23.10.13, 16:06
moj malzonek zmusil mnie dzisiaj do jednego z jego ulubionych dan czyli pizzy domowej
zrobilam pizze jarska i zaczelismy dyskutowac czy w jezyku polskim, tym uzywanym w Polsce uzywa sie jeszcze slowa 'jarski' czy juz tylko wszystko jest wege, jak np zamiast handlarza jest dealer, zamiast majstra budowlanego jest developer czy zamiast ciecia facility nmanager ;)
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: jarski 23.10.13, 16:12
      wystarczy zajrzeć do źródeł:

sjp.pwn.pl/szukaj/jarski
      to słowo jest nieco przestarzałe, ale wg mnie urocze. Poza tym dla niektórych kotlet jarski to ze skwarek jest.

a tu inne ważne słowo:
      sjp.pwn.pl/szukaj/wegetarianin
    • wybredny.smakosz Re: jarski 23.10.13, 16:12
      Wegetarianin - nie jada żadnego mięsa (ogólnie)
      Weganin - nie jada żadnego mięsa i żadnych produktów odzwierzęcych (mlek, jaj, serów, itd)
      Jarosz - stara polska nazwa oznaczająca człeka nie jedzącego mięsa, ale nie gardzącego rybami i jajami

gogiel nie gryzie ;)
      • tralalumpek Re: jarski 23.10.13, 16:18
        moze i nie gryzie ale ja pytam ludzi operujacych tym jezykiem a nie wujka googla
        • wybredny.smakosz Re: jarski 23.10.13, 16:19
          tralalumpek napisała:

> moze i nie gryzie ale ja pytam ludzi operujacych tym jezykiem a nie wujka googl
          > a

Więc odpowiedziałem :)
        • znana.jako.ggigus Re: jarski 23.10.13, 16:27
          po polsku się mówi, albo po prostu używa polskiego
          operować to raczej w innym kontekście:
          sjp.pwn.pl/szukaj/operowa%C4%87
      • lashqueen Re: jarski 23.10.13, 16:28
        Są jeszcze wegetarianie nie jedzący mięsa i ryb, ale sery z podpuszczką zwierzęcą jadają. I żelatynę. Ciekawe, swoją drogą :)
        • znana.jako.ggigus nie każdy człowiek jest świadomy 23.10.13, 16:34
          tego, co to jest podpuszczka. Nie każdy dba o szczegóły jak żelatyna, nie każdy czyta etykiety.
          W zasadzie każdy ma swoją filozofię żywienia.
          Na szczęście świat jest pełen strażników cudzych sumień i przekonań.
          • tralalumpek Re: nie każdy człowiek jest świadomy 23.10.13, 16:50
            znana.jako.ggigus napisała:

> ....
            > Na szczęście świat jest pełen strażników cudzych sumień i przekonań.

i po co ten tekst?
            • znana.jako.ggigus po to: 23.10.13, 16:54
              Są jeszcze wegetarianie nie jedzący mięsa i ryb, ale sery z podpuszczką zwierzęcą jadają. I żelatynę. Ciekawe, swoją drogą :)
              • Gość: kim Re: po to: IP: *.free.aero2.net.pl 23.10.13, 22:26
                Czytam, czytam i zaczynam podziwac wysilek jaki trzeba wlozyc, zeby byc jaroszem a tym bardziej weganinem. Jedzenie staje sie rodzajem wyzwania, obsesji i nieustajacej wojny. Ilez musi sie z nim wiazac trudnych sytuacji (restauracje, przyjecia, wizyty, wczasy, przeloty, inne kultury). Rany.

Staram sie unikac pewnych rzeczy, czasem sie pozale na forum, ale jak mi ktos da deser z syropem fruktozowym i tluszczem palmowym calosc zaprawiona polowa tablicy mendelejewa to zjem i nawet moze mi smakowac. Nie ma zadnego porownania. Wegetarianizm z przekonania wlasciwie jest jak religia i to ortodoksyjna. Nie ma zmiluj.
                • znana.jako.ggigus ciekawe 24.10.13, 10:33
                  mam zupelnie inne spojrzenie na sprawe i inne doswiadczenia.
                • tralalumpek Re: po to: 24.10.13, 12:04
                  Gość portalu: kim napisał(a):

....

> Wegetarianizm z przekonania wlasciwie jest jak religia i to ortodoksyjna. Nie m
                  > a zmiluj.

tak, sa normalnie wierzacy ludzie 8w cokolwiek tam sobie wierzyc chca) i fanatycy i tu jest czesto ten sam Problem z wiara wege
                  • znana.jako.ggigus z innej ambony: 24.10.13, 12:09
                    Prawdę mówiąc nie przepadam za wegetarianami/weganami bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi, ale chciałabym ich zrozumieć chociaż trochę. Zastanawiam się dlaczego tak się dzieje, że nie tworzycie własnych nazw produktów/półproduktów/potraw tylko adaptujecie nazwy tych, które są dla Was obrzydliwe? Na sam dzwięk takiego słowa powinno sie Wam robić niedobrze.
      • tralalumpek Re: jarski 23.10.13, 16:29
        wybredny.smakosz napisał:

> Wegetarianin - nie jada żadnego mięsa (ogólnie)
        > Weganin - nie jada żadnego mięsa i żadnych produktów odzwierzęcych (mlek, jaj,
        > serów, itd)
        > Jarosz - stara polska nazwa oznaczająca człeka nie jedzącego mięsa, ale nie gar
        > dzącego rybami i jajami

tja, przypomnialo mi sie ze jeszcze sa i tacy co leza pod jablonka i czekaja az im samo jablko spadnie.....
        >
        > gogiel nie gryzie ;)
    • budzik11 Re: jarski 23.10.13, 16:30
      Czułabym się idiotycznie rozmawiając z mężem o "wege" obiedzie. Za to mówimy o obiedzie jarskim lub bezmięsnym. Takich słów używamy.
    • borys-bond Kazik 23.10.13, 17:10
      A było kraju nie opuszczać ;)

Pamiętasz piosenkę Kazika? On śpiewał tak:
      Wegetarian, wegetarian, co wpier***a schabowego.
      Mniej więcej tak śpiewał o "jaroszu".
      • tralalumpek Re: Kazik 23.10.13, 23:01
        piosenek Kazika nie pamietam, nie moje klimaty czasowe
        • Gość: gosc Re: Kazik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.13, 12:47
          to chyba twoj rownolatek;)
          Nie pamietzasz "Piosenki mlodych wioslarzy"?
          A cytowany fragment z "12 groszy"
          • tralalumpek Re: Kazik 24.10.13, 13:30
            przykro mi ze cie rozczaruje ale nie mym zadnego dyskomfortu z tego powodu ze spiewajacy kaziu mnie nic nie mowi
    • Gość: syswia Re: jarski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.10.13, 19:28
      ciekawe :)
      nie wydaje mi sie zeby majster i developer to bylo to samo
      developer kojarzy mi sie raczej z glownym wykonawca projektu budowlanego
      (swoja droga musze sie zorientowac, jak sie na to zapatruje wuj architekt-budowlaniec :)

no i ciec tez mi nie pasuje do facility manager, a to z tego wzgledu, ze ciec ma zabarwienie pejoratywne, a fm nie

(by the way, u mnie w TO funkcjonuje nazwa konsjerz :)
      • Gość: tylko na chwile Re: jarski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.10.13, 15:48
        E tam. Konsjerz to taki "recepcjonista". Ciec to bardziej janitor lub "super" (superintendent) - taki co nie tylko pilnuje porzadku w sensie doslownym, ale i male naprawy zrobi.
    • triismegistos Re: jarski 24.10.13, 14:52
      Nie pamiętam, kiedy ostatnio w żywym, polskim języku użyłam słowa jarosz/jarski, chyba z 20 lat temu. Określenia "wege" używam głównie w kontekście wegetarian, jak mam ochotę ma bezmięsny posiłek to mówię "bez mięcha".
      • mhr2 Re: jarski 24.10.13, 15:00
        triismegistos napisała:

> , jak mam ochotę ma bezmięsny posiłek to mówię "bez mięcha".

nie tak nie mowie, bo u mnie takie posilki maja swoja nazwe!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka