Dodaj do ulubionych

Sosy francuskie

IP: *.dsl.pipex.com 04.07.04, 18:46
Czy znacie jakies dobre przepisy? Uwielbiam jesc rozne salaty, ale nie umiem
robic sosow, a kupne sa okropne. Nie musza bys francuskie, ale cos w tym
stylu.
Bede bardzo wdzieczna i z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • elf Re: Sosy francuskie 04.07.04, 19:19
      Hmm, trudno mi podać przepis, bo wszystkie robię na oko... Oryginalny przepis,
      jaki robiłam bedac we Francji, to były 2 łyżki oleju i łyzka vinaigretu, do
      tego sól i zioła prowansalskie. A teraz robię w zasadzie ze wszystkiego co mam,
      czyli olej, vinaigret lub sok z cytryny, troszkę majonezu, troszkę musztardy,
      zawsze zioła - prowansalskie lub sama bazylia, często pieprz świezo zmielony.
      Jak chce łagodniejszy, to robię sos na bazie śmietanki 12 proc. Tylko najlepiej
      mieć do tego taki jakby shaker, wtedy wszstkie wydawałoby się niełączalne
      skłądniki (np. śmietanka i ocet) wrzucasz, potrzasasz i gotowe:)
      A ja z gotowych lubię sosy Knorra i często dosypuję trochę, zamiast dodwać soli
      i przypraw.
      • Gość: Pichiarz Re: Sosy francuskie IP: *.proxy.aol.com 04.07.04, 19:22
        Może tutaj coś znajdziesz
      • Gość: tea Re: Sosy francuskie IP: *.dsl.pipex.com 04.07.04, 19:37
        Elf, a mozesz mi powiedziez jakiego vinegaru, majonezu i musztardy uzywasz?
        Mieszkam w Londynie i one sa inne, niz polskie, ale moge zajrzec do polskiego
        sklepu.
        • Gość: dil Re: Sosy francuskie IP: *.acn.waw.pl 05.07.04, 11:17
          to ja odpowiem od siebie moje kombinacje...

musztarde lubie dijon, ocet winny czerwony...w sosach

dil
          • kdd Re: Sosy francuskie 05.07.04, 14:11
            Spróbuj oleju z pestek winogron, octu balsamicznego z Modeny (te długo
            leżakujące są dość drogie, ale możesz kupić tani, tylko musisz zredukować go o
            połowę w rondelku na malutkim gazie - odparować). Ocet balsamiczny świetnie
            pasuje do rucoli z pomidorem i parmezanem. Ja lubię też taki sos (proporcje
            soku z cytryny do oleju z pestek winogron: 1/4 : 3/4): sok z cytryny wymieszać
            z solą, cukrem i mielonym pieprzem (lub musztardą - może być dijon ale dobra
            jest też gruboziarnista francuska - z całymi ziarenkami gorczycy), jak cukier i
            sól się rozpuści dodaj olej z pestek winogron i dokładnie wymieszaj do czasu aż
            otrzymasz gładką emulsję (nalepiej robić to w zakręconym słoiczku). Do misy
            natartej czosnkiem wrzucić porwaną sałatę, polać sosem, wymieszać i natychmiast
            podawać.
            Kasia
            • Gość: tea Re: Sosy francuskie IP: *.dsl.pipex.com 05.07.04, 17:11
              Ide szukac tego oleju z pestek winogron! Moze wyprobuje wieczorem na obiad,
              robie rybe wiec powinno pasowac. Dzieki.
              • Gość: P. Re: Sosy francuskie IP: *.proxy.aol.com 06.07.04, 05:23
                www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=french+salad+dressing&btnG=Google+Search
    • Gość: n0str0m0 sos niefrancuski IP: 202.172.58.* 06.07.04, 07:37
      ale "podobny"
      czyli do chrupkiej salaty jak raz w sam raz

pieprz czarny ziarenka
      sol morska gruba
      lyzka czerwonej suchej papryki
      lyzeczka cayenne
      pare zabkow czosnku
      zdrowa lyzka miodu
      lyzeczka dirzona
      ocet jablkowy i sok z cytryny
      oliwa dziewica

suche skladniki zetrzec w mozdzierzu
      dodac mokre
      zamiedlic

ladne z salata, dobre jako marynata do mies...

smacznego

nostromo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka