Dodaj do ulubionych

co zrobić z serwatką?

25.11.12, 16:23
po zrobieniu sera, zostaje mi jej pół wiadra.
trochę szkoda wylewać, jeżeli da się coś z niej zrobić.

ps. wyszukiwarka mi nie działa, zapodaje komunika, że nie mam uprawnień do przeszukiwania forum kuchnia :D:D:D
Obserwuj wątek
    • nieskorzanka Re: co zrobić z serwatką? 25.11.12, 16:31
      Będąc na wsi, robię twarogi w ogromnych ilościach.Część serwatki używam do zup.
      gotuję warzywa na niewielkiej ilości wody i pod koniec wlewam serwatkę, aż do
      zagotowania. Do tego nadają się zupy do których tradycyjnie dodaję się
      śmietanę: ogórkowa, pomidorowa, warzywna, barszcz ukraiński itd.
      Następne zastosowanie to dodawanie serwatki do wszelkich placków , naleśników.
      Nikt z mojej rodziny nie ma pojęcia o moich ,,praktykach''- nie wyczuwają smaku
      serwatki w potrawach. Ja sama pijam serwatkę pół na pół z sokiem z kiszonych
      ogórków, lub kapusty (oczywiście domowego kiszenia)
    • tralalumpek Re: co zrobić z serwatką? 25.11.12, 17:40
      uwielbialam pic serwatke kiedys, teraz nie mam dostepu do takowej
      a u ciebie to jednorazowy wyrob sera czy regularny?
      - serwatka mozesz wykorzystac do ugotowania zurku bialego
      - jezeli pieczesz chleb, jak juz ktos wyzej zasugerowal, do wyrobienia ciasta
      - zupe ziemniaczana na serwatce mozesz ugotowac
      ....
        • ania_m66 no jak to co? ricotte oczywiscie :) 25.11.12, 19:13
          pozwalam sobie wkleic z blogu kuchniaziutka

          Domowy wyrób sera Ricotta.

          Składniki:

          1. 4 litry serwatki otrzymanej z produkcji sera kwasowo- podpuszczkowego .
          2. 1 litr mleka
          3. ok.1 / 3 szklanki białego octu ja użyłem białego octu winnego 6%

          Sposób przygotowania:

          1. Do garnka wlewamy mleko i serwatkę, wymieszać.
          2. Mleko z serwatką podgrzewamy do temp. 38 stop.C
          3. Podgrzane mleko z serwatką pozostawiamy na ok.1 godzinę w celu ukwaszenia. 4. Ukwaszone mleko po 1 godzinie podgrzewamy do temp. 95 stop. C - nie dopuszczając do zagotowania.
          5. Stale mieszając rózgą, wlewamy ocet.
          6.Mieszać ok. 5 minut , naczynie z masą serową zdejmujemy z kuchenki.
          7.Po przestaniu podgrzewania masy serowej naczynie umieszczamy w chłodnym miejscu lub lodówce, na co najmniej 8 - 10 godzin.
          8. Cedzak wyłożyć delikatnym płótnem lub złożoną przynajmniej dwukrotnie gazą, na którą wylejmy masę serową z serwatką.
          9.W celu odcieknięcia serwatki masę serową pozostawiamy na kilka godzin.
          10. Po odcieknięciu serwatki z sera .solimy do smaku.
          11. Po wymieszaniu sera z solą pakujemy w pojemniczki i przechowujemy w lodówce.
    • Gość: Fun Re: co zrobić z serwatką? IP: 212.244.151.* 26.11.12, 13:46
      Ricotta zdecydowanie! I dobrze, że szkoda Ci wylewać - serwatka to źródło cennych białek mleka. Tak więc bez wahania trzeba ją pałaszować w jakiejś dobrej formie. Ja czasem robię Ricottę, przepis b.podobny do podanego wyżej. Najczęściej jednak pochłaniam białka serwatkowe w serkach i jogurtach, a szczególnie w Bieluchu ze szczypiorkiem - faworyt wśród wszystkich produktów nabiałowych. Najbardziej przypomina mi ser robiony u babci na wsi, którego obecnie ze świecą szukać. A szczególnie w mieście w jakim mieszkam.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka