Dodaj do ulubionych

Ciasto francuskie

IP: *.talnet.pl 18.03.02, 13:16
Mam ochotę przyrządzić na wielkanocny obiad coś w cieście francuskim. Dysponuję
przepisem na polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim. Czy ktoś już coś
takiego kiedyś konsumował i jak to smakuje? Ewentualnie proszę o inne przepisy
(ciasto będzie mrozone).
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Sawa Re: Ciasto francuskie IP: 157.25.128.* 18.03.02, 13:24
      Owszem ja wielokrotnie robilam miesko w ciescie francuskim. Tylko, ze niestety
      nigdy nie odwazylam sie samodzielnie zrobic ciasta (niektorzy mowia, ze jest to
      bardzo prosta czynnosc, a niektorzy wrecz odwrotnie). Ja zawsze kupuje
      mrozonego gotowca (firma Blikle). Mozna dostac rowniez w kazdym supermarkecie.
      Pozdrawiam
      Sawa
    • Gość: byzia Re: Ciasto francuskie IP: 213.17.165.* 20.03.02, 15:30
      ja polecam rolade szpinakowa w ciescie francuskim. jest super pyszna (jezeli
      ktos lubi szpinak)i bardzo prosta. jezeli nie masz szpinaku swiezego to mozna
      wykorzystac mrozony. robie to tak: na oliwe wrzucam rozdrobnione 2-3 zabki
      czosnku, chwile smaze, na to wrzucam szpinak, dodaje vegete i ciut pieprzu
      kajenskiego, chwile smaze i juz gotowe. po ostygnieciu wykladam szpinak na
      rozmrozone ciasto francuskie zawijam rolade i wkladam do piekarnika na 30-40
      min (temp. ok. 180-200 st). i gotowe. mozna danie ulepszyc dodajac do szpinaku
      np. pokrojona w kostke swieza papryke lub np. ser feta. robilam tez kiedys taka
      rolade ze szpinaku i mielonego miesa przygotowanego tak jak na sos bolonski.
      wszyscy sie zachwycali. taka rolade mozesz podawac solo lub do kazdego miesa
      zamiast np. ziemniakow czy ryzu.polecam i pozdrawiam
      • Gość: eve Re: Dzięki Byziu. IP: *.talnet.pl 21.03.02, 11:26
        B. ciekawy przepis. Czy możesz jeszzce napisać, czy takie ciasto francuskie
        rozmrożoner starcza na jedną roladę czy mogę coś jeszcze z niego zrobić? Chodzi
        mi o to żeby go nie zmarnować.
        Z gory dzieękuje i również serdecznie pozdrawiam.
        • Gość: byzia Re: Dzięki Byziu. IP: 1.0.0.* 22.03.02, 15:26
          eve, rano wyslalam odpowiedz ale cos jej nie widac wiec powtarzam - na jedna
          rolade potrzebne jest jedno cale opakowania ciasta francuskiego i jedno
          mrozonego szpinaku np. hortex. chyba ze kupisz szpinak "frosta" (nota bene
          rewelacyjny, to wtedy mniej). szpinak nie moze byc za rzadki (mrozony lepiej
          lekko rozmrozic i odlac wode). rolade wkladam do dlugiej blaszki, ktorej nie
          smaruje tluszczem tylko wykladam papierem do pieczenia. i to wszystko. daj znac
          jak ci sie udalo, ewentualnie w przypadku dalszych pytan jestem do uslug.
          milego week-endu. byzia
          • Gość: Alka Re: Dzięki Byziu. IP: *.chello.pl 22.03.02, 16:55
            Byziu, zaświadczam, że twój przepis jest super, jadłam
            Alka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka