Dodaj do ulubionych

Mocha Meringues

02.05.12, 01:32
Czy mogę zaufać angielskiemu przepisowi? Chodzi mi o cukier (jak rozumiem zwykły, a nie puder) i jego ilość. Wydaje mi się, że normalnie w bezach daje się więcej cukru, ale może na usztywnienie piany pomogą kakao i kawa? Na blogu Dorotus widziałam 250 g cukru pudru na 4 białka, czyli ponad 60 g na jedno, według jej przelicznika 2 łyżki to 24 g.

1 białko
1/8 łyżeczki wodorowinianu potasu (kamienia winnego)
2 łyżki cukru (white sugar w oryginalnym przepisie)
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka kakao
½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

I pytanie - czy dla polskiego czytelnika w ogóle wyrzucałybyście ten cream of tartar, czy tylko w nawiasie dawały informację, że można to zastąpić sokiem z cytryny?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Mocha Meringues 02.05.12, 08:53
      O, to ciekawe.
      Przepis wygląda istotnie dziwnie, ale ja bym mu - z pewnym wachaniem - zaufała - i kakao, i kawa bardzo wysuszają. Być może to fajny pomysł na zrobienie bez, które nie będą przeraźliwie słodkie (bo mało cukru i dużo gorzkich substancji). Zrób i daj znać o wyniku :)

Z tym winianem potasu to zależy - ja bym dala informacje o soku z cytryny, a w nawiasie o nim. Mało kto w Polsce go ma w szafce.
      • brykanty Re: Mocha Meringues 02.05.12, 16:19
        Dzięki, ja nieszczególnie przepadam za kawowymi słodyczami, kawy prawie nie pijam i nie miałabym z czego zrobić, więc chciałam tylko sprawdzić sensowność przepisu i prosić o sugestie w sprawie tego cream of tartar - to do pewnej publikacji ma być. Bezy robiłam tylko raz w życiu, wprawdzie ze zmniejszoną ilością cukru w stosunku do przepisu, ale nie aż tak. I nie byłam pewna, czy ze zwykłym cukrem, a nie pudrem daje radę.
        • bene_gesserit Re: Mocha Meringues 02.05.12, 20:48
          Co do cukru, to są dwie szkoły.
          Pierwsza - ze tylko puder, bo chodzi o to, zeby się szybko rozpuścił. Druga - że normalny, bo memłające się w pianie kryształki podczas ubijania dodatkowo ją napowietrzają. Ja używam raz tego, raz tego, zależy co mi wpadnie w ręce - oba rodzaje cukru się nadają.
          • brykanty Re: Mocha Meringues 03.05.12, 00:00
            Tak zaczęłam przypuszczać, od kiedy swoje cytrynowe zrobiłam z cukru pośredniego - bo okazało się, że nie mam pudru, więc ucierałam go w makutrze, ale nie miałam cierpliwości doprowadzić do stadium pyłu. I wyszły całkiem fajnie.
            Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka