Gość: bigblue IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 20:23 Bardzo, bardzo proszę o dokładny przepis na rosół. Próbuję, próbuję a wychodzi nie to, co powinno. Będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Rosół - błagam o przepis !!! 28.03.02, 20:52 na rosol bierze sie kurczaka lub mieso wolowe. mozna mieszac Miesko myjsz dokladnie pod bierzaca woda. Wkladasz do gara i zalewasz ZIMNA woda. obierasz jarzyny - marchewki, pietruszke, kawalek pora i selera, jak kto lubi to i cebulke. gdy woda zaczyna wrzec zbierasz lyzka szumowiny - ta szara piane. Wsypujesz sol (1 duza plaska lyzka na ok 3 litry wody). Dokladasz jarzyny, zmniejszasz ogien, przykrywasz. Od tego czasu woda powinna tylko delikatnie pyrkotac, nie wrzec. Gotowac ok godziny - sprawdzic miekkosc miesa. Mozna zdjac nadmiar tluszczu - kilka kawalkow lodu zawinac w gaze i przejechac tym tamponem po powierzchni rosolu Podawac z czym kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.chello.pl 28.03.02, 21:20 Ja dodaję cebulę przypieczoną na ogniu\na gazie kładę podkładkę,a na to przepołowioną cebulę\,oraz kilka ziarenek pieprzu,a zamiast soli wegetę. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Rosół - błagam o przepis !!! 28.03.02, 23:19 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Ja dodaję cebulę przypieczoną na ogniu\na gazie kładę podkładkę,a na to > przepołowioną cebulę\,oraz kilka ziarenek pieprzu,a zamiast soli wegetę. cebule przypieczona tez lubie dodawac, ale nie mam jak przgotowac =kuchnia elktryczna i smierdzi. w Krakowie do rosolu dodawalo sie jeszcze odrobine wloskiej kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigblue Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 28.03.02, 23:37 Dziękuję za przepis. Roseanne, ja mam taki problem, że dodaję za dużo wody albo za mało wody i chyba za dużo warzyw. Ile DOKŁADNIE wody muszę wlać na 1 kurczaka, ile marchewek, pietruszek itp.? Z podpiekaną cebulą nigdy nie próbowałam, zresztą też mam blat elektryczny. Czy można dodać czosnek do rosołu? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.sympatico.ca 29.03.02, 00:45 Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Rosół - błagam o przepis !!! 29.03.02, 02:06 Gość portalu: roseanne napisał(a): no wlasnie, niezdazylam na 1 kg miesa ok 3 litry wody , 1 plaska lyzka soli (kopalna lepsza) 3 marchewki, duza pietruszka, 1/4 pora, plasterek selera korzenoiwego lub 1 lodyga naciowego rosol z czosnkiem i cilantro (ziele kolendry) tu serwuja, ale mi nie smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Rosół - błagam o przepis !!! 04.04.02, 07:42 roseanne napisał(a): > Gość portalu: Gosia napisał(a): > > > Ja dodaję cebulę przypieczoną na ogniu\na gazie kładę podkładkę,a na to > > przepołowioną cebulę\,oraz kilka ziarenek pieprzu,a zamiast soli wegetę. > > cebule przypieczona tez lubie dodawac, ale nie mam jak przgotowac =kuchnia > elktryczna i smierdzi. a spróbuj postawić na palniku suchą patelnię i na niej połóż cebulę, którą będziesz obracać w miarę rumienienia (przypalania na czarno co najmniej w 2 miejscach) > w Krakowie do rosolu dodawalo sie jeszcze odrobine wloskiej kapusty Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Rosół - błagam o przepis !!! 02.04.02, 08:38 roseanne napisał(a): > na rosol bierze sie kurczaka lub mieso wolowe. mozna mieszac > Miesko myjsz dokladnie pod bierzaca woda. Wkladasz do gara i zalewasz ZIMNA > woda. > obierasz jarzyny - marchewki, pietruszke, kawalek pora i selera, jak kto lubi > to i cebulke. > gdy woda zaczyna wrzec zbierasz lyzka szumowiny - ta szara piane. > Wsypujesz sol (1 duza plaska lyzka na ok 3 litry wody). > Dokladasz jarzyny, zmniejszasz ogien, przykrywasz. Roseanne ! rosołu sie nie przykrywa, wtedy jest przeżroczysty. Inaczej mętnieje. Od tego czasu woda powinna > tylko delikatnie pyrkotac, nie wrzec. > Gotowac ok godziny - sprawdzic miekkosc miesa. > > Mozna zdjac nadmiar tluszczu - kilka kawalkow lodu zawinac w gaze i przejechac > > tym tamponem po powierzchni rosolu > Podawac z czym kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Rosół - błagam o przepis !!! 29.03.02, 13:19 Ja robię rosół tak: Gotuję wywar na mięsie wołowym - szponder, i na porcji rosołowej z kurczaka. Po odszumowaniu dodaję warzywa: marchew, pietruszkę, seler, malutką kapustę pekińską i por. Wkładam dwa listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Wrzucam też łupinki (czyste) od cebuli (dla koloru) oraz całą opieczoną cebulę. Cały czas rosół gotuję na bardzo małym ogniu, w sumie zajmuje mi to ok. 3,5 godziny, ale na prawdę warto. Kiedy mięso i warzywa są miękkie, wyławiam je, a do rosołu dodaję jeszcze łyżeczkę miodu, szczyptę imbiru mielonego i pieprz mielony. Do rosołu robię marchewkowe kluseczki lane - wyjętą z rosołu marchewkę przecieram w malakserze, dodaję mąkę, sól, suszoną bądź świeżą natkę pietruszki i oczywiście jajko. Ciasto na kluski powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wlewam je do woreczka foliowego, odcinam róg i wyciskam na wrzący rosół. I gotowe. Smakuje zawsze zniewalająco. Wesołych świąt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigblue Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 29.03.02, 17:34 Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc, jutro spróbuję ugotować rosół. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Rosół - błagam o przepis !!! 02.04.02, 08:11 Gość portalu: bigblue napisał(a): > Bardzo, bardzo proszę o dokładny przepis na rosół. Próbuję, próbuję a wychodzi > nie to, co powinno. Będę bardzo wdzięczna. -------------------------------------------------------------------------------- Polecam rosół : Mięso wołowe chude (30-40 dag,)+ 2 skrzydełka z drobiu ,1-2 żołądki drobiowe,1 wątróbkę drobiową - myjemy, wkładamy do garnka o pojemności 4 litrów, zalewamy zimną wodą z kranu, stawiamy na zapalony gaz, dorzucamy obrane 2-3 średnie marchewki, 1-2 średnie pietruszki, pora, kawałek selera wielkości 2- 3 małych pudełek zapałek, 1/4 główki włoskiej kapusty,{możemy dodać też kalafiora i kalarepkę}wsypujemy trochę soli i zagotowujemy - kiedy całość się zagotuje zmniejszamy płomień i gotujemy na bardzo małym ogniu tak,żeby tylko rosół mrugał - jeśli trzeba dosypujemy soli (rosołu nigdy nie nakrywamy).Zrumienić 1 cebulę na płycie kuchennej lub nawet palniku - tzn, obrać cebule i polożyć obrana na płycie, odczekać aż skórka się przypiecze, obracać kilka razy) - taka cebulę wrzucić do garnka - daje rosołowi piękny kolor. Po czym wsypać łyżeczkę cukru. Ja dodaję jeszcze 2- 3 pieczarki i w sezonie pomidora oraz kawałeczek malutki ostrej papryki, można dosypać lubczyku i pieprzu. Gotowy rosół koniecznie posypać zieloną pietruszką, można liść selera i zielony liść pora też uzywać do posypywania, ale muszą byc bardzo drobniutko posiekane, Nigdy nie daję liścia laurowego ani ziela angielskiego do rosołu, chociaż do innych potraw dodaję je bardzo chętnie. Podawać z makaronem, lanym ciastem, kluseczkami z wątróbki, z czym kto lubi. Pycha. Naprawdę bardzo łatwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: 193.0.68.* 03.04.02, 15:42 wariacje na temat rosołu:gotujesz rosół jak wyżej, ale mało marchewki, dużo selera a zwłaszcza pietruszki. Na końcu wyjmujesz mięso i warzywa, a do wywaru dodajesz trochę ostrej papryczki (świerzej i dosyć dużo rozmarynu. Na talerz wsypujesz sporo utartego żółtego sera, i grzanki z razowego chleba, potem wlewasz rosół. Ostrożnie z papryką !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodi Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.sqad.ick.pl / 192.168.10.* 18.10.02, 09:30 ja biore polowe czarnej kaczki pekinka takiej nie z chdowli dodaje wloszczzne cebule przypieczona 2lwody na koniec gotowania dodaje pieprz i zielenine podaje z domowym makaronem rosol jest wysmienity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodi Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.sqad.ick.pl / 192.168.10.* 18.10.02, 09:35 ja biore polowe czarnej kaczki pekinka takiej nie z chdowli dodaje wloszczzne cebule przypieczona 2lwody na koniec gotowania dodaje pieprz i zielenine podaje z domowym makaronem rosol jest wysmienity zamiast soli daje wegete 2 lub 3lyrzeczki zalezy od smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigblue Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 21:55 Dziękuję za wszystkie przepisy. Rosół zazwyczaj gotuję w sobotę, więc od teraz w każdy weekend mogę wypróbowywać inny przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.02, 11:30 przyznam że trochę zdziwił mnie pomysł dodawania cukru i miiodu - a po co to , dla poprawysmaku czy jakieś inne przyczyny tego są ? Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Rosół - błagam o przepis !!! 11.04.02, 15:25 cukier dodany do rosołu wpływa na klarownośc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka-m Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.pbks.pl 12.04.02, 11:06 Witam. Bardzo ciekawe pomysły rosołowe. Dla mnie klasyczny rosół to ten z kury. Poza tym dodatki jak wyżej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martin Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 00:28 Masz babo placek. Rosół jak widać niejedno ma imię. W kwestii rosołu jestem wyznawcą przepisu pierwszego, plus - zgodnie z uwagą - koniecznie przypalona cebula. Jedyne wariacje jakie dopuszczam to: 1. kawałek ciemnego mięsa z indyka do kurczaka - rosół jest wtedy bardziej esencjonalny i aromatyczny. Może być też skrzydełko z indyka (he - ładna nazwa skrzydełko - raczej skrzydło) 2. Niestety - trzeba mieć znajomego myśliwego. Najlepszy rosół jaki istnieje to rosół z jednego bażanta i jednej kuropatwy. Reszta składników jak wyżej - marchew, pietruszka, cebula itd. Jest to zupa niezwykle aromatyczna i można rzec - dietetyczna, ponieważ bardzo chudziutka. Jako człowiek ze starej szkoły cenię tłusty rosół drobiowy, ten jednak jest poza konkurencja. Aha, już od ładnej chwili nie używam do gotowania soli, a dobry sos sojowy. Nawet do rosołu. Ciemnieje co prawda, ale jak użyć lekkiego, jasnego sosu, to nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.we.client2.attbi.com 17.10.02, 23:54 podciagam do zup ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: nchobo* / *.kabel.telenet.be 18.10.02, 01:53 Ja do rosolu miesa wolowego nie daje , tylko sam drob . Najlepszy jest ze specjalnego kawalka kury (tlusty i zolty) Oprocz podanych warzyw wkrajam do garnka kilka pieczarek , czerwona papryke w kosteczke , mozna dodac tez kilka brukselek zamiast kapusty . Cebulke kroje w kostke i przypiekam na malej patelence z odrobina oleju. Cebulke dodaje na sam koniec po ugotowaniu rosolu. Zawsze tez dodaje kukurydze (moze byc z puszki ale ja kupuje swieza wyluskana mrozona ) oraz na sam koniec swiezy mrozony groszek (tuz przed podaniem , zeby sie nie zdazyl zagotowac tylko rozmrozil i ogrzal) Doprawiam przyprawa do zup maggi Knorra i nie ma to jak z lanymi kluseczkami iobowiazkowo zielona pietruszka w duzej ilosci . Odpowiedz Link Zgłoś
mufka Re: Rosół - błagam o przepis !!! 18.10.02, 02:21 Rosol bez zielska zwanego magi???? Lubczyk po polsku:) Polecam, aromat powala z nog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodi Re: Rosół - błagam o przepis !!! IP: *.sqad.ick.pl / 192.168.10.* 18.10.02, 09:58 ja biore polowe kaczki czarnej pekinka takiej nie z chdowli dodaje wloszczne 2 lub 3 l wody 3 lyrzeczki wegety cebule przypieczona na koniec gotowania dodaje pieprz i zielenine podaje z domowym makaronem rosol jest wysmienity Odpowiedz Link Zgłoś