Dodaj do ulubionych

Kiszenie startych ogórków.

05.10.12, 22:41
Będę robiła po raz pierwszy, znalazłam taki przepis - www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/gotowa_porcja_ogorkow_do_zupy_ogorkowej - jak go oceniacie? Robić w ciemno czy, bazując na doświadczeniu, coś byście zmienili/dodali?
:-)

PS. Chętnie zrewanżuję się przepisem na faszerowane papryczki, właśnie robię i zapowiadają się świetnie, albo aromatyczną żurawinę do mięs/serów, też już wykonaną i bardzo polecam, choć robienie przetworów przy jednej ręce niemal niesprawnej to przygoda, której nie chciałabym powtórzyć.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 22:46
      nie mam zielonego pojecia, ale chyba z czystej ciekawosci zrobie ze 2-3 sloiki z wezowych na probe :)
      no chyba, ze ktos doswiadczony sie wypowie, ze nie warto.
      • squirk Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 22:55
        Mnie się podoba pomysł, bo raz, że wygodne są takie już starte, a dwa - nie robiłam jeszcze, a wiesz, że się na nowe przepisy rzucam jak mysz na ziarno. Wolę się skonsultować, żeby nie zmarnować ogórków, nie cierpię marnowania.
    • marghe_72 Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:13
      Nie otwiera mi się link (komputer mi ostatnio wariuje) to powiem tylko, że warto takowe ogórki zrobić :D
      Poza tym sama nie kiszę, dostaję w prezencie od Rodzicielki i od Teściów, podpytam jak robia i doniosę
      • squirk Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:14
        Dziękuję :-)
    • beata_ Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:22
      Przepis ok, chociaż tam chyba zielony koperek dali?
      Ja bym dała taki, jak do normalnego kiszenia - daje zupełnie inny smak.
      • ania_m66 Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:24
        ja nie mam dostepu teraz do takowego. ale mam przezornie torebke spozywczych nasion kopru z ruskiego sklepu :)
        • beata_ Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:40
          To te nasiona będą moim zdaniem lepsze niż zielony koperek... ale mogę się mylić :-)
          • ania_m66 Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:48
            no, jedno drugiego nie wyklucza.
            minusem nasion jest to, ze sie zaplataja w te ogorki i beda potem plywac w zupie.
          • nieskorzanka Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:49
            Też mi się link nie otwiera.
            Ja robię tak: ścieram na grubej tarce ogórki, dolewam nieco wody, solę mniej więcej płaska łyżka soli na litr startych ogórków, dodaję siekany zielony koperek, ząbki czosnku, kawałki chrzanu. Codziennie mieszam, az się dobrze ukisi (żeby nie zbierał się na powierzchni kozuch pleśni). Zagotowuję, wkładam w słoiki.
            • nieskorzanka Re: Kiszenie startych ogórków. 05.10.12, 23:55
              W tym roku zamiast mieszania zastosowałam krążek wycięty z folii położony na powierzchni, zdał egzamin, ogórki nie plesniały.
              • ania_m66 Re: Kiszenie startych ogórków. 06.10.12, 00:01
                link faktycznie przestal sie otwierac.
                • ania_m66 tu kopia z cache 06.10.12, 00:03
                  webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:0x9fLmatnbIJ:www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/gotowa_porcja_ogorkow_do_zupy_ogorkowej+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl
    • Gość: tadek-niejadek Kiszenie startych ogórków. IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.12, 07:31
      Niedawno ( forum.gazeta.pl/forum/w,77,138597836,138610294,Kwaszenie_ogorkow.html ) na FK była rozmowa na ten temat. Fragmencik...: "skręciłem przez maszynkę do mięsa (sitko 4mm) 2 kilo ogórków ze skórkami + pół pęczka zielonego koperku + główka czosnku + pół laski chrzanu, zaraz to wyraźnie posolę, dodam pół szklanki kwasu spod zeszłorocznych ogórków, zapakuję masę na palec pod dekiel do słoiczków 0,3 l, zakręcę i wyniosę do piwnicy ustawiając za kilkoma, zrobionymi jeszcze w zeszłym sezonie.
      Do zupy - a szczególnie gdy luby na ból głowy będzie narzekał - idealne".
      Zamiast mielenia może być ścieranie. Tegoroczna nastawa - 30 sztuk, wszystkie trwałe.
      Ukłony - tn
      • squirk Re: Kiszenie startych ogórków. 11.10.12, 17:35
        Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, nie zdążyłam z nich skorzystać jeszcze, bo kisiłam ogórki w ostatniej chwili przed wyjazdem, więc w całości, ale planuję dokupić i zrobić starte, uspokoiliście mnie, że mają wszelkie szanse, żeby sie udać.
        • iwona402 Re: Kiszenie startych ogórków. 11.10.12, 20:19
          Od wielu lat kiszę utarte na grubej jarzynówce gruntowe ogórki z własnej działki. Wszystkie zbyt wyrośnięte i niekształtne ogórki rozdrabniam, dodaję dużo drobno posiekanego czosnku- 1 średnia główka na 1kg ogórków, nie żałuję soli 2-3 łyżki (na 1kg ogórków), sporo świeżego zielonego kopru-całość mieszam w misce, przykrywam i odstawiam na 12-24godz., aby puściły sok. Następnie nakładam masę do wyparzonych słoików, na wierzch kładę baldach kopru i kawałek świeżego chrzanu ( po otwarciu słoika łatwo je usunąć). Tak duża ilość soli gwarantuje, że przecier nie będzie pleśniał, wywar na zupę lepiej nie solić. Na początku kiszenia może wypłynąć ze słoików niewielka ilość płynu. W tym roku zabrakło mi szklanych słoików i część ogórków zakisiłam w plastikowych wiaderkach po mielonym twarogu, lub kapuście kwaszonej, wyszły idealnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka