Dodaj do ulubionych

Uszka ze śledziami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 22:19
Niedawno usłyszałam,że niektórzy robią wigilijne uszka z farszem ze śledzi. Byłam w szoku,bo jakoś mi ten śledz nie pasuje do uszek,ale jestem ogromnie ciekawa tego smaku i chyba spróbuję. Znacie taki uszy? Jak one smakują?
Obserwuj wątek
    • Gość: beata_ Re: Uszka ze śledziami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.12, 23:05
      Czego właściwie oczekujesz?
      Jedni powiedzą, że dobre - bo jedli i IM smakowało.
      Inni powiedzą, że niedobre - bo jedli i IM NIE smakowało.
      Jeszcze inni powiedzą, że mogą być dobre (choć nigdy nie jedli).
      A jeszcze inni powiedzą, że będą paskudne (choć też nigdy nie jedli).

Ja akurat należę do tej trzeciej grupy :-)
      Ale nie spróbuję, bo nie robię uszek ani innych tego typu rzeczy, więc chwilowo nie będę miała okazji się przekonać. Masz większe szanse ode mnie, skoro takie rzeczy umiesz i lubisz (może) robić - zrób i spróbuj! Na początek kilka przy okazji robienia tych bardziej tradycyjnych :-)
      Tylko broń Boże, nie gotuj razem!
    • matylda1001 Re: Uszka ze śledziami 26.11.12, 23:25
      No to ja identyfikuję się z grupą czwartą :) Nie jestem sobie w stanie wyobrazić śledziowych uszek, sam pomysł jedzenia tego z barszczem, napawa mnie lekkim obrzydzeniem.
      • Gość: beata_ Re: Uszka ze śledziami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 00:09
        A powiem Ci, że smakowo rozważałam raczej uszka luzem, choć faktycznie zawsze do barszczu one są :-)
        Z czerwonym barszczem sobie nie wyobrażam, ale z grzybowym podprawionym żurkiem... czemu nie?
        Tylko wtedy barszcz musiałby być czysty - wigilijny jest u mnie zawsze z posiekanymi drobno grzybami (do tego nie uszka żadne, tylko ziemniaki osobno, okraszone przesmażoną na ciemnym oleju rzepakowym cebulą w kosteczkę).
      • javio Re: Uszka ze śledziami 28.11.12, 00:16
        sam pomysł połączenia w jednej, gorącej potrawie barszczu i śledzia, był już prezentowany w GP pod nazwą "barszcz śledziowy". Ci, którzy odważyli się spróbować, bardzo sobie chwalili:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,93070421,93070421,0,2.html?v=2
    • klara551 Re: Uszka ze śledziami 27.11.12, 00:45
      Odpowiedź jest jedna czyli ,że lepsze jest wrogiem dobrego. Uwielbiam śledzie,uwielbiam uszka,ale śledź w cieście pierogowym na ciepło i do tego barszcz? Nieeee! Chyba,że te uszka były z tzw śledziami zielonymi,czyli nie solonymi a świeżymi.
      • qubraq Re: Uszka ze śledziami 27.11.12, 10:03
        W 1963 roku byłem u mojej owczesnej sympatii na sniadaniu swiatecznym i wlasnie tam podano na otwarcie barszcz jakis taki zabielony chyba z uszkami, ktore ku mojemu przerażeniu okazały się śledziowymi; omal nie dostałem torsji... byly obrzydliwe... jakos ucieklem od stołu do toalety wypluc to wszystko... na szczęscie na sniadaniu była masa osob z rodziny sympatii wiec jakos specjalnie nie zauwazono mojej rejterady... ale to byl koszmar... Na szczęście po sylwestrze sympatia zmienila upodobania i zostalem sam ale bez nadziei na nastepne uszka śledziowe... :-)
        • aqua48 Re: Uszka ze śledziami 27.11.12, 13:09
          Ja jadłam rosyjskie pierogi z rybą. Na pewno nie były to śledzie, bo mięso było bardzo delikatne, podane były z masłem. Mnie taki zestaw bardzo pasuje do barszczu. Nie wiem jak by mi smakowały ze śledziem.
    • Gość: klik Re: Uszka ze śledziami IP: *.lublin.mm.pl 28.11.12, 11:08
      Na to nawet Kaszubi nie wpadli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka