Dodaj do ulubionych

ciasteczka do kawy

11.12.13, 10:38
Wiecie jakie - malutkie, na jednego chapa... no, może na dwa :-)
W stylu włoskim, duńskim, z migdałami a może cynamonowe szwedzkie bułeczki?
Co lubicie do kawy? Sami pieczecie?
jeep
Obserwuj wątek
    • Gość: minor_swing Re: ciasteczka do kawy IP: *.play-internet.pl 11.12.13, 11:12
      hmm, jeśli o mnie chodzi, to nie jem słodkości "do kawy".
      kawę piję tylko rano, jeśli coś jem przy tym, to raczej śniadaniowo, choć oczywiście bywa też na słodko. te szwedzkie bułeczki są bardzo smaczne, w ogóle jestem dość "cynamonowa". :)
    • budzik11 Re: ciasteczka do kawy 11.12.13, 11:30
      Do kawy, w porze przedpołudniowej, obowiązkowo musi być u nas coś słodkiego. Niekoniecznie małe ciasteczka - najczęściej ciasto. Wczoraj skończyliśmy sernik dyniowy, dziś piekę kolorową babkę.
      • gingers73 Re: ciasteczka do kawy 11.12.13, 11:35
        Teraz piekłam pierniczki. Mogą być malutkie.
        Poza tym lubię do kawy:
        cantuccini, znikające ciasteczka bakaliowe, domowe batoniki muesli, czasem jakieś zwykle kruche cytrynowe.
    • houhou Re: ciasteczka do kawy 11.12.13, 12:13
      Amaretti. Jak piłam kawę, to piekłam.
    • aqua48 Re: ciasteczka do kawy 11.12.13, 17:02
      jeepwdyzlu napisał:

> Wiecie jakie - malutkie, na jednego chapa... no, może na dwa :-)
      > Co lubicie do kawy? Sami pieczecie?

Piekę jabłka w cieście, pierniczki, kruche z orzechami, piwne paluszki z gotowanych ziemniaków z kminkiem, cebularze, ciasteczka serowe w formie rogalików z konfiturą oraz chrust. Lubię też kruche ciasteczka z kożuchów z mleka, ale trzeba całą szklankę tego paskudztwa nazbierać :)
      • budzik11 Re: ciasteczka do kawy 11.12.13, 18:10
        aqua48 napisała:

, ale trzeb
        > a całą szklankę tego paskudztwa nazbierać :)

O borze zielony! O zbieraniu paskudztwa - przypomniał mi się wierszyk o zupie z trupa: "(...) a na deser pół słoika świeżej flegmy od gruźlika". Kożuchy z mleka są tak samo apetyczne :/
        • pinkink3 do budzika 11.12.13, 19:27
          Za ten ostatni wpis , ktorego nawet nie odwazam sie zacytowac - tak mnie brzydzi- powinnas dosac DOZYWOTNI ban na forum kuchnia!
          Fuj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka