Dodaj do ulubionych

Co ze starym winem?

22.10.12, 11:54
Weszłam w posiadanie regału z winami i jest tam kilka butelek białego półwytrawnego wina z 1985 ... 1990 roku.

Nada się to jeszcze do czegoś (zupa, duszenie mięsa)? Zużyć zamiast octu do sałatek? :)
Wylać???

Poradźcie, mądrzy pasjonaci gotowania!
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Co ze starym winem? 22.10.12, 11:55
      Wino, im starsze, tym lepsze.
      Jeśli skwaśniało, zrób ocet winny, jeśli nie - pij na zdrowie.
      • Gość: Marek Re: Co ze starym winem? IP: *.159.58.219.dyn.user.ono.com 22.10.12, 12:20
        Wino, im starsze, tym lepsze.

wadera3: Nie jest to prawda. Tutaj

goodnightmoon: to biiale wino przypuszczalnie przerodzilo sie w lekkie "brandy" zmieniajac kolor na lekko tostowy. Nadaje sie do wszystkiego a szczególnie do ... picia. Nie skwasnieje nigdy. Najlepiej, otworzyc butelke i spróbowac.
        • wadera3 Re: Co ze starym winem? 22.10.12, 12:38
          Dzięki, pozostanę jednak przy swoim zdaniu:)
          • ciastko_z_kota Re: Co ze starym winem? 22.10.12, 19:14
            alewino.pl/owinie?nr=14
    • mhr2 nie, ale na reklame 22.10.12, 12:56
      goodnightmoon napisała:

> Nada się to jeszcze do czegoś (zupa, duszenie mięsa)?
      • ania_m66 Re: nie, ale na reklame 22.10.12, 13:34
        biale wina w powalajacej wiekszosci absolutnie nie nadaja sie do naprawde dlugiego przechowywania. zreszta wiekszosc czerwonych rowniez nie. tylko wina naprawde dobrej jakosci nabieraja bukietu z wiekiem.
        dlaczego? np w tanszych winach bialych i rose cenimy lekkie, czesto kwiatowe badz owocowe nuty. po 3, gora 5 latach skladowania nie ma po nich sladu.
        rozwijaja sie ciezsze nuty zapachowe, skory, czekolady, lisci obecne w naprawde dobrej jakosci czerwonym winie.
        z bialych zyskuja na skladowaniu wyraznie kwasne rieslingi, eiswein i wino z podsuszonych winogron, czyli znowu naprawde drogie b. wysokie jakosciowo wina.
        tansze biale wina slodkie i polslodkie, jak i wytrawne po 20-30 latach sa przeobrzydliwe, co wiem z autopsji, a dla niedowiarkow mam jeszcze ze 2 butelki takiego bialego renskiego wina rocznik 1972 w piwnicy. juz 15 lat temu, choc b. poprawnie skladowane nie nadawalo sie do picia. z przyjemnoscia wysle jedma waderze jesli znajde,zeby zweryfikowala swoje poglady.
        ogolnikowe zdanie "im wino starsze tym lepsze" pokutowalo w PRL-u i ten kto je do dzisiaj powtarza nie ma o materii za duzo pojecia delikatnie rzecz biorac.
        wlascicielce watku moge glownie poradzic - nie napalaj sie na jakies ekstra doznania smakowe, tak jak ja w latach 90tych, bo o ja, takie stare wino mam. nastaw sie na to, ze po prostu wylejesz je po odkorkowaniu i sprobowaniu.
        najprawdopodobniej bedzie ciecza o smaku "szampana serwatkowego", ktorego produkowaly spoldzielnie mleczarskie za komuny i zapachu "met", czyli niemieckiego wina miodowego.
        jesli smakuje ci wino miodowe, moze nawet przelkniesz to cos.
        nie dodawaj tego wina do zadnej potrawy. przynajmniej mi nie przychodzi do glowy zadna, ktora moznaby bylo nim smakowo wzbogacic, a jedynie kompletnie sknocic.
        z drugiej strony to twoje nie jest az takie stare jak to moje.
        pomogloby opisanie co to konkretnie za wino, szczep, kraj pochodzenia itp.
        • Gość: anthonyb Re: nie, ale na reklame IP: *.netrun.cytanet.com.cy 22.10.12, 19:35
          potwierdze i ja slowa ani_m66
          niestety mialam podobna przygode i z bialymi i czerwonymi. Staje sie z takiego wina cos w stylu wina likierowego ale strasznie paskudne.
          Do wylania. Bialego probowalam uzyc przy gotowanie. Pienilo sie strasznie po wlaniu na patelnie i malo wstretny posmak po odparowaniu.
        • Gość: kim Re: nie, ale na reklame IP: *.centertel.pl 23.10.12, 12:52
          Ania dobrze mowi jak jest. Konkretnie i precyzyjnie.
    • simon_r Re: Co ze starym winem? 22.10.12, 15:53
      Przedestyluj... będzie koniak :)

------------
      Grecja Turcja i inne relacje z podróży
    • doral2 Re: Co ze starym winem? 22.10.12, 20:17
      po prostu otwórz butelkę i spróbuj tego wina.
      jak w smaku dobre, to wypić, a jak paskudne, to wylać.
      albo nie otwierać i wystawić na alledrogo, może jaki pasjonat kupi ;)
    • qubraq Re: Co ze starym winem? 23.10.12, 10:48
      Nic Ci nie ubędzie jesli otworzysz i "skosztujesz", że sie tak po lwowsku - z uśmiechem do Pinkin' - wyrażę; ale chyba Ania ma rację - jest mało szans żeby 30to letnie biale wina były jeszcze w formie, moze jeszcze rieslingi... Ja mam jeszcze kilka butelek mojego własnego wina różanego 45cio letniego ale to całkiem inna bajka :-)
    • kklotylda Re: Co ze starym winem? 24.10.12, 21:39
      Możesz jeszcze zajrzeć tu: forum.gazeta.pl/forum/f,18,Wino.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka