Dodaj do ulubionych

Halibut - suchy...

27.12.12, 06:40
.. dostalam sporo halibuta z kolacji u znajomych,
nie jest zly, ale problem w tym ze jest okropnie suchy.

Czy da sie go jeszcze jakos uratowac?
Nie wiem dokladnie jak byl preparowany, ale zdaje sie ze pieczony w piekarniku.

Minnie
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: Halibut - suchy... 27.12.12, 06:58
      Obawiam sie ze nic nie zrobisz.
      1. Nie ma nic gorszego niz odgrzewana ryba
      2. Jesli oni 'ugotowali na smierc' rybe to co mozna zrobic?
      Jesli mieszkasz w Kanadzie to halibut to jedna z najlepszych oceanicznych ryb. Jednakze wymaga odpowiedniej techniki przy gotowaniu (CZAS!). Jak na pewno wiesz ryba nie jest tania (swieza nie mrozona) ale odpowiednio przyrzadzona jest fantastyczna.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Halibut - suchy... 27.12.12, 09:29
        tak, wiem, swiezy halibut a jeszcz prosto ze statku (no, prawie) jest naprawde super :)

Pierwszy raz im sie to zdarzylo, trzeba przyznac, mysle ze blad polegal na przetrzymaniu ryby
        w piekarniku dla utrzymania jej w cieplej temperaturze do czasu podania na stol.
        a ze zbyt wczesnie wlozyli do pieca, to biedna rybka wyschla...

No ale poza tym jest tylko sucha, a nie da sie jakos zalac jej woda i czyms doprawic
        aby powstal sosik?
        mam taka nadzieje...

Minnie
        • lashqueen Re: Halibut - suchy... 27.12.12, 09:33
          No to dodaj go po prostu w kawałeczkach do sosu pomidorowego najprostrzego i ciach na makaron. Takie pseudo ragu' rybne :)
    • Gość: miu Re: Halibut - suchy... IP: *.fbx.proxad.net 27.12.12, 14:25
      Oczywiscie, ze da sie uratowac. Zrob sos holenderski, beszamel lub bialy (na wine, estragonowy lubi inny) i dluzsza chwile podgrzewaj tego halibuta w sosie na bardzo malym ogniu (mocy), zeby sie nie rozpadl, a wchlonal wiloc. Jesli wlozysz rybe do goracego sosu to moc podgrzewania powinna byc ustawiona tak, zeby utrzymac temperature, ale zeby nic nie bulgotalo. Oczywiscie, jesli zdecydujesz sie na beszamel, to po prostu zapiekasz.

Podajesz z makaronem lub ryzem i z warzywami na cieplo, bez zadnych surowek.
    • mhr2 Re: Halibut - suchy... 27.12.12, 16:03
      ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> .. dostalam sporo halibuta z kolacji u znajomych,
      > nie jest zly, ale problem w tym ze jest okropnie suchy.

mozliwe ze oddala go dla pieska?,

-
      "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Halibut - suchy... 28.12.12, 00:06
        mhr2 napisała:
        mozliwe ze oddala go dla pieska?,
        • Gość: miu Re: Halibut - suchy... IP: *.fbx.proxad.net 28.12.12, 16:27
          Hej, beszamel trzeba zapiec normalnie, w wysokiej temperaturze. Do tej wersji mozesz dodac jakies warzywa, np. szparagi (ze sloika) powinny pasowac.
          • sznupkowie Re: Halibut - suchy... 28.12.12, 18:38
            kurcze ja bym już tej ryby nie męczyła w beszamelu czy innym sosie. Bo to jak nić ciapka wyjdzie. A moze zrób na zimno, jako sałatke z sosem jakimś? Ja ostatnio za dużo ryby zrobiłam i na drugi dzień marchewkę z selerem starłąm, posiekałam kolendre i pietruszkę dodałam rybę i polałam to tajskim sosem chili. Bardzo fajnie to wyszło.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Halibut - suchy... 30.12.12, 01:55
              dziekuje, rybke najpierw zalalam woda, chwile poddusilam pod przykrywka i to troche ja rozmiekczylo, byla okazalo sie okropnie tlusta od masla i innego tluszczu na ktorym sie wczesniej piekla
              wraz z jakas cebulka i chyba czosnkiem plus koperek na wierzchu ryby,
              wiec juz od tego miala swojski sosik,
              osobno zamieszalam zloty beszamel i wlalam do ryby, znowu z 10 minut na wolnym ogniu
              i w sumie dalej bylo bydle suche ale juz nie tak :)

Jeszcze raz dziekuje za pomysly, i

Smacznego 2013 Roku !!!

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka