Dodaj do ulubionych

Placki ziemniaczane kompletnie inne.

IP: *.it / 62.233.189.* 04.08.04, 17:04
Zrobilam normalnie : ziemniaki, cebula (najlepiej cukrowa), jajko, troche
maki, pieprz, sol, troche suszonego estergonu(niekoniecznie) i ze 2-3 garscie
ziaren sezamu (a wiec sporo).
Zrobcie sobie kiedys.
Obled.
Obserwuj wątek
    • aga857 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 04.08.04, 19:25
      A co to jest cebula cukrowa? Pierwszy raz słysze to określenie.
      • ramshe Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 04.08.04, 19:39
        Dzis byłam w mlecznym barze i starszy Pan równie otrzymał zupełnie inne placki,
        a mianowicie SUROWE.
        Troszkę zła reklama dla baru, a bar ma dopiero 2 dni :(

A pomysł oryginalny :D
      • emka_1 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 04.08.04, 19:54
        duża, biała i słodka. bywa nazywana także sałatkową. przy kupowaniu trzeba
        wąchać, bo niemal identycznie wygląda tzw. czosnkowa, b.ostra lekko pachnąca
        czosnkiem.
      • Gość: s. Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.csk.pl 14.09.04, 21:29
        aga857 napisała:

> A co to jest cebula cukrowa? Pierwszy raz słysze to określenie.

to jest młoda cebula, bardziej słodka od "starej", mniej piecze
        • Gość: yhy Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.mcnet.pl / *.mcnet.pl 15.09.04, 12:12
          Niestety nie masz racji. To zupelnie inna odmiana cebuli. Przeczytaj post wyzej.
    • Gość: gryka1 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 5.2.* / *.chello.pl 04.08.04, 20:05
      A ja w kwestii formalnej. 1/ na jakiej tarce trzecie ziemniaki?
      2/ na jakiej patelni smażycie placki: na tradycyjnej czy teflonowej? czy na
      teflonową podlewacie ciut oleju?
      • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 20:12
        Ja smazylam na teflonowej, z olejem.
        A zcierac nienawidze, wiec wrzucilam do blendera i samo sie starlo :-)
        Przytrzymalam dluzej, i bylo jak po starciu na drobnej tartce.
        Ale jak scieeram recznie, to czesto polowe ziemniakow zcieram na drobnych a
        polowe na grubych oczkach.
        • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 20:13
          Scierac, nie zcierac, oczywiscie. Az w oczy zaklulo. Brrr...
    • Gość: P. Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.proxy.aol.com 04.08.04, 21:54
      Kompletnie inne, ale robione normalnie?...
      :0) !
      • cynamoon6 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 04.08.04, 22:03
        Oj, bo zamiast "ze" mialo byc "ale"
        zrobione normalnie, ale z sezamem, wiec inaczej ;-)))
    • i.nes Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 04.08.04, 22:01
      O, ale fajny wątek :) Bliski mi bardzo, bo uwielbiam placki... z cukrem!!

A z moich domowych `wariacji na temat' to polecam dorzucenie do ziemniaków i
      cebulki startej cukinii i marchewki. Wychodzą takie bardziej warzywne i
      świetnie sie komponują z jakimś sosem jogurtowym (np. tzatzikami).
      • Gość: A Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.aine.pl 04.08.04, 22:19
        Placki z cukrem..... fuj!!!!!!!!!1
        • i.nes Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 04.08.04, 22:26
          Ha! Mój mąż też tak mówił... dopóki nie spróbował :D
          • szycha80 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 05.08.04, 07:03
            no właśnie, pychota placki c zukrem, mniam mniam
      • Gość: bnew Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 217.153.8.* 05.08.04, 08:34
        cool, dodanie marchewki powoduje że ciasto nie ciemnieje.
        a aj wpierniczam z cukrem (mniam), i ścieram na grubej tarce warzywnej sa
        wtedy zarąbiście chrupiące
    • asica74 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 04.08.04, 23:29
      a czy ktos je placki ziemniaczane z .. kminkiem?

Ostatnio zapodala mi je moja koleznaka, twierdzac iz u niej w Krosnie sie tak
      wlasnie je.

A mnie az wykrecilo, bo... nie znosze kminku...
      • qubraq Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 08.10.04, 16:52
        asica74 napisała:

> a czy ktos je placki ziemniaczane z .. kminkiem?
        > Ostatnio zapodala mi je moja koleznaka, twierdzac iz u niej w Krosnie sie tak
        > wlasnie je. A mnie az wykrecilo, bo... nie znosze kminku...

Bo pewnie jesteś z Kongresówki, my z Galicji do wszystkiego używamy kminku,
        może z wyjątkiem kminkówki, już wolę wytrawną piołunówkę własnej roboty. Ale
        tak "wogle" to kminek jest najprzedniejszy i oczywiście gruba sól a popijanie
        placków tylko śmietaną i jeszcze jedno przez pierwszą część życia jedliśmy w
        domu placki smażone na smalcu.
        Andrzej
        Andrzej
    • Gość: marinik Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 08:24
      jeszcze inne wersje:
      - do masy dodany majeranek,
      - do masy dodane mielone miesko,
      - jako dodatek do zwyklych- twarozek z dusza iloscia czosnku.
      • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 08:40
        Mozna jeszcze dodac do masy na placki sporo swiezej natki pietruszki
        albo pokruszony bialy ser, (i tez troche natki wtedy)
    • pocztufka Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 05.08.04, 09:17
      wtrącę swoje 3 gr na temat "innych" placków ziemniaczanych. W moim domu jadało
      się NORMALNE placki, takie o jakich Wy piszecie i często się sprzeczacie czy
      należy jeść je na słodko lub słono. Kiedy zeszłam się z moim m., okazało się,
      że placki ziemniaczane (?!)to takie zrobione z gotowanych ziemniaków, z
      dodatkiem twarogu lub kiełbaski drobno pokrojonej, cebuli, oczywiście z mąką,
      sólą, jajkiem i panierka, no i na patelnię. Są lżejsze dla wątroby i mniej
      chłoną tłuszcz pod warunkiem ,że nada sie im odpowiedną konsystencję.Koniec.
      • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 09:32
        Toz to kotlety ziemniaczniaczane a nie placki! :-)

A co do innych, to juz pisalam w innym watku, ale przypomne
        Do masy plackowej dodajemy pokrojona drobna kiszona kapuste (1/3 w stosunku do
        kartofli)
        Tez sa fajne!
    • Gość: wsuwka Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 10:05
      qrcze! Ależ to Forum mnie rozwija!
      W życiu bym sama na to nie wpadła, że może być tyle kombinacji niby zwykłych
      placków ziemniaczanych.
    • aagata4 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne.(z miodem) 05.08.04, 21:30
      spróbujcie je zjeśc z miodem .... przed tym trzeba zrobic dwa razy więcej
      placków niż sie robiło tradycyjnie potem przekonać domowników do
      spróbowania ... i miód z plackami zacznie znikac w buzi :) (miódem smarujemy je
      po usmażeniu)

pozdrawiam
      Agata
      • Gość: naiwna Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne.(z miodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 03:35
        A w Stanach jada się też placki ziemniaczane z syropem klonowym. Dobre. :)))
        • landsbergk Re: kiełbaski + syrop klonowy = nieporozumienie 15.09.04, 11:35
          W Stanach jada sie też pankejki (nie wiem jak to nazwac po naszemu, ni to
          omlet, ni to naleśnik) z kiełbaskami i z syropem klonowym. I tego za cholerę
          nie potrafię zrozumieć (ani tym bardziej przełknąć).
    • kociamama Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 06.08.04, 00:29
      A ja lubie starte na tarce z grubymi oczkami (zadnych jajek, zadnej maki, i tak
      sie lepia przez skrobie). Do nich fajnie dodac pora pokrojonego na male
      kawaleczki. MNiam! MOzna tez dodac czosnku.

Pozdrawiam,
      KOciamama.
    • Gość: ywonka Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 212.160.182.* 06.08.04, 10:37
      Problem utarcia ziemniaków jest. Do tej pory ucierałam robotem, była tam
      specjalna tarcza. Robot padł i placków nie jemy. Jestem w trkcie rozeznania
      rynku co do urzadzeń kuchennych , a główne kryterium to właśnie mozliwość
      ucierania ziemniaków. Moze coś poradzicie ?
      A co do placków to moje ulubione z sosem cygańskim : ziemniaki, cebula,
      koperek i po usmażeniu polane sosem paprykowo-pomidorowym z przyprawami ( albo
      z torebki Knorra sos cygański)
      • Gość: justka Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:41
      • Gość: wsuwka Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 12:48
        Kiedyś pewna kobieta, któa miała kilkoro dzieci mówiła mi, że ona ziemniaki na
        placki miele w maszynce do mięsa.
        Nie próbowałam tego sposobu, bo nie mam takiej maszynki...
      • mariusz_d1 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 15.09.04, 12:42
        Juz dawno zapomniałem o ucieraniu ziemniaków - zamiast tarki elektryczna
        maszynka do mięsa z normalnym sitkiem i nożami. A dodaję łyżkę stołową bułki
        tartej - są fantastycznie chrupiące.
        A na urlopie spotkałem placki z białym serem. Robione w ciekawy sposób: ciasto
        na patelnię, jak troche sie posmaży - łycha twraożku na ostro i placek na skłąda
        sie na pół i dosmaża. Wychodzą takie zlepione brzegami jak pierogi.
        Fantastyczne.
    • Gość: monia Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.tele2.pl 06.08.04, 14:41
      No ale placki to chyba z kartofli sie robi starych czy ja o czyms nie wiem? A
      skad teraz kartofle?
      • Gość: maary Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 193.151.26.* 06.08.04, 18:02
        mnie najbardziej smakują z młodych ziemniaków. a propo pieczenia: ja lubię na
        margarynie.
        • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.it / 62.233.189.* 06.08.04, 18:08
          Ja tez najbardziej lubie z mlodych ziemniakow.
          • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.it / 62.233.189.* 06.08.04, 18:12
            Aha,a'propos smazenia, to mnie niezmiernie irytuje ten smrod rozgrzanego oleju
            a zwlaszcza w polaczeniu z plackami ziemniaczenymi. Smaze wiec placki na oleju
            z pestek winogron ale najbardziej bezwonnym jaki spotkalam bylo olej ryzowy.
            Nigdy smazenie nie smierdzialo mniej niz na ryzowym ;-)
            • agnieszka.b7 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 07.08.04, 13:46
              A ja smażę wszystko na smalcu-chyba,że to akurat Wielki Piatek lub Środa
              Polpielcowa :-)
    • makonda Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 06.08.04, 19:22
      A ja uwielbiam placki standardowe + ser biały lub standardowe usmażone i na to
      trochę śmietanki i po plasterku pomidora.
    • Gość: krasnowo Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 20:34
      Też takie robię,z ziemniaków lub z dużej cukinii ( z młodej nie pójdą), sezam
      jest też super do wszelkich panierek i do naleśników. Właśnie wróciłam z
      Dziwnowa - placki ziemniaczane tam dostępne - tylko na słodko, a zupy mleczne
      tylko na słono - a u nas odwrotnie.
      Co do "innych" placków to polecam tutejsze danie regionalne - bliny litewskie -
      ciasto tak jak na placki zwykłe tylko z mąką kukurydzianą, nadzienie - dobrze
      wyrobiona surowa, mielona wieprzowina doprawiona majerankiem i pieprzem
      ziołowym. Wykłada się cienki placek na gorącą patelnię na to łyżka farszu (ja
      rozpłaszczam taki "kotlecik" w dłoniach i na wierzch druga porcja ciasta
      ziemniaczanego, przyklepać lekko i smażyć z obydwu stron, patelnia nie może być
      bardzo gorąca bo ciasto się usmaży a mięso nie dojdzie. Pychotka.
      • Gość: k_j1 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 195.85.209.* 07.08.04, 13:54
        a ja lubę takie jak wymyśliła moja mama: do ciasta (ziemniaki jajo, mąki
        trochę) ser żółty i boczek podsmażony. po usmażeniu - góra surówki. pychota!
        trochę głodna jestem a siedzę w pracy:(((
        a moja teściowa po usmażeniu zwykłych placków wsadza w nie plaster szynki
        konserwowej lub innej o wqyraźnym smaku i żółty ser i zapieka w piekarniku. mi
        się nigdy nie chce dodatkowych garów brudzić, ale ona tak zawsze robi i też są
        dobre. Potem polewa to pomidorowym sosem (nigdy nie z paczki).
        • Gość: krasnowo Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 07.08.04, 17:06
          O właśnie !!! Zapomniałam o tym napisać - polecam jedzenie do placków surówek
          lub/i sałaty - wspaniale smakuje i doskonale "rozluźnia" bądź co bądź ciężkie
          to jedzenie :o))
          • Gość: ven.tus Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 11:26
            Proponuję z cukinią. I z tymiankiem albo ziołami prowansalskimi. Mmmm...

I wysmażyc jak najbardziej.

A zaraz po obiedzie, rennie albo coś innego na żoładek :)
            • Gość: ira36 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 20:07
              połowa obranych placków starta na drobnej tarce, połowa n grubej. Cebulka na
              drobnej, jedno jajko, podsmażyć pokrojona drobno kiełbaskę i do masy. duzo
              natki pietruszki, łyzka mąki. wymieszać, pieprz sól do smaku. pycha.
              Inny przepis, klasyczne placki, na to plasterek wedzonego łososia, natka i
              kropla smietany. zwala z nóg.
              ja ścieram ziemniaki, na zelmerowskij maszynce do mielenie ( 223 zł) +
              przystawka, szatkownica z wymiennymi tarczami za 87 zł. Pozdrawiam
              • barba50 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 14.09.04, 22:24
                Tyle przepisów na placki, żeby spróbować wszystkich trzeba zetrzeć będzie z
                worek ziemniaków! Ale coś podpowiem: Jakiś rok temu w ogrodzie "obrodziła"
                nader marchew. Marchew trze się chyba jeszcze mniej przyjemnie niż ziemniaki.
                Na szczęście znalazłam w sklepie coś bardzo prostego, taniego /ok. 70-80 zł./,
                urządzenie które jest w tej chwili używane wręcz na okrągło. Jest to maszynka
                do rozdrabniania warzyw /firmy DOMIK z Bydgoszczy/. Na zasadzie maszynki do
                mielenia mięsa, ma 4 różne tarki. Trę ziemniaki, marchew, ugotowane buraki,
                ogórki kwaszone itp. Właściwie od czasu zakupu maszynki naprawdę nie jest
                problemem starcie czegokolwiek. Sprawdzone, mogę polecić. Acha! Oferta Domika
                jest bardzo duża. /www.domik.com.pl/

Co do smażenia placków i wyborze tłuszczu do smażenia wypróbowana Rama
                Culinesse. Nie pryska, nie pali się, nie śmierdzi, jest tylko trochę słona.
                Ostatnio smażę na niej wszystko.

Pozdrawiam, jutro pewnie będą placki
                Barbara
                • banieczka Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 06.10.04, 20:07
                  barba50 napisała:

> Na szczęście znalazłam w sklepie coś bardzo prostego, taniego /ok. 70-80
                  zł./, urządzenie które jest w tej chwili używane wręcz na okrągło. Jest to
                  maszynka
                  > do rozdrabniania warzyw /firmy DOMIK z Bydgoszczy/. Na zasadzie maszynki do
                  > mielenia mięsa, ma 4 różne tarki. Trę ziemniaki, marchew, ugotowane buraki,
                  > ogórki kwaszone itp. Właściwie od czasu zakupu maszynki naprawdę nie jest
                  > problemem starcie czegokolwiek. Sprawdzone, mogę polecić. Acha! Oferta Domika
                  > jest bardzo duża. /www.domik.com.pl/
                  >

O tak! "kręciołek" z domika jest u mnie w ścisłej dziesiątce wynalazków
                  stulecia! Dzięki niemu moja dotychczasowa "maszyna do tarcia ziemniaków i nie
                  tylko", czyli własny, osobisty mąż, mogła się udać na zasłużony odpoczynek.
                  Wprawdzie to nie dotyczy placków, ale skoro już przy Domiku jesteśmy - mają
                  świetne drylownice do wiśni i śliwek. Kilka już wyekspediowałam za morze (no,
                  do W.Brytanii...), gdzie tego wynalazku nie znają i teraz skłonni są mnie po
                  rękach całować za to cudo. I co roku ślą przez umyślnych pyszotki z angielskich
                  wiśni.

Wracając do placków: u mnie w domu (tzn u rodziców) zawsze się jadło z grubym
                  cukrem. Placki były rzadkie (tzn. ziemniaki zmielone w masz. do mięsa), cienkie
                  i TŁUSTE, ale pyszne. Mój mąż w życiu by słodkiego placka do ust nie wziął, ja
                  teraz też już raczej nie (przykro mi, tatusiu, już mi twoje placki nie
                  smakują!). Teraz robimy tarte pół-na-pół na grubych i cienkich oczkach, plus
                  kilka na miazgę (ostrze z wypustkami), żeby było spoiste. do tego tarta cebula,
                  mąki trochę, jajko, sól i dużo pieprzu. placki są raczej grube, o chrupiących
                  brzegach, niezbyt tłuste (odsączam). Po usmażeniu jemy tylko i wyłącznie z
                  serkiem wiejskim. Pyszota!
    • giezik Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 15.09.04, 08:07
      tak mi sie cos wydaje, ze dzis beda (jesli czas na to pozwoli, bo dzień sie zapowiada ciężki)
      placki z sosem kurkowym
      • Gość: Renata Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 192.39.188.* 15.09.04, 10:23
        Uwielbiam placki ziemniaczane. Muszę popróbować Wasze przepisy.
        • Gość: Cynamoon Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 10:25
          I ja mam dzis ogromna ochote na placki ;-)
    • Gość: rozsmakowana Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 213.17.230.* 15.09.04, 10:43
      Od wczoraj myślę o plackach i pewnie na myśleniu się nie skończy:)
      W kryzysie kartkowym koleżanka namówiła mnie na placki, do których należy
      wkroić w półplasterkach paróweczkę, po czym smażyć. Wtedy mi bardzo smakowało i
      było to wyjątkowo dobre jak na formę istnienia parówki.
      Piszecie o dodaniu cukini. Ale ona jest bardzo wodnista. Przed dodaniem ją
      odsączyć?
      • Gość: giezik rozsmakowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 10:55
        cukinia? wodnista?
        nie taka malutka jędrna. pokrojona w kosteczke ma swój charakter i na pewno nie jest wodnista.
        Z pewnoscia nie powinno sie nic stać po dodaniu do masy
        • Gość: rozsmakowana Re: rozsmakowana IP: 213.17.230.* 15.09.04, 11:00
          Dzięki za odzew. Wydawało mi się, że cukinia jest dość soczysta i może
          popłynąć. Używam jej w całości (kosteczka), a nigdy nie traktowałam malakserem.
          Ale coś czuję, że wzbiera we mnie chęć na kolejny eksperyment:)
          • Gość: krasnowo Re: rozsmakowana IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 15.09.04, 11:38
            Ja na placki używam dużych cukinii, które praktycznie do niczego innego się nie
            nadają - zawsze się jakaś pod krzaczkiem uchowa i wyrośnie :) - te duże nie są
            już wcale wodniste i ja robię z nich placki czysto cukiniowe - są pyszne,
            polecam. Dzisiaj robię placki cukiniowe a do tego żeberka na ostro !
            • k3ffy Re: rozsmakowana 16.09.04, 10:38
              Dopiero stawiam pierwsze kroki w kuchni, ale cukinię akurat mam (duuużą:) więc
              prosze o podpowiedź czym ją ewentualne dosmaczyć? Czy coś jeszcze trzeba do
              tych placków cukiniowych dodać?
              Z góry gorąco dziękuję!!!
    • wojtek33 Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 15.09.04, 14:03
      Wszystko pięknie, czytam i ocieram ślinkę, jedna rzecz mnie tylko męczy: kto Wam
      obiera te cholerne ziemniaki? ;-))
      • jo.hanna Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. 15.09.04, 15:28
        maz
    • Gość: zdecydowana Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 213.17.230.* 15.09.04, 15:08
      Zakupiłam cukinię. Klamka zapadła;)
      Kto obiera ziemniaki? Krasnoludki nie chcą. Przynajmniej w mojej kuchni...:)
      • Gość: giezik Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 15:11
        pstryk i są obrane:)
    • segovia Lubię miękkie placki 07.10.04, 18:12
      ale zawsze, albo prawie zawsze wychodza mi takie mocno chrupiące.
      Co zrobić, żeby je zmiękczyć? Jeśli chodzi o makę - to dodaję malutką ilość...
    • Gość: gość:wir Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.10.04, 20:45
      U mnie ziemniaki obiera mąż. Zawsze muszę pilnować aby nie obrał za dużo. Jak
      się zagapię to muszę kombinować co zrobić z resztą. Placki ścieram w malakserze
      na jarzynowej tarczy ale tej mniejszej. Jak mam ochotę na coś w rodzaju baby to
      do startych ziemniaków i cebuli dodaję podsmażoną kiełbasę, zmielony listek
      laurowy,jajko trochę mąki, sól i smażę na patelni placki. Przeważnie jednak
      robię zwykłe placki ziemniaczane tylko dodaję podrumienione na suchej patelni
      otręby pszenne. Takie placki wszystkim smakują. Jak nie mam otrąb to placków nie
      smażę bo to nie to. Całkiem inny smak.
      • Gość: kropka Re: Placki ziemniaczane kompletnie inne. IP: 195.177.197.* 08.10.04, 21:49
        A ja podam przepis na pychotę, tzw.żarcie drwala.Placki ziemniaczane smażone na
        dużej patelni, robimy pikantny gęsty gulasz.Układamy placki naprzemiennie
        polewając każdy gulaszem jak tort ,w naczyniu zaroodpornym,wstawiamy na 20min.
        do piekarnika ,kroimy jak tort ,pychotka.Smacznego!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka