IP: *.rzeszow.mm.pl 16.01.14, 20:16
Moje pierwsze podejście. Jest niewielki- 60 dag, świeżutki. Chciałabym przyrządzić bez zbędnych dodatków, tzn. prosto, by poczuć smak jego mięsa..czyli sól, pieprz, cytryna...i co dalej? pokroić w dzwonka? filetować? smażyć w panierce (mąka,jajo,bułka tarta), smażyć tylko w mące? piec w folii/ na parze? smażyć na maśle czy oleju? jest mnóstwo przepisów, każdy niby "najlepszy przepis na szczupaka", ale każdy inny, no i często są to bardziej złożone dania (w galaretach, sosach, nadziewane)...chociaż może ten sos śmietanowy/chrzanowy do pieczonego mógłby podkreślić smak? no więc co polecacie na pierwszy raz?:)
Obserwuj wątek
    • Gość: sdf Re: Szczupak IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.14, 20:40
      nigdy nie zrobiłabym w jakiejkolwiek panierce, ja daję sól, pieprz, cytrynę, oliwę, trochę własnoręcznie robionej przyprawy do ryby, i grilluję rybę w całości
      • aqua48 Re: Szczupak 16.01.14, 20:56
        Gość portalu: sdf napisał(a):

> nigdy nie zrobiłabym w jakiejkolwiek panierce, ja daję sól, pieprz, cytrynę, ol
        > iwę, trochę własnoręcznie robionej przyprawy do ryby, i grilluję rybę w całości

Tylko tak jeśli chcesz poczuć smak ryby. Cytryną pokrop upieczone mięso.
    • roseanne Re: Szczupak 16.01.14, 21:47
      sol i maslo
      upiec lub usmazyc

dla mnie im mniej dodatkow do tej ryby tym smaczniejsza
    • Gość: kim Re: Szczupak IP: *.free.aero2.net.pl 16.01.14, 22:34
      Szczupak ma mnostwo malych osci. Nie kroj go przypadkiem, bo jedzenie bedzie koszmarem.
      • squirk Re: Szczupak 17.01.14, 15:08
        Gość portalu: kim napisał(a):

> Szczupak ma mnostwo malych osci. Nie kroj go przypadkiem, bo jedzenie bedzie ko
        > szmarem.

Przecież ości nie znikną niezależnie od sposobu krojenia :-)
        Widziałam wczoraj w programie kulinarnym przepis na rybę gotowaną w wywarze z warzyw i białego wina, ugotowała się bardzo dobrze i udało się wyjąć kręgosłup razem z najdrobniejszymi ośćmi - choć i tak jadłabym taką rybę bardzo uważnie. Nie kupowałam dotąd szczupaka właśnie z obawy przed ośćmi - czytałam że najlepszy sposób na tę rybę to zrobić klopsiki/pulpety a jakoś mi to nie odpowiada, staram się z rybami nie kombinować. Może się przekonam skoro polecacie.
        :-)
        • Gość: kim Re: Szczupak IP: *.free.aero2.net.pl 18.01.14, 20:27
          Po pokrojeniu powstaje dwa razy wiecej jeszcze mniejszych osci.
      • mhr2 jesc ryby jest nielatwo 17.01.14, 16:05
        Gość portalu: kim napisał(a):

> Szczupak ma mnostwo malych osci.

ale kto umie temu smakuje:)
      • chixi Re: Szczupak 18.01.14, 10:03
        A nie da się go zrobić tak jak karpia? Wyfiletować a potem mięso gęsto ponacinać ( co 2mm) i usmażyć/upiec/co tam kto chce? Robiłam tak w tym roku karpia i faktycznie te małe ości się rozpuściły
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Szczupak IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.01.14, 12:20
      Robiłam na Święta wg. tego przepisu www.galeriaprzepisow.pl/przepis,296371,szczupak-z-gruszkowo-selerowym-puree-pod-kolderka-z-marchewk.html Wyszło pycha!
    • Gość: moni Re: Szczupak IP: *.olsztyn.mm.pl 18.01.14, 14:03
      Nie przepadam za szczupakiem bo jest chudy i ma baaardzo suche mięso, ale ma też bardzo grubą skórę więc świetnie nadaje się do faszerowania. Dla poznania smaku usmażyłabym go/upiekła, jak ktoś się upiera na przyprawy to odrobina pieprzu czarnego, ewentualnie soku z cytryny + ciut soli po usmażeniu, a na drugi raz zrobiłabym faszerowanego. Na zupę rybną nieźle się też nadaje, sąsiad łowi ryby i jakoś ma szczęście do szczupaków, rozdaje komu może - gotowałam na tych szczupakach zupę często, żeby się pierniczyć z faszerowaniem, bardzo dobra :-)
      • Gość: moni Re: Szczupak IP: *.olsztyn.mm.pl 18.01.14, 14:04
        a, przy oprawianiu uważaj na zęby bo ma skubaniec ostre :D Albo ja mam jakiś talent żeby sie nimi pokaleczyć ;-)
        • mhr2 u mnie najpierw glowe odkrajam 18.01.14, 14:08
          Gość portalu: moni napisał(a):

> a, przy oprawianiu uważaj na zęby bo ma skubaniec ostre :D

potem nie masz problemu:)
          • Gość: monika Re: u mnie najpierw glowe odkrajam IP: *.olsztyn.mm.pl 18.01.14, 14:57
            ja głowę wrzucam do zupy razem ze szkieletem itd, poza tym do faszerowania warto jednak zostawić, łatwiej się kroi jak można trzymać za łeb ;)
            • pietnacha40 Re: u mnie najpierw glowe odkrajam 18.01.14, 23:50
              Robiłam w soli. Do środka wsadziłam plasterki cytryny, natarłam solą, pieprzem cytrynowym i obłożyłam solą nasiąkniętą wodą. Do piekarnika. Był świetny.
    • jaszczur.ka_87 Re: Szczupak 22.01.14, 11:11
      Mój tato czasem złowi szczupaka, od 20 lat moja mama przyrządza świeże ryby w ten sam sposób i je po prostu uwielbiam: pokrojone na pół lub na 3 części [w zależności od długości ryby] ryby posolić, oprószyć mąką i usmażyć. Jemy je bez niczego. Niebo w ustach :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka