Dodaj do ulubionych

Kupiłam tofu i co dalej?

03.09.12, 16:39
Kupiłam sobie niedawno tofu, pierwszy raz w życiu, nigdy wcześniej nie jadłam, a bardzo ciekawi mnie smak. Co można z niego zrobić żeby po zjedzeniu mieć ochotę na więcej;)? Głównie chodzi o przepisy na samo tofu, bo wiem że można je użyć jako dodatek do mięs albo zup, ale jak można podać tofu same? Jedyne przepisy jakie znalazłam w domowej biblioteczce to tofu grillowane, smażone w panierce z mąki kukurydzianej i smażone w panierce z sezamu, ale nie wiem czy to będzie dobry pomysł.
Obserwuj wątek
    • Gość: znana.jako.ggigus marynuj IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.12, 16:43
      np cebula pokrojona, czosnek, rozmaryn, tyymianek, troche oleju i wody, przyprawy. Na godzine do marynaty pokrojone tofu, potem usmazyc. Ja na koniec dolewam troche sosu sojowego, ale mozna tez kawalki tofu podsmazyc na ciemno.
      A jak nie masz czasu, to po prostu usmazyc tofu i polac sosem, zamieszac na patelni, dodac nasiona sezamu np.
      Jesli tofu tylko smazysz, to lepiej je odcisnac.
    • ania_m66 ufff, juz myslalam, ze ukradli wyszukiwarke 03.09.12, 16:43
      ale nie, jest i dziala. sprawdzilam.
      galeria potraw obok - szukaj - "tofu". wypluwa calkiem sporo, w tym watek specjalistyczny pt "kameleon tofu" plus watki wege i indywidualne.
      do wyboru, do koloru. wyprobowane, obfotografowane. dopytac wiekszosci autorow tez w razie czego mozna.
    • kosmopolitesiorbut Re: Coś co powala... 03.09.12, 16:46
      Najpierw kupić a potem się zastanawiać "co z tego zrobić"...
      • bombastycznie Re: Coś co powala... 03.09.12, 16:49
        a co w tym dziwnego że chcę spróbować czegoś czego jeszcze nie jadłam, a skoro jeszcze nie jadłam to raczej nie wiem jak to przygotować, takie to dziwne?
        • linn_linn Re: Coś co powala... 03.09.12, 16:57
          Dziwne jest to, ze nie zajrzalas do Galerii potraw: jest tam mnostwo przepisow.
          • sznupkowie Re: Coś co powala... 03.09.12, 17:03
            W takim razie po co w ogóle zakładać jakieś wątki? Przecież wszystko juz było? Wszystko można wygooglowac, lub wyszukac w forumowych wyszukiwarkach? Zawsze myślałam, że forum, a tak stoi w tylule, to miejsce do dyskusji na żywo i na bierżąco. Chyba, że żle widze i w tytuke jest gazeta.pl Archiwum?

W temacie tofu nie pomoge, bo raz jadłam i jakoś nie przemówiło do mnie.
            • linn_linn Re: Coś co powala... 03.09.12, 17:14
              Juz widze wspaniala dyskusje o tofu. Nie wywolujmy wilka z lasu. Tu nie chodzi o dyskusje, a o to "co mozna zrobic z tofu?". Moim zdaniem zamiast czekac na Godota lepiej jest przejrzec przepisy, ktore ktos juz wstawil do Galerii i przystapic do akcji.

• ania_m66 Re: Coś co powala... 03.09.12, 17:22
                linn_linn napisała:

> Juz widze wspaniala dyskusje o tofu. Nie wywolujmy wilka z lasu. Tu nie chodzi
                > o dyskusje, a o to "co mozna zrobic z tofu?". Moim zdaniem zamiast czekac na Go
                > dota lepiej jest przejrzec przepisy, ktore ktos juz wstawil do Galerii i przyst
                > apic do akcji.
                >
                dokladnie,
                troche wlasnej inicjatywy, to forum dyskusyjne, a nie "wyreczamy leniuchy i szukamy za nie". i tlumaczenie sie, ze chce sie wyprobowane, bo w guglu nie sa jest bardzo kretynskie. w galerii potraw i na blogach przepisy zostaly wyprobowane i wierze im w wiekszosi duuuzo bardziej niz przypadkowym wpsom w watkach.
                • mhr2 wspaniale "logo", dla? 04.09.12, 13:42
                  ania_m66 napisała:

> dokladnie,
                  > troche wlasnej inicjatywy, to forum dyskusyjne, a nie "wyreczamy leniuchy i szu
                  > kamy za nie". i tlumaczenie sie, ze chce sie wyprobowane, bo w guglu nie sa jes
                  > t bardzo kretynskie. w galerii potraw i na blogach przepisy zostaly wyprobowane
                  > i wierze im w wiekszosi duuuzo bardziej niz przypadkowym wpsom w watkach.
              • Gość: znana.jako.ggigus czyli mozna o Knorze i o ziai, ale o IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.12, 13:30
                tofu juz nie? bo padna argumenty o diecie wege np.?
                :)
                • kosmopolitesiorbut Re: A Ty do jakiego lasu polazłaś 04.09.12, 14:13
                  ze swoim wnioskiem? Ktoś cokolwiek napisał o "be" wege? Zakompleksiona najwidoczniej jesteś.
                • linn_linn Re: mozna, ale po co? 04.09.12, 14:23
                  Gdzie sie podzieli wszyscy ci, ktorzy bombardowali nas obrazkami? Od poczatku bylo wiadomo, ze nikt przepisu z uzyciem tofu nie wstawi. Co innego mowiace misie, swinki & Co. na obrazkach.
                  • Gość: znana.jako.ggigus a co Ci przeszkadzaja swinki IP: *.dip.t-dialin.net 04.09.12, 16:08
                    mowiace nie jedz mnie? Nie przeszkadza Ci dyskusja o knorze, czy rozterki ziai, ale siwnki sa be? Dlaczego? Cos jest klamiwego w tych obrazkach?
                    • squirk Re: a co Ci przeszkadzaja swinki 04.09.12, 16:14
                      Gość portalu: znana.jako.ggigus napisał(a):

> mowiace nie jedz mnie? Nie przeszkadza Ci dyskusja o knorze, czy rozterki ziai,
                      > ale siwnki sa be? Dlaczego? Cos jest klamiwego w tych obrazkach?

Nooo...świnie nie mówią? ;-)
    • squirk Re: a te z obrazka mowia 04.09.12, 16:27
      Przyznam, że nie zaglądam w linki podesłane przez trollujących wege bo szkoda na to mojego czasu, w pytaniach o tofu nie widzę niczego złego, forum jest przeznaczone dla ludzi interesujących się kuchnią, w tym jedzeniem mięsa i jego eliminacją z diety. Sama chętnie o tofu poczytam bo zrobiłam tylko jedno podejście i nie wyszło najlepiej. Z mięsa nie zrezygnuję, ale chętnie urozmaicę sobie dietę.
      :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka