Dodaj do ulubionych

Co do królika?

13.01.14, 21:07
Zaprosiłam na środę koleżankę na obiad, obiecałam królika, bo nigdy nie jadła. Z królikiem jakies wcześniejsze doświadczenia mam, zawsze wychodził smaczny (teraz wspomogę się przepisem z kwestii smaków- www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/krolik-w-smietanie/ ) , jednak zastanawiam się co do niego? Wspomnianych młodych ziemniaków nie zdobędę, zastanawiałam się nad kopytkami..? ujdą? do tego buraczki albo czerwona kapusta? Doradźcie coś, bo mam pustkę w głowie jeśli chodzi o dodatki do tego nieszczęsnego kicka ;)
Obserwuj wątek
    • coralin Re: Co do królika? 13.01.14, 21:36
      Duszony królik to dla mnie od 2 lat danie prawie cotygodniowe. Do tego ziemniaki z wody i buraczki z papryką lub ćwikła.
      • mona_mayfair Re: Co do królika? 13.01.14, 21:38
        Ja bym jakoś te ziemniaki z wody włąśnie chciała ominąć..;p zupełnie nie mam na nie ochoty :P
        • aqua48 Re: Co do królika? 13.01.14, 21:53
          Kluski śląskie? Makaron kokardki? I buraczki.
    • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Co do królika? 13.01.14, 22:38
      Kopytka ziemniaczane to jest bardzo słuszna koncepcja. Tylko dlaczego ten królik jest gotowany?
      • mona_mayfair Re: Co do królika? 13.01.14, 22:53
        Ja planuje go raczej udusic ;)
    • Gość: moni Re: Co do królika? IP: *.olsztyn.mm.pl 13.01.14, 23:47
      A to ja pozwolę sobie podpiąć się do wątku i spytać - co Z królika? Nie przepadamy za gotowanymi potrawkami, ale nie chciałabym delikatnego smaku mięsa zabić np. dużą ilością przypraw korzennych... Jak go przyrządzacie żeby podkreślić jego smak?

PS. Znam tylko królika w śmietanie właśnie, dobry, ale to zdecydowanie nie nasz ulubiony sposób na jakiekolwiek mięso, chyba trauma po stołówkowej potrawce z kuraka...
      • Gość: anthonyb Re: Co do królika? IP: 94.165.96.* 14.01.14, 00:14
        kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/search/label/coniglio%20%28krolik%29
        mozna i upiec, poddusic
        robie tez duszonego w pomidorach na ostro
      • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Co do królika? 14.01.14, 15:00
        Królik duszony po marokansku, z tfaja i kuskusem, mniammniam! Królik rozwleczony, w korzennych przyprawach, zapieczony w filo i polany syropem z posypka z prazonego sezamu, mmmmmmm... Pasztet z królika, pogrubiony wieprzowa gira z wkrecona watrobka i madera, drip drip... Skoki i przednie lapy duszone w ciemnym kroliczym bulionie, czerwonym winie, porto i sliwkach, z plastrami rolady z combra nadzianej podrobami i sliwkami, z usmazonymi w masle pieczareczkami i ziemniaczanymi kopytkami.

Possibilities are endless
        • Gość: moni Re: Co do królika? IP: *.olsztyn.mm.pl 20.01.14, 00:48
          udusiliśmy z winem i rozmarynem, dłuuugo na malusieńkim ogniu - poezja a nie królik ;)
    • mmagi Re: Co do królika? 14.01.14, 15:30
      kopytka i surówka z czerwonej kapusty:)
      • mhr2 dla mnie nowosc, probuje 15.01.14, 09:34
        mmagi napisała:

> kopytka i surówka z czerwonej kapusty:)
        • mmagi co nowość?nie znasz kopytek? i 16.01.14, 11:37
          nie robiłaś surówki z czerwonej kapusty???
          • mhr2 Re: co nowość?nie znasz kopytek? i 17.01.14, 10:07
            oczywiscie znam kopytka ktore robie tylko same w sobie, sorowka z czerwonej tez ulubiona ale w polaczeniu z tym krolikiem nigdy nie robilam:)
    • an.16 Re: Co do królika? 15.01.14, 17:03
      Ja na olej z masłem rzucam suszone owoce jałowca i pieprz, podsmażam na tym udka (comber m. zd. jest za suchy) dodaje marchewkę w talarkach i cebulę w kawałkach, podsmażam jeszcze chwilę, dolewam wode, a jak mam to herbate i duszę. Na koniec kwaśna śmietana i już nie gotuję. Dzieci jedzą to z kaszka kus kus bez warzyw bo one mało warzywne są (te dzieci). Nigdy nie obgotowuję ani moczę mięsa przed smażeniem/duszeniem. Co za szatański pomysł?!
      • zlosliwiec.zlosliwiec Re: Co do królika? 15.01.14, 18:09
        Nadzianie combru, owiniecie plastrami bekonu i szczelne owiniecie w folie aluminiowa plus skrocony czas obrobki (jakies 15-20 minut) pomaga zachowac jako taka soczystosc.
        • mhr2 jak te plastry smakuja 17.01.14, 16:46
          zlosliwiec.zlosliwiec napisał:

> Nadzianie combru, owiniecie plastrami bekonu i szczelne owiniecie w folie alumi
          > niowa plus skrocony czas obrobki

bo sa jak gotowane:)
    • Gość: anthonyb Re: Co do królika? IP: 128.45.44.* 17.01.14, 20:56
      A zapomnialam.
      Mozna krolika pokroic na male kawalki. mieso z koscia. Osolic. Pozniej opanierowac. Maka, jajko i bulka tarta. Pozniej smazy sie w glebokim oleju. Cos w stylu KfC z krolika. Bardzo smaczne. Podawac z czastkami cytryny i zielona salata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka