Dodaj do ulubionych

Kurki, kurki!

12.06.13, 08:02
Deszczowa (ale ciepła) pogoda ma swoje dobre strony - kurek w lesie moc, a i inne grzybki się pojawiają.
Od soboty mamy festiwal kurek: w sobotę kurki w śmietanie z koperkiem i garstką parmezanu + młode ziemniaczki, w niedzielę na śniadanie jajecznica z kurkami, w poniedziałek zalewajka z kurkami (uwielbiam!), wczoraj mała przerwa :) , a dziś - risotto, w którym oprócz kurek pojawi się jeden prawdziwek i dwa kozaki (wczorajszy zbiór).
Co jeszcze robicie z kurkami ?
Obserwuj wątek
    • momas Re: Kurki, kurki! 12.06.13, 10:30
      zupa kurkowa:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98791391,99827380,0,2.html?v=2
      swego czasu dodałam do takiej zupy malutkie kotleciki-kulki z mięsa mielonego i wyszedł fajny jednogarnkowiec...

      Mozna tez marynowac :)
    • default Re: Kurki, kurki! 14.06.13, 07:33
      Zrobiłam zapowiadane risotto - cudo, coś przepysznego, zawartość wielkiej patelni, przewidzianą na dwa obiady, pożarliśmy z mężem na raz. W ogóle lubię risotto, ale w wydaniu "con funghi" jest imo najlepsze.
        • default Re: Kurki, kurki! 14.06.13, 12:34
          Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z łyżką masła i podsmażam na tym suchy ryż, do momentu gdy ziarenka zrobią się szkliste. Dolewam łyżkę wazową (mniej więcej) uprzednio naszykowanego rosołu/bulionu, zmniejszam ogień i przykrywam.
          W drugim garnku na odrobinie masła duszę pod przykryciem kurki czy inne grzyby, posolone, popieprzone i z garścią koperku. Większe pocięte z grubsza, małe w całości. Jak puszczą sok, to przelewam calą zawartość do ryżu. Który mieszam, przykrywam, czekam aż wchłonie płyn, znowu dolewam rosołu, znowu czekam - i tak w kólko, aż ryż będzie miękki. Wtedy dorzucam jeszcze garść utartego parmezanu, mieszam, odstawiam na chwilę - i gotowe.
          Wina nie dodaję.
          • hanna_f Re: Kurki, kurki! 14.06.13, 13:23
            Ja lubię zapiekankę kurkową.
            Na dno naczynia żaroodpornego kładę młode ziemniaki, na to wylewam trochę sosu zrobionego z jogurtu naturalnego "Bieluch" oraz ziół prowansalskich, bazylii, oregano i chili, na to trę trochę żółtego sera, później nakładam podsmażony boczek i cebulkę, na to podsmażane na maśle kurki, ponownie ziemniaki w plastrach i jeszcze raz polewam sosem i posypuje żółtym serem. Pycha! :) Schodzi u nas ze stołu momentalnie.
            • mhr2 Re: Kurki, kurki! 14.06.13, 13:36
              hanna_f napisała:

              > oraz ziół prowansalskich, bazylii, o
              > regano i chili, na to trę trochę żółtego sera, później nakładam podsmażony bocz
              > ek i cebulkę,

              gdzie smak kurek?
      • default Re: zalewajka z kurkami:O??? nt 18.06.13, 07:19
        To świetna zupa! Gotuje się jak zwyczajną kartoflankę - ziemniaki w kosteczkę, liść laurowy, ziele - no i kurki, uprzednio nieco podduszone na maśle. Na koniec, gdy ziemniaki miękkie, dolewa się trochę zakwasu żurkowego. Ile - to kwestia smaku, ale jednak nie za dużo, żeby nie zabić kurkowego posmaku zupy. Można też podprawić kwaśną śmietaną, jak się lubi zabielane zupy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka