Gość: Ija IP: *.bakernet.com.pl 13.08.04, 12:59 Przychodza goscie, musi byc ciasto, a nie mam odwagi probowac w kombiwarze. Moze macie jakis sparwdzony przepis na pyszne ciasto bez pieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_katt Re: Ciasto bez pieczenia 13.08.04, 13:25 Polecałabym coś takiego: - dno formy (co tam masz: tortownica, prostokątna blacha albo cokolwiek) wykładasz ciastkami: opcja 1. układasz obok siebie herbatniki (ale mogą być krakersy czy jakieś grubsze ciastka, typu kokosanki): co prawda najlepiej udaje się to z prostokątnymi ciastkami (najszczelniej przykrywają dno), ale z okrągłymi też wyjdzie (polecam Digestive, z czekoladą: wtedy warstwa czekolady musi być na górze) opcja 2: te same herbatniki trzeba zemleć albo drobno rozkruszyć i mieszać z masłem na jednolitą masę (proporcje: dla tortownicy o śr. 24 cm: 4-5 op. herbatników, razem ok. 40-50 dag, i 20 dag miękkiego masła), wylepić tym dno formy - na to daje się masę (zrób krem na karpatkę, z gotowca dostępnęgo w sklepie - szybciej ;-)) - wierzch posypujesz siekanymi orzechami ziemnymi/włoskimi (najlepiej obrać i podrażyć) albo płatkami migdałami - chłodzisz w lodówce (godzina, dwie i starczy) Jak masz nieco więcej czasu, to gotujesz mleko słodzone w puszce - zamkniętej - (3 godz.), studzisz (można - ale niekoniecznie - utrzeć gotowy karmel z kostką masła, bez oleju, żaden mix, z prawdziwym śmietankowym, 1 kostka). I wtedy to idzie tak: - herbatniki - krem - warstwa herbatników - karmel - orzechy/migdały - do lodówki (im dłużej się chłodzi, tym lepiej) Długi opis - ale robi się migiem (no chyba że wybiera się wersję z karmelem z mleka słodzonego) Przepis strasznie ograny, ale niezły (ekonomiczny zresztą, bo całość jest bardzo słodka, więc kawałek wystarczy, aby usatysfakcjonować każdego z gości ;- D) Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Re: Ciasto bez pieczenia IP: *.bakernet.com.pl 13.08.04, 13:35 Wielkie dzieki! Juz mi slinka leci.... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciasto bez pieczenia 13.08.04, 13:35 Powiedzialabym tiramisù, ale juz widze te dyskusje: czym zastapic mascarpone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ija Re: Ciasto bez pieczenia IP: *.bakernet.com.pl 13.08.04, 15:03 To byly takie dyskusje? Bo wlasnie tiramisu przyjelam gosci poprzednim razem, ale wyszlo stranie drogo za to marscapone. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiomorze Re: Ciasto bez pieczenia 13.08.04, 15:21 Ku mojemu zaskoczeniu, bo ja bym sie na to nie odwazyla: moja znajoma zastepuje mascarpone bita smietana. Nie skapowalam sie, jadlam to i do glowy mi nie przyszlo z. Odpowiedz Link Zgłoś