Dodaj do ulubionych

łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto przeciw:)

30.06.04, 09:00
Ja osobiscie nie znosze! A widze ze duzo tu przepisow na salatki zarowno z jednym jak i z drugim.
Obserwuj wątek
    • skay5 za 30.06.04, 09:04

• marghot łączę, choćby w sałatce greckiej :) 30.06.04, 09:15
      ale czasem też podaję solo
      zależy do potrzeby chwili
    • Gość: kohol za n/t IP: *.crowley.pl 30.06.04, 09:16
      • Gość: Tess Re: pomidor + ogurek IP: *.telia.com 30.06.04, 09:30
        ponoc niedobrze mieszac....
        tak gdzies wyczytalam...
        • edeka5 Re: pomidor + ogórek 30.06.04, 09:37
          Lubię takie połączenie, ale rzeczywiście nie powinno się łączyć ogórka z innymi
          składnikami zawierającymi wit.C. Ogórek posiada askorbinazę, czyli enzym
          rozkładający wit.C.
          W jakimś przepisie czytałam, żeby dodawać też dużo natki, to coś zostanie z tej
          witaminy.
          • ampolion Re: pomidor + ogórek 30.06.04, 22:41
            No tak, ale jest to istotne jedynie gdyby ten jeden mizerny pomidor był jedynym
            i wyłącznym źródłem owej witaminy i to przynajmniej na kilka dni. Witamin
            dostajemy do licha i trochę jako dodatki do wielu artykułow spożywczych o
            jarzynach i owocach nie wspominając. Dajmy spokój tego rodzju drobiazgowości.
    • brunosch łajnot? 30.06.04, 09:38
      ze względu na jakąś substancję, która niszczy vit. C? Nie przesadzajmy, jak
      komu żal, niech zje sobie później porzeczki albo paprykę.
      W smaku sobie nie przeszkadzają, a śmieciucha bez pomidorów jest niemożliwa.
      • giezik Re: łajnot? 30.06.04, 09:45
        te pomysły dietetyków sa wyjątkowo zabawne. Kurnia ile by trzeb a zjeśc tego pomidora z ogórkiem, zeby wpłynąc na dzienną dawkę wit. C.
        No ale rozumiem (jak juz wczesniej ustalilismy), ze to dobrze zakombinowac czyms takim w jakiejs najnowszej trendy-diecie
        • brunosch Re: łajnot? 30.06.04, 10:08
          Do pasji mnie doprowadza, jak ktoś bez ustanku wylicza ile jakich substancji
          odżywczych (i szkodliwych) goni mu się po talerzu. Analiza, w jakim stopniu
          szpinak + ser redukują poziom potasu i ile gram mąki musi przyjąć, żeby
          wyrównać poziom węglowodanów.
          Wszystkim wątpiącym przypominam, że jedzenie jest również przyjemnością, a nie
          wyłącznie uzupełnianiem deficytów soli mineralnych i cukrów prostych (bo te
          złożone są oczywiście zabronione) a witamin też tylko tyle ile w tabelce.
          • roxi_hart Re: łajnot? 30.06.04, 10:13
            Chodzi mi tylko o walory smakowe a nie jakas witamine. uwazam po prostu ze nie pasuja do siebie.
            • brunosch Re: łajnot? 30.06.04, 11:33
              To jest wyłącznie kwestia własnych upodobań - podobnie jak z plackami jedzonymi
              na słodko i słono. A gustów, jak wiesz nie należy komentować :)
              W każdym razie należę do frakcji "mieszaczy" - letnia sałatka to wariacje nt.
              greckiej - pomidory, ogórki świeże i małosolne, sałata, oliwki, ser. I czosnek
              jako pełnoprawny uczestnik.
          • giezik howgh (no txt) 30.06.04, 10:23

• aga_piet Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 10:35
      Osobiście z pomidorem wolę ogórasa małosolniasa.
      • grazbed Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 11:07
        aga_piet napisała:

> Osobiście z pomidorem wolę ogórasa małosolniasa.

Plus dobra oliwka + odrobina czosnku = moje podstawowe danie letnie jedzone aż
        do bólu.
    • Gość: rozsmakowana Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze IP: 213.17.230.* 30.06.04, 11:51
      Też jestem mieszacz. Zdanie fachowców od witamin znam, ale cóż robić skoro mi
      jednak smakuje. Natomiast stwierdzam, że ta obrazoburcza mieszanka stosowana
      jest powszechnie np. jak Grecja długa i szeroka. Osobiście jadłam ją w licznych
      restauracjach w Atenach - czyli Grecy tak od stu lat jedzą i żyją.
    • borgia1 Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 12:03
      Trzy razy za.
      • Gość: aniel za za za n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 12:17
    • emka_1 :))) 30.06.04, 13:12
      to ja wspieram tych, co nie mieszają:) względy witaminowe mniej istotne, ale
      ogórek wpływa na zmianę smaku pomidora:((( znaczy można zjeść w tempie
      ekspresowym i jest w porządku, ale już sałatka zostawiona na poł godziny
      przestaje mi smakować. ukochane pomidory jakies takie bez wyrazu, żeby nie
      powiedziec brzydkiego wyrazu:( ale małosolny z pomidorem to je ono.
      • Gość: Asia Re: :))) IP: *.upc-g.chello.nl 30.06.04, 13:29
        U mnie zalezy od dnia. Czasami mam ochote tylko na salatke z pomidorow, z
        cebula, oliwa, odrobina octu soli i pieprzu. Uwielbiam. Czasami mam ochote na
        pomidory z ogorkiem i szczypiorkiem, to tez robie, a nieraz na same ogorki ze
        smietana. Tez pycha.
        Dla tych co dbaja o skladniki odzywcze: kiedys w jakims programie kulinarnych ,
        zdaje sie Kuronia ale nie jestem pewna, wykraiwal on srodek z ogorka, bo to
        niszczy wit c, a reszte dodawal.
    • j_u za 30.06.04, 13:34
      Moja babcia robi najsmaczniejsza salatke swiata laczac te dwa warzywa.
    • saiss Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 13:38
      Za za za! :) Toż to pyszne...z odrobinką śmietany albo kefiru i swieżym
      chlebkiem..mmmm
      Pozdrawiam!
      • tropiciel_blednego_aha Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 15:11
        jestem za!!
        jak sie doda octu troche to nic sie nie utraci z wit. C
        • krolewna_fiona Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 15:16
          a ja nie przełkne takiego połączenia :( Dla mnie to... śmierdzi! Ale rozumiem
          że komus może smakować.
    • amused.to.death Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 16:28
      Za, za, za!!!
      A najbardziej lubię taką sałatkę, gdzie kroi się na bardzo drobną kostkę i pomidor i ogórek i polewa winegretem. Tylko rzadko chce mi się tak kroić. A jak już nie jest pokrojona w taką kosteczkę, to jakoś mi mniej smakuje:((
      • Gość: Cynamoon Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze IP: *.it / 62.233.189.* 30.06.04, 17:14
        Ja tez lacze!
        Uwielbiam grecka salatke i jej rozmaite wariacje jem codziennie w sezonie.
      • Gość: marianna Re: za! IP: 62.233.217.* 01.07.04, 10:44
        zamiennikiem krojenia drobno jest obranie pomidorow ze skorki, jakos tak
        komfortowiej sie spozywa:)
    • ampolion Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 22:37
      Nieistotny "problem".
      • orissa Re: łączenie pomidora z ogórkiem-kto za ,kto prze 30.06.04, 23:19
        łączenie wszystkiego co się tylko da, pod jednym warunkiem - musi smakować temu,
        kto to konsumuje :-)
    • Gość: pomidor lubie ogórka IP: 80.244.140.* 30.06.04, 23:27
      napisał chopinnn
      • Gość: szopen Jak mam to mieszam IP: 204.79.89.* 01.07.04, 03:36
        Jak rano otworze lodowke i sa i pomidor i ogorek to mieszam, jak jednego z nich
        nie ma to jem osobno.
        Jesc nalezy co komu smakuje. Ja tez nie przykladam zadnej uwagi do liczenia i
        kombinowania skaldnikow.
        Uwazam ze jak sie ma na cos ochote albo cos nam smakuje to znaczy, ze nasz
        organizm tego wlasnie w danej chwili potrzebuje.
        I z tego wzgledu jak mam na cos ochote to to jem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka