Gość: iza IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 15:19 jak upiec chleb żeby nie mieć po nim gazów wzdęcia, na drożdzach czy na zakwasie, jak kupię żytni to mnie rozsadza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kim Re: chleb IP: *.free.aero2.net.pl 01.03.13, 19:24 Dużo osób nie może jeść żyta, podobnie jak pieczywa na zakwasie. Widocznie ty do nich należysz. Można chyba nawet powiedzieć, że 95% ludzkości świata nie tyka pieczywa żytniego. Żyto występuje tylko we Wschodniej Europie (Polska, Rosja, Ukraina produkują ok. 80% światowej produkcji i większość opychają na swoim rynku, pozostała produkcja to Czechy, Wschodnie Niemcy, Słowacja, itd.). Reszta świata je pszenicę, ryż i kukurydzę. Niestety, w Polsce nie kupisz pieczywa pszennego pełnoziarnistego. Jeśli chcesz takie jeść, musisz piec samodzielnie. Białego pieczywa pszennego mamy - jak sama wiesz - spory wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avvg Re: chleb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 20:02 > Niestety, w Polsce nie kupisz pieczywa pszennego pełnoziarnistego Powiedziała, co wiedziała. Co za bzdury... w twoim tesco albo biedrze za rogiem może nie ma, ale to nie znaczy, że w całym kraju jest nieosiągalne. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: chleb 01.03.13, 19:32 problem pewnie nie w przepisie, lecz twoim ukladzie trawiennym czy jedzenie "wczorajszego" pieczywa, kasz, makaronu daje podobne objawy? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: chleb 02.03.13, 01:09 Polecam chleb Komarki. Piekę go systematycznie od kilku lat i zawsze wychodzi bardzo dobry, wszystkim smakuje i nikomu nie szkodzi. Trochę zmniejszyłam ilość cukru (daję 3 łyżki) i zwiększyłam ilość soli (daję 2 pełne łyżki). Reszta bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: chleb IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 09:16 piękny ten chlebuś, czy trzeba mieć piekarnik z termoobiegiem by wyszedł dobry ja mam elektryczny ale bez termoobiegu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: chleb IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 16:30 Upieczesz w swoim piekarniku. Nigdy nie piekłam w termoobiegu, bo moim zdaniem nie nadaje się do tego, termoobieg wysusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza piekarnik zimny czy nagrzany IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 09:29 chlebek wsadzić do zimnego czy gorącego piekarnika Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: piekarnik zimny czy nagrzany 05.03.13, 10:13 Nie próbowałam piec w termoobiegu ale myślę, że to nie byłoby nawet korzystne. Piekę przy włączonych grzałkach (dolnej i górnej) ale koleżanka piecze w piekarniku gazowym, też z dobrym skutkiem. Piekarnik włączam w chwili, gdy ciasto mam już w blaszkach. Rośnie jeszcze pół godziny i przez ten czas piekarnik nagrzewa się do temp. 225st. Piecze się równa godzinę. Po jakichś 40-45 min. zaglądam, i jak widzę, że skorka ma pożądany kolor, to nakrywam folią aluminiową. Ważne, żeby piekł się całą godzinę. Potem wyciągam z piekarnika, od razu wyjmuję z blaszek i kładę na kratce, żeby od spodu mógł odparować. Chleb naprawdę jest doskonały i nie ma przy nim żadnego cudowania. Poza tym wychodzi bardzo tanio. Policzyłam niedawno, że koszt takiego długiego, z blaszki "makowcowej" nie przekracza 3zł. To już z kosztem energii, a taka długa blaszka to mniej więcej dwa foremkowe ze sklepu, gdzie jednego za 3 zł się nie kupi. No i co istotne, chleb można zamrozić a po odmrożeniu też jest smaczny. Same zalety :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: piekarnik zimny czy nagrzany IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 16:50 Piekę w 250 stopniach przez 10 minut, potem zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Chleb piekę na najniższym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: piekarnik zimny czy nagrzany 05.03.13, 18:16 matylda1001 napisała: > Nie próbowałam piec w termoobiegu ale myślę, że to nie byłoby nawet korzystne. Piekę bez termoobiegu tylko przez pierwsze 10 min, chleb zaczyna bardzo ładnie rosnąć, potem 40 min z termoobiegiem. Bez termoobiegu piekłam raz, wyszedł mniej wyrośnięty i musiałam piec dłużej. Pewnie co przepis to inne wskazówki. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: chleb IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 15:53 chodzi ci o tę mąkę, ja naprawdę jej nie reklamuję po prostu taką mam w domu a napisanie mąka lubelli niewiele mówi więc wkleiłam zdjęcie tej mąki bo nie wiem czy to może być taka mąka czy jakaś jest specjalna chlebowa krupczatka, bo były w sklepie mąki do wypieku chleba ale żadna nie miała napisu mąka krupczatka do wypieku chleba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMK Re: chleb IP: *.centertel.pl 08.03.13, 08:06 Naprawdę nie mam pojęcia skąd się ta mąka krupczatka wzięła w przepisie. Nikt rozumny nie piecze ciasta drożdżowego z mąki o takim przemiale. Do tego przepisu powinno się używać mąki pszennej, tzw.chlebowej typ 720 lub 750. Jak takiej nie ma to typ o najwyższej liczbie. Mąka 450 nadaje się na torty, nie na chleb. Krupczatkę stosuje się do ciasta kruchego , najczęściej bez proszku a już zupełnie bez drożdży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania a czy można ten chlebek upiec na zakwasie zamiast IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.13, 19:31 drożdzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mdabro Re: a czy można ten chlebek upiec na zakwasie zam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.13, 13:41 Na zakwasie piekę tatterowiec, do którego dodaję 6 łyżek pestek słonecznika i 6 łyżek pestek dyni (uprzednio zalanych wodą na kilka godzin). Wychodzi rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba bella Re: chleb IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 09:25 ale chodzi ci o ten zakwas czy o chleb, a co ja poradzę że lubię chleb, a że po tych ciemnych niby zdrowych mnie rozsadza to niech będzie jasny ale z dużą zawartością ziaren Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza upiekłam IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.13, 10:59 dziś rano upiekłam ten chlebek na zwykłej mące krupczatce, jest pyszny na pewno upiekę po raz kolejny tym razem spróbuję na zakwasie bo chyba zdrowszy, a za trzecim razem wymieszam mąkę żytnią z pszenną, bardzo dziękuję za przepis, a co do składników 3 łyżki cukru wystarczą myślę że 5 będzie za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
condor Re: chleb 08.03.13, 11:01 Spróbuj żytniego ale nie z piekarni tylko upieczonego w domu. Chleb przemysłowy jest zazwyczaj nafaszerowany taką ilością chemii że każdemu może zaszkodzić. O zaletach swojskiego i fałszowaniu sklepowego znajdziesz szczegółową lekturę w linku poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: chleb 08.03.13, 13:49 Gość portalu: iza napisał(a): > jak kupię żytni to mnie rozsadza mozliwe ze nalezysz do tych osob ktore maja jakis problem, wiekszosc nie ma z tym problemu! Odpowiedz Link Zgłoś