19.02.14, 23:56
Które jajko łatwiej obrać: to świeże czy to starsze?
Obserwuj wątek
    • Gość: x ugotowane! IP: *.unitymediagroup.de 20.02.14, 00:04
    • ania_m66 Re: jajka 20.02.14, 01:19
      te bardzo swieze.

ampolion napisał:

> Które jajko łatwiej obrać: to świeże czy to starsze?
      • nieskorzanka Re: jajka 20.02.14, 07:35
        Oczywiście, że te starsze!
        • jhbsk Re: jajka 20.02.14, 08:36
          „te bardzo swieze."
          „Oczywiście, że te starsze! "

I bądź człowieku mądry :-)
      • ania_m66 kawalek tekstu mi zjadlo :( 20.02.14, 09:21
        caly brzmial mniej wiecej
        te bardzo swieze trudno obrac. po kilku dniach pojawia sie , a raczej rozrasta w jajku pecherz powietrza i obieranie idzie jak po masle.
        ania_m66 napisała:

> te bardzo swieze.
        >
        > ampolion napisał:
        >
        > > Które jajko łatwiej obrać: to świeże czy to starsze?
        >
        >
        • Gość: klik Re: kawalek tekstu mi zjadlo :( IP: *.members.linode.com 20.02.14, 12:36
          Ten "pęcherz" łatwo zlikwidować nakłuwając jajko od "szerszej" strony choćby igłą. Urządzenie proste: korek, w niego wbita igła , końcówka wystaje, nakłuwamy i po kłopocie.
        • Gość: Endy Re: kawalek tekstu mi zjadlo :( IP: *.rzeszow.mm.pl 20.02.14, 15:04
          czyli dlatego świeże jaja opadają na dno w szklance wody,a te starsze unoszą się na powierzchni (przez pęcherz powietrza):)
          • ania_m66 Re: kawalek tekstu mi zjadlo :( 20.02.14, 15:16
            no dokladnie :)
            i wlasnie na warstewka powietrza powoduje, ze jaja lepiej sie daja obierac.

Gość portalu: Endy napisał(a):

> czyli dlatego świeże jaja opadają na dno w szklance wody,a te starsze unoszą s
            > ię na powierzchni (przez pęcherz powietrza):)
          • Gość: miu Re: kawalek tekstu mi zjadlo :( IP: *.fbx.proxad.net 20.02.14, 15:35
            Jesli jajko unosi sie na powierzchni wody to lepiej go juz nie tylko nie jesc ale nawet nie otwierac.

Swieze jajka zanurzone w wodzie leza plasko na dnie.
            Starsze - zaczynaja unosic jeden koniec, stare - stoja pionowo, ale jeszcze dotykaja dna.
            Dzieje sie tak wlasnie z powodu narastajacego pecherza powietrznego (skorupka nie jest hermetyczna, z czasem jajko torche podsycha, zanim sie zepsuje).
    • qubraq Re: jajka 20.02.14, 09:59
      Cześć Ampolionie!!! Co tam na Grinpoincie slychac? ponoc macie tam straszną zimę... a u nas juz wiosna idzie... :-)
      • Gość: zadumana Re: jajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.14, 13:11
        Kiedy spojrzałam na autora wątku pomyślałam, że to znowu jakiś wątek sprzed lat. A tu niespodzianka.
        A co do jajek, to jeszcze dziś pamiętam pewną Wielkanoc z bardzo świeżymi jajkami. To był koszmar - nie umiałam sobie z nimi poradzić przy obieraniu:))))
        • aqua48 Re: jajka 20.02.14, 14:28
          Świeże, nawet jeszcze ciepłe świetnie obiera się pod kranem z ciurkającą na nie wodą.
          • squirk Re: jajka 20.02.14, 14:37
            aqua48 napisała:

> Świeże, nawet jeszcze ciepłe świetnie obiera się pod kranem z ciurkającą na nie
            > wodą.

Obtłukuję jajka,świeże też, i na chwilę wkładam do chłodnej wody pozwalając, żeby dostała się między białko a skorupkę, to bardzo ułatwia obieranie.
            • ania_m66 Re: jajka 20.02.14, 16:04
              wsadzenie jajka obtluczonego pod kran z ciurkajaca woda moze miec juz nieco wiecej senssu

squirk napisała:

> aqua48 napisała:
              >
              > > Świeże, nawet jeszcze ciepłe świetnie obiera się pod kranem z ciurkającą
              > na nie
              > > wodą.
              >
              > Obtłukuję jajka,świeże też, i na chwilę wkładam do chłodnej wody pozwalając, że
              > by dostała się między białko a skorupkę, to bardzo ułatwia obieranie.
              >
            • mhr2 Re: jajka 21.02.14, 10:57
              squirk napisała:

> Obtłukuję jajka,świeże też, i na chwilę wkładam do chłodnej wody pozwalając,

takie dobre obtlukanie dziala wspaniale i jest najlepsza metoda:)
          • ania_m66 Re: jajka 20.02.14, 16:02
            naukowo udowodniono, ze w przypadku b. swezych zimna woda pomaga jak umarlemu kadzidlo.
            sluze urywkiem programu popularnonaukowego z mediateki stacji arte.

aqua48 napisała:

> Świeże, nawet jeszcze ciepłe świetnie obiera się pod kranem z ciurkającą na nie
            > wodą.
            • squirk Re: jajka 20.02.14, 17:38
              ania_m66 napisała:

> naukowo udowodniono, ze w przypadku b. swezych zimna woda pomaga jak umarlemu k
              > adzidlo.

Herve This pisze, że zimna woda pomaga, generalnie, bo obkurcza skorupkę podczas gdy ciepłe jajko w środku zachowuje objętość, zdarzało się nawet, że schłodzona skorupka sama na jajku pękała. Przyznam, że nawet bardzo świeże jajka po włożeniu na chwilę do zimnej wody udaje mi się obrać może nie idealnie, ale bez żadnych problemów, choć wolałabym, żeby białko nie miało drobnych ubytków itp, na superświeżych są chyba nie do uniknięcia.
              Btw - nie mogę nigdzie znaleźć przepiórczych jaj, czuję, że się tu jeszcze zdrowo nabiegam.
              :-)
              • Gość: x na rynku w Bochum ją jajka przepiórcze. IP: *.unitymediagroup.de 20.02.14, 17:47
                Jest stragan z pyrami i właśnie różnymi jajkami.
    • Gość: klik Tiaaa... IP: *.members.linode.com 20.02.14, 14:38
      To proste ale jak ktoś ma dwie lewe ręce tak jak ty to nawet obsługa młotka jest skomplikowana. Człowiek w miarę sprawny nie musi po byle g... zapychać do sklepu.
      • Gość: x nie musiałem zapychać do sklepu, IP: *.unitymediagroup.de 20.02.14, 17:17
        nakłuwacz do jajek był razem z gotowaczem jajek, który dostałem w prezencie.
        Po korek i igłę musiałbym zapychać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka