Dodaj do ulubionych

Jaki smak powinna miec mozarella??

IP: *.upc-g.chello.nl 08.07.04, 12:34
Kupilam mozarelle, taka w woreczku z woda. Musze sie przyznac, pierwszy raz w
zyciu. Wczesniej jadalam na pizzy, ale nie zwrocilam uwagi.
Teraz sprobowalam kawalek i to w ogole nie ma smaku. Nic i nic. I sie
zastanawiam, czy kupilam ta mozarelle jakas lewa, czy poprostu mozarella taka
jest, bez smaku. Jesli tak, to juz wiecej nie kupie. Jesli nie, to kupie
innej firmy moze.
Odpada brak smaku spowodowany choraba czy cus.

Czekam niecierpliwie,
Asia
Obserwuj wątek
    • Gość: Marghe_72 Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 12:39
      No faktycznie, w przypadku tej woreczkowej mozzarelli trudno mówić o smaku.
      Dlatego zazwyczaj sie jej nie je samej :)
      Mozzarella z bawolego mleka jest nieco bardziej "aromatyczna", ma ciut
      wyraźniejszy smak.
      m.
      • Gość: Asia Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.upc-g.chello.nl 08.07.04, 12:46
        Hmm, no ja zrobilam sobie kanapke z mozarella i pomidorem. Chyba wole zwykly
        twarozek :) Albo fete, przynajmniej slona :D
    • marghot Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 12:45
      No cóż, w naszym kraju liczyć można jedynie na woreczkowana mozarelle :(
      Soli podawana jest faktycznie bezsmakowa. Jeśli dodasz oliwy dziewiczej,
      bayzlii, pomidorów to całość nabiera wspaniałego smaku :)
      Poza tym możesz ją wykorzystać jako dodatek do zapiekanek.
    • madziara_pl Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 13:03
      i o to wlasnie chodzi w mozzarelli - jest bez smaku - przechodzi aromatem
      smakołyków z którymi jest podawana
      • linn_linn Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 13:23
        Protestuje. Dobra mozzarella ma smak / nawet z mleka krowiego /. Trezba
        sprobowac najpierw dobrej we Wloszech, zeby potem moc porownac. Szkoda, ze nie
        mozecie sprobowac "perel", ktore kupilam dzisiaj / sa to mozzarelki wielkosci
        duzej czeresci /. Termin waznosci 11 lipiec, ale ja zjem ja najpozniej jutro.
        • linn_linn Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 13:24
          ... czeresni oczywiscie.
        • marghot Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 13:31
          Linn, oczywiście masz rację. Ale my mówimy o mozarelli woreczkowanej, a tym
          samym nie zasługującej na miano dobrej.
          Choć i wśród woreczków są lepsze i gorsze
    • Gość: Marghe_72 Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 13:29
      Linn, zmiłuj sie:)
      Ja mówie o tej dostępnej u nas:(
      ale i tak dobrze ze jest
      • linn_linn Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 13:36
        Jasne, ale mysle, ze komus, kto nigdy nie jadl dobrej wloskiej mozzarelli
        trudno jest ocenic ten "brak smaku". Czy jest to delikatny smak mozzarelli, czy
        tez kompletny brak smaku? W sklepie, w ktorym kupuje, jest co najmniej 5-6
        gatunkow od roznych producentow / porownywalnych, nie przemyslowych / i kazdego
        klienta pytaja skad ma byc mozzarella. Kazdy ma swoja ulubiona.
        • marghot Linn, nie drażnij rekina :))) 08.07.04, 13:42
          u nas takich rarytasów brak, a pamięć nei zawsze radzi sobie z wyciągfnieciem z
          zakamarków wrażeń smakowych
          • linn_linn Re: kazdy ma swoj bol 08.07.04, 13:52
            No dobrze, juz dobrze. Na pocieszenie powiem Wam, ze musialam dzisiaj zaplacic
            2,70 euro za 15 g suszonego koperku. Myslicie, ze innym to latwo?
    • Gość: Pichciarz Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.proxy.aol.com 08.07.04, 14:12
      No cóż, jeśli TO jest ser mozzarella, to wam najserdeczniej wspólczuję.
      www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=4909&pkt_id=&pro_id=
      • marghot Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 14:15
        jaja jak berety, przysięgam
        haha
        a może nie powinnam się śmiać,a stwierdzić że to żałosne??
      • marghe_72 Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 14:16
        Pichciarz, przeciez Asia pisze, ze w woreczku z "wodą".

Polser robi również"Parmezan" No comment

aha, mamy równiez coś takiego
        www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=5049&pkt_id=&pro_id=
        • marghot Polski typ parmezan :((( 08.07.04, 14:19
          www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=2392&pkt_id=&pro_id=
          czy tak bezkarnie można używac nazw??? czy zaznaczenie typ parmezan, typ
          ozarella chroni?
        • Gość: Pichciarz Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.proxy.aol.com 08.07.04, 14:27
          Czy to jest jakakolwiek mozzarella? Woda tego w mozzarellę nie przemieni, chyba
          że cudem.
          Wygląda mi to na ser przerabiany, "processed cheese". Myślałem, że pomylili
          fotografie, ale nie, na opakowaniu pisze "Mozzarella".
          • Gość: Asia Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.upc-g.chello.nl 08.07.04, 14:39
            dla wyjasnienia, nie kupowalam w Polsce tylko w Holandii :) i zupelnie nie
            przypominala mi goudy czy innego zoltego sera haha
            chociaz czytalam tez, ze jest rozniez zolta mozzarella , wykorzystywana do
            zapiekanek. Nie wiem czy wyglada jak zolty ser czy inaczej
          • giezik Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 14:56
            Polser wzniosl sie na wyżyny - maja również w woreczku, (hmm cięzko to nazwać woreczkiem, no w takim czymś mniejszym) bryłe brei wielkosci pięści, która zaraz po otwarciu ma kolor biały, czy może raczej białawy.

Do jedzenia z pomidorami i bazylią nie nadaje sie absolutnie, bo smak, no jak to smak polsera ;).
            jedyna użyteczna funkcja to do zapiekanek

A swoją drogą po dobno po 1 maja miały być ukrócone takie akcje jak nazywanie brei mozarellą, czy fetą.
            • linn_linn Re: Jaki smak powinna miec mozzarella?? 08.07.04, 15:34
              Ta podluzna, pomaranczowa raczej niz zolta, przypomina sery amerykanskie z tzw.
              darow. Ta okragla przypomina raczej / niechaj mi to wybacza Wlosi / ser
              typu "scamorza".
              Mozzarella wyglada tak:
              www.vinit.it/press/modules.php?name=News&file=article&sid=401
              Ta jest z mleka bawolego, ale z krowiego wyglada podobnie.
              Rozumiem chec podrobienia czegos, ale wyroby te nie sa nawet podobne do
              mozzarelli pod wzgledem wygladu.
              • Gość: giezik Re: Jaki smak powinna miec mozzarella?? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.07.04, 15:52
                Linn, nie próbuj doszukiwać sie podobieństw. W końcu jasno jest napisane POLSKA mozzarella. I to wyjasnia wszystko
                • linn_linn Re: Jaki smak powinna miec mozzarella?? 08.07.04, 16:53
                  Bylaby polska, gdyby roznila sie tylko miejscem produkcji. Mozna ja nazwac
                  polskim... wszystkim.
              • Gość: kojka Re: Jaki smak powinna miec mozzarella?? IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.04, 15:53
                polser robi ser TYPU parmezan i Typu mozzarella .Tylko od tego TYPU do
                oryginału droga daleka...
    • amused.to.death Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 16:35
      A czy ktoś próbował tych malutkich mozarelli, które są zwykle sprzedawane w supermarketach na stoiskach z serami? Jakoś nigdy nie mogę się zebrać, żeby kupić i spróbować.
      • biedronka24 Ja tak. Sa calkiem w porzadku 09.07.04, 16:30
        Jesli je sie je na b. swiezo.
        Probowalam ich i w Niemczech i w Polsce. Prawie zadnej roznicy. A w Polsce jest
        wiecej aktualnie tych malutkich. Te wieksze wlasnie firmy Galbani bodajrze
        zdarzylo mi sie kupic nie gladkie a takie rozpadajace sie totalnie i maziste
        czego ja z kolei w mozarelli nie lubie.
    • Gość: AA Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.fastres.net 08.07.04, 16:54
      prawdziwa mozzarella powinna byc z kropla mleka w srodku (to znak swiezosci),
      powinno sie ja konsumowac w ciagu 24 godzin od wyprodukowania, zazwyczaj jej
      nie mozna transportowac (cierpi na jakiekolwiek zmiany temperatury), spredaje
      sie ja we wloszech prosto z wiadra gdzie plywaja mozzarelle w serwatce i je
      smak powinien byc lekko kwaskowaty i nie slony. jezeli nie wyczuwacie tego
      smaku to znaczy ze jest zrobiona z mleka w proszku.
      wlosi zjadaja ja 6 godzin po wyprodukowaniu sama, od 6 do 12 godzin z olejem,
      sola, bazylia i pomidorem, od 12 do 24 dodana do dan a po 24 godzinach ja
      wyrzucaja!
      • Gość: Sandra Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: 195.26.24.* 08.07.04, 16:56
        Ale my jesteśmy w Polsce i zajadamy się mozzarelą z terminem ważności aktualnym
        przez najbliższe 2 tygodnie:-)
        • Gość: aa Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.fastres.net 08.07.04, 17:00
          polecam makrobiotyczna zasade-jesc tylko rzezcy lokalne.
          ja zyjac od 13 lat we wloszech jadlam 2 razy bigod podczas wakacji w polsce!
        • Gość: aa Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.fastres.net 08.07.04, 17:02
          pardon: bigos
          • Gość: monia Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.tele2.pl 08.07.04, 17:27
            Uwielbiam pomidory z mozarella, ale jedyna akceptowana przeze mnie i zajadana
            przez moja rodzine i znajomych (a jest to specjal o ktory ciagle mnie prosza)
            jest mozarella OSM. Wiem zaraz mnie zgnebicie i ukzyzujecie bo ta mozarella
            pomimo iz w woreczku to w wodzie nie plywa i dobrze bo....Galbani Santa Lucia -
            kiedys skomentowana zostala przez osobe 50 letni, pyszne te pomidorki z
            jajkiem, OSM robi tez w wodzie ale to juz jest paskudztwo, Zottarella tez mi
            nie podchodzi, w ogole jedyne dobre mozarelle kupowalam kiedys na wage takie
            male ale teraz uszczuplil mi sie budzet.

Tak wiec plusy mojej ulubionej mozarelli:

- opakowanie starcza spokojnie na 3 pokazne salatki

- latwo sie kroi a nie jak w przypadku miekkiej mozarelli rozrywa sie we wlokna

- ma smak

No i tyle.
            • Gość: aa Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.fastres.net 08.07.04, 17:30
              de gustibus
              niestety nie znam "polskich" mozzarelli, mysle jednak ze z najgorszego swinstwa
              dobry kucharz cos dobrego wyczaruje.
          • marghe_72 Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 09.07.04, 13:30
            Trudno jesc bigos w kraju w którym kapusta raczej sie zepsuje niz ukisi:)
      • zuzinkas Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 08.07.04, 18:17
        Bede wdzieczna jak mi powiesz gdzie w Milano taka dostane. I ile kosztuje
        oczywiscie.
        • Gość: AA Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? IP: *.pool21345.interbusiness.it 11.07.04, 21:21
          NO TAK W MILANO TEZ TRUDNO, W RZYMIE LATWIEJ (BLIZEJ DO CAMPANII I INNYCH
          REGIONOW POLUDNIOWYCH GDZIE JE PRODUKUJA). ALE W MILANO W PRYWATNYCH MALYCH
          SKLEPACH (NIE W SUPERMARKETACH) TEZ JA MOZNA KUPIC. CENA WAHA SIE MIEDZY 8 A 15
          €.
    • dr.krisk Smak mozzarelli!!!!!! 08.07.04, 23:11
      Jestem wielkim zjadaczem mozzarelli - w zasadzie mógłbym się nią żywić.
      Ona właśnie tak smakuje: delikatny, ledwie wyczuwalny smak, wilgoć serwatki, i
      te wspaniałe paseczki na które się dzieli...
      Pocięta w plastry, polana nitką dobrej oliwy i posypana świeżymi listkami
      bazylii (bazylię oczywiście rozrywamy palcami a nie siekamy nożem!).
      Do tego jeszcze dobry ciemny chleb i białe wino. Pinot Grigio (jak dla mnie).
      Ach....
      • Gość: totempotem Re: Smak mozzarelli!!!!!! IP: *.zywiec.plusnet.pl 09.07.04, 10:21
        i do tego pomidorki cherry,albo te pomarańczowe...mniam :)))
      • biedronka24 No wlasnie 09.07.04, 16:14
        I taka dostanie Pan w Polsce. Mozarella to nie kaszkawal, nie ser dojrzaly, nie
        cheddar i nie rockefort ani blue.
        A bezsmakowe dla niektorych sa tez ostrygi. Co kto lubi :).
        Sa tacy - znam takie osoby ktore dotad nie cierpia smaku oliwek- tych niesolonych.
        Inni zas uwazaja i taka jest prawda ze oliwa z oliwek ma jeden z najsilniejszych
        smakow.
        Ja tam specjalnie do Wloch po ten gatunek sera bym nie jechala. Jestem niemal
        pewna ze z polskiego tlustego mleka mozna zrobic multum podobnych serkow o
        podobnym charakterze i wykorzystaniu. Te zdjecia z ´zolta´ mozarella z polski to
        juz przezytek. W sklepach - jest juz pelny wybor. A i restauracje w takowa
        mozarelle sie zaopatruja. Nie sadze by sprowadzaly akurat ten ser z Wloch.
        Co innego salaty. Polska rucola to jeszcze dlugo nie bedzie miala smaku rucoli.
        Ale poczekajmy
      • Gość: AA Re: Smak mozzarelli!!!!!! IP: *.pool21345.interbusiness.it 11.07.04, 21:25
        TO RZECZYWISCIE JEST TO. WINO DRY
    • dagda1 Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 09.07.04, 12:11
      mozarella ma bardzo delikatny smak, ale nie wszyscy go wyczuwają, wiem że mają
      z tym problem palacze choć nie wszyscy, zasada jest taka, że nie może mieć
      gorzkiego posmaku.
    • marghe_72 Re: do Moni 09.07.04, 13:34
      moniu, bez urazy, ale to ci jadasz nie jest mozzarellą. W żadnym stopniu.

Jesz sobie jakiś tam białożółty serek i tyle :)
      • linn_linn Re: do Moni 09.07.04, 13:59
        O to wlasnie. Moze to i dobre, ale po co zaraz nazywac mozzarella. Producenta
        rozumiem, gdyz z to slowo dolicza sobie kase. Klientom jednak sie dziwie.
      • Gość: monia Re: do Moni IP: *.tele2.pl 09.07.04, 14:04
        Mozliwe ze jem sobie serek, a za serami przepadam. Natomiast czytajac opinie
        tutaj zebranych smiem zauwazyc ze w naszym kraju wszyscy jemy taki serek, ktory
        z oryginalna mozarella nie ma nic wspolnego.

Wybieram sie we wrzesniu do Toskanii i mam nadzieje, ze uda mi sie poprobowac
        prawdziwej wloskiej serwatka pachnacej mozarelli, a wtedy serek ktory jem z OSM
        bede uzywac jedynie do zapiekanek.

Ktos tu jednak wspomnial ze dobry kucharz to z niczego zrobi cos i moge sie pod
        tym podpisac.
        • marghe_72 Re: do Moni 09.07.04, 14:08
          Moniu, ale my nie krytykujemy, tylko uścislamy:)
          Mimo wszystko mozzarella Galbani przypomina bardziej mozzarellę niż OSM.
          Chociazby kolorem:)
          A z braku laku dobry kit - i tu mówie o sobie.
          m.
        • Gość: AA Re: do Moni IP: *.pool21345.interbusiness.it 11.07.04, 21:31
          PODZIELAM OPINIE, MIESZKAJAC WE WLOSZECH WIELE POLSKICH DAN MUSZE "WYMYSLIC"
          (NP. BARSZCZ BEZ BURAKOW :O))
          A W TOSKANII NA PEWNO ZNAJDZIE SIE DOBRA MOZZARELLA. OPROCZ TEGO Z REGIONALNYCH
          RZECZY POLECAM: RICCIARELLI CON VIN SANTO (CASTECZKA Z MAKI MIGDALOWEJ ZE
          SLODKIM MUSZKATOLOWYM WINEM), RIBOLLITA (ZUPA Z CZARNEJ KAPUSTY), NO I BISTECCA
          FIORENTINA (BEFSZTYK FLORENTYNSKI WYSOKI NA 4 CM OBOWIAZKOWO!)
          • linn_linn Re: buraki 12.07.04, 09:23
            Buraki sprzedawane sa najczesciej pieczone / w opakowaniach prozniowych /, ale
            2 dni temu widzialam nawet surowe / w mojej okolicy rzadkosc /.
    • marghe_72 Re: Jaki smak powinna miec mozarella?? 09.07.04, 14:12
      ps. a po prawdziwą mozzarellę to raczej na południe:)

www.campaniaindustry.it/mozzarella.html
      www.diwinetaste.com/dwt/it2003127.php
      itp :)
      m/
      • biedronka24 Nie chce podwazac zamilowan do nazw 09.07.04, 16:08
        ale pamietajcie kochani ze w Polsce to juz wersji serow w sklepach jest troche a
        i samej woreczkowej wersji mozzarelli - od groma. Wiekszosc z tych wersji nie
        bardzo rozni sie tak szczerze od wersji wloskiej. Prawda o serach jest nieco
        inna. Na ich ostateczny smak- rowniez tych miekkich ale nie tylko wplywa klimat.
        A tak. I tego nie da sie niczym zmienic.
        Niemniej jednak prawda jest taka ze nie ma cudow i oto mozemy w ´obrzydliwych
        kulinarnie Niemczech´ zjesc wspanialy ser zwany irlandzkim ktory do tradycyjnych
        potraw wloskich smakuje o niebo lepiej niz jakikolwiek tradycyjnie wloski parmezan.
        O inne sery bede sie tez klocic.
        Nawspanialsze sery francuskie przywiezione do zimnego polskiego domu traca smak.
        A prawdziwa grecka feta smakuje inaczej gdy jest naprawde z owczego mleka i gdy
        sie ja piecze np na grillu. Poza tym jak juz jest robiona z krowiego mleka to
        wszedzie bedzie to tylko zwykly slony bialy ser.
        Acha i kochani podrobionej ´mozarelli´ jest od groma w Niemczech. Na kazdym
        kroku. Czysto niemieckiej. Wiec to Europa czy nie- te Niemcy? To samo sie tyczy
        podrobionej Fety. I nikt tu sie jakos tym nie przejmuje.
        • biedronka24 Dobra mozarella laczy smak 09.07.04, 16:16
          tlusciutkiego mleka ze swiezuchna serwatka. Zadna filozofia.
        • linn_linn Re: Nie chce podwazac zamilowan do nazw 09.07.04, 16:21
          U siebie w kraju mozna podrabiac / jesli klienci na to zezwalaja /.
          • biedronka24 Ale przyznasz ze zawsze mozna cos odkryc 09.07.04, 16:25
            a nie zawsze musi to miec znak jakosci wystawiany przez jedyna firme do tego
            upowazniona na cala Europe i nie zawsze trzeba na to wydawac fortune.
            Nie sadze by Mozarella nalezala do tych wlasnie serow ktore nalezy za wszelka
            cene sprowadzac kontenerami z racji na to bawole mleko :)
            Ja np jestem milosniczka bulgarskiej bakterii jogurtowej ale wiem ze w Polsce da
            sie ja utrzymac przez dwa robienia jogurtu. Potem powstaje zwykle zsiadle,
            polskie mleko albo nawet cos gorszego. Takie sa fakty.
            Mysle ze dostepne u nas woreczki sa wystarczajace i poki rosnie w doniczkach
            bazylia a i da sie kupic male slodkie pomidorki (niekoniecznie te holenderskie)
            to nie umrzemy...
    • Gość: P.(ichciarz) Mozzarella links IP: *.proxy.aol.com 09.07.04, 16:38
      www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=italian+mozzarella&btnG=Google+Search
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka