Gość: ania IP: *.resetnet.pl 25.07.04, 07:48 Proszę o ten przepis ale sprawdzony dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agpleb Re: Przepis na dobry keks 25.07.04, 11:19 Mam taki sprawdzony przepis, który zawsze! wychodzi i jest bardzo smaczny. Skłądniki i sposób robienia poniżej: 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 25 dag masła 1,5 szklanki bakalii (co najmniej, ja z reguły daję dużo więcej, nawet do 3 szklanek, w zależności od tego co mam pod ręką. Dla mnie im więcej bakalii tym lepiej. Przy wyborze bakalii trzeba kierować sie własnymi upodobaniami, ale raczej nie powinno zabraknąć rodzynek i orzechów włoskich. Ja z reguły dodaję jeszcze morele, ozrechy laskowe, daktyle, figi, migdały bez skórki, czasami suszone śliwki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej (tyle na 1,5 szklanki bakalii im ich więcej tym więcej mąki, na 3 szklanki ok. 3 łyżek) 1 łyżka margaryny bułka tarta do wysmarowania formy Bakalie trzeba zalać wrzątkiem i pozostawić na jakiś czas, żeby spęczniały (ok. 30 min), potem je odcedziź i osuszyć. Wszystkie bakalie oprócz rodzynek:) kroję bna drobne kawałeczki i obtaczam w mące ziemniaczenej, żeby sie nie sklejały. Potem dodaję do tego mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie ucieram zółtka z cukrem i masłem ma pulchną masę. BIałka ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy i bardzo delikatnie wszystko mieszam. Na koniec dodaję bakalię z mąką. Wymieszane ciasto wylewam do formy i wstawiam piekarnika nagrzanego do temp. ok. 180 stopni. Piecze się ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy nie jest mokre, jeżeli bakalii jest więcej pieczemy trrochę dłużej, uważać tzreba, żeby sie nie spiękło. Pzrepis wygląda na bardzo skomplikowany, ale poza krojenirm bakalii robi się go bardzo szybko. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Przepis na dobry keks IP: *.resetnet.pl 25.07.04, 13:54 dzięki za przepis Odpowiedz Link Zgłoś