Gość: tomek IP: *.olsztyn.mm.pl 07.07.04, 17:31 jaka jest w Polsce najostrzejsza przyprawa dostępna w sklepach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coralin Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w 07.07.04, 19:36 Nie wiem, ale u mnie w domu to sambal oelek, pieprz cayenne Kotanyi i musztarda rosyjska Kamis. Odpowiedz Link Zgłoś
polynomial Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w 07.07.04, 21:34 Suszone chili, albo Tabasco. Polynomial-C Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w 07.07.04, 23:00 a wasabi ? "Zielony japoński chrzan o paląco ostrym smaku. Wasabi jest warzywem korzeniowym. Dla celów kulinarnych używa się past i proszku z wasabi." nie probowalam niestety Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w 08.07.04, 08:48 1.Sambal Oelek - warunek! Musi być oryginalny - holenderski jest na polskim rynku 2. Baky pisał o japanelo (papryczce z Karaibów) zapytaj go o szczegóły 3. Sos tabasco 4. Musztarda z chilli - w charakterystycznych, baniastych słoikach. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w 08.07.04, 08:56 to jest generalnei sprawa indywidualna. Wasabi dla niektórych to max ostrosć, dla mnie nie. Ostrzejszy jest świeży chrzan robiony przez dziadka mua żonki. Chili dla niektórych jest piekłem, inni wchrzaniaja na żywca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadek Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.pl / 213.155.191.* 08.07.04, 08:58 piri.piri mala papryczkowata odmiana afrykańskiego pieprzu papryczki bułgarskie suszone i przyprawa która nazywa się chyba "piemont" ??? /pimą/ też z afryki,ale to może byc inna odmiana piri-piri sambal oelk jest przyprawą azjatycką nie holenderską. tam tylko detalizują. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marghe_72 Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 08:56 u mnie w domu sambal swieze papryczki chilli jalapeno marynowane tabasco chyba sie powtarzamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.tele2.pl 08.07.04, 09:47 U mnie suszone papryczki chilli, 3 butelki tabasco przywiezionw z Meksyku i co mnie dziwi jedna ma zielony kolor? Ostre jak diabli. Bardzo ostra jest faktycznie rosyjska musztarda Kamis, ale musze przyznac ze rowno mi idzie bo jest musztardojadem, hmm nie spotkalam sambal nigdzie, moze jakies wskazowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.bb.online.no 08.07.04, 10:47 Zapodalam kiedys rodzinie sos chrzanowy z wasabi zamiast swojskiego wariantu i nie chcieli ze mna potem rozmawiac, a moze nie mogli bo ich tak palilo. Mam tez w domu chili z Sudanu, o jejku jaka siara! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osa Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.242.81.adsl.skynet.be 08.07.04, 16:03 Monia sa dwie buteleczki tabasco jedna jest czerwona do zup i sosow itp,a druga jest zielona do salatek,surowek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 19:45 Tabasko zielone jest łagodniejsze - można dodawać łyżeczkami a nie po kropelce. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiowo Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w 08.07.04, 21:27 nie jadlam tej rosyjskiej Kamisu ale oryginalne Dijon zbyt grubo posmarowane to lzy i lamenty :D no i piri piri wtreciucha jedna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.proxy.aol.com 08.07.04, 21:50 Habanero Pepper - The hottest of all know peppers Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 01:03 Aktualnie mam w lodowce taki sosik habanero firmy Banditos prod.RPA mozna je kupic w Polsce np.w sieci BOMI oraz PIOTR I PAWEl.Mala buteleczka wielkosci tabasco kosztuje 12 zl.Miałem jeszcze z tej serii sos guadala(ostry ale mniej o czerwonym kolorze),jalapeno(zielone raczej lagodne)i peri-peri(czerwone ostre),ale habanero(kolor taki troche pomaranczowy)jest najostrzejszym sosem swiata duzo bardziej niz czerwone Tabasco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 01:12 Pozatym na rynku zwłaszcza w sklepach i marketach delikatesowych jest duży wybór azjatyckich sosów chilli.Najostrzejsze są tajskie sosy chilli zwłaszcza SRIRACHA można je kupic w sklepach sieci ASIAN HOUSE w WArszawie np.na Poznanskiej,Blue City,Galeria Mokotow,Okopowa,King Cross Grochow.Te tajskie też są według mnie bardziej ostre i maja inny smak niż Tabasco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Tabasco (Eng.) IP: *.proxy.aol.com 08.07.04, 22:01 whatscookingamerica.net/History/Tabasco.htm www.tabascofoodservice.com/fs_about_family.cfm www.tabasco.com/taste_tent/tabasco_recipes/index.cfm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w IP: *.proxy.aol.com 08.07.04, 22:34 Zauważ po prawej "skalę piekielności": www.g6csy.net/chile/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przypadek bardzo piękny słownik :) IP: *.pl / 213.155.191.* 13.07.04, 10:01 najbardziej podoba mnię się nazwa tajskiej papryki : PISI HUI ło jezu jeszcze chichoczę.............. Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: jaka jest najostrzejsza przyprawa dostępna w 13.07.04, 10:49 przyprawa nazywa sie "żądło skorpiona" kupuje ja we wrocławiu w sklepie przyprawy swiata. jest piekielnie ostra,pieprz cayenne przy tym wysiada. Odpowiedz Link Zgłoś