Dodaj do ulubionych

Gicz - jaka temperatura?

IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.13, 13:53
W jakiej temp. pieklibyście gicz cielęcą czy jagnięcą? Widziałam w telewizorni, jak jakiś kucharz, był to chyba Heston, piekł kurczaka w 100 st. i lekko to mną wstrząsnęło. To, że wyciągnął pięknie brązową, soczystą sztukę o niczym nie świadczy, bo nie o takich sztuczkach słyszałam. Ale może nie łgał? Wstawiam za chwilę gicz cielęcą i i tak sobie myślę, czy nie wypróbować tej setki?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Gicz - jaka temperatura? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.13, 15:16
      Gość portalu: miki202 napisał(a):

> gicz cielęcą i i tak sobie myślę, czy nie wypróbować tej setki?

wyproboj, moze pomoze:p
    • beata_ Kurczak, to nie gicz... 16.11.13, 16:24
      ... jakakolwiek.
      Zapewne inny czas i inna temperatura.
    • squirk Re: Gicz - jaka temperatura? 17.11.13, 12:35
      Mam nagrany ten program Hestona o pieczeniu kurczaka, jeśli chcesz obejrzę go wieczorem albo jutro (jak tylko znajde czas w każdym razie) i opiszę co i jak robił.

Piekę kaczki w 125 stopniach ale wstawiam je do bardzo gorącego piekarnika i potem obniżam temperaturę, piekę bardzo długo i pod folią, dopiero na ostatni kwadrans zdejmuję folię i zrumieniam.
      :-)
      • Gość: miki202 Re: Gicz - jaka temperatura? IP: *.dynamic.chello.pl 17.11.13, 16:58
        Ano właśnie, przy najbliższej okazji wypróbuję takie 125 dla kaczki. Co do giczy złamałam się i dałam 150. Piekła się prawie dwie godziny, owszem była mięciutka, ale mięso od kości nie odchodziło. Nie mogłam już dłużej kombinować, bo ludzie czekali.
        P.S. Gesslerowa przy każdym sknoconym pieczystym powtarza, że tempertura była za wysoka, ale i ona, jak mi się zdaje, w stu stopniach nie piekła.
        • Gość: daro Re: Gicz - jaka temperatura? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.13, 15:37
          Ja każde mięso robię w temperaturze do 125 stopni. Wiadomo im większa sztuka tym dłuższy czas pieczenia. Kurczak około 2,15-2.45 kaczka ok 3,5 godziny(i raczej w górę) itd. Mięso jest miękkie i soczyste. Oczywiście trzeba to robić, albo pod przykryciem, albo w folii. Chodzi o to, żeby sok z mięsa nie odparował. Każde mięso możesz sprawdzić po jakimś czasie. Ale wstępnie załóż, że minimum 2,5 godziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka