Dodaj do ulubionych

Krem z kajmaku

17.11.12, 15:48
Chcę na święta skopiować przepis na ciasto z Lukullusa. Warstwy w kolejności składania:
kruche (może zrobię półkruche)
cienka warstwa powidel (tego nie ma chyba w oryginale, ale mi pasuje)
śliwki w rumie (ja wolę w burbonie, już sie macerują i są wybitne)
krem z kajmaku
gorzka czekolada, ozdobiona paskami z mlecznej

Problem mam z kremem z kajmaku. W ciescie z Lukullusa to nie jest po prostu kajmak, bo się mniej maze (bardzo dobrze się kroi na schludne kwadraty) i nie jest tak przerażliwie słodki, i wlasnie o to mi chodzi. I teraz nie wiem, co do niego dodac:
masło - będzie przerazliwie tlusto i ciężko, a nie o to mi chodzi
maskarpone - też będzie ciężko, poza tym bedzie się mazac
bita smietana odpada, bo całość popłynie, chyba ze dodam utrwalacza

Najlepsze, co mi do glowy przychodzi, to smietanka roslinna (ubita). Jest trwala, rozcieńczy słodycz i będzie raczej trzymać (najwyzej dodam żelatyny), poza tym jest najchudsza ze wszystkich powyższych. Ale nie wiem nawet, czy jescze ją gdzies mozna kupić noi moze ktos ma lepsze pomysły?
Obserwuj wątek
    • bucefal_macedonski Re: Krem z kajmaku 17.11.12, 18:09
      A ten krem chcesz utwardzic? Miemcy stosują masło kakaowe.
      • bucefal_macedonski Re: Krem z kajmaku 17.11.12, 18:21
        Kokosowe znaczy się.
        • aqua48 Re: Krem z kajmaku 17.11.12, 18:37
          Ja robiłam masę budyniową z kajmakiem, wychodził świetny lekki krem do tortów.
          • edyta95 Re: Krem z kajmaku 17.11.12, 19:59
            aqua48 napisała:
            > Ja robiłam masę budyniową z kajmakiem, wychodził świetny lekki krem do tortów.

podasz przepis?
          • bene_gesserit Re: Krem z kajmaku 18.11.12, 02:39
            Tez o tym myslałam, ale jakoś ostatnio trafialam na budynie, które po kilku godzinach 'puszczały' tzn z deseru dość stałego stawały się nagle rzadkim błotkiem. Dziwne to; nie chcę ryzykować.
        • Gość: Ola Re: Krem z kajmaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.12, 18:43
          A może coś takiego? Bardzo smakowicie wygląda, przez przypadek znalazłam na czyimś blogu

kuchenne-wedrowki.blogspot.com/2012/11/millionaires-shortbread-czyli-krucha.html
          • hazo Re: Krem z kajmaku 17.11.12, 19:35
            Można zrobić kajmak z mleka w proszku (tylko tego zwykłego, w niebieskiej torebce, nie instant) biorąc na 1,5 szklanki wody, 1 szklankę cukru i 3 bardzo czubate łyżki mleka. Gotować na małym ogniu, mieszając. Gdy zgęstnieje dodać łyżkę masła i krótko utrzeć pałką. Ciepły rozsmarować.
            Oczywiście można do gotowania dodać np. wanilię.

• bene_gesserit Re: Krem z kajmaku 18.11.12, 02:39
            To nie to, to jest potwornie słodkie. To ciasto ze sliwkami mimo ze wizualnie dość podobne, zupełnie takie nie jest.
        • bene_gesserit Re: Krem z kajmaku 18.11.12, 02:38
          E, to już wolałabym masło chyba. Ale dzieki :)
    • buka007 Re: Krem z kajmaku 17.11.12, 23:04
      po co psuc takie fajne ciasto jakimis wynalazkami? Ja bym mimo wszystko dodala masła, przeciez nie musisz dodawac duzo , zeby kajmak stał się puszysty, wystarczy wmiksować ze dwie łyżeczki (na puszke). Bene!! :-/
      I co to jest za ciasto z Lukullusa???
      • bene_gesserit Re: Krem z kajmaku 18.11.12, 02:36
        Ja się wynalazków nie boję, zwłaszcza sprawdzonych. Kompletnie mi to nie przeszkadza.
        Masło jest tłuste, tłuszcz kokosowy też jest tłusty, ciasto będzie na kruchym i z czekoladą (tłuszcz plus tłuszcz) i będzie miało intensywne smaki. Ciasto ma być na święta - dlatego chcę je maksymalnie odchudzić bez straty dla smaku. I nie chodzi mi o kalorie - święta nie są od liczenia kalorii - ale o efekt przeżarcia, tzn właśnie tego chcę uniknąć, bo tego tłuszczu tu już wystarczy. Roślinna jest chuda i w zasadzie bez smaku, więc pewnie sprawdzi się najlepiej jednak.

Lukullus to taka dobra siec cukierniana w Wawie, chociaż ostatnio spsiała. Na ich stronie jest to ciasto, ale w wersji sprzed spsienia - napakowane śliwkami.
        • bucefal_macedonski Re: Krem z kajmaku 18.11.12, 10:01
          Na przedobrzenie też jest sposób, i to uniwersalny: mniejsze porcje wykrawać.

Pomyśl jeszcze o dodatku mielonych migdałów, albo orzechów laskowych - też solidny dodatek, a nieco mniej tłusty od twardych tłuszczów.
          • aqua48 Re: Krem z kajmaku 18.11.12, 17:06
            Ja kupnych budyniów używam od lat tych z Biedronki, nigdy się na nich nie zawiodłam. A jeśli nie chcesz kupnego to zrób sobie sama z mąki ziemniaczanej, wanilii i mleka - wtedy będziesz mieć stuprocentowo pewny i nic nie siądzie.
            Ja gotuję budyń waniliowy BEZ CUKRU z pół litra mleka, zostawiam do ostudzenia, wmiksowuję do niego kostkę masła i dodaję ucierając łyżką masę kajmakową. Jeśli to masa z puszki to nigdy całej nie zużywam, dodaję na smak, bo nie lubię za słodkich kremów tortowych. Taki krem jest puszysty, lekki i delikatny. Można wmieszać też kieliszek alkoholu - rumu lub np orzechówki.
    • marynarkawpaski Re: Krem z kajmaku 18.11.12, 18:41
      Robiłam niedawno tort przełożony masą kajmakową, i tam masę usztywniał cukier puder. Przełożenie było sztywne, ale od słodyczy bolały zęby - więcej nią jeden kawałek na raz nie dało rady wszamać. Mimo tej słodyczy krem był bajeczny :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka