Dodaj do ulubionych

ryba pieczona

IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.13, 15:50
czy po rybie pieczonej śmierdzi tak samo w domu jak po smażonej, robiłam gulasz rybny i nie było tak bardzo czuć smrodu ryby w domu ale to nie było to samo co smak ryby smazonej a ze mam ślepą kuchnię nie chciała bym smrodzić w chałupie a tak bym zjadła rybki
Obserwuj wątek
    • polenta78 Re: ryba pieczona 05.02.13, 18:22
      Niewiem jaka rybe przyrzadzalas ale z pewnoscia dobrym rozwiazaniem na niezbyt piekne zapachy jakie wydobywaja sie podczas przyrzadzania ryb sa: gotowanie na parze albo w piekarniku . Jesli chodzi o gotowaniu na parze pod ryba uloz liscie szalwi , zobaczysz ze ryby beda mialy znacznie lepszy smak a przedewszystkim beda lzejsze do strawienia .Jesli natomiast chcesz przyzadzic rybe w piekarniku przygotuj troszke bulki tartei rozmarynu dwie galazki, czosnek i sol.Rybe oczyszczona i wysuszona uloz na blaszce nastepnie posyp (bulka tarta z niewielka iloscia czasnku mniej niz 1/4 zabka drobno posiekanego troszke soli, i rozmaryn ) rybe i na koniec odrobina oliwki z oliwek nie za duzo bo znowu bedzie sie czulo rybe po calym domu .piec w piekarnicu 15 min 20 min zaleznosci od wielkosci ryby w temperaturze 170 stopni. smacznego
    • Gość: beata_ Re: ryba pieczona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 19:38
      Według mnie, to śmierdzi olej, na którym smażysz rybę, a nie ryba sama z siebie.
      Może niezbyt zdrowo, ale zawsze smażę rybę na smalcu (+ ew. wyciąg włączam, jeśli jest tego więcej niż jedna patelnia) i nie mam problemu. No i smak zupełnie inny niż ryba gotowana czy pieczona :-)
      Gotowanej nie znoszę, pieczonej akurat nie mam jak przyrządzić, chociaż lubię - nie mniej niż smażoną.
    • Gość: ania Re: ryba pieczona IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 15:39
      prawda jest taka że jeden nie może znieść zapachu kapusty a drugi ryby, mojej znajomej mamie przeszkadza zapach ciasta racuchów wietrzy wtedy mieszkanie jak ona piecze ciasato czy smaży racuchy, a smażona ryba nawet ta najstarsza śmierdząca aż nos zatyka dla niej pachnie wtedy nie wietrzy, więc jeśli ktoś nie lubi zapachu ryby to i pieczenie w piekarniku nie pomoże
      • nchyb Re: ryba pieczona 07.02.13, 20:51
        > prawda jest taka że jeden nie może znieść zapachu kapusty a drugi ryby,

        o to to właśnie! zapach smażonej ryby nie stanowi dla mnie problemu, wręcz jest apetyczny :)
        za to gotowana kapusta przyprawia mnie o mdłości. Podobny efekt wywołują u mnie gotowane płucka...

        bardzo lubię pieczoną rybę w soli - nie czułam zapachu niemal wcale, podobnie jak przy pieczonych w folii aluminiowej lub pergaminowych kieszonkach. Z dużą ilością ziół i cytryny - ro rozcięciu dla mnie super zapach - żaden smród.
        Ale to może być właśnie gust węchowy...
    • Gość: Marek Re: ryba pieczona IP: *.62-99-58.dynamic.clientes.euskaltel.es 07.02.13, 20:16
      Ta tez nie "smierdzi".
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85912396,85912396.html
      Wprost przeciwnie. Pachnie.
      To kwestia SWIEZEJ ryby i ... temperatury.

      Niedawno, przygotowalem pewnej pani która nie znosi minimalnego zapachu przygotowania ryby (smazonej czy pieczonej) duzy filet lososia. Kiedy weszla do kuchni, zapytalem czy odczuwa zapach ryby. Powiedziala, ze nie. Na talerzu, dostala lososia na parze z warzywami. Zaskoczona (mile).

      Tak wiec, zachecam panie "kucharki" do nauki. W dobrych restauracjach gdzie kuchnia jest tuz obok sali gdzie sie spozywa posilki, wcale nie czuc "smierdzenia" i nie dzieki wyciagom.
    • mhr2 Re: ryba pieczona 08.02.13, 09:07
      Gość portalu: aga napisał(a):

      > czy po rybie pieczonej śmierdzi tak samo w domu jak po smażonej,

      jak mi cos"śmierdzi"to nie robie, osobiscie nie mam problemu z produktami ktura maja swoje walory aromatyczne,
      • ancyk.62 Re: ryba pieczona 10.02.13, 07:49
        Jestem pewna,że to kwestia świeżości ryby. Swieża ryba da specyficzny aromat...ale nie bedzie to smród. W moim przypadku ta zasada sie sprawdza. Jak pieke świeże pstragi jest zawsze miły zapach...a jak mrozone nie wiadomo ile lezakujace w lodówie....zdecydownie mniej przyjem,nie jest wokkół:)
          • mhr2 Re: ryba pieczona 10.02.13, 10:51
            nchyb napisała:

            > ten sam zapach = przez jedną osobę może być odebrany jako przyjemny, przez inną
            > jako smród...

            wiec stwierdze ze osoby ktore muwie ze cos smierdzi nie powinny tego jesc, ale dlaczego chca to jesc tylko w innej"formie"no i pod inna nazwa mozna by im wszystko sprzedac?
            • nchyb Re: ryba pieczona 10.02.13, 15:55
              naprawdę mhr, jeżeli nie rozumiesz co czytasz, po co się wypowiadasz? nie chodzi o zapach ryby która się je, ale o zapach smażonego/pieczonego mięsa w całym pomieszczeniu.

              Bigos jako taki jest smaczny i sam w sobie dla wielu osób ładnie pachnie, ale zapach gotowanej kapuchy, który roznosi się po okolicy - niektórych przyprawia o mdłości...
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka