Dodaj do ulubionych

Przepis na dobry keks

IP: *.resetnet.pl 25.07.04, 07:48
Proszę o ten przepis ale sprawdzony dzięki
Obserwuj wątek
    • agpleb Re: Przepis na dobry keks 25.07.04, 11:19
      Mam taki sprawdzony przepis, który zawsze! wychodzi i jest bardzo smaczny.
      Skłądniki i sposób robienia poniżej:
      5 jajek
      1,5 szklanki mąki pszennej
      1 szklanka cukru
      25 dag masła
      1,5 szklanki bakalii (co najmniej, ja z reguły daję dużo więcej, nawet do 3
      szklanek, w zależności od tego co mam pod ręką. Dla mnie im więcej bakalii tym
      lepiej. Przy wyborze bakalii trzeba kierować sie własnymi upodobaniami, ale
      raczej nie powinno zabraknąć rodzynek i orzechów włoskich. Ja z reguły dodaję
      jeszcze morele, ozrechy laskowe, daktyle, figi, migdały bez skórki, czasami
      suszone śliwki)
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      2 łyżki mąki ziemniaczanej (tyle na 1,5 szklanki bakalii im ich więcej tym
      więcej mąki, na 3 szklanki ok. 3 łyżek)
      1 łyżka margaryny
      bułka tarta do wysmarowania formy
      Bakalie trzeba zalać wrzątkiem i pozostawić na jakiś czas, żeby spęczniały (ok.
      30 min), potem je odcedziź i osuszyć. Wszystkie bakalie oprócz rodzynek:) kroję
      bna drobne kawałeczki i obtaczam w mące ziemniaczenej, żeby sie nie sklejały.
      Potem dodaję do tego mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie ucieram
      zółtka z cukrem i masłem ma pulchną masę. BIałka ubijam na sztywną pianę i
      dodaję do masy i bardzo delikatnie wszystko mieszam. Na koniec dodaję bakalię z
      mąką. Wymieszane ciasto wylewam do formy i wstawiam piekarnika nagrzanego do
      temp. ok. 180 stopni. Piecze się ok. 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem,
      czy nie jest mokre, jeżeli bakalii jest więcej pieczemy trrochę dłużej, uważać
      tzreba, żeby sie nie spiękło.
      Pzrepis wygląda na bardzo skomplikowany, ale poza krojenirm bakalii robi się go
      bardzo szybko.
      Smacznego

• Gość: ania Re: Przepis na dobry keks IP: *.resetnet.pl 25.07.04, 13:54
      dzięki za przepis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka