Dodaj do ulubionych

żurek na rosole?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 11:36
Mam pytanko, ponieważ dostałam słoik zakwasu z piekarni i pół wiejskiej kury na rosół. No i zastanawiam się jak to można wykorzystać razem. Czy na rosole mogę zrobić żur? Po raz pierwszy bedę robiła żurek i nie wiem czy tak można.
Obserwuj wątek
    • nieskorzanka Re: żurek na rosole? 27.11.12, 11:44
      Jak najbardziej.
    • matylda1001 Re: żurek na rosole? 27.11.12, 11:48
      Nie. Żurek/biały barszcz robi się na białej kiełbasie, wędzonym boczku.
      • Gość: klik Re: żurek na rosole? IP: *.lublin.mm.pl 28.11.12, 11:11
        żurek to nie biały barszcz.żurek = mąka żytnia razowa, biały barszcz = pszenna razowa.
        • matylda1001 Re: żurek na rosole? 28.11.12, 12:46
          Gość portalu: klik napisał(a):

> żurek to nie biały barszcz.żurek = mąka żytnia razowa, biały barszcz = pszenna
          razowa.<

A owszem, co nie zmienia faktu, że tak do żurku, jak białego barszczu potrzebne sa kielbasa i boczek.
          • nieskorzanka Re: żurek na rosole? 28.11.12, 14:04
            Kwestia gustu i smaku. Ja nacodzień robię zurek na kurczaku, dodaję jajko i kiełbasę. Od święta gotuję na wywarze np. wędzonej nogi wieprzowej od ,,szynki z nogą''.
          • simon_r Re: żurek na rosole? 28.11.12, 15:41
            a co za problem do rosołu dodać kawał wędzonki??
    • mhr2 Re: żurek na rosole? 27.11.12, 11:58
      nie bedzie tradycyjny ale mozna,
      • 83kimi Re: żurek na rosole? 27.11.12, 12:02
        Dokładnie, nie będzie tradycyjny, ale można. Ja ostatnio ugotowałam bulion warzywny, do tego dodałam kurki podsmażone na masełku, ziemniaki i na końcu zakwas na żur, pyszna zupa wyszła.
    • matylda1001 Re: żurek na rosole? 27.11.12, 12:08
      To chyba jakieś nieporozumienie. Autorce chodzi o żurek. Oczywiście, że można ugotować na kurczaku, nikt się przecież nie otruje, ale co z tego wyjdzie, to już inna sprawa. Zjeść się na pewno da, i może nawet będzie smaczne, tylko czy będzie podobne do żurku?
      • Gość: pyrka Re: żurek na rosole? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.12, 12:14
        dzięki za odzew,
        Myślałam, aby zrobić tak - do rosołu (czystego) dodać ziemniaki i pogotować do miękkości, potem dodać zakwas, osobno usmażyć cebulkę i boczek i dodać do tego plus przyprawy. Kurcze, no nigdy tego nie robiłam i nie wiem...
        • 83kimi Re: żurek na rosole? 27.11.12, 12:16
          Możesz tak zrobić, chociaż ja bym cebulę i boczek (lub kiełbasę) dodała przed wlaniem zakwasu, do tego dorzuciłabym jeszcze ząbek czosnku. A na końcu dodała dużo majeranku.
          • 83kimi Re: żurek na rosole? 27.11.12, 12:17
            Aha i jak masz, to dorzuć jeszcze grzybka suszonego.
      • 83kimi Re: żurek na rosole? 27.11.12, 12:14
        matylda1001 napisała:

> To chyba jakieś nieporozumienie. Autorce chodzi o żurek. Oczywiście, że można u
        > gotować na kurczaku, nikt się przecież nie otruje, ale co z tego wyjdzie, to ju
        > ż inna sprawa. Zjeść się na pewno da, i może nawet będzie smaczne, tylko czy bę
        > dzie podobne do żurku?

No tak, ale autorka chce też wykorzystać kurę i zakwas jednocześnie. Może oryginalny żurek to nie będzie, ale powinna wyjść dobra zupa, przypominająca mimo wszystko żurek.
        • sznupkowie Re: żurek na rosole? 27.11.12, 12:22
          szkoda marnowac kury i szkoda marnować zakwasu. Moze kure do zamrażalnika, a dokup kawałek boczku i kiełbaski i zrób żurek jak należy. Żurek musi być na wedzonym, zeby miał ten smaczek. Tak jak już ktoś powiedział, da się zjeśc taki żur na rosole i pewnie będzie smaczny, ale będzie brakowało tego czegos...:)

• matylda1001 Re: żurek na rosole? 27.11.12, 12:23
          83kimi napisała:

> No tak, ale autorka chce też wykorzystać kurę i zakwas jednocześnie. Może oryginalny żurek to nie będzie, ale powinna wyjść dobra zupa, przypominająca mimo wszystko żurek. <

To nie lepiej ugotować rosół, zjeść go ze smakiem jako rosół, a żurek ugotować za kilka dni, taki jak powinien być? Zakwas w lodówce może poczekać.
      • triismegistos Re: żurek na rosole? 27.11.12, 14:19
        Tak, będzie bardzo podobne do żurku. Mój eks robił żur własnie w ten sposób, twierdził, że to żurek lubelski.
    • tralalumpek Re: żurek na rosole? 27.11.12, 13:58
      w takiej sytuacji robie 'flaczki' czyli gotuje rosol na kurzynie ;) zakwaszam , dodaje czosnek, majeranek...mieso 'rozdrabniam' i wychodzi cos wspanialego
      mozna z chlebem, z grzankami lub z ziemniakiem podac
      • Gość: pyrka Re: żurek na rosole? IP: *.icpnet.pl 27.11.12, 23:32
        dzięki wszystkim :) rosołek jest - mięcho z tej wiejskiej kury twarde, mimo długotrwałego gotowania na bardzo wolnym ogniu - ale nie oto chodzi :) jutro zrobię z tego coś a'la żurek i zdam relację.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka