Dodaj do ulubionych

Kopytka- ile ziemniakow na 8 porcji dla dzieciakow

06.01.14, 22:34
Kochani, o kopytka juz pytalam. bede robila z dzieciakami w przedszkolu corki.
Zawsze robie na oko, a teraz musze powiedziec, jaka jest lista zakupow...

Patrze na przepisy.. a tam zwykle na 4 porcje 1 kg ziemniakow. Dla 8 przedszkolakow wystarczy? mialam ugotowac i powazyc wszystko, nie zdazylam... poratujcie prosze

z pomidorowym sosem maja byc
Obserwuj wątek
    • vandikia Re: Kopytka- ile ziemniakow na 8 porcji dla dziec 06.01.14, 22:39
      kopytka z pomidorowym sosem? nijak mi nie pasuje
      ja kopytka to tylko odsmażane albo z beszamelem, sosem mięsnym

1 kg ugotowanych wydaje się ok na dzieciaki, jak chcesz być pewna zrób z 1,5 kg, przy takiej okazji łatwiej zużyć nadwyżkę niż świecić oczami, a kopytka to nie krewetki i pół kg ziemniaków to żadne dodatkowe pieniądze i praca
      • roseanne Re: Kopytka- ile ziemniakow na 8 porcji dla dziec 06.01.14, 23:05
        mi tez nie
        ale tradycyjne gnocci tak wlasnie sie podaje, z pomidorowym
      • kaskahh Re: Kopytka- ile ziemniakow na 8 porcji dla dziec 06.01.14, 23:16
        macie racje, 1,5 - to nie krewetki

odsmazone nie miga bC, bo to robia dzieciaki, wiec nie chce zeby mi sie popazyly, a pomidorowy troche wniesie zdrowia:)
        wlasnie mialy byc gnocchi, ale bedzie po polsku i pomidorowy szybko nam sie,ugotuje, jak juz mi tu dobre kobiety wczesniej radzily
        • aqua48 Re: Kopytka- ile ziemniakow na 8 porcji dla dziec 07.01.14, 16:57
          Kopytka z pomidorowym jak najbardziej. Mnie z tym beszamelem by nie pasowały..Beszamel to do zapiekania.
        • budzik11 Re: Kopytka- ile ziemniakow na 8 porcji dla dziec 08.01.14, 14:02
          kaskahh napisała:

> odsmazone nie miga bC, bo to robia dzieciaki,

chodziło chyba o to, że jak zostaną, to możesz spakować i zabrać do domu, żeby nie wyrzucać, i odsmażyć w domu.

> wlasnie mialy byc gnocchi, ale bedzie po polsku i pomidorowy szybko nam sie,ugo
          > tuje, jak juz mi tu dobre kobiety wczesniej radzily

Ja nadal podtrzymuję, że lepsze, prostsze i chętniej zjedzone przez dzieci byłyby leniwe pierogi. I sos prostszy - bo to stopione masło + cukier.
          • kaskahh Re: Kopytka- ile ziemniakow na 8 porcji dla dziec 08.01.14, 20:50
            bralam ta opcje pod uwage, ale cukru w przedszkolu nie bede podawac. dzieci nie dostaja a i w domu raczej miod w kuchni
    • mhr2 tylko na oko 08.01.14, 13:48
      kaskahh napisała:

> Zawsze robie na oko, a teraz musze powiedziec, jaka jest lista zakupow...

bo jak inaczej:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka