Gość: tea IP: *.dsl.pipex.com 04.07.04, 18:46 Czy znacie jakies dobre przepisy? Uwielbiam jesc rozne salaty, ale nie umiem robic sosow, a kupne sa okropne. Nie musza bys francuskie, ale cos w tym stylu. Bede bardzo wdzieczna i z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elf Re: Sosy francuskie 04.07.04, 19:19 Hmm, trudno mi podać przepis, bo wszystkie robię na oko... Oryginalny przepis, jaki robiłam bedac we Francji, to były 2 łyżki oleju i łyzka vinaigretu, do tego sól i zioła prowansalskie. A teraz robię w zasadzie ze wszystkiego co mam, czyli olej, vinaigret lub sok z cytryny, troszkę majonezu, troszkę musztardy, zawsze zioła - prowansalskie lub sama bazylia, często pieprz świezo zmielony. Jak chce łagodniejszy, to robię sos na bazie śmietanki 12 proc. Tylko najlepiej mieć do tego taki jakby shaker, wtedy wszstkie wydawałoby się niełączalne skłądniki (np. śmietanka i ocet) wrzucasz, potrzasasz i gotowe:) A ja z gotowych lubię sosy Knorra i często dosypuję trochę, zamiast dodwać soli i przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichiarz Re: Sosy francuskie IP: *.proxy.aol.com 04.07.04, 19:22 Może tutaj coś znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tea Re: Sosy francuskie IP: *.dsl.pipex.com 04.07.04, 19:37 Elf, a mozesz mi powiedziez jakiego vinegaru, majonezu i musztardy uzywasz? Mieszkam w Londynie i one sa inne, niz polskie, ale moge zajrzec do polskiego sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dil Re: Sosy francuskie IP: *.acn.waw.pl 05.07.04, 11:17 to ja odpowiem od siebie moje kombinacje... musztarde lubie dijon, ocet winny czerwony...w sosach dil Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Sosy francuskie 05.07.04, 14:11 Spróbuj oleju z pestek winogron, octu balsamicznego z Modeny (te długo leżakujące są dość drogie, ale możesz kupić tani, tylko musisz zredukować go o połowę w rondelku na malutkim gazie - odparować). Ocet balsamiczny świetnie pasuje do rucoli z pomidorem i parmezanem. Ja lubię też taki sos (proporcje soku z cytryny do oleju z pestek winogron: 1/4 : 3/4): sok z cytryny wymieszać z solą, cukrem i mielonym pieprzem (lub musztardą - może być dijon ale dobra jest też gruboziarnista francuska - z całymi ziarenkami gorczycy), jak cukier i sól się rozpuści dodaj olej z pestek winogron i dokładnie wymieszaj do czasu aż otrzymasz gładką emulsję (nalepiej robić to w zakręconym słoiczku). Do misy natartej czosnkiem wrzucić porwaną sałatę, polać sosem, wymieszać i natychmiast podawać. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tea Re: Sosy francuskie IP: *.dsl.pipex.com 05.07.04, 17:11 Ide szukac tego oleju z pestek winogron! Moze wyprobuje wieczorem na obiad, robie rybe wiec powinno pasowac. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: Sosy francuskie IP: *.proxy.aol.com 06.07.04, 05:23 www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=french+salad+dressing&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 sos niefrancuski IP: 202.172.58.* 06.07.04, 07:37 ale "podobny" czyli do chrupkiej salaty jak raz w sam raz pieprz czarny ziarenka sol morska gruba lyzka czerwonej suchej papryki lyzeczka cayenne pare zabkow czosnku zdrowa lyzka miodu lyzeczka dirzona ocet jablkowy i sok z cytryny oliwa dziewica suche skladniki zetrzec w mozdzierzu dodac mokre zamiedlic ladne z salata, dobre jako marynata do mies... smacznego nostromo Odpowiedz Link Zgłoś