Gość: ala IP: *.internetia.net.pl 02.06.12, 13:18 witam! czy ktoś z Was robi taki biały sos do pierogów na słodko bądź knedli? Jeśli tak bardzo proszę o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: sos do pierogów na słodko 02.06.12, 13:24 normalnie to sie leje kwaskawa smietana i sypie cukrem. niemcy podaja czasami do knedli i dampfnudli sos waniliowy, czyli taki rzadszy budyn. przepis na sos waniliowy, ktorzy anglicy zwa tez custard sauce znajdziesz bezproblemowo w sieci i nikim nie musisz sie w tym celu wyreczac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: sos do pierogów na słodko IP: *.internetia.net.pl 02.06.12, 14:49 ależ nikim się nie wyręczam, tylko grzecznie pytam;] Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: sos do pierogów na słodko 02.06.12, 17:15 Grzecznie to ania ma rację - po co robić sosy, jak najlepsza jest smietana? W wersji superwypasionej można podac dwa sosy - drugi ze zmiksowanych truskawek np, komponuje się wizualnie i smakowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: sos do pierogów na słodko IP: *.internetia.net.pl 02.06.12, 23:31 Skoro proszę o przepis na sos to znaczy, że mam ochotę je zjeść z sosem-nie śmietaną-dość logiczne... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: sos do pierogów na słodko 03.06.12, 00:35 Możesz sobie jeść z czym chcesz, ale to nie będzie tak smaczne, jak ze smietaną. To też jest logiczne. ;D Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: sos do pierogów na słodko 03.06.12, 14:08 Bene, a co jest logicznego w autorytarnym narzucaniu autorce wątku co będzie jej lepiej smakować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frania Re: sos do pierogów na słodko IP: *.bredband.comhem.se 02.06.12, 13:26 A dlaczego akurat bialy? A jesli juz: to waniljowy np. Ale sosy do takich dan pasuja owocowe: truskawkowy, brzoskwiniwy, jablkowy itd. itd. Bardzo smaczne i latwe do wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: sos do pierogów na słodko 02.06.12, 17:07 wlasnie cos w rodzaju kislu albo budyniu, Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: sos do pierogów na słodko 02.06.12, 17:14 Można zrobić sos z dowolnych owoców (w zależności od upodobań) np: kiwi, truskawki, brzoskwinie, maliny itd. Do blendera wsypujesz owoce, dodajesz opcjonalnie łyżkę czy dwie cukru pudru oraz również opcjonalnie jogurt, kefir, śmietanę, mleko. Miksujesz i lejesz na pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: sos do pierogów na słodko IP: *.internetia.net.pl 02.06.12, 23:33 Dziękuję, na pewno w przyszłości skorzystam, choć w pamięci utkwił mi sos jaki kiedyś robiła moja babcia-na ciepło, taki biały i gęsty-spróbuje z tym waniliowym, a nóż to właśnie o to mi chodzi;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: sos do pierogów na słodko 03.06.12, 12:39 a moze francuski lub wlosnie zabaglione-tylko to z alkoholem ,dla dzieci sie nie nadaje,ale w smaku rewelacja i z pierogami moglo by smakowc rewelacyjnie..:P Odpowiedz Link Zgłoś
annjen Re: sos do pierogów na słodko 03.06.12, 14:56 ja robię tak: wlewam na patelnię śmietankę - może być 18 lub 30%, dodaję cukru i cukru waniliowego (na 200 ml śmietanki tak ze 3 -4 łyżki) i gotuję aż zacznie gęstnieć. można w tym sosie również podsmażyć pierogi. a pierogi muszą być z dodatkiem mięty:) Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Re: sos do pierogów na słodko 13.06.12, 21:15 Na bazie mleczka kokosowego i jogurtu. Albo taki. Sos rodzynkowo-winny ze śmietaną. Crème anglaise. Odpowiedz Link Zgłoś