rafal_b_
06.03.14, 21:36
Moja koleżanka poprosiła mnie o zrobienie tortu na chrzciny jej dziecka ( chłopiec ). Miałbym parę pytań, może mi ktoś coś doradzi, pomoże, bo jeszcze tortu na taką uroczystość nie piekłem:
1. Ustalone zostało, że tortów ma być 2 ( gości będzie 30 ), lepiej by zostało niż by miało komuś braknąć. Jak się koleżanka dowiadywała na 30 osób tort powinien ważyć bodajże minimum z 3 kg.
- 1 tort ma być zwykły śmietankowy, czyli ubita kremówka z pudrem + żelatyna lub śmietan fix, podobny wzorem do tego: screenshooter.net/7715895/kaecvbl Napis tylko ma być bardziej zwyczajny, prosty + jakieś zakupione dekoracje
- 2 tort ma być z masą kawową: ubita kremówka z pudrem + trochę rozpuszczonej w wodzie kawy + żelatyna lub śmietan fix, wzór podobny do tego: screenshooter.net/7715895/acekaii Tutaj planuję zrobić wg. wzoru wózek, nad resztą się jeszcze zastanowię.
I teraz moje pytania:
a) Lepiej zrobić taką " zwykłą " masę jak napisałem czy może z dodatkiem mascarpone?
b) jaki pomysł byście dali jak nie chcę okładać tortu masą cukrową? Mam jeszcze zbyt małe doświadczenie w tej kwestii.
c) Ile gdzieś około bym musiał użyć kremówki na 2 torty o średnicy 26 cm ( biszkopt na 3 części ) licząc przełożenie, boki, wierzch + dekorację?
Jeżeli byście mieli jakieś również inne uwagi i porady, to piszcie :)