roxi_hart 30.06.04, 09:00 Ja osobiscie nie znosze! A widze ze duzo tu przepisow na salatki zarowno z jednym jak i z drugim. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot łączę, choćby w sałatce greckiej :) 30.06.04, 09:15 ale czasem też podaję solo zależy do potrzeby chwili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: pomidor + ogurek IP: *.telia.com 30.06.04, 09:30 ponoc niedobrze mieszac.... tak gdzies wyczytalam... Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: pomidor + ogórek 30.06.04, 09:37 Lubię takie połączenie, ale rzeczywiście nie powinno się łączyć ogórka z innymi składnikami zawierającymi wit.C. Ogórek posiada askorbinazę, czyli enzym rozkładający wit.C. W jakimś przepisie czytałam, żeby dodawać też dużo natki, to coś zostanie z tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pomidor + ogórek 30.06.04, 22:41 No tak, ale jest to istotne jedynie gdyby ten jeden mizerny pomidor był jedynym i wyłącznym źródłem owej witaminy i to przynajmniej na kilka dni. Witamin dostajemy do licha i trochę jako dodatki do wielu artykułow spożywczych o jarzynach i owocach nie wspominając. Dajmy spokój tego rodzju drobiazgowości. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch łajnot? 30.06.04, 09:38 ze względu na jakąś substancję, która niszczy vit. C? Nie przesadzajmy, jak komu żal, niech zje sobie później porzeczki albo paprykę. W smaku sobie nie przeszkadzają, a śmieciucha bez pomidorów jest niemożliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: łajnot? 30.06.04, 09:45 te pomysły dietetyków sa wyjątkowo zabawne. Kurnia ile by trzeb a zjeśc tego pomidora z ogórkiem, zeby wpłynąc na dzienną dawkę wit. C. No ale rozumiem (jak juz wczesniej ustalilismy), ze to dobrze zakombinowac czyms takim w jakiejs najnowszej trendy-diecie Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: łajnot? 30.06.04, 10:08 Do pasji mnie doprowadza, jak ktoś bez ustanku wylicza ile jakich substancji odżywczych (i szkodliwych) goni mu się po talerzu. Analiza, w jakim stopniu szpinak + ser redukują poziom potasu i ile gram mąki musi przyjąć, żeby wyrównać poziom węglowodanów. Wszystkim wątpiącym przypominam, że jedzenie jest również przyjemnością, a nie wyłącznie uzupełnianiem deficytów soli mineralnych i cukrów prostych (bo te złożone są oczywiście zabronione) a witamin też tylko tyle ile w tabelce. Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: łajnot? 30.06.04, 10:13 Chodzi mi tylko o walory smakowe a nie jakas witamine. uwazam po prostu ze nie pasuja do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: łajnot? 30.06.04, 11:33 To jest wyłącznie kwestia własnych upodobań - podobnie jak z plackami jedzonymi na słodko i słono. A gustów, jak wiesz nie należy komentować :) W każdym razie należę do frakcji "mieszaczy" - letnia sałatka to wariacje nt. greckiej - pomidory, ogórki świeże i małosolne, sałata, oliwki, ser. I czosnek jako pełnoprawny uczestnik. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 10:35 Osobiście z pomidorem wolę ogórasa małosolniasa. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 11:07 aga_piet napisała: > Osobiście z pomidorem wolę ogórasa małosolniasa. Plus dobra oliwka + odrobina czosnku = moje podstawowe danie letnie jedzone aż do bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmakowana Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze IP: 213.17.230.* 30.06.04, 11:51 Też jestem mieszacz. Zdanie fachowców od witamin znam, ale cóż robić skoro mi jednak smakuje. Natomiast stwierdzam, że ta obrazoburcza mieszanka stosowana jest powszechnie np. jak Grecja długa i szeroka. Osobiście jadłam ją w licznych restauracjach w Atenach - czyli Grecy tak od stu lat jedzą i żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
borgia1 Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 12:03 Trzy razy za. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 :))) 30.06.04, 13:12 to ja wspieram tych, co nie mieszają:) względy witaminowe mniej istotne, ale ogórek wpływa na zmianę smaku pomidora:((( znaczy można zjeść w tempie ekspresowym i jest w porządku, ale już sałatka zostawiona na poł godziny przestaje mi smakować. ukochane pomidory jakies takie bez wyrazu, żeby nie powiedziec brzydkiego wyrazu:( ale małosolny z pomidorem to je ono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: :))) IP: *.upc-g.chello.nl 30.06.04, 13:29 U mnie zalezy od dnia. Czasami mam ochote tylko na salatke z pomidorow, z cebula, oliwa, odrobina octu soli i pieprzu. Uwielbiam. Czasami mam ochote na pomidory z ogorkiem i szczypiorkiem, to tez robie, a nieraz na same ogorki ze smietana. Tez pycha. Dla tych co dbaja o skladniki odzywcze: kiedys w jakims programie kulinarnych , zdaje sie Kuronia ale nie jestem pewna, wykraiwal on srodek z ogorka, bo to niszczy wit c, a reszte dodawal. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u za 30.06.04, 13:34 Moja babcia robi najsmaczniejsza salatke swiata laczac te dwa warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 13:38 Za za za! :) Toż to pyszne...z odrobinką śmietany albo kefiru i swieżym chlebkiem..mmmm Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tropiciel_blednego_aha Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 15:11 jestem za!! jak sie doda octu troche to nic sie nie utraci z wit. C Odpowiedz Link Zgłoś
krolewna_fiona Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 15:16 a ja nie przełkne takiego połączenia :( Dla mnie to... śmierdzi! Ale rozumiem że komus może smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 16:28 Za, za, za!!! A najbardziej lubię taką sałatkę, gdzie kroi się na bardzo drobną kostkę i pomidor i ogórek i polewa winegretem. Tylko rzadko chce mi się tak kroić. A jak już nie jest pokrojona w taką kosteczkę, to jakoś mi mniej smakuje:(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze IP: *.it / 62.233.189.* 30.06.04, 17:14 Ja tez lacze! Uwielbiam grecka salatke i jej rozmaite wariacje jem codziennie w sezonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianna Re: za! IP: 62.233.217.* 01.07.04, 10:44 zamiennikiem krojenia drobno jest obranie pomidorow ze skorki, jakos tak komfortowiej sie spozywa:) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 22:37 Nieistotny "problem". Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 23:19 łączenie wszystkiego co się tylko da, pod jednym warunkiem - musi smakować temu, kto to konsumuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Jak mam to mieszam IP: 204.79.89.* 01.07.04, 03:36 Jak rano otworze lodowke i sa i pomidor i ogorek to mieszam, jak jednego z nich nie ma to jem osobno. Jesc nalezy co komu smakuje. Ja tez nie przykladam zadnej uwagi do liczenia i kombinowania skaldnikow. Uwazam ze jak sie ma na cos ochote albo cos nam smakuje to znaczy, ze nasz organizm tego wlasnie w danej chwili potrzebuje. I z tego wzgledu jak mam na cos ochote to to jem. Odpowiedz Link Zgłoś