24.02.14, 09:10
które uważacie za najsmaczniejsze w sezonie niepomidorowym? Te z gałązkami, małe koktajlowe, podłużne... a może po prostu dobry koncentrat albo przecier? Ostatnio zjadłam takiego zimowego pomidora na surowo, bez obróbki i fatalny był. Zero pomidorowatości...jasny, niedojrzały bez zapachu. Do jakiś dań przetworzonych typu sos czy zupa to chyba już zdrowsze i lepsze przeciery niż kupny zimowy pomidor.
Obserwuj wątek
    • Gość: Avvg Re: Pomidory IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.02.14, 09:40
      W ogóle nie jem niesezonowych warzyw i owoców, o ile dobrze sie nie przechowują. Pozasezonowy pomidor jest doskonałym przykładem tego, że nigdy nie będziemy mądrzejsi od natury. Jesli naprawdę mam pomidorową fazę w zimie, kupuje dobrej jakości przetwory - przeciery albo pomidory puszkowane, czasem koncentraty, bo moja babcia zupę na koncentracie robiła i innej sobie nie wyobrażam:)
      • mitta Re: Pomidory 24.02.14, 09:44
        Też omijam szerokim łukiem stoiska ze sztucznymi pomidorami, polecam te w puszkach - nie są złe.
    • joa66 Re: Pomidory 24.02.14, 09:57
      Staram się unikać i zastępowac je puszkowymi/słoikowymi, ale czasami..muszę, po prostu muszę zjeść pomidora, nawet naładowanego chemią/GMO - ważne, żeby smak był przyzwoity. Wtedy pomidory..wącham. Zwykle jest przełożenie zapachu na smak.
    • kuchniazone Re: Pomidory 24.02.14, 10:09
      Raczej nie kupuję w sezonie ale jak każdy czasem mam ochotę i nie ma zmiłuj. Ostatnio kupiłam 2 razy, raz pod koniec listopada w warzywniaku, polskie - nie wiem po ile n akg były ale jak mi pani na wagę wrzuciła 2 za 19 zł, to oniemiałam i kupiłam jednego - był niezły, słodki. W piątek kupiłam podłużne, duże - smak jakby koło pomidora leżały ale ostatecznie do zaakceptowania jak na luty.
    • mmagi Re: Pomidory 24.02.14, 10:45
      chciałaś zrobic zupę z pomidorów na 12zł??
      • marbor1 Re: Pomidory 24.02.14, 10:54
        Na zupę pomidorową jest doskonały przecier włoski, w butelkach 680 ml. gęsty z kawałkami pomidorów.
        Ja osobiście bardzo nie lubię zup pomidorowych z koncentratów. Dla mnie są niejadalne,
        ale to jest kwestia gustu
        • tulimatka Re: Pomidory 24.02.14, 20:11
          marbor1 napisała:

> Na zupę pomidorową jest doskonały przecier włoski, w butelkach 680 ml. gęsty z
          > kawałkami pomidorów.
          > Ja osobiście bardzo nie lubię zup pomidorowych z koncentratów. Dla mnie są niej
          > adalne,
          > ale to jest kwestia gustu

Ja też zdecydowanie wolę zupę z przecieru niż koncentratu. Zupełnie to dla mnie inna jakość.
        • wanda43 Re: Pomidory 25.02.14, 16:11
          najlepsza zupa jest na wlasnym przecierze. Co roku robie przynajmniej z 50 sloikow do picia i na zupe.
    • marbor1 Re: Pomidory 24.02.14, 10:48
      Od czasu do czasu kupuję te malinowe hiszpańskie, przeważnie na tacce lub te podłużne.
      Warunek, te pomidory muszą poleżeć co najmniej tydzień w jasnym miejscu, np. na parapecie okiennym w kuchni.
      • linn_linn Re: Pomidory 24.02.14, 11:54
        Ja kupuje podluzne wloskie: faktycznie kilka dni lezakowania pomaga. Dobrze jest tez solic je sola wedzona.
        • linn_linn Re: Pomidory 24.02.14, 11:57
          ...wiecej niz 1,5 euro bym za nie zaplacila.
      • mmagi Re: Pomidory 24.02.14, 14:24
        moje pięknie dojrzewają w szafce,nie miękną jak na parapecie
    • squirk Re: Pomidory 24.02.14, 12:12
      tulimatka napisała:

> które uważacie za najsmaczniejsze w sezonie niepomidorowym? Te z gałązkami, mał
      > e koktajlowe, podłużne... a może po prostu dobry koncentrat albo przecier?

Próbuję, trochę złorzecząc, przetrwać na passatach i puszkowych, jeśli naprawdę muszę zjeść świeżego pomidora wybieram na ogół małe, intensywnie czerwone, i zostawiam na trochę na parapecie, do smaku pomidora malinowego wiele im brakuje ale nie ma tragedii.
      Na pociechę (chwilową) mam groch w strączkach, szparagi i młodą kapustę ale bez porządnych pomidorów życie sporo traci na uroku. Kupiłam przedwczoraj dwa wielkie pomidory odmiany "beef" (nie wyglądają jak "bawole serca" więc nie jestem pewna, co to za gatunek) ale są blade więc czekają na oknie na jakiś zachęcający rumieniec.
    • Gość: Martyna Re: Pomidory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.14, 14:00
      Najsmaczniejsze pomidory jadłam w w Chorwacji i Włoszech. Przepełnione słońcem i zapachem pomidora. U nas takich nie ma , a szkoda.
      • Gość: x pomidory nie pachną, pachnie ich zielone IP: *.unitymediagroup.de 24.02.14, 16:24
        otoczenie, gałązki, łodyżki itd.
        Pełne słońca i zapachów są beczki z winem :D
        • tulimatka Re: pomidory nie pachną, pachnie ich zielone 24.02.14, 20:09
          Gość portalu: x napisał(a):

> otoczenie, gałązki, łodyżki itd.

Zgadza się. Nawet są perfumy DK, które mają w sobie nutę gałązki pomidora i swego czasu lubiłam te perfumy właśnie z tego powodu:-)
    • Gość: anthonyb Re: Pomidory IP: 37.101.160.* 24.02.14, 14:28
      a skad taki awers do pomidorow z puszki- koncentratow, przecierow, czy calych ze skorka czy bez ? Rozumiem niewiadomego pochodzenia pomidorow na te przetwory. Ale jesli na etykiecie jest napisane skad pomidory to skad taki opor?. Przeciez przecier czy koncentrat wyprodukowany w sezonie , z dojrzalych owocow jest o niebo lepszy od jakis "swiezych" pomidorow w zimie.
    • Gość: KOKO Re: Pomidory IP: *.bredband.comhem.se 24.02.14, 15:10
      W okresie letnim gdy sa pomidory dzialkowe i PRAWDZIWE polne - kupuje i robie przecir pomidorowy sama. Czyli-myje, kroje w kawalki,dusze w duzym garze 1-go dnia okolo 2-ch dodz.
      na malym ogniu (mieszac od czsu do czsu drewniana lycha). Nastepnego dnia powtarzam procedure i doprowadzam do gestej konsystencji pomidorow. Zostawiam do nastepnego dnia. Trzeciego dnia - lekko podgrzewam i przecieram partiami przez geste sito. Paste porcjuje w torebki plast. i zamrazm.
      Moze i dosc sporo dla wielu osob pracy, czasu i zachodu-ale mysle, ze "gra jest warta swieczki"
      bo w zime WIEM CO JEM.
      Nic nie ma za darmo.
      • Gość: x identycznie postępują producenci przetworów, IP: *.unitymediagroup.de 24.02.14, 16:21
        tylko że oni obróbkę zaczynają już na polu po zerwaniu i nie trwa to u nich tak długo, bo mają lepsze warunki techniczne, w związku z czym pomidory przetwarzane przemysłowo mają więcej wartości odżywczych od przetworów domowych. Brzmi niewiarygodnie, ale tak jest.
    • coralin Re: Pomidory 24.02.14, 17:01
      Pomidory uwielbiam i w sezonie to podstawa mojego pożywienia. Od listopada do marca nie tykam świeżych. Używam suszonych lub przetworzonych latem. W kwietniu już kupuję świeże, chociaż pewnie gdybym spróbowała tych kwietniowych w sierpniu nie tknęłabym, ale tęsknota już wtedy jest wielka.
      • Gość: x przetwory są tylko z pomidorów zbieranych latem! IP: *.unitymediagroup.de 24.02.14, 18:14
    • klamkas Re: Pomidory 24.02.14, 21:45
      Poza sezonem głównie puszkowe - do zup i sosów. Czasami na ozdobę koktajlowe na gałązce. Na przełomie lutego/marca pojawiają się już u nas malinówki (szklarniowe, ale całkiem niezłe) - wtedy do kanapek czy sałatek kupuję te. Ale zupy z pomidorów za 18zł/kg bym nie zrobiła ;).
      • des4 Re: Pomidory 25.02.14, 08:30
        mam znajomego Turka-farmera, który z okolic Adany wysyła duże ilości zieleniny do Europy

dla rodziny i przyjaciół ma kilka szklarni z tradycyjnymi pomidorami i innymi warzywami, zimą na zewnątrz jest tam 10-15C więc pomidorki rosną jak marzenie, przy okazji dużego transportu do Polski, zawsze podsyła mi parę skrzynek ;)
    • Gość: mm Re: Pomidory IP: *.chelm.mm.pl 25.02.14, 08:38
      małe pytanko, tylko proszę bez złośliwych komentarzy - czym różni się koncentrat pomidorowy od przecieru?
      • linn_linn Re: Pomidory 25.02.14, 08:53
        Nie ma w tym zadnej tajemnicy: przecier to przetarte pomidory, a koncentrat to odwodniony przecier.
        pl.wikipedia.org/wiki/Koncentrat_pomidorowy
    • mhr2 takich nie mam 25.02.14, 16:20
      tulimatka napisała:

> które uważacie za najsmaczniejsze w sezonie niepomidorowym?

, a gdzie mieszkasz?
    • mii.krogulska Re: Pomidory 26.02.14, 23:58
      O, tak się teraz czuję
      www.youtube.com/watch?v=BlxelewpCY4
      addio pomidory :( słoneczka zachodzące!
    • linn_linn Re: Pomidory 27.02.14, 09:10
      Wczoraj kupilam pierwsze w tym roku slodkie pomidory: okragle, salatkowe, roznej wielkosci / polowa malutkich jak sliwka, polowa wiekszych /. Mozna je jesc jak owoce: cena niestety wyzsza 2 euro, ale sa jej warte. Niedlugo powinny byc tez w sprzedazy koktajlowe slodkie, ale na te trzeba troche poczekac.
      • mmagi Re: Pomidory 27.02.14, 09:55
        W carrefourze są pomidory wszelakiej maści i kształtu:/
    • default Re: Pomidory 27.02.14, 09:38
      Moim zdaniem jedynie wśród koktajlowych pomidorów można trafić zimą na takie, które będą miały smak zbliżony do pomidora "sezonowego". Ostatnio kupiłam bardzo smaczne - wielkości małych śliwek węgierek, intensywnie czerwone, o wydłużonym kształcie, z "ostrym" czubkiem, na bardzo długiej, pojedynczej gałązce - nie mam pojęcia, co to za odmiana, ale smakowały naprawdę nieźle.
      • linn_linn Re: Pomidory 27.02.14, 13:39
        ...moze daktylowe
    • mhr2 Re: Pomidory 27.02.14, 10:15
      tulimatka napisała:

> Te z gałązkami,

czasami kupuje z ogorkiem kiszonym wspanialy,

>a może po prostu dobry koncentrat albo przecier

te produkty uzywam caly rok do roznych potraw, bo sa po prostu lepsze od tych pomidorow jakie kupuje nawet latem, wiadomo nie kazdy mieszka tam gdzie zawsze slone swieci i ciepli:)
      • Gość: AnkaKw Re: Pomidory IP: *.ennet.pl 27.02.14, 13:34
        Całkiem przypadkowo kupiłam w Lidlu pomidory rzymskie.Na tacce.
        Poleżały w domu trzy dni i zrobiły się całkiem czerwone i bardzo smaczne!
        Teraz już wiem co kupować w sezonie "niepomidorowym".
        :-)
    • Gość: chiara Re: Pomidory IP: *.cable.smsnet.pl 27.02.14, 13:57
      O tej porze roku prawdziwy, intensywny smak pomodorowy mają pomidory czarne. Czarne są z nazwy, bo kolor jest ciemnozielonoczerwony. Bardzo drogie, ale raz na jakiś czas robię sobie i rodzinie zimową ucztę pomidorową.
    • merrigold30 Re: Pomidory 28.02.14, 13:55
      Nauczyłam się w sezonie pomidorowym wsadzać je namiętnie w słoiki.
      Tacham kilogramami z Rynku Łazarskiego.
      Bardzo się wzbraniałam od zapraw, ale okazało się, że nie boli :)
      A jak teraz smakuje! Przyprawione na różne sposoby, lekko słodko do
      chińszczyzny, z bazylią do włoskich dań, same do zup itd.
      • coralin Re: Pomidory 01.03.14, 17:44
        Ja też robię trochę końcem sierpnia. Nie mam wymówki, bo są w warzywniaku minutę ode mnie i kosztują wtedy 1-1,50. Poza tym to jakaś odmiana małopestkowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka