Dodaj do ulubionych

Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny

IP: 77.87.160.* 18.01.13, 14:32
Witam,

Wkrótce 3-urodziny mojego synka. Będzie 10-12 osób. W zeszłym roku robiłam razwmordeczki z pumperniklem i pastą krabową, oraz wędlinką itp. Między innymi oczywiście.
Mamy duży stół, więc zamierzam postawić razem słodkie z jedzeniem zagryskowym.
W tym roku planuję:
- boczek w śliwkach
- kanapeczki z angielki "rozmaitości"
-ciasta
-owoce
-orzechy, m&m`sy

I nie wiem co dalej. Może jakąś sałatkę....
Poradźcie coś co można zrobić wcześniej i tylko postawić na stół.
Pomyślałam o kebabie na patyku (widziałam gdzieś w tv, ale nie spisałam przepisu) do tego sos. Co jeszcze?

Błagam, nie doradzajcie wyszukiwarki, bo siedzę już 3-dzień i nic nie wymyślilam.

Proszę o inspiracje.
Obserwuj wątek
    • kuchniazone Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 18.01.13, 16:39
      pewnie chodzi Ci o corndoga:

allrecipes.com/recipe/corn-dogs/
      może cieszące się zainteresowaniem "skrzydełka" z GP?
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,141583094.html
      zarzyj też tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,77,141751725,141751725,Co_na_roczek_na_stojaco_.html
    • ada_83 Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 18.01.13, 20:01
      Hmmm.... tytuł sugeruje, że to ma być specjalne menu... dziecięce.
      A Tobie chodzi po prostu o menu na imprezkę na 12 dorosłych.

Wcześniej można zrobić sałatki, śledzie pod pierzynką, tiramisu w pojemniku, kąski z drobiu na zimno z sosami.
    • nobullshit Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 19.01.13, 00:49
      Sporo jest postów zatytułowanych w podobny sposób i zawsze się zastanawiam po jakie licho, bo nic to nie wnosi do tematu. Z kulinarnego punktu widzenia jest średnio istotne, czy główny bohater imprezy ma roczek, "tsy latka" czy latek pięć, i czy to syn, czy córka.

Ty przynajmniej piszesz, że gości będzie sztuk 12. Duży plus. Ale w jakim wieku? Sami dorośli?
      Trzy małżeństwa, każde z dwójką potomstwa? Jakie mają preferencje? Jaki Ty masz budżet i umiejętności? I co to w ogóle ma być za impreza? O której godzinie? Zasiadana? Bufetowa? Na ciepło, na zimno? Ile ma trwać?
      A wymienienie m&m'sów jako "dania" wprawiło mnie w osłupienie.

Panie Mamy, pomyślcie chwilę, zanim poprosicie o radę. Albo nie zawracajcie głowy i podawajcie gościom "wędlinkę". Z m&ms'ami.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 19.01.13, 10:58
        alez zamow pizze dla dzieci i torta z lodow - dzieci to uwielbiaja
        a dla doroslych narob salatek albo zapowiedz za byc zrzuta - kazdy cos przyniesie :)
        reszta to czipsy i surowe warzywka z maczanka.

Minnie
        • crises Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 19.01.13, 11:16
          > torta

TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT.
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 20.01.13, 05:32
            TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT. TORT.

najmocniej przepraszam, i sklaniam sie az do ziemi w pokorze..

Minnie
    • bene_gesserit Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 19.01.13, 11:01
      Dajże gościom cokolwiek ciepłego. Myślę, że w taką pogodę przyjmą z wdzięcznością chociaż kubek zupy.
      • edyta95 Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 20.01.13, 09:07
        a jak zapraszasz gośc, o ktorej godzinie? będą już po obiedzie, czy maja się najeść na imprezie? będzie alkohol? od tego zależy menu
    • Gość: gość makro Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.13, 11:12
      Gość portalu: Renata napisał(a):

> -orzechy, m&m`sy

ciekawe!
      • Gość: Eia Trochę offtop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.13, 16:12
        Czy tylko mnie drażni to ohydne określenie "razwmordeczki"? Chyba miało być zabawnie, wyszło tragicznie pretensjonalnie...
        • annjen Re: Trochę offtop 19.01.13, 20:54
          nie, nie tylko Ciebie:)
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Trochę offtop 20.01.13, 05:35
            razwmordeczki.... natychmiast zaciagnac na liste Brzydkich Slow Kuchennych!!
            do tego, morde mozna sobie na tym polamac probujac to wymowic...

Minnie
        • Gość: Agni Re: Trochę offtop IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.13, 09:22
          No faktycznie, jakie ohydne słowa ten Sztaudynger wymyślał:-P
          Chyba za karę spalę na stosie wszystkie jego książki...

Lubię określenie "razwmordeczki". Po szczegóły dotyczące jego powstania odsyłam do książki Annny Sztaudynger-Kaliszewicz "Chwalipięta, czyli rozmowy z Tatą".

>>>Czy tylko mnie drażni to ohydne określenie "razwmordeczki"? Chyba miało być zabawnie, wyszło tragicznie pretensjonalnie...
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Trochę offtop 20.01.13, 09:47
            mi to nawet takie wielkie nazwisko nie pomaga... chyba sie swietej pamieci mistrz nachlal
            jak to wymyslil, niech mu ziemia lekka bedzie...

Minnie
            • Gość: wuwu Re: Trochę offtop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.13, 09:57
              mnie się to określenie podoba, wiadomo o co chodzi i tyle
            • edyta95 Re: Trochę offtop 20.01.13, 10:08
              ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> mi to nawet takie wielkie nazwisko nie pomaga... chyba sie swietej pamieci mist
              > rz nachlal
              > jak to wymyslil, niech mu ziemia lekka bedzie...
              >
              > Minnie

Dla purystki językowej zatem, nie zaczyna się zdania od "mi", jeśli już to od "mnie".
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: Trochę offtop 20.01.13, 10:20
                kurka, juz mnie drugi raz tu pouczaja.. zaraz was wszystkich purystow posle na miotle
                w kosmos!
                niepurysci wszystkich krajaow swiata, laczmy sie !!!

Minnie
    • mhr2 Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 20.01.13, 10:58
      Gość portalu: Renata napisał(a):

> Mamy duży stół, więc zamierzam postawić razem słodkie z jedzeniem zagryskowym.

> I nie wiem co dalej. Może jakąś sałatkę....
      > Poradźcie coś co można zrobić wcześniej i tylko postawić na stół.
      > Pomyślałam o kebabie na patyku (widziałam gdzieś w tv, ale nie spisałam przepis
      > u) do tego sos. Co jeszcze?

w tym wypadku "caly sklep", bedzie i tak stol kogel mogel,
    • Gość: Renata Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny IP: 77.87.160.* 21.01.13, 10:18
      Kuchniazone dziękuję!

A pozostałe gaduły zamiast coś podrzucić to mnie wyśmiały. Norma. Po co się wysilać jak można obśmiać....

Wiem, że często popełniam błąd "skrótów myślowych", stąd np te m&m`sy. Wiadomo, że nie postawię ich jako "dania" - ludzie, co z Wami? ;-)

Dziękuję za inspirację o zupie. Pierwsza myśl: barszcz czerwony z pasztecikiem. Ale barszcz czerwony robiłam miesiąc temu na obiedzie świątecznym, więc co innego? Może strogonowa?
      Macie jakiś sprawdzony przepis? Poszperam jeszcze tutaj w wyszukiwarce. P.S. Można też podać przepis na strogonoff`a, jak kto czepliwy ;-)

Poza tym śledzik, sałatka - myślę, że najbezpieczniejsza będzie jarzynowa, do tego może Cezara. Półmisek wędlin i serów, pieczywo - bagietka i pumpernikiel, pomidory, ogórki, papryka.
      Jakieś dodatkowe sugestie i uwagi? Chętnie poczytam.
      • zia86 Re: Pomóżcie skomponować menu na 3-urodziny 21.01.13, 13:47
        Ja Ci polecę tę gulaszową. :) klik
        Robiłam, wyszła pyszna, jest zimowa, rozgrzewająca i sycąca. :) Do tego ma lekki twist w postaci pikantnego chorizo, to oczywiście dla dorosłych, dla dzieciaków musiało by być chyba wtedy coś innego.
        Co do przekąsek, to u mnie zawsze schodzą parówki w cieście francuskim, super są też kanapeczki na krakersach. Kubeczki z ogórka z różnym nadzieniem, super wygląda, możesz dać do środka co chcesz i zjadasz z "naczyniem". :P Łódeczki z cykorii z kurczakiem albo tuńczykiem. Ja też zawsze lubię gravlax, podawany na krakersach ziołowych z odrobinką sosu.
        Może sushi naleśnikowe, kolorowe i dobre. Przekąsek na jeden raz jest mnóstwo, jak wpiszesz finger food w wyszukiwarkę to znajdziesz dużo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka