Dodaj do ulubionych

smarzony czeski ser

IP: *.zoliborz.org.pl / 213.17.180.* 18.06.04, 15:26
Proszę oświećcie mnie w kwestii kotletów z żółtego sera. Uwielbiam je,
natomiast nie mam pojęcia jak je przygotować. Do końca życia nie zapomnę tego
smaczku ciągnącego się żółtego sera w cudownej chrupiaco-złotej panierce. Co
to za ser? Jak taki kotlet przygotować w domowych warunkach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: smażony czeski ser IP: *.zoliborz.org.pl / 213.17.180.* 18.06.04, 15:33
      Tak mnie na ten kotlet naszło, że robię błędy ortograficzne. Przepraszam i już
      poprawiam.
      • brunosch Re: smażony czeski ser 18.06.04, 15:40
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Tak mnie na ten kotlet naszło, że robię błędy ortograficzne. Przepraszam i
        już
        > poprawiam.
        O smażonych serach było wielokrotnie, ale zasada jest taka, że gruby plaster
        sera (2-3 cm), panierujesz w jajku i bułce tartej, starannie z każdej strony i
        smażysz na bardzo gorącym tłuszczu. Do odwracania trzeba użyć drewnianej
        łopatki, żeby nie zedrzeć panierki, bo półpłynny ser wyleje się na patelnię.
        Smak zależy oczywiście od typu sera.
        Ja najchętniej robię z camemberta.
        • the_ladybird Re: smażony czeski ser 18.06.04, 16:21
          A ja ostatnio spróbowałam zrobić ser w głębokim tłuszczu, we frytownicy. Fajny
          wyszedł i nie było strachu, że się panierka zniszczy.
          No ale ja zawsze panieruję podwójnie. Na wszelki wypadek.
          • Gość: storkok Re: smażony czeski ser IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 17:35
            małe, śmierdzące, jasno-brązowe ołomunieckie serki. kupisz je w każdym
            supermarkecie. gratuluję odwagi :)
            • Gość: jona Re: smażony czeski ser IP: 158.194.194.* 19.06.04, 12:49
              nie strasz dziewczyny, nie wszystkie sery śmierdzą... te z Olomouca owszem, ale
              największy śmierdziuch to Hermelin, blee
              w knajpach czeskich jesli zamawiasz zwykły smazeny syr + hranolki lub też
              smazeny syr po pastyrsku (z szynką, w ciescie nalesnikowym) to on nie smierdzi
              • aga857 Re: smażony czeski ser 24.06.04, 22:29
                Najwiekszy smierdziuch to okrągły ser Munster wyrabiany w Strassburgu :( Cały
                autobus nim przesiąkł :(
              • Gość: felietonista Re: smażony czeski ser IP: *.intranet / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 08:10
                "w knajpach czeskich jesli zamawiasz zwykły smazeny syr + hranolki lub też
                smazeny syr po pastyrsku (z szynką, w ciescie nalesnikowym)"

No właśnie -może ktoś wie jak robi się ten syr po pastyrsku? Jadłam kiedyś
                będąc na nartach na słowacji - po całym tygodniu obrzydliwej stołówki i
                rozmoczonych w sosie bułek (knedliczków chyba, prawda?) to było prawdziwe NIEBO
                W GĘBIE!
                • Gość: giezik Re: smażony czeski ser IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.04, 08:23
                  czy mi sie wydaje, czy wlasnie ta potrawa nosi nazwe "oddech martwej kochanki" ?
                  :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka