Dodaj do ulubionych

bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuchni?

IP: *.icpnet.pl 07.06.12, 23:44
W związku z gruntownym remontem kuchni rozglądam się też za jakimś fajnym kuchennym wyposażeniem. Aktualnie po załatwieniu "grubszych" sprzętów, za pojemniczkami na przyprawy. I przy okazji sobie śledzę "przyprawowy" asortyment w różnych sklepach internetowych. I nabieram strasznej ochoty na odkrycie nowych smaków i zapachów. I tak trochę na tej fali, trochę dla inspiracji, trochę dla kulinarnej pogawędki - jakie są wasze ulubione przyprawy? Te najczęściej używane, albo takie "od święta", pasujące do mniejszej liczby dań, ale za to wywołujące w Was najprzyjemniejsze odczucia? I może coś mi możecie polecić jako takie potencjalne odkrycie, coś, co nie jest bardzo powszechne (a przynajmniej w Waszym odczuciu takie nie jest), ale warto spróbować?

Mój zestaw przypraw nie jest szczególnie oryginalny i szeroki (może stąd to pytanie), ale bardzo lubię gotować i uczyć się nowych rzeczy, wciąż rozwijam skrzydła. Pod urokiem świeżych ziół - obsiałam cały balkon. I się zakochałam w świeżym estragonie - zwłaszcza w sosie z oliwy, miodu i octu balsamicznego, do sałatek z takim słodkawym posmakiem (z buraków na przykład). Suszony zresztą też bardzo lubię. Bardzo lubię gałkę muszkatołową - dużo w sosie beszamelowym, w szpinaku, ale też zazwyczaj do wywarów na zupę, do rosołu - wrzucam jedną rozgniecioną gałkę do gotowania. W zupach lubię lubczyk. Uwielbiam cynamon - od zawsze na słodko, od niedawna go odkrywam w wytrawnych, pikantnych potrawach.

Nie lubię za to (i chyba nie za bardzo rozumiem zastosowanie ;) ) suszonego koperku, suszonego/granulowanego czosnku, nie przepadam za kminkiem w całości. Nieufnie podchodzę do mieszanek przyprawowych (w sumie nie wiem czemu). Aaaa, i niespecjalnie lubię słodką paprykę w proszku, mam wrażenie, że prawie nie ma smaku...

Nie wiem jak "ugryźć" kozieradkę, czarnuszkę, kumin, mieszanki przypraw - pomóżcie rozwinąć skrzydła (ja i tak będę eksperymentować, ale eksperymenty zawze mi najfajniej wychodzą, jak się wcześniej naczytam forum i naoglądam galerii potraw ;) )

Obserwuj wątek
    • squirk Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 00:40
      Jestem wielką miłośniczką sproszkowanej papryki i mam ją w kilkunastu gatunkach, od pasilli po orange habanero (aktualnie uprawiam 11 odmian chili, żeby mieć własne, ususzyć i sproszkować) plus płatki jalapeno i mieszanki do marynat i dipów (np. jalapeno dip albo chipotle salsa). Poza tym w wielkich ilościach zużywam rozmaryn i bazylię - póki się da świeże, ale suszone także, i sól cytrynowo-rozmarynową (własnej produkcji, na bazie różowej soli). Gotowców używam bardzo niewielu, mam moździerz i na bieżąco robię sobie mieszanki przypraw. Obecnie odkrywam sumak. Kupiłam na Allegro kilka mieszanek, ale testowałam tylko chana masalę i gotową przyprawę do kurczaka, bardzo dobrą zresztą.

Granulowanego czosnku używam tylko do gotowanego bobu (z masłem) i do penne al diavolo, bo to jeden z bardzo rzadkich przypadków, kiedy suszony jest lepszy od świeżego. Kminek leci do żeberek z cebulą, cynamon do pho bo i mojej autorskiej zupy tajskawej, czarnuszka do posypania chleba przed pieczeniem, kumin z kolendrą do niemieckiego chleba wiejskiego.
    • Gość: x bez soli i pieprzu, IP: *.unitymediagroup.de 08.06.12, 06:30
      • lashqueen Re: bez soli i pieprzu, 08.06.12, 08:11
        No to jest nas dwoje. Jak coś jest smaczne i świeże, to się samo obroni.
        • krzysztofsf Re: bez soli i pieprzu, 08.06.12, 09:11
          Ostatnio polubilem smazone na patelni grillowej ryby i plastry miesa, mocno posypane przed smazeniem pieprzem i skrapiane na talerzu cytryna.
          • coralin Re: bez soli i pieprzu, 08.06.12, 15:40
            Pieprz kolorowy jest wspaniały do mięs przyrządzanych najprościej, a takie preferuję latem. Do ryb lubię pieprz czerwony.
    • scoutek Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 09:30
      sól, pieprz, cytryna i oregano
      a potem to już leci.....
    • para-buch Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 09:42
      sól,
      pieprz - w młynku i ziarnkach,
      ziele angielskie,
      oregano,
      bazylia,
      czarnuszka,
      tymianek,
      majeranek,
      papryka,
      chilli w płatkach,
      cynamon,
      wanilia w laskach,
      kora cynamonu,
      gorczyca,
      liść laurowy,
      granulowany czosnek
      cząber
      kolendra
      kardamon
      curry
      gałka muszkatołowa
      goździki

To na początek:)
      • para-buch Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 09:45
        kminek i kumin jeszcze, koperek czy pietruchę mamy świeże bądź mrożone, bazylie też raczej świeżą, choć zdarza nam się sięgać po intensywną suszoną
    • 83kimi Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 10:18
      Gość portalu: 2szarozielone napisał(a):

> Nie lubię za to (i chyba nie za bardzo rozumiem zastosowanie ;) ) suszonego kop
      > erku, suszonego/granulowanego czosnku, nie przepadam za kminkiem w całości. Nie
      > ufnie podchodzę do mieszanek przyprawowych (w sumie nie wiem czemu). Aaaa, i ni
      > especjalnie lubię słodką paprykę w proszku, mam wrażenie, że prawie nie ma smak
      > u...

Tu, gdzie mieszkam, nie ma świeżego koperku, więc muszę używać suszonego (do ziemniaków, zup).
      Granulowany czosnek jest mniej intensywny od świeżego, używam go, gdy nie mam świeżego lub nie chcę, by danie pachniało czosnkiem (np. gdy robię sobie obiad do pracy).
      Słodką paprykę w proszku używam, tak samo jak i pikantną, niedawno odkryłam wędzoną.
      Poza tym często używam suszonych pikantnych papryczek i sosu z papryczek chilpotle (gotowego lub robię go sama).
      Dużo curry. Czasami garam masala, gałkę muszkatołową, cynamon, ale w małych ilościach.
      Bardzo lubię lubczyk, w ogóle mam sporo suszonych ziół, a latem też świeże.
      Kocham imbir, najlepszy jest świeży, ale mam też zawsze w domu w proszku, tak na wszelki wypadek.
      Szafran, bez niego nie wyobrażam sobie paelli i risotta.
      Sos sojowy, używam do marynat, miód, cytryna.
      I jeszcze wiele innych typu trawa cytrynowa, kardamon, jałowiec... (mam całą szafkę pełną przypraw), ale te powyższe używam chyba najczęściej.
      Gotowych mieszanek raczej nie używam. Wyjątek to curry, garam masala i czasami kupuję włoskie mieszkanki, ktore mają w składzie głównie zioła i suszone płatki czosnku. Natomiast szerokim łukiem omijam przyprawy do bigosu, ziemniaków, kurczaka itp.
      Raczej też nie używam kostek rosołowych, chociaż mam na awaryjne sytuacje opakowanie kostek bez glutaminianu sodu.
    • hester83 Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 13:47
      oto co mam na stanie:
      pieprz czarny w ziarnach (używam w całości, rozcierany na różną grubość w moździerzu oraz mielonych młynkiem), papryka słodka w proszku, pieprz kajeński, chilli w płatkach oraz świeże, świeżo starta skórka z limonki, pomarańczy, mandarynki lub cytryny, świeży i sproszkowany imbir, świeży czosnek, ziele angielskie i liść laurowy, cynamon w proszku i w laskach, suszone i świeże oregano, suszona i świeża bazylia, suszony majeranek (w doniczce już wysiany świeży), świeża trawa cytrynowa, świeży lubczyk i koperek, świeża natka pietruszki,świeża mięta, wanilia (kupuję tylko wtedy gdy mam w planie jej użyć), świeży rozmaryn, świeża kolendra, kmin rzymski, kolendra w nasionach, świeży tymianek, anyż, gałka muszkatołowa w całości (ścieram wprost do potrawy) nasiona kopru włoskiego, kurkuma, szafran, goździki. Nie wiem czy również o to Ci chodził, ale stosuję również często: sos rybny, sos ostrygowy,sos teriyaki, sos sojowy, ocet ryżowy, ocet balsamiczny, ocet jabłkowy. Być może coś pominęłam...

Przymierzam się do posiania tajskiej bazylii.

Uwielbiam wszystkie przyprawy ponieważ każda ma swój charakter.
      Fascynacje na poszczególne aromaty przychodzą fazami.
      Przez ostatnich kilka miesięcy byłam zakochana w kminie rzymskim. Teraz do łask powrócił ocet balsamiczny, anyż i w/w sosy. No i świeża mięta. Wiosną nie potrafię się nią nasycić.
      • aqua48 Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 14:55
        Ja właściwie lubię wszystkie przyprawy prócz ziela angielskiego i octu, nawet balsamicznego. Pierwszego nie używam wcale, drugiego staram się bardzo mało.
        Kocham świeży lubczyk, bazylię, miętę, kolendrę, imbir, a także wędzoną paprykę, chili, jalapeno, czosnek, który zużywam w dużych ilościach, kminek dodaję w całości do mięs i kapusty kiszonej, w zestawie do fasoli. Nie wyobrażam sobie kuchni bez miodu, cytryn i brandy, bez oliwy i oleju sezamowego.
    • marghe_72 Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 15:10
      sól
      pieprz
      peperoncino w każdej postaci

bez tego ani rusz.

ale lubię mieć w szafce także
      musztardę w proszku
      gorczycę
      sumak
      czarnuszkę
      kurkumę
      szafran
      gałkę musz.
      kmin rzymski
      kolendrę
      paprykę

raczej nie używam (wolę świeże)
      suszonej bazylii, rozmarynu, imbiru w proszku

nigdy nie używam
      granulowanego czosnku, cebuli itp
      • qubraq Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 15:30
        Marghe, to juz zużyłaś cały Zathar który Jacek rozdawał nam ostatnio?... :-)
        • marghe_72 Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 16:21
          qubraq napisał:

> Marghe, to juz zużyłaś cały Zathar który Jacek rozdawał nam ostatnio?... :-)

Kubraczku, ja się z Jackiem nie widziałam od lat, niestety :)
    • coralin Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 08.06.12, 16:02
      Część przypraw jest wykorzystywana u mnie sezonowo. Czarnuszka oprócz pieczywa wspaniale pasuje do twarogów. Kumin do duszonych mięs. Ja kminek w całości uwielbiam, ale skoro nie lubisz, to nie ma co się zmuszać. Suszony koperek też jak dla mnie bez sensu, za to mrożony na zimę ok, tym bardziej, że zimą niedostępny o smaku koperku. Nie lubię suszonej bazylii i nie używam, ale świeżą zajadam się w sezonie. Rozmaryn, tymianek, oregano suszone są ok. Podstawowe dla mnie przyprawy okrągły rok to sól, pieprze różne razem i osobno (szczególnie czerwony solo), zioła prowansalskie. Zimą używam bardzo wielu: ras el hanout, cynamon do mięs, kumin, mieszanki wschodnie, ziele angielskie, kminek, liść laurowy. Latem o wiele mniej, bo korzystam ze świeżych ziół i tych przypraw całorocznych.
    • Gość: asiakusy nz Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc IP: 119.154.92.* 09.06.12, 01:57
      sól, pieprz, czili - czerwone całe, w płatkach i w proszku, i koniecznie świeże zielone i czerwone
      kumin - do mięs i warzyw
      goździki, kardamon, cynamon - do mięsa i ryżu (i do słodyczy też)
      czarnuszka - do pieczywa i do warzyw - b. lubię do ziemniaków, tak samo kumin)
      kurkuma
      kolendra - ziarna i natka
      koperek świeży
      mięta świeża, imbir świeży i czosnek też,
      kwiat muszkatołowy suszony
      liście curry
      liście laurowe

• Gość: dorotkah Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.06.12, 05:58
        Sol i swiezy (lub mrozony)koperek.
        Dalej moze byc cytryna i pieprz.
        Z tak zwanym wiekiem lubie coraz bardziej proste,spokojne dania z minimalna iloscia przypraw ,ale jednoczesnie nie moge zyc bez kuchni indyjskiej.Wez i zrozum.
    • arka_zone Re: bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie kuc 11.06.12, 20:24
      bazylia, najlepiej świeża, szczególnie jeśli robię coś z pomidorami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka