kropka8 14.07.04, 19:35 jak je zrobic poza tradycyjnymi metodami zeby chcialo sie je zjesc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: mam tylko schabowe w lodowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 19:49 znaczy masz schab, a nie schabowe (czyli roztłuczone i już opanierowane). pomyslow kilka 1. lekko rozbij dłonią. W miseczce wymieszaj oliwe, sos sojowy, czosnek, miód i kotlety niech w tym poleza 15 min. Smazyc bez tłuszczu (patelnai teflonowoa) 2. Oprosz mocno pieprzem cytrynowym (lub jesli nie masz, zetrzyj skorjke z cytryny i wymieszaj z pieprzem), smaz na niewielkiej ilosci oleju 3. Poeksperymentuj z mieszankami oliwy, papryki czeronej/chili, ziol (natka, kolendra, rozmaryn) i jak w pkcie 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka8 Re: mam tylko schabowe w lodowce IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 14.07.04, 21:45 brzmi zachecajaco ale czy nie beda twarde sa dosc grube nie trzeba ich rozbijac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: mam tylko schabowe w lodowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 21:51 jesli zrobisz na gorącej patelni. Powinny być kruche. (ja jeśli jest świeży schab, pozwalam, zeby był nieco krwisty w srodku) Jesli sie obawiasz rozbij troche - ale nie tak jak sznycle tylko dłonią. (W miare, jak bedziesz je robila w przyszlosci, zobaczysz, ze mozna bez rozbicia) Jesli sie obawiasz, ze w srodku "nie dojdą" (jesli beda nie dosc rozbite)c podlej patelnie jakims mocnym alkoholem (whisky, żóbrówka, koniak)i zapal (TYLKO ZDEJMUJAC PATELNIE Z OGNIA) Jeśli i tego sie obawiasz, to po pierwszym przesmażeniu na patelni. Zawińw folię i wsadź do piekarnika na 10-15 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: mam tylko schabowe w lodowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 21:49 maka, jajko,.maka. Zadnej bulki tartej. I zadnego rozbijania tluczkiem. i koniecznie skropic na patelni woda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: mam tylko schabowe w lodowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 21:55 generalnie schab jest dosć wdziecznym miesem, by wyjsc poza klasycznego schabowego, czyli sznycel. Ponizej masz kilka linkow do inspiracji "po chinsku" Korzystam czasem z przepisow z tamtejk strony i są OK: www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/wieprz/schabpapryka.htm (tu co prawda zaleca sie poledwice, ale jesli schab jest różowiótki i świeży, śmiało można zastąpić) www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/wieprz/wieprzkungbao.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka8 Re: mam tylko schabowe w lodowce IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 14.07.04, 22:03 dzieki bardzo za wszystkie pomysly wlasnie czegos takiego potrzebowalam wyprobuje napewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Schabowy interesująco IP: *.proxy.aol.com 14.07.04, 22:55 A może tak: www.kuchnia.3miasto.pl/1727.htm lub tak (jest tam kilka przepisów pod literą K: www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=8 I jeszcze: www.winiary.pl/przepis.aspx?id=7&pid=2135 Ewentualnie: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1789 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: mam tylko schabowe w lodowce 15.07.04, 10:45 Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem, skropić oliwą i odrobiną octu balsamico, natrzeć rozgniecionym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na patelni grillowej albo innej "beztłuszczowej". Odpowiedz Link Zgłoś