka postu posluzyla sie ta wlasnie nazwa piszac ja nieprawidlowo. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ani tak ani siak 16.04.12, 15:16 Gość portalu: ja napisał: > StrogonoW piszemy(po polsku) , a wymawiamy z rosyjska - stroganow Блюдo являетcя типичным придyмaнным блюдoм, тo еcть не имеет нaрoдных кoрней. Нaзвaнo в чеcть грaфa Стрoгaнoвa Алекcaндрa Григoрьевичa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: ani tak ani siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 15:28 Bardzo trudno jest w jednym garze upichcić taką masówkę . To danie ( aby nie wywoływać rozruchów pominę nazwę, mam to w nosie) z założenia jest tak wykwintne że przygotowywane tuż przed podaniem. Mięsko musi być opieczone z każdej strony na patelni, i to krótko, nie da się tego zrobić na 150 osób. Chyba, że chcesz podać gulasz lub forszmak, ale robienie tych dań z polędwicy to przesada. Są potrawy, które nigdy nie udają się w ilościach hurtowych. Dla mnie drugim takim daniem jest jajecznica. Maximum z 4 jaj. Jeśli więcej oso to smażę kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Re: ani tak ani siak 16.04.12, 17:28 Zgadzam się i również zastanawiałam się, jak można Stroganowa dla 30 osób wykonać. Już pomijając koszt polędwicy wołowej dla tylu osób. O wiele taniej będzie udusić łopatkę wołową, w piwie na przykład, jak to niedługo zaprezentuję. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: ani tak ani siak 17.04.12, 10:26 Ale właśnie przez to, że można podsmażać małymi porcjami, a potem tylko zbiorowo dusić, potrawa ta jak najbardziej nadaje się do produkowania w ilościach hurtowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: ani tak ani siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.12, 11:42 Ale to danie polega na tym właśnie, że nie dusi się mięsa godzinami. Godzinami to dusi się gulasz czy jak tam zwał.. Jedna warstwa opieczonego mięsa jest podawana w towarzystwie śmietany i ewentualnie pieczarek. I koniec. Czas przygotowania kilka minut... i wielkość gara nie ma nic do rzeczy, patelnia wystarczy... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: ani tak ani siak 17.04.12, 10:55 Gość portalu: GMK napisał(a): > Bardzo trudno jest w jednym garze upichcić taką masówkę moze ma duze garnki?, mieso w piekarniku pod grylem ladnie i szybko bedzie gotowe, potem tylko do gotowego sosu dodac, Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: ani tak ani siak 16.04.12, 18:10 Po polsku piszemy i czytamy Stroganow,bo tak nazywał się generał któremu potrawę poświęcono. Poniżej ktoś poprawnie napisał to po rosyjsku. W starych książkach kucharskich potrawę nazywają zrazikami a,la Stroganow. Jest to podsmażana polędwica wołowa i duszona w sosie bulionowo-śmietanowym bez dodatku pomidorów czy pieczarek. Ale każdy może według swojego smaku ją modyfikować. Pieczarki pewnie dodano po to,żeby obniżyć koszt potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja i tak i siak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.12, 18:27 Wielki słownik wyrazów obcych PWN (Warszawa 2003), który podaje: boeuf Strogonow [wym. bef strogonow] lub boeuf Stroganow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: i tak i siak IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.04.12, 06:03 Ja w PRL uczona myslalam,ze sie mowi "bif strogonow".Moja babcia tez tak mowila choc przed wojna uczona.To bardzo niewlasciwie czy moge nadal uzywac.Czy to tak jak powiedziec "tego torta"? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: i tak i siak 17.04.12, 07:31 jeśli piszemy pa russki STROGANOW chyba powinnno sie czytać STRAGANAW. /O niekacentowane czytamy jako A/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthnyb Re: i tak i siak IP: 151.70.52.* 17.04.12, 09:04 o nieakcentowane w rosyjskim czytamy jako a ???? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: i tak i siak 17.04.12, 09:56 billy.the.kid napisał: > jeśli piszemy pa russki STROGANOW chyba powinnno sie czytać STRAGANAW. > /O niekacentowane czytamy jako A/. Żeby te brednie były chociaż interesujące... Po raz kolejny dyskusja o wszystkim i o niczym na ten sam temat. Ot pierwsze z brzegu: forum.gazeta.pl/forum/w,77,97509859,97521787,i_po_co_te_zlosliwosci_.html. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: i tak i siak 17.04.12, 11:59 billy.the.kid napisał: > jeśli piszemy pa russki STROGANOW chyba powinnno sie czytać STRAGANAW. > /O niekacentowane czytamy jako A/. wg mnie po rosyjsku mówi sie [strOganow] akcentując pierwsze "o" - od slowa [strOgij] surowy, srogi... nie ma tego nazwiska w Ożegowie ale jakos tak mi ono brzmi w uszach... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: i tak i siak 17.04.12, 12:08 qubraq napisał: > wg mnie po rosyjsku mówi sie [strOganow] akcentując pierwsze "o" , w tlumaczeniu glosnikowym tez tak slysze, wiec masz racje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anthonyb Re: i tak i siak IP: 94.167.176.* 17.04.12, 19:10 jak sie wymawia po rosyjsku to ja nie wiem. Wiem, ze po polsku to bif strogonow. Ale wypisywanie takich bredni, ze o nieakcentowane po rosyjsku czyta sie jako a to juz male przegiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb odwoluje... 17.04.12, 23:33 ... billy.the.kidd przepraszam, ze podwazylam Twoje slowa moge to wytlumaczyc tylko chwilowym zacmieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: i tak i siak 17.04.12, 20:30 autorce wątku kalafiorem lata, jak się pisze i wymawia nazwę tego dania. pytała jak je zrobić. bo goście będą konsumować danie, a nie jego nazwę. Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: i tak i siak 17.04.12, 21:10 Gość portalu: anthonyb napisał(a): > [...] Wiem, ze po polsku to bif strogonow. A niby skąd się ten "bif" wziął? Bo zdaje się, że wymowa boeuf [bœf] brzmi inaczej :-) Co nie zmienia faktu, że nijak się to ma do problemu autorki wątku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anthonyb Re: i tak i siak 17.04.12, 23:14 tak w polskiej wersji mamusia moja mowila, w dawnych czasach Odpowiedz Link Zgłoś
beata_ Re: i tak i siak 18.04.12, 02:48 anthonyb napisała: > tak w polskiej wersji mamusia moja mowila, w dawnych czasach Co nie znaczy, że jest to forma właściwa :-) Oczywiście z całym szacunkiem dla mamusi... Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: i tak i siak 18.04.12, 09:28 Gość portalu: anthonyb napisał(a): > ... bredni, ze o nieakcentowane po rosyjsku czyta sie jako a ... Antosiu, nie złość się, nie warto... ale to nie brednia, to prawda :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: i tak i siak IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.12, 12:14 Gość portalu: dorotkah napisał(a): > Ja w PRL uczona myslalam,ze sie mowi "bif strogonow".Moja babcia tez tak mowila > choc przed wojna uczona.To bardzo niewlasciwie czy moge nadal uzywac. ja tez tak mam/ i nie bede o jedna samogloske kopi kruszyc :P >Czy to tak > jak powiedziec "tego torta"? mysle ze to nie jest az tak paskudnie dolujace, gorszym wyrazeniem moze byc tylko "narobilas mi smakA"...brrr Odpowiedz Link Zgłoś