Dodaj do ulubionych

Co zrobic z kurczakiem z rosolu ??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 13:21
Mam dość duzo kurczaka ktory zostal z rosolu nie wiem co z tym zrobic bo nie
mam pojecia o gotowaniu a nie chcem wyrzucac. Najchetniej zrobilabym jakis
sos z tego kurczaka do makaronu, Czekam na przepisy :)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: s. Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.csk.pl 20.07.04, 13:25
      u mnie w domu to się po prostu zjada tego kurczaka z zupą :)
    • marghot Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 20.07.04, 13:27
      Możesz zrobić tzw. potrawkę z kurczaka i podać z ryżem.
      Jeśli ma byc z makaronem, to możesz poddusić na maśle pokrojone w plastry pory,
      do tego dodać paseczki kurczaka oraz kilka ząbków czosnku. Na końcu pomidora w
      kawałkach bez skórki (opcja). No i całośc dorzucić do makaronu.
    • hanna51 Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 20.07.04, 14:09
      Ja czesto robie galaretke z kurczaka lub potrawke z sosen cytrynowym do bialego
      ryzu. Dzieciaki (dzis juz mezczyzni cala gebo) ciagle o nia prosza.
      Aby zrobic galaretke potrzebna jest: zelatyna, groszek z marchewka z puszki,
      gotowane jajko i zielona pietruszka.
      --Najpierw namocz zelatyna zdodnie z przepisem w pol szklanki rosolu(rosol
      przetrzymaj na noc w lodowce to zbierzesz tluszcz bardzo latwo)
      --W tym czasie pokroj mieso kurczaka na najwyzej cm dlugosci kawalki.
      --Na dno filzanek wrzuc troche marchewki z groszkiem, wypelnij kurczakiem
      (zostaw ~1cm od konca filzanki. Poluz na wierzch plasterek ugotowanego jajka i
      galazke natki pietruszki.
      --Reszte rosolu zagotuj , dodaj dobra lyzeczke soku z cytryny, sol i pieprz do
      smaku i gdy sie gotuje dodaj zelatyne, dobrze wymieszj, zagotuj i odstaw z
      ognia. Przez sitko wlewaj do filzanek, tak aby pokryc calosc galaretka. jak
      ostygnie -do lodowki i masz gotowe. Kilka godzien musi postac, aby galaretka sie
      zrobila. najlepiej robic wieczorem -jesc, na drugi dzien.WAZNE-pozbedz sie
      tluszczu z rosolu!!!!

Potrawka--rosol podprawiam smietana z maka, dodajac cytryne, aby byl zdecydowany
      smak cytrynowy. Odstawim z ognia i dodaje zoltko utarte z odrobina cukru,
      mieszam i dodaje kawalki kurczaka, moga byc duze, nie kroje. Smacznego-hanka
      • brunosch Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 20.07.04, 14:12
        Nadajemy, Haniu na jednej fali :)))
    • brunosch Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 20.07.04, 14:10
      Wyrzucić ugotowanego kurczaka? Bez sensu.
      Obierz mięso z kości i pokrój na niewielkie kawałki.
      No i możesz:

- zrobić kurczaka w galaretce (potrzebny będzie rosół w jakim się gotował,
      żelatyna i jajko na twardo, opcjonalnie np mały kawałek brokuła, groszek itede)
      Do tego rosołu na galaretke dodaj więcej przypraw (czosnek, pieprz, ziele
      angielskie), zagotuj, dodaj rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, pogotuj
      jeszcze chwilę, zalej kurczaka, dodaj ozdóbki z jajka i miękkie warzywa -
      gotowe.

- tak jak chciałaś - sos do makaronów.
      Na bazie sosu śmietanowego, dodajesz wybrane składniki (musztarda, chrzan,
      sery) do gorącego sosu wkładasz mięso jeszcze trochę podgotuj i podawaj z
      makaronem.
      • dan8 Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 20.07.04, 15:20
        Mieso rozdrabniasz na kawalki,dodajesz 1/2 kubka bulki tartej,majeranek,slodka
        paryke,troche pieprzu ,wegette,wszystko mieszasz i rumienisz na oliwie.
        Danie szybkie i bardzo smaczne
        • Gość: aga Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 20.07.04, 15:40
          Proponuję sos śmietanowo-cebulowy. Mięsko pokroić na kawałeczki, zalać resztką
          rosołu lub wodą wkroić cebulę (najlepiej krążki). Cebulki proponuję duuużo.
          Dusić na wolnym ogniu. Po uduszeniu się cebulki - musi być szklista - dodać
          śmietanę min. 22%. Dusić jeszcze chwileczkę, dalej na małym ogniu. To jest
          przepyszne jedzonko, ale do ziemniaczków. Mniam mniam. Aha, przyprawy wg
          uznania. Smacznego
    • Gość: babazgaga Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.wroclaw.mm.pl 20.07.04, 15:49
      U mnie są dwie wersje:
      a) zjadają koty
      b) kurczak, ananas, kukurydza, seler ze sloiczka, czasem troche ryzu, sos z
      majonezu, jogurtu i curry, i salatka na kolację
      co prawda nie do makaronu, ale tysz piknie:)
    • jutka1 Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 20.07.04, 16:09
      Oddziel mieso od kosci i pokroj na 1-2 cm kawalki. Do tego dodaj
      pokrojone "srednio drobno": seler naciowy i jablko, do tego pokruszone orzechy
      wloskie i pokruszony ser typu roquefort. Zalej albo klasycznym vinaigrette,
      albo 1/3 majonezu + 2/3 jogurtu + kapinka miodu + troche soku z cytryny + ziola
      prowansalskie + troche soli (kurczak i ser sa slone, wiec za duzo soli nie
      trzeba - sprawdz do smaku) + czarny pieprz.

Mozna tez dodac cienko pokrojone pory - zalezy od indywidualnych upodoban.

Ja to mieszam, schladzam ok. godziny, podaje na lisciach salaty. Taka moja -
      bardzo luzna - wariacja nt. salatki waldorf.
    • Gość: monia Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.u.mcnet.pl 20.07.04, 16:09
      a ja z takiego mięsa robię pierogi z mięsem
    • Gość: kaska Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:18
      risotto z ryzem!
    • Gość: hanka Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 16:26
      Miele mieso z warzywami z rosolu, dodaje mrozonego szpinaku i parmezan.
      Zawijam rolade z ciasta drozdzowego, smaruje rozmaconym jajkiem i pieke.
      Pyszne z sosem czosnkowym.
      hanka
    • ampolion Kura curry 20.07.04, 16:59
      Jak potrawka, ale w sosie curry.
    • Gość: kluba1 Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.we.client2.attbi.com 20.07.04, 18:40
      mieso dobrze odsaczyc i zrobic z niego salatke - jest mnostwo przepisow tutaj.
      Mozna mieso polaczyc z sosem : koperkowy, pomidorowy , pieczarkowy ,
      cytrynowy , serowy etc i podac na ryzu lub makaronie. Mieso odsaczone mozna
      polozyc na placku tortilla wraz z salata, pomidorami, papryka , ogorkiem ,
      zolty serem - co
      kto lubi, zawinac i jest burrito. Na placek tortill mozan polozyc odsaczone
      mieso, sporo sera startego, przykryc druga tortilla, wstawic do tostera, pieca
      lub nawet na patelnie non-stick az sie ser rozpusci , pokroic na czesci jak
      pizze, podac z kwasna smietana i salsa pomidorowa. Mozna zrobic zapiekanke
      jesli miesa jest sporo: mieso odsaczone polozyc na przesmazonym szpinaku
      lub "z wosy " odcisniety , do tego podsmazone pieczarki, na wierz skondensowana
      zupa grzybowa wymieszana, ze startym ostrym serem zoltym, do pieca az sie ser
      rozpusci, na wierzch na moment garsci "corn flakes" ale oczywiscie tych BEZ
      CUKRU - az sie podrumienia i juz potrawa gotowa. SMACZNEGO . Jak mi cos
      jeszcze przyjdzie do glowy to dopisze .
    • Gość: chopinnn Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: 80.244.140.* 20.07.04, 18:55
      ciekawe jakia częśc kuraka ale co by nie było to na patelnię z odrobionaczegośc
      do smażenia zrobic rumiane w zależnosci opd gustu i do żołądka....
    • em_es Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 20.07.04, 18:59
      Ja często z mięsa z rosołu robię nadzienie do krokietów czy uszek - mięso (jak
      marchewka została to też sie nada) zmielić, na masełku poddusić cebulę, dodać
      mięso, doprawić solą, pieprzem, chwilkę smażyć mieszając. Po ostudzeniu
      nadziewać krokiety, pierogi, uszka.
      Do tego oczywiście barszcz czerwony, jak zostanie rosołu to można na nim
      ugotować.

Pozdrawiam

MS
    • Gość: katt Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:00
      Z kurczaka z rosołu?
      SAŁATKA: kukurydza z puszki (osączona), ananas z puszki (osączony, pokrojony w
      drobną kostkę), kurczak (pokrojony w kostkę) - wymieszać, zalać sosem
      jogurtowym (gęsty jogurt naturalny+sól+pieprz+curry+po trochu soku z cytryny i
      spod ananasów+ew. jakaś drobno posiekana zielenina). Można dodać - jak ktoś
      lubi - namoczone rodzynki i trochę ryżu ugotowanego na sypko (ew. makaronu - o
      ile został z rosołu - ale musi być raczej drobny, typu gwiazdki).
      No i POTRAWKA z kurczaka (ale nie będę się powtarzać - patrz: posty wyżej).
      Smacznego
      • Gość: giezik Re: sałatka bułgarska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 06:57
        no tak faktycznie to nie wiem, czy bułgarska, ale znam ją dzięki przyjaciółce z Bułgarii.
        Mięco kurczaka poszatkować (BEZ SKÓrY), dodać ze 2 pokrojone w cienkie plasterki czerwone cebule (może być zwykła, ale lepiej z tych słodszych). Wymieszać z majonezem i duuuużo pieprzu
    • Gość: rozsmakowana Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: 213.17.230.* 21.07.04, 09:19
      Stanowczo wersja z galaretką:)
      Wczoraj miałam gości, upał jak nie wiem co, a tu chłodna galaretka. Do każdej
      małej miseczki dałam na dno po całym jajeczku przepiórczym + paski marchewki
      przegotowanej. Wyszła galaretka z niespodzianką, bo jajka się w niej schowały.
    • abere8 Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 21.07.04, 12:50
      Ja ostatnio narobilam gar bulionu, zeby zamrozic na pozniej i z miesa zrobilam
      chicken pot pie - kurczak z warzywkami w sosie na bazie beszamelu zapiekany w
      kruchym ciescie, a ze miesa mialam duzo, to innego dnia jeszcze enchiladas z
      sosem domowej roboty. Obie potrawy byly przepyszne!
    • Gość: Hanna Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: 64.213.237.* 21.07.04, 18:15
      Dziewczyny jestescie rewelacyjne, co za bogactwo przepisow. Mimo, ze sie uwazam
      za niezla kucharke z wielu bardzo chetnie skorzystam-Hanna
      ps. pozdrowienia z upalnych Karaibow
      • Gość: danuska Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.142.84.197.Dial1.Chicago1.Level3.net 21.07.04, 19:16
        Ja po prostu robie danie smietnik.Skladniki:1 cebula,3 zabki
        czosnku,oliwki,papryka czerwona i zielona,pomidory swieze,zielona
        pietruszka,swieza bazylia,sol,pieprz,ser parmesan,makaron,oliva z
        oliwek,kurczak ugotowany.Na patelni rozgrzej oliwke dodaj czosnek,cebule
        podsmaz chwile dodaj rozdrobnione jarzyny (mozesz skomponowac swoje ulubione)
        dus na malym ogniu okolo 20 minut dodaj pomidory i dus nastepne 10 minut,dodaj
        kurczaka,makaron.Pod koniec gotowania posyp swiezo utartym serem.Mozesz to
        danie rowniez zapiec w piekarniku ale wowczas ser paemezan zamien na
        mozarella.smacznego.
      • Gość: giezik hmmm, my tez tu jestesmy (no txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 20:53
      • Gość: Pichciarz Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? IP: *.proxy.aol.com 21.07.04, 21:02
        Znowu: "dziewczyny"...
        ;>}
    • saiss Re: Co zrobic z kurczakiem z rosolu ?? 21.07.04, 21:03
      U mnie , jezeli kurczaka nie zjadamy na obiad, Mama obkrawa mięso i kroi n
      akwałaki, po czym zamraża. Mamy wtedy zapas i jak nie ma co zrobić, to się
      wrzuca kawałki na patelnie, podsmaża, dodaje przecier pomidorowy albo warzywa
      albo tylko przyprawy i sie je z ryżem.
      Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka