Dodaj do ulubionych

Torty na chrzciny

06.03.14, 21:36
Moja koleżanka poprosiła mnie o zrobienie tortu na chrzciny jej dziecka ( chłopiec ). Miałbym parę pytań, może mi ktoś coś doradzi, pomoże, bo jeszcze tortu na taką uroczystość nie piekłem:

1. Ustalone zostało, że tortów ma być 2 ( gości będzie 30 ), lepiej by zostało niż by miało komuś braknąć. Jak się koleżanka dowiadywała na 30 osób tort powinien ważyć bodajże minimum z 3 kg.

- 1 tort ma być zwykły śmietankowy, czyli ubita kremówka z pudrem + żelatyna lub śmietan fix, podobny wzorem do tego: screenshooter.net/7715895/kaecvbl Napis tylko ma być bardziej zwyczajny, prosty + jakieś zakupione dekoracje

- 2 tort ma być z masą kawową: ubita kremówka z pudrem + trochę rozpuszczonej w wodzie kawy + żelatyna lub śmietan fix, wzór podobny do tego: screenshooter.net/7715895/acekaii Tutaj planuję zrobić wg. wzoru wózek, nad resztą się jeszcze zastanowię.

I teraz moje pytania:
a) Lepiej zrobić taką " zwykłą " masę jak napisałem czy może z dodatkiem mascarpone?

b) jaki pomysł byście dali jak nie chcę okładać tortu masą cukrową? Mam jeszcze zbyt małe doświadczenie w tej kwestii.

c) Ile gdzieś około bym musiał użyć kremówki na 2 torty o średnicy 26 cm ( biszkopt na 3 części ) licząc przełożenie, boki, wierzch + dekorację?

Jeżeli byście mieli jakieś również inne uwagi i porady, to piszcie :)

Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 06.03.14, 22:32
      Robiłam tort na chrzciny dla podobnej liczby gości - jeden, ale prostokątny. Biszkopt z normalnej foremki wystarczył i jeszcze kawał tortu został. Krem był owocowy, a dekoracja biało - błękitna z masy cukrowej, gotowej figurki śpiącego dzieciaczka i malutkie białe i błękitne kwiatuszki + napis.
      Wyszło ładnie i elegancko.
      • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 06.03.14, 22:46
        TU jest ten tort, ale jak widac już mi sie zapomniało :) Tu były buciki, a śpiący dzieciaczek był na innym torcie.

• rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 06.03.14, 23:27
          Niestety wychodzi błąd, error, więc zdjęcia nie widzę. Planowałem też kupić jakieś kwiatki, np. te ładnie wg. mnie się prezentują: allegro.pl/rumianek-niebieski-3-wielkosci-i3992262444.html
          Myślałem też by jednak ew. zrobić samemu róże z masy maślanej, mam nawet barwnik niebieski, który by pasował. Tzn. musiałbym przećwiczyć bo jeszcze takich nie robiłem, ale czasu jeszcze mam trochę. Tylko chciałem kupić wszystko w 1 sklepie ale niestety, na allegro jest tylka do listków, ale do róży już nie ma, no chyba, że w komplecie z innymi tylkami, ale to już większy wydatek trochę jak i nie ma też podstawki, w jakimś sklepie internetowym jest podstawka do róż, ale nie ma tych tylek.
          • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 00:44
            Może teraz będzie dobrze :)
            • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 09:09
              No tak, teraz widzę :) No ładny torcik i w cale nie taki trudny nawet. Czy używałaś tej takiej specjalnej packi do wygładzania nierówności masy cukrowej?

Powiem Ci, że ja robiłem nie tak dawno zresztą 1 raz masę cukrową tak na próbę. Torcik był okrągły mały bo 15.5 cm. Masa mi wyszła, ale ciut za mało jej było, no bo co rozwałkowałem placek i przyłożyłem do tortu to gdzieś ociupinkę brakowało.

Myślałem czy nie zaryzykować i może dać jednak tą masę cukrową tylko kupną ( wiadome w tedy góra i boki tortu delikatnie masą maślaną posmarować ). No, ale jednak wg. opisu na jednej z aukcji na allegro 0,75 kg gotowej masy starcza na okrągły tort 24 cm, więc ja musiałbym kupić 2 opak., a cena to 25 zł za takie jedno, więc dwa opak. to już 50 zł + jeszcze za ok. 20 zł ta packa to już razem 70 zł.

Tych różyczek chyba nie będę robił też. Tylek jest od groma ( rodzajów ) do róż i liści. Uśredniając ceny jakie widziałem to ok. 8 zł za 1 tylkę Wiltona, a więc za 2 to 16 zł + 10 zł za podstawkę do kwiatów, to już 26 zł i jeszcze adapter za 12 zł to już 38 zł, a jeszcze nie wiem czy ten mój worek by się nadał

No i jeszcze zapomniałem o jednym, kwestia cenowa. Moja koleżanka jak się orientowała to średnio takie okrągłe torty na chrzest chodzą po 35 - 40 zł za kg. Ile uważacie powinienem jej policzyć za 2 torty? Liczyć cenowo za kg czy od ilości użytych składników + za robociznę. Minimalnie chcę jej spuścić z ceny tak po znajomości
              • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 12:47
                Wydaje mi się, że na takich uroczystościach lepiej wygląda jeden, duży tort, niż dwa różne, mniejsze. Mógłbyś porozmawiać z koleżanką, pokazać jej kilka prostokątnych w necie, może by jej się taki tort spodobał. Tobie byłoby łatwiej bo skupiłbyś się na jednym.

Kilka razy robiłam sama masę cukrową, ale moim zdaniem się nie opłaca. Składniki przecież też kosztują i sporo z tym dłubaniny, a ja nie mam czasu. Teraz kupuję gotową. Poprosiłam w cukierni, takiej gdzie robią dużo tortów na zamówienie i odsprzedali mi w cenie 33zł/kg. Kupiłam półtora kilograma, a to, co mi zostało zapakowałam do foliowego woreczka i szczelnego wiaderka po serze. Potem jak potrzebowałam na inny tort, albo jakąś dekorację, to było w zapasie. Na taki tort, jak pokazałam nie wyjdzie jej więcej jak 1/2 kg. Tę gotową masę bardzo łatwo się wałkuje i barwi. Nie potrzeba żadnych przyrządów do wygładzania, wystarczy odpowiednio długa linijka, a rozwałkowany płat przenosi się na tort za pomocą folii albo papieru.

Zabawy z różyczkami też bym nie zaryzykowała. Jeśli ktoś robi torty systematycznie, to może opłaca mu się kupić te wszystkie przyrządy, no i ma szansę dojść do wprawy. Lepiej kupić kwiatuszki cukrowe, tym bardziej, że jest z czego wybierać. Można tez zrobić samemu z masy cukrowej.

Kwestia ceny - najtrudniejsza :) Zrobiłam wiele tortów dla znajomych, ale nigdy w celach zarobkowych, więc trudno mi ocenić. Liczę tylko koszt produktów bo dopłacać do interesu nie myślę. Gdybym miała na tym zarobić, to dorzuciłabym kilkadziesiąt zł do kosztu produktów. W zależności od tego, jak bardzo się napracowałam.
                • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 13:40
                  No jest to w sumie jakieś rozwiązanie. Ja nigdy nie robiłem tortu prostokątnego, parę razy piekłem do jakiegoś tam ciasta biszkopt prostokątny, owszem, ale zawsze mi coś nie wychodziło z nim. Mogła byś podać przepis na biszkopt z którego korzystałaś? Piekłaś od razu cały i potem przekrawałaś czy osobno każdy placek?
                  • aqua48 Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 17:01
                    Na prostokątny tort upiecz osobno każdy placek, bo równo nie przetniesz bez dużej wprawy. Piecz na papierze i papier odklejaj dopiero po całkowitym wystygnięciu placków. Ja daję na taki tort - 6 dużych jajek, 3 szklanki mąki i szklankę cukru.
                    • monalisadavinci Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 19:07
                      Może niewiele pomogę ale świetnie i równo kroi się biszkopty na tort zwykłą nitką. Dookoła tortu robisz nożem niewielkie nacięcie, wkładasz tam nitkę i zaciągasz "na krzyż", tak jak przy pierwszym etapie wiązania sznurówek. Ja w ten sposób kroje blaty biszkoptowe nawet cieniutkie na pół centymetra i wtedy wychodzi mi więcej blatów...
                    • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 20:47
                      A proszku do pieczenia nie dajesz żadnego?
                      • aqua48 Re: Torty na chrzciny 07.03.14, 22:53
                        Do biszkoptu proszek? Nie trzeba. Wystarczy dobrze ubić białka. Metoda z nitką jest dobra przy tortach okrągłych. Przy prostokątnych polecam upiec osobne blaty.
                    • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 08.03.14, 12:48
                      Czy aby na pewno aż 3 szklanki mąki?
                  • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 08.03.14, 15:38
                    rafal_b_ napisał:

>Mogła byś podać przepis na biszkopt z którego korzystałaś? Piekłaś od razu cały i potem przekrawałaś czy osobno każdy placek? <

Piekę cały biszkopt. Raz, że nie chce mi się trzy razy robić tego samego, dwa, że potem tort ładniej wygląda w przekroju, bo nie ma tej przyrumienionej"skórki" na każdym blacie. Szczególnie widać to przy jasnych kremach. Mam wypróbowany przepis na biszkopt do tortownicy 28cm i w zależności od wielkości (pojemności) formy zwiększam lub zmniejszam ilość składników, byleby zachować proporcje.

8 dużych jajek (z lodówki)
                    15 dkg cukru (drobnego ale nie pudru)
                    szczypta soli
                    15 dkg mąki (tortowej - używam szymanowską)
                    1 budyń waniliowy
                    1 cukier waniliowy
                    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.
                    Dalej tradycyjnie - ubijam białka na sztywno z solą, dodaję cukier i cukier waniliowy i dalej ubijam. Gdy piana jest już sztywna dodaję po jednym żółtku (na najniższych obrotach) Na końcu dodaję mąkę, budyń, proszek (przesiane). Mieszam delikatnie (ręcznie) i do formy. Na dnie kładę papier do pieczenia posmarowany tłuszczem i wysypany bułką. Boków formy nie smaruję i nie obsypuję. Piekę około 40 min w temp 175st. Wystudzony kroję normalnym, długim nożem, zaczynając od krótszego boku. Jak nawet coś wyjdzie nierówno, to w torcie i tak tego nie widać.

Możesz sobie upiec taki biszkopt na próbę, przekroić na trzy części, zamrozić i potem wykorzystać do jakichś ciast.
                    • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 08.03.14, 15:57
                      Nie słyszałem jeszcze by do biszkoptu dodawać budyń. Dzisiaj próbowałem dwa przepisy i kicha. W tortownicy biszkopt mi się ostatnimi czasy udaje prawie zawsze, a w brytfance kiszka. Przeważnie wychodzi zakalec. Chcę upiec próbnie ale 1 placek, tzn. tak jak bym piekł cały biszkopt i go przekroił na 3 plastry to taki 1 plaster chcę upiec i potem na wierzch dać kremówkę z pudrem i mascarpone. Tak na oko będę mógł obliczyć jak wysoki będzie tort. No i zważył bym też ten biszkopt z masą, pomnożył x 3 i na oko bym wiedział ile taki tort by ważył + wiadomo jeszcze dojdzie posmarowanie boku tortu i jakieś dekoracje
                      • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 08.03.14, 16:58
                        rafal_b_ napisał:

> Nie słyszałem jeszcze by do biszkoptu dodawać budyń. <

Jedni pieką biszkopt z samej mąki pszennej, inni mieszają pszenną z ziemniaczaną. Tu jest budyń zamiast mąki ziemniaczanej. Jak chcę mieć ciemny biszkopt, to daje budyń czekoladowy i dwie łyżki kakao zamiast dwóch łyżek mąki pszennej.

> Dzisiaj próbowałem dwa przepisy i kicha.<

Moze piekarnik Ci źle piecze?
                        • Gość: Gracja Re: Torty na chrzciny IP: 92.55.215.* 08.03.14, 17:59
                          Witam, równiez zabieram się do robienia tortu na chrzciny ale na 44 osób.
                          Biszkopt piekę z dużej blaszce- czarnej jak do dawnych prodziży.
                          Na taki tort prostokątny jak Ty robisz mam przepis od mojej mamy (mi też nigdy biszkopt nie wychodził)
                          6 jajek
                          15 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej i 15 pszennej (mieszam razem + proszek do pieczenia)
                          15 łyżek cukru + cukier waniliowy
                          szczypta soli do jajek
                          I podobnie jak koleżanka wyżej- białka na sztywno z solą, potem dodaję cukier, miksuje z 7 minut, po jednym żółtku, miksuję, wyłączam mikser i przez sitko powoli dosiewam mąki i mieszam łyżką drewnianą.
                          wg tego przepisuj upiekłam pierwszy biszkopt nie zakalec i stosuje cały czas.
                          Ja mam zamiar zrobić ozdoby z masy cukrowej. Mały bobasek dziewczynka leżącą w muszli i lilie, może różyczki.
                          Nie zgadzam się z tym, że zrobienie takiej masy drogo wychodzi bo to koszt ok 12 zł ta taki tor 28cm x 22cm
                          różyczki jest łatwo zrobić są fajne instrukcje krok po kroku na necie, kup modelinę i wyrób rękę przed robieniem z masy
                          gotowce są mega drogie
                          Powodzenia
                          • Gość: Gracja Re: Torty na chrzciny IP: 92.55.215.* 08.03.14, 18:14
                            Też mam pytanie- jaka masa jest lepsza śmietanowa czy śmietanowa z mascarpone?
                            Miałam zamiar zrobić śmietankową z truskawkami i kawałkami czekolady. Jeśli zrobię z mascarpone truskawki będą pasować? nigdy takiej masy nie robiłam.

Do autora postu- ja liczę koszt składników i wtedy w zależności do zrobionych ozdób liczę robociznę. Dobrze jest też wiedzieć ile podobny tort kosztuje u konkurencji/ cukierni.
                          • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 09.03.14, 12:57
                            Gość portalu: Gracja napisał(a):

> Nie zgadzam się z tym, że zrobienie takiej masy drogo wychodzi bo to koszt ok 12 zł ta taki tor 28cm x 22cm. gotowce są mega drogie<

Nie napisałam, że drogo wychodzi, ale że też kosztuje. W zasadzie koszt jest porównywalny. Twoja kosztowała 12zł, moja 15zl. Przy koszcie dużego tortu, z dobrej jakości składników, te 3 złote nie ma znaczenia. Moja praca, czas też sie liczą, koszt zaoszczędzonej wody do umycia naczyń a także pewność, że nie będzie niemiłej niespodzianki bo coś nie wyjdzie - są warte tych 3 złotych.

>Ja mam zamiar zrobić ozdoby z masy cukrowej. Mały bobasek dziewczynka leżącą w
                            muszli i lilie, może różyczki.<

Wszelkie kwiatuszki to drobiazg, ale zrobienia bobaska w muszli osobiście bym się nie podjęła, nie jestem rzeźbiarką :) Te wszystkie gotowce są robione w formach, dlatego sa takie "prawdziwe". Warto wydać 10 -15 zł i mieć coś ładnego. W końcu takich tortów nie robi się codziennie.
                            • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 09.03.14, 18:35
                              A ile ok. powinienem użyć masy cukrowej jeżeli tort byłby kwadratowy o boku 33 cm? Jutro planuję zrobić próbę i upiec jeden placek biszkoptowy, ale na blasze takiej do pieczenia czarnej co to do piekarników jest dołączana. U mnie w szkole gastronomicznej, gdy robiliśmy na pracowni rolady to właśnie piekliśmy biszkopt na takiej blasze. Więc przy robieniu tortu upiekł bym bym ten biszkopt 3 razy.
    • mmagi Re: Torty na chrzciny 10.03.14, 11:02
      a na inną piekłaś?jaka jest różnica w uroczystościach?
      • Gość: x jest różnica w dekoracji. IP: *.unitymediagroup.de 10.03.14, 11:29
        na wielkanoc też coś innego robisz niż na boże narodzenie. A jedno i drugie to święta.
        • mmagi Re: jest różnica w dekoracji. 11.03.14, 12:41
          ale on nie pyta o dekorację:/
    • monalisadavinci Re: dla chłopca może takie coś: 10.03.14, 11:40
      Taki "niesmaczny" tort, że gość nawet nie miał odwagi się podpisać. Żarty żartami ale trochę kultury by się przydało. A chrzciny to nie wieczór kawalerski. Wstyd...
    • alina.g.t Re: Torty na chrzciny 11.03.14, 09:04
      Nie wiem jak Tobie, ale mnie się wydaję, że koleżanka chciała tort obkładany bitą śmietanką nie w stylu angielskim. Twój pierwszy link przedstawia właśnie taki tort.
      Tak wyglądają obkładane bitą śmietanką.
      plus.google.com/photos/116325046408814659413/albums/5488576521722897537?banner=pwa
      Zakładając jednak, że to ja źle zrozumiałam, to torty w stylu angielskim są bardzo ciężkie i nie liczy się 10 dag na osobę a 15 dag. Dlaczego tak? ponieważ dekoracja z cukru może stanowić 1/3 wagi tortu i zwykle pozostaje nie zjedzona, no chyba, ze trafią się wśród gości wielkie cukrowe łasuchy :)
      Druga wersja przedstawia tort dekorowany kremem lub bitą śmietanką. Do takiej wersji musisz użyć większej tortownicy, lub zmniejszyć wagę do 10dag na osobę.
      rafal_b_ napisał:

> Moja koleżanka poprosiła mnie o zrobienie tortu na chrzciny jej dziecka ( chłop
      > iec ). Miałbym parę pytań, może mi ktoś coś doradzi, pomoże, bo jeszcze tortu n
      > a taką uroczystość nie piekłem:
      >
      > 1. Ustalone zostało, że tortów ma być 2 ( gości będzie 30 ), lepiej by zostało
      > niż by miało komuś braknąć. Jak się koleżanka dowiadywała na 30 osób tort powin
      > ien ważyć bodajże minimum z 3 kg.
      >
      > - 1 tort ma być zwykły śmietankowy, czyli ubita kremówka z pudrem + żelatyna lub śmietan fix, podobny wzorem do tego: screenshooter.net/7715895/kaecvbl Napis tylko ma być bardziej zwyczajny, prosty + jakieś zakupione dekoracje
      >
      > - 2 tort ma być z masą kawową: ubita kremówka z pudrem + trochę rozpuszczonej w wodzie kawy + żelatyna lub śmietan fix, wzór podobny do tego: screenshooter.net/7715895/acekaii Tutaj planuję zrobić wg. wzoru wózek, nad resztą się jeszcze zastanowię.
      >
      > I teraz moje pytania:
      > a) Lepiej zrobić taką " zwykłą " masę jak napisałem czy może z dodatkiem mascar
      > pone?
      >
      > b) jaki pomysł byście dali jak nie chcę okładać tortu masą cukrową? Mam jeszcz
      > e zbyt małe doświadczenie w tej kwestii.
      >
      > c) Ile gdzieś około bym musiał użyć kremówki na 2 torty o średnicy 26 cm ( bisz
      > kopt na 3 części ) licząc przełożenie, boki, wierzch + dekorację?
      >
      > Jeżeli byście mieli jakieś również inne uwagi i porady, to piszcie :)
      >
      • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 11.03.14, 18:49
        Już postanowiłem jak zrobię ten tort. Ja niezbyt chciałem robić w stylu angielskim, nie koleżanka, ale zmieniłem zdanie. Tort będzie kwadratowy, prawdopodobnie o boku 33 cm, możliwe, że ew. skrócę bok do maks 30 cm, w celu by się zmieścił do lodówki. Trochę się zastanawiałem nad masą. Babcia mi doradziła bym zrobił taką: utrzeć masło z cukrem pudrem i c. waniliowym, dodać żółtka i zrobiony budyń waniliowy. Ostatnio babcia robiła tą masę do ciasta, wiem, że jest smaczna. Po przełożeniu biszkoptu oczywiście boki i wierzch tortu wysmaruję masą maślaną pod masę cukrową. Wg. pewnego przelicznika w internecie na tort kwadratowy o boku 33 cm powinno iść ponad 2 kg masy cukrowej, coś 2 z hakiem, nie pamiętam dokładnie. Więc zakupię 2 x po 1 kg i 1 x 250 g masy, do tego kupię packę do wygładzania mas cukrowych. Następnie jakieś falbanki, gwiazdki czy coś tam zrobię z masy maślanej za pomocą worka cukierniczego na dole tortu dookoła i na górze ( dodając barwnik, pewnie niebieski użyję ). Na każdym rogu tortu planuję dać 1 kwiatek cukrowy ( kupiony oczywiście ) + z dwóch stron kwiatka liście. Na górze tortu byłby napis z literek cukrowych: " W dniu Chrztu Świętego", do kupienia są właśnie gotowe literki tworzące ten napis koloru niebieskiego. No, a na reszcie powierzchni tortu planuję zrobić wózek, wózek z masy maślanej z dodatkiem barwnika. Wózek powstał by przez wyciśnięte z worka cukierniczego gwiazdki, tak jak na zdjęciu z 1 mojego posta.
        • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 12.03.14, 00:28
          Kwadratowy tort to dobry pomysł, ale spróbuj upiec biszkopt w całości, a nie trzy oddzielnie. Tort naprawdę lepiej wygląda, gdy po przekrojeniu nie widać tych zrumienionych blatów. Wiem, blaszka o której myślisz jest niska, ale ja wolałabym kupić odpowiednią blaszkę, niż inwestować w packę do wygładzania masy, która prawdę mówiąc jest potrzebna jak rybie ręcznik ;) Jak się rozejrzysz po własnej kuchni, to znajdziesz co najmniej kilka przedmiotów, które posłużą równie dobrze, np. deska do krojenia chleba. Taka masa budyniowa jest bardzo smaczna, ale pasuje do innych ciast. Do tortu najlepiej pasują masy maślane, śmietanowe i inne lekkie. Jeżeli koniecznie budyniowa, to może taka ze śmietaną i żelatyną? Poza tym nigdy nie ucieram masła z cukrem pudrem, zawsze z kryształem, który rozpuszczając się powoli napowietrza masę, dzieki czemu staje sie puszysta i delikatna. Może trochę dłużej to trwa niż z pudrem, ale efekt jest lepszy. Puder nigdy się do końca nie rozetrze. No i najważniejsze. Gdybyś do tego tortu zużył dwa kg. masy cukrowej, to pokrywa musiałaby mieć więcej jak pół centymetra grubości. Widzisz to? największy łasuch by takiej dawki nie przetrzymał. Na moim torcie jest max 0,5 kg masy. No, niechby na Twój potrzeba było 0,75, ostatecznie kilogram, ale ani grama więcej. To się musi dać zjeść. Masę wałkuje sie cieniutko, czym cieniej, tym lepiej. Ja staram sie, żeby nie była grubsza jak 2 milimetry. Da się rozwałkować między dwoma płatami grubej folii albo papieru. Potem razem z folią nakładasz na tort i dopiero odklejasz. Jeżeli nie masz wprawy, to możesz mieć trudność z rozwałkowaniem dużego kawałka do przykrycia całości. Wtedy możesz wałkować mniejsze płaty i pokrywać częściowo , według jakiegos planu, a potem łączenia sprytnie zamaskować dekoracją. Coś jak u mnie na linii łączenia kolorów. Możesz wymyślić coś ciekawego po swojemu. Co do dekoracji... szczerze?mnie jakoś ten wózek nie przekonuje, ja bym dała jakis jeden, konkretny element, ale wyższy. No, ale mnie nie musi się podobać.

Delikatna masa budyniowa.

1 budyń (dowolny smak)
          1/2 litra mleka
          3 płaskie łyżeczki żelatyny
          200 ml śmietany 30 -36%

Żelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Ugotowac budyń według przepisu i w gorącym rozpuścić żelatynę. Dokładnie wystudzić. Ubić śmietanę i dodawać małymi partiami do budyniu.
          • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 12.03.14, 10:18
            No to powiem Ci tak:
            U mnie w szkole, na pracowni gastronomicznej prawie co tydzień był tort do zrobienia. I robiły go takie dwie koleżanki zawsze. Masę robiły albo budyniową ( ucierały samo masło, do tego dawały zrobiony zimny budyń z dodatkiem cukru, jakiś dodatek smakowy: zwykle trochę rozpuszczonej czekolady, posiekane orzechy włoskie i trochę spirytusu ), albo masę z ubitymi jajkami na parze, gdzie te ubite jajka z cukrem, przestudzone, dodawały do utartego masła + dodatki smakowe. Ja ostatnio piekłem próbny biszkopt u mojej babci ( by sprawdzić jak będzie po upieczeniu wyglądać ). Potem po sprawdzeniu, stwierdziliśmy, że zrobi się ciasto. Biszkopt przecięliśmy tak by się zmieścił do kwadratowej tortownicy, przełożyliśmy masą ( kremówka, puder, żelatyna + mascarpone - taką masę planowałem wstępnie ), na wierzch daliśmy trochę mrożonych owoców, które babcia mroziła w zeszłym roku i na wierzch galaretka. Nie wiem czemu babcia stwierdziła, że ta masa do tortu nie pasuje zbytnio, ( nie pamiętam już dokładnie ), ale, że niby pod ciężarem całego tortu masa na 1 biszkopcie by wypływała z biszkoptu podczas krojenia, bo jak babcia kroiła to ciasto z galaretką to trochę jej masa wypływała. I jeszcze jedno. O jakiej to specjalnej formie do pieczenia mówiłaś kwadratowej, w której miałbym upiec cały biszkopt?A co do jeszcze masy cukrowej, przelicznik ilości masy na daną formę do pieczenia wziąłem z tej strony: www.niezleciacho.com/ile-potrzeba-masy-cukrowej-na-oblozenie-torta/
    • mmagi Re: dla chłopca może takie coś: 11.03.14, 12:42
      eee,słabe te jaja:D
    • budzik11 Re: Torty na chrzciny 11.03.14, 19:50
      Ja tak OT - od kilku dni obserwuję ten wątek i zastanawia mnie, czemu ktoś "zleca" zrobienie tortu na taką (ważną, bądź co bądź) uroczystość osobie niedoświadczonej, która nie wie, jak to zrobić. Nie bezpieczniej zamówić w cukierni?
      • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 11.03.14, 20:32
        Nie używaj stwierdzenia, że jestem osobą niedoświadczoną, tylko na podstawie przeczytania tego tematu na forum. Nie widziałeś nigdy moich wypieków, jak wyglądają, więc takie stwierdzenie jest nie na miejscu. Myślisz, że skoro proszę o jakieś "dobre rady " to oznacza, że nie mam doświadczenia? Cukiernictwo to nie jest mała dziedzina. Możliwości tworzenia różnych ciast, tortów, ciasteczek itp. jest nieograniczona. To, że ktoś nie potrafi zrobić jakiejś tam rzeczy nie oznacza, ze jest osobą niedoświadczoną. Mi chodziło o to, że nigdy nie piekłem tortu na tak ważną uroczystość. Po za tym koleżanka sama stwierdziła, że tort nie musi być super bajerancki jak z cukierni, bo zaproszeni goście i tak się nie znają, żeby mieli coś tam krytykować.
        A tak na koniec dodam zdjęcie. Zdjęcie przedstawiające moje dotychczasowe wypieki, by pokazać, że mam doświadczenie:
        screenshooter.net/7715895/wuayfxd
        • mmagi Re: Torty na chrzciny 12.03.14, 10:59
          no pytania raczej wskazują na osobę małodoświadczona:D
        • budzik11 Re: Torty na chrzciny 12.03.14, 12:00
          rafal_b_ napisał:

> Nie używaj stwierdzenia, że jestem osobą niedoświadczoną, tylko na podstawie pr
          > zeczytania tego tematu na forum.(...)Mi chodziło o to, że nigdy nie piekłem tor
          > tu na tak ważną uroczystość
          .

Mnie też o to chodziło. O takie doświadczenie, a nie o doświadczenie ogólne z piekarnikiem. Ale tak tylko OT mnie to zaciekawiło, sprawa koleżanki.
          • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 12.03.14, 13:51
            No ok, ja może trochę się zbytnio uniosłem niepotrzebnie. I tu racja, z tortami na chrzest nie mam doświadczenia. Aczkolwiek to kwestia tylko odpowiedniej dekoracji.
            • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 12.03.14, 15:27
              No i znalazłem drugi przelicznik wg. którego na kwadrat 30 cm idzie 2,040 kg masy cukrowej, na 36 cm zaś 2,720 kg, licząc, że rozwałkowana masa cukrowa ma grubość 0,5 cm. czyli uśredniając kwadrat 33 cm to wyjdzie bardzo podobny wynik do poprzedniego przelicznika.
              • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 12.03.14, 22:59
                No i mniej więcej się zgadza, jeśli nawalisz tego 0,5cm to wyjdzie Ci ponad dwa razy tyle niż mnie przy grubości 0,2cm.
                • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 13.03.14, 10:30
                  Mój przyjaciel spytał się takiej jego koleżanki, która jest cukiernikiem. Powiedziała, że lukru powinno iść ok 1.5 kg. Byłem dzisiaj w sklepie cukierniczym, kupiłem: 1.5 kg lukru białego, packę do lukru ( jednak postanowiłem kupić, czytałem opinie, że bardzo jest pomocna, a 21 zł nie tak dużo ). Do tego kupiłem kwiaty cukrowe ( uzgadniając z koleżanką jakie jej się podobają )
                  1 raz 10 szt. bodziszek wspaniały:

www.galeriacukiernika.pl/p/59/360/bodziszek-wspanialy-niebieski-10-szt--bodziszek-kwiaty-z-cukru-kwiaty-roze-listki.html

1 x rumianek ( 3 wielkości ):
                  www.galeriacukiernika.pl/p/61/520/rumianek-niebieski-3-wielkosci-rumianek-kwiaty-z-cukru-kwiaty-roze-listki.html
                  2 x listki cukrowe duże:
                  www.galeriacukiernika.pl/p/70/495/listki-cukrowe-duze-20-szt-zielone-listki-z-cukru-kwiaty-roze-listki.html
                  • Gość: Gracja Re: Torty na chrzciny IP: *.net.pbthawe.eu 18.03.14, 13:47
                    Ja już swój tort zrobiłam. Też nie jestem rzeźbiarką i dopiero zaczynam przygodę z tortami ale wolę zrobić ozdobę niż kupować bo nigdy wprawy nie nabiorę.
                    Oto co mi wyszło:
                    plus.google.com/photos/110681997003557617134/albums/5992107049968498385?partnerid=ogpy0
                    • matylda1001 Re: Torty na chrzciny 20.03.14, 03:00
                      Sama tego dzidziusia zmajstrowałaś? No to kłaniam się nisko :) ja bym chyba takiego nie potrafiła. Robię jakieś tam figurki, na moim profilu jest kilka moich tortów dla dzieci, ale tort na chrzciny to już za poważna sprawa :)
                • Gość: Jano Re: Torty na chrzciny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.14, 23:45
                  Może i ja odniosę się do tego o czym pisze Rafał.
                  Otóż mam wrażenie, że on wcale nie szuka rady. On tak na prawdę wszystko wie lepiej. To po co się wysilać? Napisałaś rację Matyldo. O,5 cm masy? Przecież to będzie niezjadliwe...brrr
                  2 mm w zupełności wystarczy, ale do tego potrzeba wprawy. Jeżeli radzi sobie w z wypiekami tak jak opisywał, to współczuję tym którzy to ciasto będą jeść.
                  Rafale przydałoby się Tobie trochę pokory. Jola też miała rację twoje ciasta wygladają masakrycznie. Przestań się łudzić i otwórz oczy. Warto z każdej wypowiedzi wyciągnąć naukę Każda z osób wypowiadających się tutaj, chciała przecież pomóc.
                  • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 25.03.14, 09:24
                    Twierdzisz, że moje wypieki są masakryczne?? A to ciekawe. To wyobraź sobie, że zebrałem całkiem dobre opinie na temat tych wypieków od nauczycieli uczących w mojej byłej szkole przedmiotów gastronomicznych, którzy mają uprawnienia do nauczania i egzaminowania uczniów w zawodzie cukiernika.
                    Co do masy to już pisałem, że to nie ja sobie ubzdurałem te 0,5 cm tylko tak pisało w przelicznikach internetowych. A korzystałem z kilku takich przeliczników. I wszędzie wychodziło, że potrzebuję ponad 2 kg masy cukrowej.
                    Ja nie szukam rady, ja wiem wszystko najlepiej?? O, to kolejne bardzo ciekawe stwierdzenie. Szkoda, że jako jedyny tylko ty tak twierdzisz, no chyba, że ktoś jeszcze tylko bał się wprost to napisać jak ty. Reszta osób dzielnie mnie wspiera i życzy powodzenia, za co wam szczerze i z całego serca dziękuję.
                    "Każda z osób wypowiadających się tutaj, chciała przecież pomóc." Ty też? Bo mi się wydaje, że ty to chciałeś mnie skrytykować a nie pomóc.
        • jolunia01 Re: Torty na chrzciny 18.03.14, 15:41
          rafal_b_ napisał:

> Nie używaj stwierdzenia, że jestem osobą niedoświadczoną, ...

Doświadczone osoby nie pytają na forum o przepis na biszkopt.

>... koleżanka sama stwierdziła, że tort nie musi być super bajerancki jak z cukierni,
          > bo zaproszeni goście i tak się nie zn ają, żeby mieli coś tam krytykować.

Nie ma czego skomentować,.

> A tak na koniec dodam zdjęcie. Zdjęcie przedstawiające moje dotychczasowe wypie
          > ki, by pokazać, że mam doświadczenie:

No, wybacz, ale na podstawie tego zdjęcia nigdy bym ci nie zleciła upieczenia ciasta na jakąkolwiek uroczystość, najwyżej do popołudniowej kawy przy okazji babskich ploteczek. Wszystkie jakieś takie niewykończone, niestarannie udekorowane, krzywe wręcz. Aż trudno uwierzyć, że masz stosowne wykształcenie zawodowe.
          • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 19.03.14, 09:53
            Powiem tak. Ta odpowiedź mnie trochę zabolała. Na pewno można było to ubrać inaczej w słowa. Nie twierdzę, że jestem mistrzem, albo że moje wypieki są idealne, ale na pewno nie określił bym ich, że są brzydkie, niestaranne i niedokończone. Zresztą nigdy nikt mi takiej opinii nie dał, a miałem już opinie od osób, które znają się w tym fachu jakim jest cukiernictwo. Po za tym udało mi się wygrać szkolny konkurs na wypieki świąteczne. Ja również nigdy nie wspominałem, że jestem cukiernikiem. Piekę tylko w domu dla przyjemności a z zawodu jestem kucharzem. Nie uważam również by było czymś złym poproszenie innych osób o rady. Nikt nie jest doskonały. Ja podziwiam ludzi, którzy mimo swej doskonałości w swoim fachu / zawodzie chętnie wysłuchają rad innych osób, nie pogardzą tymi osobami.
            • aqua48 Re: Torty na chrzciny 19.03.14, 15:25
              rafal_b_ napisał:

> Nie uważam również by było czymś złym poproszenie innych osób o rady. N
              > ikt nie jest doskonały.

Oczywiście, że masz rację Rafale, sam widzisz z resztą, że większość nieco bardziej zaawansowanych w wypiekach daje Ci rady, a zawistnymi się nie przejmuj, powodzenia :)
            • minor_swing Re: Torty na chrzciny 19.03.14, 15:45
              Rafał, nic się nie przejmuj. wiadomo, że krytyka boli, zwłaszcza niekonstruktywna, a jeszcze przez internet, gdy często nie ma jak się wybronić to już w ogóle. trzymaj się :)
              • jolunia01 Re: Torty na chrzciny 21.03.14, 10:49
                minor_swing napisała:

> Rafał, nic się nie przejmuj. wiadomo, że krytyka boli, zwłaszcza niekonstruktyw
                > na, ....

Proszę bardzo - masz konstruktywnie:
                w górnym rzędzie zamieszczonej przez Rafała fotografii - pierwsze ciasto w ogóle słabo przypomina tort (wypukły wierzch), drugie - niewygładzona masa na wierzchu i bardzo niestaranne dekoracje wokół brzegu (rozmaitej wielkości i w różnej odległości od brzegu), trzecie - strasznie przekombionowana dekoracja;
                w środkowym rzędzie: pierwsze - nie wiadomo czy jest kwadratowe, czy okrągłe, bo kształt posypki w żaden sposób nie jest skorelowany z kształtem ciasta, drugie - nierówne, trzecie - nierówne jeszcze bardziej, bałagan w dekoracji wierzchu, krzywe i nierówno udekorowane boki;
                w dolnym rzędzie: pierwsze - jakieś keks czy murzynek, w blaszce, trudno więc ocenić choćby wygląd po przekrojeniu (a w przypadku tortów, bo o taki wypiek pytał Rafał, jest to ważne), drugie - wygląda jakby było udekorowane pączkami, najlepiej wyglądają te ciastka na trzecim zdjęciu, bo przynajmniej maja konkretny kształt i jakąś myśl przewodnią w dekoracji.
                Ogólnie - brak doświadczenia Rafała w takich wypiekach mnie by zniechęcił do zamówienia u niego tortu na taka uroczystość.

>... a jeszcze przez internet, gdy często nie ma jak się wybronić to już w ogóle...

Niech pokaże coś zrobionego STARANNIE i da lepsze zdjęcie - to będzie wystarczająca obrona.
                • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 21.03.14, 12:57
                  No to może w skrócie poopisuję te wypieki ze zdjęcia
                  1. Tort tiramisu. Dla mnie wypiek w pełni udany, smakowo również.

2. Tort makowy z masą adwokatową. Przyznaję się do błędu co do tej góry. Błąd powstał prze to, że gdzieniegdzie podczas dekorowania tortu kremówką były niewielkie " luki ", których nie zauważyłem i przez to wylany na wierzch mus z adwokatu częściowo wypłynął. Do smaku jednak osobiście się przyczepić nie mogę, tort był bardzo smaczny.

3. Próbny mini tort z masą kawową obłożony masą cukrową. Tutaj sam robiłem masę cukrową 1 raz w życiu i mi wyszła dobrze, tylko trochę za mało jej wyszło. W konsekwencji nie mogłem idealnie obłożyć całego tortu tą masą tak by całość była przykryta. Co do tych wzorków z masy maślanej może faktycznie ciut ich za dużo. Smak jednak dobry.

4. Mini tort czekoladowy. Dookoła zmielone migdały a na wierzchu masa wyciskana z worka cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Jak to powiedział mój kolega z klasy ze szkoły gastronomicznej: "wygląda jak odbicie lustrzane pięknego lasu iglastego pod ktorym jest ośnieżony stok ".

5. Świąteczny tort cynamonowo migdałowy. " Na żywo " wyglądał on znacznie lepiej niż na zdjęciu, bardzo smaczny.

6. Tort makowy z masą migdałową. Tutaj fakt, widać wyraźnie na zdjęciu, że wzór z masy dookoła tortu nie jest równy w pewnym miejscu. Taki sam tort robiłem na szkolny konkurs wypieków, który wygrałem. Tyle, że w tamtym torcie nie robiłem wzorków z masy dookoła całego tortu a wykonałem tylko 8 rozetek pod gwiazdy z czekolady. Do tego na wierzch śnieżynki cukrowe, a bok tortu obłożyłem dwoma paskami pergaminu, na które uprzednio wylałem roztopioną czekoladę. Po zastygnięciu zdjąłem papier i za pomocą lukru ( gorąca woda + cukier puder ) przykleiłem gwiazdki cukrowe.

7. Stefanka czekoladowa. Przepis masakryczny jak się okazało. Po 1 ciasto biszkoptowo tłuszczowe. Ciekawe, że ciasto prostokątne a kazali piec w głębokiej i okrągłej formie do pieczenia :D. Do tego wg. przepisu było by po upieczeniu przekroić ciasto na ileś tam plastrów. Jak się okazało proporcje były złe podane ponieważ musiałem piec ciasto na 2 razy by było tyle plastrów ile miało być. Potem masa. Tutaj też podali za małą ilość składników. W konsekwencji musiałem masę dorabiać, uprzednio iść jeszcze do sklepu po czekoladę. Naprawdę po tylu przygodach jakie miałem z tym ciastem jestem zadowolony z efektu i wizualnego i smakowego.

8. Tarta z gruszką. Wygląd i smak ok.

9. Ciasteczka prezentowe. Zrobione z ciasta kruchego, jedna część z kakao.
                  • jolunia01 Re: Torty na chrzciny 21.03.14, 17:55
                    Wiesz, Rafale, wbrew temu, co sądzą twoi obrońcy, nie było moim celem zaatakowanie Ciebie. Chciałam tylko zwrócić Twoją uwagę na Twój brak doświadczenia i niestaranność w dekorowaniu. Ani razu nie odniosłam się do smaku, a uwaga o szukaniu przepisu na biszkopt była tylko dlatego, że do tortu powinno się robić biszkopt ze znanego sobie, sprawdzonego i przynajmniej kilkakrotnie wypróbowanego osobiście przepisu (głównie ze względu na piekarnik, w każdym może wyjść nieco inaczej, ponadto różnice mąki, jajek... ). Szkoda, że potraktowane to zostało jako napaść. Twój opis problemów ze stefanką najlepiej oddaje istotę zagadnienia - Tobie nie wyszło tak jak w przepisie, musiałeś piec 2 razy i z masą też miałeś problemy. Nie broń się przede mną, tylko przeanalizuj sobie kolejne etapy "produkcji", żeby wiedzieć gdzie może być pułapka (np. inny rodzaj mąki).
                    Nie zapominaj jednak, że człowiek "je oczami" - najpierw ocenia walory wizualne.
                    Wierzę, że twoje ciasta są smaczne, niemniej "pokazowe" jeszcze nie są. Nad tym musisz popracować. Dlatego napisałam, że na babskie plotki OK (chodzi o smak), a na pokaz za wcześnie. Potrenuj. Powodzenia.
    • mhr2 Re: Torty na chrzciny 19.03.14, 13:36
      zazdroszcze tych smakolykow!
    • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 19.03.14, 17:15
      Już mi przeszło. Rzeczywiście nie ma się czym przejmować. A co do tortu to już wiem jak go zrobię, jaką masę użyję itp. Powinno być dobrze :)
      • Gość: Gracja Re: Torty na chrzciny IP: *.net.pbthawe.eu 19.03.14, 22:30
        My Polacy tak mamy.... że jak sam nie umiem- to chociaż kogoś zdołuję.
        Bywa..
        Rafale życzę powodzenia i pochwal się zdjęciem na koniec :)

• matylda1001 Re: Torty na chrzciny 20.03.14, 03:04
          Też wierzę w Rafała i czekam na zdjęcie tortu.
          Ps. Rafale, kiedy będą te chrzciny?
          • rafal_b_ Re: Torty na chrzciny 20.03.14, 10:43
            27 Kwietnia :)
    • wiedzma30 Najlepszy przepis na biszkopt! 25.03.14, 05:25
      Rzucany biszkopt Doroty:

Składniki na biszkopt do tortownicy 22 - 23 cm:

5 jajek
      3/4 szklanki cukru
      3/4 szklanki mąki pszennej
      1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja piekłam w 20 cm, biszkopt urósł do wysokości formy). Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Smacznego :)
    • wiedzma30 Moze zrobisz podobny? 25.03.14, 05:28
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2267306,2,1,tort-komunijny-dla-dziewczynki.html
      • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 04.04.14, 16:05
        Byłem dzisiaj ponownie w sklepie cukierniczym. Kupiłem specjalne opakowanie na tort. Największe jakie mieli miało wymiary 30 x 40 cm. Tort więc nie będzie kwadratowy o wymiarach 33 x 33 cm. bo by się nie zmieścił, a będzie prostokątny 38 x 28 cm. Akurat zostanie po 2 cm wolnego miejsca z każdego boku tak by można było tort bezpiecznie umieścić w pudełku nie uszkadzając tortu. Do tego kupiłem grubą podstawkę pasującą do tego pudełka czyli też 30 x 40 cm. No i kupiłem jeszcze taką taśmę na bok tortu jasno niebieską. Taśma nie jest jadalna, ale specjalna właśnie na dekorację boku tortu. I teraz pytanie. Czym najlepiej przykleić do tortu obłożonego lukrem plastycznym taką taśmę??
        • edyta95 Re: Moze zrobisz podobny? 04.04.14, 18:12
          nie przyklejać, przecież nikt nie będzie się z nią szarpać przed krojeniem.
          • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 04.04.14, 19:19
            No to inaczej sformułuję pytanie. Jak opleść taśmą tort by się trzymała tego tortu. Wiem, że można zrobić kokardę i się będzie trzymać, parę razy tak robiłem, ale czy w tym wypadku kokarda by pasowała to nie wiem.
            • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 08.04.14, 22:23
              Czy zna ktoś odpowiedź na zadane moje ostatnio pytanie?
              • monalisadavinci Re: Moze zrobisz podobny? 09.04.14, 09:38
                Ja bym "przykleiła" na lukier. Może nie po całości ale w kilku miejscach na kropelkę lukru.
                • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 09.04.14, 10:46
                  A jaki by się najlepiej do tego nadawał?? Królewski na bazie białek i cukru pudru?? Czy może jakiś zwykły z wodą lub z sokiem z cytryny??
                  • Gość: gość Re: Moze zrobisz podobny? IP: 91.236.32.* 10.04.14, 09:26
                    Zwykły, nawet bez cytryny, tylko na bazie pudru i wody. Dość gęsty aby ta wstążka nie zsunęła się.
                    • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 24.04.14, 19:39
                      No i już dzisiaj upiekłem biszkopty :) Jutro się zabieram za masę budyniową. Zastanawiam się czy nie przesmarować delikatnie biszkoptów jakimiś powidłami by zrównoważyć trochę smak.
                      • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 26.04.14, 15:33
                        Skończony. O to moje dzieło :) screenshooter.net/0712540/qyfbumy

Założę się, że i tak ktoś pewnie będzie mieć jakieś " ale ", jednak się tym nie przejmuje. Ja jestem zadowolony ze swojego efektu :)
                        • aqua48 Re: Moze zrobisz podobny? 26.04.14, 16:46
                          Wyszedł Ci bardzo ładny, nie przeładowany ozdobami, widać, że wziąłeś sobie do serca wszystkie porady i uwagi, myślę, że smak również zachwyci wszystkich, gratuluję!
                        • matylda1001 Re: Moze zrobisz podobny? 26.04.14, 20:48
                          Ja będę miała "ale" :) Chodzi o ten listek w lewym, dolnym rogu... złamany, czy tylko tak się wydaje? Wierzyłam, że dobrze Ci pójdzie i się nie zawiodłam. Tort ładny, no i chyba lepiej, że jeden duży a nie dwa mniejsze, prawda? Ciekawe jak wygląda w przekroju, ale tego to i Ty nie wiesz ;)
                          • edyta95 Re: Moze zrobisz podobny? 26.04.14, 21:52
                            tort wart pochwały, Rafale idzie Ci coraz lepiej:)))
                            • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 26.04.14, 22:26
                              Dziękuję za miłe słowa :) Te listki takie są, nie są one równe. Użyłem listków dużych, a kwiatki użyte to bodziszek. A ogólnie to łatwo nie było. Rozwałkować tą masę cukrową to było wyzwanie :D Mimo, że ją uplastyczniłem wcześniej i tak musiałem mocno dociskać wałek by się wałkowała, mimo, że w pewnym filmiku na YouTube gość mówił, żeby nie naciskać mocno wałkiem, że to nie jest ciasto drożdżowe, że się ta masa może porwać itp. Nic z tych rzeczy. Pomocna była bardzo mata silikonowa. Nie musiałem nic podsypywać, a potem tylko obrócić matę, nałożyć na tort masę i zdjąć delikatnie matę. Większych problemów z wygładzaniem masy nie miałem, parę razy przejechałem packą i było ok. Literki się dobrze same przykleiły do masy ( nie musiałem smarować miejsc wodą ), tak samo jak ta taśma na bok. Trochę babraniny miałem jednak z dekoracją z masy maślanej. Mam tu na myśli wózek, bo bodajże adapter się to nazywa do worków mi się rozwalił i przy wyciskaniu, trochę masa mi wyłaziła z worka :D. Ale jakoś dałem radę. A i co najważniejsze jak ta koleżanka stwierdziła jak jej już posłałem zdjęcie, że wszystkim się bardzo podoba :)
                              • rafal_b_ Re: Moze zrobisz podobny? 27.04.14, 23:25
                                Kurcze, wystarczyło mi umieścić fotkę na fejsie i już mam zamówienie na kolejny tort na chrzciny :D Tym razem dla dziewczynki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka