IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 20:16
Potrzebuje porady dotyczącej tortu.
Tort ma być tez dla dzieci wiec bez alkoholu.
Chciałabym zrobić tort na biszkpcie kakaowym z bita smietana lub bita smietana z mascarpone. Czym go nasaczyc, jakich owoców uzyc? Potrzebuje czegos co bedzie dostepne w maju. Nie lubie mrozonych owocow np wisnie itp. Myślałam nad gruszkami w syropie ale czy to pasuje? czym wtedy nasaczyc? macie jakies pomysły?
Obserwuj wątek
    • annjen Re: Tort 24.04.13, 21:00
      jeśli z gruszkami, to syropem z tychże:) mrożone wiśnie to rzeczywiście niespecjalny dodatek to tortu, ale już z syropu to zupełnie inny smak. albo mrożone owoce zmiksowane i dodane do jednej z warstw śmietany (albo i do wszystkich) - tu najlepsze byłyby maliny, jagody, truskawki...
    • bene_gesserit Re: Tort 24.04.13, 21:35
      Mrożone wiśnie świetnie się nadają do tortu - warto je przedtem przegotować w bardzo lekkim syropie - wiśnie do kremu, syrop do nasączenia blatów. Z samymi gruszkami może wyjść dość mdło - jeśli zdecydujesz się na gruszki, pomyśl o dodaniu cynamonu do kakaowych blatów albo do ponczu (np dość konkretnie kwaśnej herbaty zaparzonej z cynamonem i np z kardamonem).

Możesz też zdecydować się na brzoskwinie - wtedy poncz do nasączania zrobiłabym na bazie soku z malin, wszystko się idealnie połączy.
    • Gość: viki0 Re: Tort IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 22:30
      Ja zawsze robiąc tort dla synka nasączam biszkopt takim ponczem: przegotowana i przestudzona woda z dużą ilością soku z cytryny osłodzona porządnie cukrem. Poncz wychodzi słodko-kwaśny i idealnie współgra ze smakiem słodkiego biszkoptu i bitej śmietany. Owoców jeszcze nie dodawałam do środka ale właśnie w sobotę będę robic tort na kolejne urodziny synka i już zakupiłam kakaowe spody i dżem wiśniowy :-) tym razem przesmaruje delikatnie nasączone ponczem spoty dżemem wiśniowym, potem nałożę bitą śmietanę. Dżemik, który kupiłam ma ładne całe wisienki więc poukładam je po troszku też w śmietanę pomiędzy spodami. Po bokach obsypię torcik startą gorzką czekoladą ;-) normalnie już mi ślinka leci....;-) Pozdrawiam!
    • kocio-kocio Re: Tort 24.04.13, 22:32
      Zależy kiedy w maju.
      Na moje urodziny, 26, zazwyczaj są już niezłe truskawki i nie wyobrażam sobie innego tortu.
      Nasączam ponczem z soku truskawkowego, czarnej herbaty i soku z cytryny, z opcjonalnym dodatkiem truskawkowej nalewki.
    • Gość: kasia Re: Tort IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.13, 23:15
      Do gruszek swietnie może pasowac masa z bitej i mascarpone, poncz o smaku migdałowym,a tort posypany prazonymi platkami migdałowymi - bardzo delikatny,dzieciom smakuje,sprawdzone
      : )
    • Gość: Beata Re: Tort IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 23:17
      Witam, a może tort bezowy?
      Ja zawsze kupuje blaty w sprawdzonej cukierni(muszą być kruche) Przekładam bitą śmietana i w truskawkami.
      wygląda ślicznie jest pyszny i dzieci chętnie jedzą , a robi się go tak długo, ile ubija śmietanę:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka