Dodaj do ulubionych

farsz mięsny na pierogi

12.03.13, 10:00
Mam wołowinę z rosołu, chciałabym zrobić farsz na pierogi. Ale nigdy nie robiłam, więc nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Mięso zmielić, to wiem. Ale jakie dodatki? Przyprawy itd., to według gustu, ale jakieś jajko, bułka, coś jak na mielone?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: farsz mięsny na pierogi 12.03.13, 10:04
      floress napisała:

> Mam wołowinę z rosołu, chciałabym zrobić farsz na pierogi. Ale nigdy nie robiła
      > m, więc nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.

Twoja wersja Google nie zawiera przepisów? ;-) Zajrzyj choćby tutaj - przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/02/pierogi-z-miesem.html
      :-)
    • jhbsk Re: farsz mięsny na pierogi 12.03.13, 11:40
      Zemleć mięso, można dodać warzywa z rosołu. A przyprawy to już wg uznania.
      • Gość: beata_ Re: farsz mięsny na pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 11:48
        jhbsk napisała:

> Zemleć mięso, można dodać warzywa z rosołu. A przyprawy to już wg uznania.

No i przesmażyć to wszystko z drobno posiekaną cebulą :-)
        A jak farsz za suchy, to trochę rosołu dolać, ale delikatnie - żeby ciapy nie zrobić.

ps
        I żadnego jajka!
    • maalgoshka Re: farsz mięsny na pierogi 12.03.13, 12:29
      Dla mnie najwazniejsza jest spora ilosc wolno przesmazonej, do zezlocenia, cebuli. Plus galka muszkatolowa, ktora nadaje nadzieniu delikatny korzenny smak. I troche rosolu, zeby calosc nie byla za sucha. Ja robie z takich proporcji:

500 g ugotowanego mięsa rosołowego (u mnie 200 g wołowiny i 300 g ciemnego mięsa kurczaka, można też dać cielęcinę)
      2 cebule pokrojone w drobną kostkę
      30 g masła
      sól, pieprz
      duża szczypta gałki muszkatołowej
      1/2 szklanki wywaru z mięsa
      Najpierw przygotuj farsz (najlepiej poprzedniego dnia, będzie mniej roboty następnego).

Mięso przepuść przez maszynkę.

Cebule przesmaż na maśle na niewielkim ogniu do lekkiego zezłocenia (trochę to potrwa, jakieś 15-20 minut).

Dodaj cebulę do mięsa, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zamieszaj i jeszcze raz przesmaż. Dodaj wywar z mięsa.

Niektorzy dodaja troche ugotowanej marchewki (nie za duzo, bo farsz bedzie za slodki) albo czerwonej soczewicy.
      • aqua48 Re: farsz mięsny na pierogi 12.03.13, 14:35
        Ja do masy mięsnej nie dodaje warzyw tylko sól, pieprz, zezłoconą na smalcu drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Jeśli mięso jest za suche, to dolewam po zmieleniu chochelkę rosołu. Nic więcej nie trzeba.
    • floress Re: farsz mięsny na pierogi 15.03.13, 10:02
      Dzięki za odpowiedzi, wykorzystam chyba następnym razem, bo mięso wygotowałam totalnie, a na pozostałym rosole zrobiłam pomidorową.
      Jeszcze pytanie, czy da się takie mięso zmielić w blenderze? W tej misce z nożami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka