Dodaj do ulubionych

???lasagne???

IP: *.wl.kielce.octava.net.pl 29.07.04, 22:15
Potrzebuję przepis na lasagne z mięsem mielonym. Może w sumie być też z innym
farszem. Dzięki!!!
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: ???lasagne??? 29.07.04, 22:24
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?slowo=lasagne
      • Gość: massom Re: ???lasagne??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 15:16
        ja robie to tak:

1. na oliwe wrzucam uprzednio posiekana drobno cebule, szklę (lekko osoliwszy),
        do podeszklonej już cebulki wrzucam wyciśnietych parę ząbków czosnku. Aby
        czosnek sie nie spalił (a ino lekko podgrzal) - wrzucam prawie od razu mieloną
        wołowinę.

2. po podsmazeniu wolowiny posypouje ja oregano i bazylia (tyle samo obu
        przypraw). Jak mieso sie usmazy zalewam to kartonikiem melissa primo gusto
        (taki sok z pomidorow - ale nie koncentrat). Sosik sobie babelkuje i po
        ugotowaniu jest gotowy do wykladania na makaron. Kupuje gotowe platy do lasagne
        tez melissy, bo nie chce mi sie zagniatac ciasta, a pozatym od 5 lat trzymaja
        standard.

3. oryginalna lasagne powinna byc przekladana sosem beszamelowym, ale ja nie
        lubie wiec ukladam ja: makaron, sos, mozarella, makaron sos mozarella, makaron
        sos, podwojna warstwa mozarelli i do pieca. Zawsze sie udaje a jest prościutka
        jak nie wiem co. i SMACZNA!!!

smacznego
        PZDR
        • surtout Re: ???lasagne??? 31.07.04, 01:22
          Ja robię lasagne podobnie, ale przestrzegam jednej jeszcze, żelaznej zasady:
          daję tylko świeże, posiekane zioła. Na raz zużywam całą roślinkę bazylii. Daje
          to nieprawdopodony aromat, bez porównaia z suszonymi ziołami. No, i daję dużo
          beszamelu, co daje gwarancję, że makaron się zrobi mięciutki (ważne zwłaszcza
          dla początkujących). Poza tym uwielbiam beszamel...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka