Gość: Magdad74 IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 29.07.04, 22:15 Potrzebuję przepis na lasagne z mięsem mielonym. Może w sumie być też z innym farszem. Dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: ???lasagne??? 29.07.04, 22:24 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=lasagne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: massom Re: ???lasagne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 15:16 ja robie to tak: 1. na oliwe wrzucam uprzednio posiekana drobno cebule, szklę (lekko osoliwszy), do podeszklonej już cebulki wrzucam wyciśnietych parę ząbków czosnku. Aby czosnek sie nie spalił (a ino lekko podgrzal) - wrzucam prawie od razu mieloną wołowinę. 2. po podsmazeniu wolowiny posypouje ja oregano i bazylia (tyle samo obu przypraw). Jak mieso sie usmazy zalewam to kartonikiem melissa primo gusto (taki sok z pomidorow - ale nie koncentrat). Sosik sobie babelkuje i po ugotowaniu jest gotowy do wykladania na makaron. Kupuje gotowe platy do lasagne tez melissy, bo nie chce mi sie zagniatac ciasta, a pozatym od 5 lat trzymaja standard. 3. oryginalna lasagne powinna byc przekladana sosem beszamelowym, ale ja nie lubie wiec ukladam ja: makaron, sos, mozarella, makaron sos mozarella, makaron sos, podwojna warstwa mozarelli i do pieca. Zawsze sie udaje a jest prościutka jak nie wiem co. i SMACZNA!!! smacznego PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
surtout Re: ???lasagne??? 31.07.04, 01:22 Ja robię lasagne podobnie, ale przestrzegam jednej jeszcze, żelaznej zasady: daję tylko świeże, posiekane zioła. Na raz zużywam całą roślinkę bazylii. Daje to nieprawdopodony aromat, bez porównaia z suszonymi ziołami. No, i daję dużo beszamelu, co daje gwarancję, że makaron się zrobi mięciutki (ważne zwłaszcza dla początkujących). Poza tym uwielbiam beszamel... Odpowiedz Link Zgłoś