Dodaj do ulubionych

Stere wątki

03.03.14, 13:31
Nastała jakaś nowa moda na tym forum, że odgrzebuje się stare wątki. Czy temat który był aktualny 11 lat temu teraz jest aktualny - wątpię. Czy jeżeli ktoś nie znalazł taco kilka lat temu to teraz jeszcze szuka, podobnie z ciastkami digestiwe. Komu zależy na odgrzebywaniu takich starych i nieaktualnych wątków. Myślę, że tylko osoby, które same nie mają na tyle własnej inwencji twórczej, że muszą się dowartościowywać takimi "pomysłami".
Tak jak 9 lat temu uważałem że Lubaszka to dobra piekarnia teraz moja opinia jest odwrotna. Gdy teraz ktoś to przeczyta uzna, że .... bez komentarza.
Współczuję braku myślenia tym co wyciągają te stare wątki.
Obserwuj wątek
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Stere wątki 03.03.14, 13:33
      Przepraszam za literówkę miało być "stare wątki"
    • nocnymarek2 Re: Stare wątki 03.03.14, 17:29
      jarek_zielona_pietruszka napisał:

> Komu zależy na odgrzebywaniu takich starych i nieaktualnych wątków.

A dlaczego komuś ma zależeć i skąd założenie, że jest to działanie
      celowe? Wyszukujesz na forum np. "taco", wyskakuje kilka wątków,
      czytasz i jak coś chcesz dodać, to dodajesz. Żeby wiedzieć, że ten
      wątek jest stary trzeba spojrzeć na datę, a tego zwykle się nie robi.

Inna sprawa, to celowe dodawanie spamu... przepraszam, chodzi o
      "product placement". Ale tu chyba wiadomo komu.
      • corrina_f1 Re: Stare wątki 04.03.14, 09:40
        nocnymarek2 napisał:

> jarek_zielona_pietruszka napisał:
        >
        > > Komu zależy na odgrzebywaniu takich starych i nieaktualnych wątków.
        >
        > A dlaczego komuś ma zależeć i skąd założenie, że jest to działanie
        > celowe?

Choćby dlatego że do niedawna nagminne było zakładanie co chwila nowych identycznych wątków na różne tematy, dublowanie istniejących dosłownie kilka linijek niżej. Nikomu się nie chciało za przeproszeniem ruszyć tyłka żeby wklepać hasło do wyszukiwarki. Łatwiej było zakładać kolejne wątki. A teraz nagle tendencja całkowicie odwrotna, nagle wszyscy się nauczyli korzystać z wyszukiwarki ? Jakoś w to nie wierzę...
        • Gość: Norda Szczególnie ważne są wątki o tym co i gdzie kupić IP: *.l2fiber.net 04.03.14, 15:32
          sprzed 10 lat albo i więcej. Daj spokój. W dodatku, żeby podbić wątek, dopisywane są nowe wtręty przez "gości". Naiwna jesteś?
    • Gość: maciek Re: Stere wątki IP: *.net.cybernetwmw.com 03.03.14, 23:08
      Czy każdy z Nas ma chociaż kawałek optymisty, kawałek człowieka który potrafi odnaleść pozytywną strone i nawet w sytuacji z pozoru bezsensownej i uważanej za stratą czasu odnaleść coś pozytywnego? coś co może jemu oraz innym sie przydać? Czasami warto wyjść poza schemat "Polakowania" - synonim narzekania
    • Gość: maciek Re: Stere wątki IP: *.net.cybernetwmw.com 03.03.14, 23:12
      Niby drobne zachowanie, to co wlasnie zrobiles, czyli krytyka innych osób może świadczyć a całej Twojej osobowości. Skoro czujesz potrzebe krytykowania na forach, prawdopodobnie swiadczy to o Twoim zaburzonym Ego . Idealnie komponujesz się w stwierdzenie, że mnóstwo osób chce rosnać za pomocą obcinania głowy innym. Mam nadzieje, że zrozumiesz metaforę
      P.S. nie zdziwie się jak mnie też skytykujesz, mało tego świetnie się z tym poczujesz. Ego dostanie pokarm...:)
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Stere wątki 09.03.14, 08:33
        Gość portalu: maciek napisał(a):

> Niby drobne zachowanie, to co wlasnie zrobiles, czyli krytyka innych osób może
        > świadczyć a całej Twojej osobowości. Skoro czujesz potrzebe krytykowania na for
        > ach, prawdopodobnie swiadczy to o Twoim zaburzonym Ego . Idealnie komponujesz s
        > ię w stwierdzenie, że mnóstwo osób chce rosnać za pomocą obcinania głowy innym.
        > Mam nadzieje, że zrozumiesz metaforę
        > P.S. nie zdziwie się jak mnie też skytykujesz, mało tego świetnie się z tym poc
        > zujesz. Ego dostanie pokarm...:)

No i co? Czy Twoje Ego zostało dowartościowane?
        Ja nie krytykuję tylko pytam jaki to ma cel?
    • Gość: kozo A Ty jesteś normalny człowiek... IP: *.l2fiber.net 03.03.14, 23:25
      Od razu przypomina mi się stary kawał o policjancie tłumaczącym turyście, że człowiek wykształcony odpowiada na pytanie pełnym zdaniem, na co turysta: To Pan jest wykształcony? A milicjant: Ychy...
      Macie z sobą coś wspólnego.
    • mhr2 robisz cos innego? 04.03.14, 15:37

> Nastała jakaś nowa moda na tym forum, że odgrzebuje się stare wątki.
    • momas Re: Stere wątki 05.03.14, 09:34
      myślę, ze sprawa ma się tak:
      1 wątki wyciagaja nieudolni spamerzy.
      2. ktos sie dopisuje,bo nie pojrzał na datę,
      3. spam jest wycinany (dosyć sprawnie działa moderator :) ) ale ponieważ już ktoś sie dopisał - wątek nie spada lecz wisi nadal...
    • qubraq Re: Stere wątki 05.03.14, 10:40
      O mamo moja! Chyba podpadłlem niektórym z Państwa... Pozwoliłem sobie na przytoczenie - ciekawej moim zdaniem - wymiany opinii na temat ukraińskiej kuchni sprzed 10 lat z jednego z forów GW między mieszkającymi w Polsce - znakomitym malarzem Ukraińskim z Odessy a autentyczną księżniczka tatarską, moimi dobrymi znajomymi sprzed lat; jeśli zaiste komuś podpadłem za to - to proszę pokornie o łaskawe wybaczenie... ;-)
      • Gość: tylko na chwile Re: Stere wątki IP: *.play-internet.pl 05.03.14, 15:28
        Qubraqu, jestem z Toba! Czytam to forum od paru lat. Malo pisze, bo wole sie od Was uczyc. Kiedys juz zadalam to pytanie, ale nie otrzymalam ani jednej odpowiedzi.
        Gdy brak ciekawych, biezacych tematow, przegladam stare: te sprzed roku, dwoch, pieciu. Jezeli znajde watek, ktory mnie interesuje i do ktorego chcialabym dodac komentarz, co mam robic? Jezeli skomentuje stary watek, zawsze znajdzie sie ktos, kto wytknie, ze po tylu latach to nie ma znaczenia. Jezeli zaczne nowy watek, zawsze znajdzie sie ktos, kto wytknie, ze dany temat juz byl poruszany. Damned if you do, damned if you don't. Czy raz poruszane tematy sa na zawsze "spalone"?
        • Gość: tylko na chwile Re: Stere wątki IP: *.play-internet.pl 06.03.14, 18:38
          Znowu to samo. Chetnych do odpowiedzi nie ma.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Stere wątki 09.03.14, 08:30
        Qubraqu chodziło mi o stare wątki, które są dla większości z nas już nieaktualne. Czy po 11 latach aktualny może być wątek gdzie coś kupić, np ciasteczka digestive.
        Owszem sensowne jest dodawanie komentarzy do wątków podających przepisy i ciekawe informacje.
        Nie sądzę, żeby po wielu latach odświeżać wątek dotyczący poszukiwania w Polsce jakiejś amerykańskiej sieci fast foodów, której w naszym kraju nigdy nie było.
        • qubraq Re: Stere wątki 09.03.14, 09:35

> Qubraqu chodziło mi o stare wątki, które są dla większości z nas już nieaktualne.

Tak tez myślalem ;-)
    • quba Re: Stere wątki 27.03.14, 16:27
      no to samo mówię!
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Stere wątki 27.03.14, 22:18
        Zanim zdążyłem odpowiedzieć w Twoim temacie został skasowany. Ale popieram to co napisałeś w 100%. Odgrzebywanie starych wątków jest bezcelowe. Może jeden na 100 nadaje się do tego, żeby go odświeżyć reszta do archiwum. Jak taki ktoś ma ochotę niech sobie czyta, a nie zaśmieca forum.
        • minor_swing do quby 27.03.14, 22:34
          byłam w trakcie pisania posta do Ciebie, ale temat został skasowany.

pisałaś "zwracałam uwagę wielokrotnie" - przykro mi, ale żadna z takich wiadomości do mnie nie dotarła. chyba, że masz na myśli tylko posty na forum, ale postu/wątku do mnie nie widziałam.
          ponadto, była pisana "petycja" w sprawie ponownej blokady starych wątków.
          wydaje mi się, że przeszła bez echa.
          jedyna zmiana, bardzo imho pozytywna - po skasowaniu postu spamera, watek wraca na stare miejsce.
          więc blokada raczej nie powróci i pisanie agresywnych postów nie pomoże. "góra" zapewne uznała, że to ożywi forum

a skoro blokada jest zdjęta, ktoś się dopisuje, nie jest to spamer ani troll , netykiety nie łamie to jaką ja mam podstawę do skasowania?
          np. w wątku o serze?
          jeżeli ktoś podnosi wątek postem "nie wiem" albo czymkolwiek innym, zupełnie nic nie wnoszącym to owszem tnę.
          • quba Re: do quby 27.03.14, 23:03
            minor_swing napisała:
            "góra"
            > zapewne uznała, że to ożywi forum

Dobry wieczór Minor Swing,
            zadałam sobie trud i przejrzałam dziś całą pierwszą stronę forum, aktualne wątki są na dole strony, bardzo żywe, a jakże, natomiast na wierzchu - śmiecie sprzed lat, dawno nieaktualne, które ktoś bez sensu wyciąga.
            Może się w końcu stać tak, że z forum odejdziemy zniechęceni gdzieś indziej i wtedy będzie trzeba naprawdę mleć w kółko stare tematy.
            Myśmy się tutaj zawsze wszyscy lubili i szanowali i nikt nikomu nigdy, przez te kilkanaście lat nie robił wody z mózgu ani nie było działania "na złość".
            Rozumiem, że niektóre tematy mogą być podejmowane, ale nie jest to chyba przypadek, że nowe wątki są na dole strony, a w pierwszej połowie stare.
            Napisałam już rano, że to jest nasze, forumowiczów forum, więc mamy prawo do tego, aby spodziewać się porządku.
            Mówisz, że nie masz podstaw, by wycinać powyciągane wątki jak ten o serze.
            No sam fakt daty powstania powinien być logicznym powodem do tego, aby stary wątek zarchiwizować, bo naprawdę nie ma sensu dziś roztrząsać na nowo faktu, że piętnaście lat temu ktoś kupił zepsuty ser.
            Nie wydaje Ci się to logiczne?
            Co innego, jeśli ktoś pytał dawno temu jak zrobić biszkopt, zgoda, nie mam nic przeciw temu, żeby można było zajrzeć do takiego wątku i go przeczytać, to mogą zrobić wszyscy czytelnicy forum, zalogowani lub nie, ale nie powinno się dać wyciągnąć takiego wątku na nowo, bo po co? Skoro już jest.
            Wszak w gazecie nie pisze się od nowa TYCH SAMYCH artykułów, ale można je czytać w archiwum, czytać, a nie wyciągać na pierwszą stronę.
            To jest zwyczajne zaśmiecanie i tyle.
            Nie chcecie mieć w gazecie forum KUCHNIA i nas, forumowiczów na nim?
            Zależy nam na tym, aby dalsze zaśmiecanie naszego forum nie było możliwe.
            Z nadzieją na poprawę - pozdrawiam serdecznie wszystkich FORUMOWICZÓW, dawnych i nowych oraz Panią Moderator.
            quba
            • minor_swing Re: do quby 27.03.14, 23:56
              no ale blokada została zdjęta, jest możliwość dopisywania się i post nie łamie netykiety to ja nie mogę kasować, ot tak, bo wątek stary.
              pytałam innych moderatorów, wszyscy zostawiają.
              może na innych forach tych odgrzewanych wątków jest mniej?

w każdym razie, jak już pisałam, podjęte były działania, żeby blokadę przywrócić i nic.

• quba Re: Stare wątki 27.03.14, 22:42
          Niestety, nie zdążyłam tam zajrzeć, w ten mój wątek.
          Ale wracając do tematu -
          Na tym forum było kiedyś archiwizowanie wątków, nie można było niczego dopisać do starych wątków, pojawiał się komunikat że wątek jest zarchiwizowany.
          Tak jest na innych forach kuchennych np. w Almanachu Kulinarnym.
          • minor_swing Re: Stare wątki 27.03.14, 23:02
            owszem, i jakiś czas temu blokada została zdjęta.
            dlaczego została zdjęta, nie wiadomo, przypuszczalnie po to, żeby forum jakoś ożywić.
            tego, czy stare wątki odgrzebuje jedna osoba a jeśli tak, to jaki ma w tym cel, nie wiem i nie jestem w stanie stwierdzić.

jak napisałam wyżej, w tym temacie podjęte zostało działanie i skutku nie przyniosło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka