Gość: 2szarozielone
IP: *.icpnet.pl
07.06.12, 23:44
W związku z gruntownym remontem kuchni rozglądam się też za jakimś fajnym kuchennym wyposażeniem. Aktualnie po załatwieniu "grubszych" sprzętów, za pojemniczkami na przyprawy. I przy okazji sobie śledzę "przyprawowy" asortyment w różnych sklepach internetowych. I nabieram strasznej ochoty na odkrycie nowych smaków i zapachów. I tak trochę na tej fali, trochę dla inspiracji, trochę dla kulinarnej pogawędki - jakie są wasze ulubione przyprawy? Te najczęściej używane, albo takie "od święta", pasujące do mniejszej liczby dań, ale za to wywołujące w Was najprzyjemniejsze odczucia? I może coś mi możecie polecić jako takie potencjalne odkrycie, coś, co nie jest bardzo powszechne (a przynajmniej w Waszym odczuciu takie nie jest), ale warto spróbować?
Mój zestaw przypraw nie jest szczególnie oryginalny i szeroki (może stąd to pytanie), ale bardzo lubię gotować i uczyć się nowych rzeczy, wciąż rozwijam skrzydła. Pod urokiem świeżych ziół - obsiałam cały balkon. I się zakochałam w świeżym estragonie - zwłaszcza w sosie z oliwy, miodu i octu balsamicznego, do sałatek z takim słodkawym posmakiem (z buraków na przykład). Suszony zresztą też bardzo lubię. Bardzo lubię gałkę muszkatołową - dużo w sosie beszamelowym, w szpinaku, ale też zazwyczaj do wywarów na zupę, do rosołu - wrzucam jedną rozgniecioną gałkę do gotowania. W zupach lubię lubczyk. Uwielbiam cynamon - od zawsze na słodko, od niedawna go odkrywam w wytrawnych, pikantnych potrawach.
Nie lubię za to (i chyba nie za bardzo rozumiem zastosowanie ;) ) suszonego koperku, suszonego/granulowanego czosnku, nie przepadam za kminkiem w całości. Nieufnie podchodzę do mieszanek przyprawowych (w sumie nie wiem czemu). Aaaa, i niespecjalnie lubię słodką paprykę w proszku, mam wrażenie, że prawie nie ma smaku...
Nie wiem jak "ugryźć" kozieradkę, czarnuszkę, kumin, mieszanki przypraw - pomóżcie rozwinąć skrzydła (ja i tak będę eksperymentować, ale eksperymenty zawze mi najfajniej wychodzą, jak się wcześniej naczytam forum i naoglądam galerii potraw ;) )