Gość: Syrena IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.13, 22:59 Czy w Polsce można kupić kapłona? Jeżeli ktoś wie - to bardzo proszę o namiary. Pozdrawiam serdecznie Syrena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
budzik11 Re: KAPŁON 11.01.13, 09:23 O ile wiem, w Polsce kastrowanie kogutów jest zabronione, więc raczej nie kupisz (przynajmniej legalnie). Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: KAPŁON 11.01.13, 09:33 Widzę, że jest na liście produktów regionalnych (u.42.pl/2JtN) ale nie wiem, czy autorce wątku chodzi o konkretny gatunek czy generalnie o tak hodowanego ptaka dowolnej rasy. Piszą o nim także tu - www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100828/CIEKAWOSTKI/902780609 , znalazłam też wzmiankę o fermie w Wilanowie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuwu Re: KAPŁON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 10:00 od slow food warszawa: "Mazowieckie Produkty Regionalne i Tradycyjne. Przybliżamy produkty zarejestrowane w 2012. Dziś rosół dworski z kapłona. Rosół to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Ile domów tyle przepisów, jak również wersji mięsa, którego należy używać. Mamy więc wszelaki drób, wołowinę czy cielęcinę. Kapłon to nic innego jak wykastrowany kogut. W rodzimej wersji jest to kogut zielononóżki kuropatwianej, rodzimej rasy kur. Rosół dworski ma co najmniej 200 letnie korzenie, warzony był na dworach szlacheckich z okazji ślubów i świąt. Dziś kultywowany w kuchni dworu Radziwiłłów w Nieborowie. est „Rosół podawany jest do dnia dzisiejszego z makaronem sporządzanym z mąki i jaj kur zielononóżek bądź z kaszą manną lub lanymi kluseczkami. Rosół dworski z kapłona cieszy się dużą popularnością podczas różnych konkursów czy festiwali, a w 2011 roku został nagrodzony „Perłą” w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo." MRoliRW" Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: KAPŁON 11.01.13, 10:56 Chyba jednak się myliłam co do legalności, przypomniało mi się takie coś: dziendobry.tvn.pl/video/kaplony-smaczniejsze-niz-koguty,1,newest,63319.html Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: KAPŁON 11.01.13, 12:52 W Wlk.Brytanii na pewno istnieje taki zakaz. W Polsce są wyspecjalizowane Sp-niie, które zajmują się hodowlą kapłonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: KAPŁON IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.13, 19:54 Bardzo dziękuję za wpisy, ale w dalszym ciągu proszę o odpowiedź na pytanie: gdzie w Polsce można kupić kapłona? Pozdrawiam serdecznie Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: KAPŁON IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 18:50 Ponawiam pytanie i ciepło pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: KAPŁON 16.01.13, 19:41 www.kaplon.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: KAPŁON IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 13:13 Dzięki za tego linka, z którego już korzystałam. Niestety firma reklamująca się nie odbiera ani telefonów, ani e-maili... więc czekam na dalsze podpowiedzi Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: KAPŁON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.13, 22:22 Gość portalu: Jaaaa napisał(a): > Na hali mirowskiej NA HALI, to się owieczki pasa... Zakupy na ogół robi się W HALI albo W HALACH - a już na pewno W Hali Mirowskiej i paru innych :-) Odpowiedz Link Zgłoś