Dodaj do ulubionych

Drewniane przybory w kuchni

11.02.13, 09:27
Witajcie :-) może to głupie pytanie ale jak konserwować drewniane sztućce, stolnicę? Łyżki i chochle można szybko wymienić - żaden koszt. Ale np stolnicę - tylko umyć z dodatkiem detergentu, czy coś więcej? Nie rozeschnie się? Gdzieś mi tam dzwoni że drewniane utensylia do kuchni natłuszcza się olejem - stolnicę też?
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 09:51
      Wiele lat temu dostalem na kiermaszu wielką i grubą deskę drewnianą typu "bruk" czyli sklejoną z kostek drewnianych o prostopadlym do stołu przebiegu wlókien; ona już była
      "fabrycznie" nasycona olejem lnianym jak mi powiedziano; tylko ją zmywam gąbką i ciepłą wodą; niemal w ogole sie nie zużywa; jest rewelacyjna :-)
      • trypel Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 10:39
        nie musi być fabrycznie. Kiedyś tak okna i drzwi i podłogi sie zabezpieczało.

W twojej desce pokost lniany wszedł pewnie na 4-5 mm. Jak zauważysz że juz go nie ma to możesz sama przeprowadzić proces. Wysuszyć deskę. Dobrze -ale nie np na kaloryferze albo słońcu. Rozgrzac pokost lniany do 80-90 stopni i pedzlem z obu stron. Obficie. Po jakims czasie wytrzec nadmiar i poczekac az wyschnie :)
        Tez bedzie jak fabrycznie :)
    • mhr2 Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 10:04
      tylko zimna woda bez dodatkow, jezeli bardzo tlusta to troche zmywacza
    • budzik11 Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 11:37
      Drobne przedmioty, jak np. łyżki - myje w zmywarce. Większe - jak deski - myję ręcznie z płynem do mycia naczyń. Stolnicę szoruję (najczęściej jest przyschnięte ciasto) w wannie, przy pomocy drucianego zmywaka i detergentu. Nic drewnianego nigdy niczym nie nasączałam, w żaden specjalny sposób nie konserwuję. Stolnicę mam prawie 9 lat, jest jak nowa, nic jej się nie stało, nie rozeschła się itp.
      • loola_kr Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 13:33
        można myć drewno zmywarce?
        • budzik11 Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 14:36
          Teoretycznie nie, ale sprawdziłam doświadczalnie, nic się nie stało (a myję od paru ładnych lat, więc to nie jednorazowa próba) więc myję.
          • scoutek Re: Drewniane przybory w kuchni 12.02.13, 09:15
            też myję w zmywarce, w końcu nie przysięgałam, że będę używać do końca życia
          • loola_kr Re: Drewniane przybory w kuchni 12.02.13, 10:25
            to może tez nie będę się obawiać...
            nie chodzi mi o zniszczenie tylko czytałam, że te detergenty wsiąkają w drewno i dlatego nie powinno się....
            • mhr2 Re: Drewniane przybory w kuchni 12.02.13, 10:59
              loola_kr napisała:

>tylko czytałam, że te detergenty wsiąkają w drewno

i najmocniej wtedy kiedy bedzie gorace otoczenie np.zmywarka, to powinna wiedziec kazda osoba,
            • budzik11 Re: Drewniane przybory w kuchni 13.02.13, 12:00
              loola_kr napisała:

> nie chodzi mi o zniszczenie tylko czytałam, że te detergenty wsiąkają w drewno
              > i dlatego nie powinno się....

Teoretycznie tak, ale takie np. łyżki drewniane ani nie pachną detergentem, ani nie smakują nim, ani tez potrawy, które miały kontakt z taką łyżką. To trochę jak ze słynnym "wilkiem": "Nie siadaj na zimnym betonie, bo dostaniesz wilka". No i całe dzieciństwo nie siadaliśmy, mimo, że nikt nie wiedział, co to jest ten "wilk" ;-)
    • tralalumpek Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 12:08
      niczym, woda umyc i tyle, bez chemii
      deski drewniane tez sie tak myje, spece mowia ze deska drewniana jest jedyna wlasciwa w kuchni :)
      • smutas13 Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 12:37
        Nową deskę, nasączam olejem jadalnym. Wlewam olej do formy do pieczenia ciast, wkładam deskę i zostawiam na 2-3 dni, co jakiś czas ją odwracam.
        (zapamiętałam z ulotki dołączonej o nowej deski)
        Inne przedmioty drewniwne, myję w gorącej wodzie bez detergentów.
    • matylda1001 Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 12:52
      Kiedyś przeczytałam, że na drewnianej desce jest więcej groźnych bakterii niż na desce sedesowej. Zważywszy na strukturę drewna to prawda w tym na pewno jest. Teraz drewnianych sztućców i desek prawie się już nie używa bo jest wiele innych do wyboru. Pamiętam, że moja babcia od czasu do czasu takie drewniane przyrządy gotowała, deski też, a stolnicę ustawiała w wannie i polewała ją obficie wrzątkiem z czajnika.
      • loola_kr Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 13:32
        to ja dla odmiany czytałam, że na drewnianej jest o wiele mniej bakterii niż na np plastikowej...
        Dlaczego drewnianych się nie używa? Używa, plastiki są często tańsze może dlatego rzedziej?
        • kammkara Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 13:53
          w żywieniu zbiorowym drewniane przybory są niedopuszczalne. Haccp wyraźnie mówi o możliwości łatwego umycia. Drewna nie da się umyć i zdezynfekować ze względu na dużą porowatość powierzchni, chyba że zakupisz sobie przybory z atestem dopuszczającym.
          Podczas moich badan w jednej z restauracji na desce służącej do przygotowania mięsa surowego ( tatar ) znalazłam bakterie kałowe !!

• szopen_cn Re: Drewniane przybory w kuchni 12.02.13, 04:14
            kammkara napisała:

> w żywieniu zbiorowym drewniane przybory są niedopuszczalne.

Podobnie jest w przemysle spozywczym, gdzie (z kilkoma wyjatkami) nie wolno uzywac drewnianych przyborow, naczyn czy innych przydasi.

• Gość: kim Re: Drewniane przybory w kuchni IP: *.free.aero2.net.pl 12.02.13, 22:12
              Za to wolno uzywac rakotworczego plastyku.
              • kk345 Re: Drewniane przybory w kuchni 12.02.13, 22:42
                Podasz jakieś źródla, udowadniające rakotwórczosć tego plastiku?
          • linn_linn Re: Drewniane przybory w kuchni 15.02.13, 12:26
            Podobne / bylo nie tylko to / rezultaty daly badania orzeszkow w barach / dostepnych w miseczkach /.
      • linn_linn Re: Drewniane przybory w kuchni 15.02.13, 12:23
        Chodzilo chyba o gabke do mycia naczyn i klawiature :). Takich siedlisk jest zreszta duzo wiecej: sluchawka telefonu, wozek w supermarkecie itp. itd. Deska wc jest w sumie najczystsza. :)
    • qubraq Re: Drewniane przybory w kuchni 11.02.13, 16:12
      Wlasnie dzis kupilem sobie kilka takich fajnych niedużych 16tocentymetrowych bambusowych płaskich łyżek do miesznia na patelni lub w rondelku - były po zlotowce... :-)
      • mhr2 Re: Drewniane przybory w kuchni 12.02.13, 10:15
        takie tez mam, ladne sa ale tylko stoja w ich pojemniku, uzylam kilka razy ale reka idzie zawsze do tych starych one takie"sprytne sa"a 36lat maja,
    • mhr2 Re: Drewniane przybory w kuchni 12.02.13, 12:03
      tulimatka napisała:

> Witajcie :-) może to głupie pytanie ale jak konserwować drewniane sztućce,

pytanie w odpowiedzi i co powiesz na ten temat po dyskusji?
      • tulimatka Re: Drewniane przybory w kuchni 13.02.13, 04:43
        Powiem, że dziękuję za szeroko zakrojoną dyskusję ;-) Łopatki drewniane osobiście myję jednak detergentem, zniszczone wymieniam. Deski drewniane używam tylko do krojenia ciast i chleba, więc raczej nie widzę potrzeby mycia detergentem. Najbardziej byłam ciekawa jak konserwować stolnicę - bo to mój najnowszy zakup. Z lektury powyższych postów wynika że stolnicę należy też potraktować raczej tylko wodą z gąbką. Ewentualnie sporadycznie jakimś mydełkiem ;-) W każdym bądź razie nasączanie stolnicy olejami nie jest tu polecane. Pozdrawiam wszystkie kucharki i kucharzy :-)
        • mhr2 Re: Drewniane przybory w kuchni 13.02.13, 12:53
          tulimatka napisała:

> Z lektury powyższych postów wynika że stolnicę należy też potraktować raczej t
          > ylko wodą z gąbką.

nie, stolnica powinna tylko wyschnac, potem te resztki maki zeskrobac i nic wiecej(inne jej traktownie ma to w sobie ze ciasto sie potem na niej klei, nieudaje a sie potem pisze przepis niedobry)
          wiem sa osoby kture nawet myja maszynke do makaronu, okropnosc jak sie nie umie czytac:)
          • tulimatka Re: Drewniane przybory w kuchni 13.02.13, 16:29
            Ale chyba nową stolnicę od stolarza, warto przynajmniej raz jakoś umyć? ;-)
            • matylda1001 Re: Drewniane przybory w kuchni 13.02.13, 17:17
              tulimatka napisała:

> Ale chyba nową stolnicę od stolarza, warto przynajmniej raz jakoś umyć? ;-) <

Stolnicę zawsze trzeba umyć, jak każde narzędzie w kuchni po skończonej pracy. Przecież ciasto to nie tylko mąka i woda... a jajka, tłuszcze nie mają kontaktu ze stolnicą? albo mięsne/grzybowe/warzywne/serowe pierogowe farsze? Jak dziś zeskrobiesz, to resztki zjesz następnym razem ;) Poza tym drewnianej stolnicy skrobanie nie służy. Już pomijam kwestię drzazgi w następnym cieście, ale przy skrobaniu zdziera się maleńkie drobinki drewna. Po jakimś czasie stolnica staje się nierówna, co przy wałkowaniu cienkiego ciasta (vide faworki) może sprawiać kłopot.
    • linn_linn Re: Drewniane przybory w kuchni 15.02.13, 12:34
      Ja mam takie informacje / krytyka mile widziana /:
      - splukac pod biezaca woda i oczyscic z grubsza
      - oczyscic mala szczoteczka, plynem do naczyn i octem / sokiem cytrynowym /
      - umyc pod goraca woda biezaca
      - jesli zostanie tluszcz, mycie powtorzyc jak wczesniej, ale gabka
      - dokladnie wyplukac i bardzo dokladnie wysuszyc
      • linn_linn Re: Drewniane przybory w kuchni 15.02.13, 12:37
        Przed pierwszym uzyciem gotowac w slonej wodzie / min 5 minut /.
        • matylda1001 Re: Drewniane przybory w kuchni 15.02.13, 15:35
          linn_linn napisała:

> Przed pierwszym uzyciem gotowac w slonej wodzie / min 5 minut /. <

Stolnicę????
          • linn_linn Re: Drewniane przybory w kuchni 15.02.13, 18:18
            Np. lyzki drewniane.
    • pinkink3 Re: Drewniane przybory w kuchni 15.02.13, 17:56

Pytanie wcale nie glupie.
      Nie wyobrazam sobie niemycia stolnicy, chociaz jej sama nie uzywam. To co robie, robie na blacie.
      Co do reszty drewnianych utensyliow zasad jest pare.
      Nigdy nie myc w zmywarce.
      Nie moczyc dlugo, bo to drewnu nie sluzy.
      Uzywac lekkiego detergentu i potem b. starannie wyplukac i wysuszyc.
      Ewentualne zadziorki wyrownac drobnym papierem sciernym.
      Od czasu do czasu powlec cienka warstwa oleju mineralnego [ parafinowy?], bo roslinne z czasem jelczeja pozostawiac brzydki zapach.

Popularne sa drewniane misy do salat, zwykle robione ze specjalnego twardego drewna [akacja, drzewo mangowe, wisnia, bambus] i konserwuje sie je podobnie, z tym , ze uzywa sie do nich specjalnego oleju o zapachu lekko cytrynowym.
      Ja tych mis nie uzywam ze wzgledow estetycznych a i higienicznych tez.
      Ale co kto lubi...
      • mhr2 Re: Drewniane przybory w kuchni 16.02.13, 13:46
        pinkink3 napisała:

> Nie wyobrazam sobie niemycia stolnicy, chociaz jej sama nie uzywam.

nie masz zielonego pojecia a piszesz "Nie wyobrazam sobie niemycia stolnicy"
        • Gość: pinkink3 Re: Drewniane przybory w kuchni IP: *.oc.oc.cox.net 16.02.13, 16:50
          mhr2 napisała:
          > nie masz zielonego pojecia a piszesz

Pojecie mam, calkiem zreszta niezielone;))
          Zabraklo mi slowka 'teraz'. Kiedys jej uzywalam i naturalnie, mylam.
      • tralalumpek pinkink3 16.02.13, 16:25
        dzidzia a slyszala ty kiedy ze drewniane, nieolejowane deski sie 'samooczyszaja' , wlasnosci bakteriobojcze) ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka