Dodaj do ulubionych

RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie

01.04.14, 10:44
Kancelaria Prezydenta Rosji poinformowała, że Prezydent Putin przygotowuje dekret zmieniający nazwę RUSKICH pierogów. Rosja nie chce, żeby w Polsce pierogi były nazywane dość pogardliwą nazwą ( nie ma w końcu szwabskich kiełbasek) i zgadza się, aby Polacy RUSKIE pierogi nazywali POLSKIMI pierogami!!!
Wielki SUKCES!
Jak widać, Rosja powoli kapituluje....

jeep
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 01.04.14, 11:14
      prima aprilis ?
    • scoutek Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 01.04.14, 13:15
      jeep, niezłe próby dziś uskuteczniasz
      wprawdzie się nie nabieram, ale świetnie się bawię

dzięki za uśmiech :)
    • Gość: ryta Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie IP: *.cable.smsnet.pl 01.04.14, 16:36
      Nic Putinowi do Rusi!
      Nazwa pierogów ruskich wywodzi się od Rusi, a nie od pogardliwej nazwy Rosji.
      A Ruś, to także tereny leżące w obecnych granicach Polski!

pl.wikipedia.org/wiki/Ru%C5%9B
      • quba Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 01.04.14, 16:38
        Ryto,dzisiaj jest PRIMA APRILIS
        • qubraq Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 01.04.14, 18:02
          Żarty żartami ale prawdą jest ze z nazwą "ruskie pierogi" to pierwszy raz sie zetknąłem dopiero po zamieszkaniu pod Warszawą; wczesniej mieszkalismy w takiej niby lwowskiej enklawie na Pomorzu w przywiezionym ze Lwowa domu dziecka; u nas sie zawsze mowilo "pierogi z ziemniakami i serem" i farsz do pierogow był kraszony cabulką podsmażaną na maśle; tak sie mowiło we Lwowie; tak samo tam mówili zarówno Ukraińcy jak i sami Rosjanie; "pirohy s kartoszkoj i syrem..." Dopiero tu w Polsce centralnej sie okazalo ze te nasze lwowskie pierogi warszawiacy nazywają ruskimi i ładuja do nich oprócz ziemniaków i białego sera jeszcze skwarki...
          • quba Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 01.04.14, 19:37
            a moja Mama była z Brzeżan, ale zawsze mówiła "ruskie pierogi"
          • trypel Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 01.04.14, 20:47
            mój dziadek spod Lwowa - mówił ruskie
            babcia spod Rzeszowa - mówiła ruskie
            • posenerka Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 03.04.14, 12:57
              trypel napisał:

> mój dziadek spod Lwowa - mówił ruskie
              > babcia spod Rzeszowa - mówiła ruskie

Przyszywana babcia spod Stanisławowa (teraz Ukraina) też mówiła ruskie.
              Nie pamiętam czy były w nich skwarki czy cebula bo strasznie ich nie lubiłam i nie jadłam.
              Na bank był za to twaróg z ziemniakami.
          • qubraq Trudno... 02.04.14, 09:39
            Może po prostu juz nie pamietam jak sie mówiło we Lwowie... ;-/
            • quba Re: Trudno... 02.04.14, 18:50
              Qubraczku, pewnie się też mówiło tak, jak Ty wspominasz.
            • pinkink3 Re: Trudno... 02.04.14, 19:42
              Dobrze pamietasz, Kubraczku.
              O tym, ze przez latach dziecinstwa jadalam pierogi 'ruskie' dowiedzialam sie dopiero od mojej malej kolezanki, krakowianki bodaj, w wieku moze 10 lat.;)
              Do tej pory pamietam jak sie zdziwilam, kiedy poprosilam w domu, zeby mi zrobiono te nieznane i podobno znakomite ruskie pierogi, a tu sie okazalo, ze jadam je cale zycie pod nazwa pierogow z serem!
              Moja mama byla lwowianka i trzymala sie tradycyjnej kuchni lwowskiej.
              • Gość: jagoda Re: Trudno... IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.14, 21:19
                ruskie, jak ruskie, ciocia mojego męża była wielce zaskoczona, jak sąsiadka we wrocławskim poczęstowała ją ruskimi pierogami, nic nie mówiła, ale pomyślała sobie, ze to przecież "skisiałe" pierogi, pomimo, że pochodziła z Małopolski nie znała tych pierogów, bo u nich w domu gotowało się tylko pierogi z serem
              • jeepwdyzlu Re: Trudno... 02.04.14, 22:23
                pierogi z serem to pierogi z serem
                a ruskie to ruskie
                to elementarz kuchni
                • pinkink3 elementarze 03.04.14, 06:02
                  jeepwdyzlu napisał:

> pierogi z serem to pierogi z serem
                  > a ruskie to ruskie
                  > to elementarz kuchni

Najwyrazniej sa rozne elementarze.
                  Pierogi [z serem i ziemniakami], o ktorych pisalam musialy pochodzic z podrecznika uniwersyteckiego, bo byly wysmienite;)
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Co kraj to obyczaj 02.04.14, 22:27
              I inna nazwa. Dana potrawa może się inaczej nazywać w zależności od regionu. Ja znam te pierogi pod nazwą ruskie, ale spotkałem się też z nazwą pierogi z serem. Jakież było moje zdziwienie, gdy zamiast pierogów z serem dostałem ruskie pierogi. A ja nie lubię ruskich :)) pierogów
              • qubraq Re: Co kraj to obyczaj 03.04.14, 09:45
                Jarku ale u nas tez byly niezaleznie od pierogow z kartoflami i serem oddzielne pierogi z samym serem i dość często je robiły w naszym domu dziecka nasze zakonne lwowskie kucharki; chyba w "Kuchni Brawaty", tej ze Sanoka, też są produkowane osobno pierogi z serem czyli "zesrem" ;-)
                • scoutek Re: Co kraj to obyczaj 03.04.14, 14:06
                  u mojej babci też były dwa rodzaje: ruskie, farsz: ziemniaki+twaróg+cebula na maśle; oraz ze serem, farsz: twaróg na słodko wymieszany z żółtkiem surowym
                  jak się babci spieszyło to robiła tylko te drugie
                  ale ja wolałam zawsze ruskie :)

"Kto zamawiał ruskie? Nikt, same przyszły" - cytat z kabareciku Olgi Lipińskiej :)
                  • jeepwdyzlu Re: Co kraj to obyczaj 04.04.14, 13:47
                    u mojej babci też były dwa rodzaje: ruskie, farsz: ziemniaki+twaróg+cebula na maśle; oraz ze serem, farsz: twaróg na słodko wymieszany z żółtkiem surowym
                    jak się babci spieszyło to robiła tylko te drugie
                    ale ja wolałam zawsze ruskie :)
                    ----------------
                    chyba mieliśmy tę samą Babcię :-)
                    Najserdeczniej....
                    jeep
                    • nchyb Re: Co kraj to obyczaj 04.04.14, 14:17
                      moja rodzina z Wileńszczyzny po wojnie w Polsce - zawsze mówiło się u nich o ruskich pierogach, ale wspominali, ze ich litewscy sąsiedzi zawsze nazywali to pierogami polskimi...
                      • nchyb Re: Co kraj to obyczaj 04.04.14, 14:18
                        a pierogi z serem to z samym serem, na słodko zazwyczaj, tak jak i u Ciebie
    • mhr2 Re: RUSKIE pierogi już nie ruskie tylko polskie 04.04.14, 14:25
      w australii sa bardzo popularne od wiekow:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka