Dodaj do ulubionych

Wypiekacz do chleba?

28.04.14, 11:12
Hej, chciałam tylko zasięgnąć waszej opinii, czy macie może albo możecie polecić jakiś wypiekacz do chleba? Warto go kupić czy rzeczywiście jest to opłacalne i czy taki domowy chleba ma przewagę nad sklepowym?
Dzięki za info
Obserwuj wątek
    • Gość: KOKO Re: Wypiekacz do chleba? IP: *.bredband.comhem.se 28.04.14, 11:42
      Wlasciwie to nie rozumie pytania. Chodzi ci o maszyne do pieczenia chleba czy o opiekacz?
      Co masz na mysli "WYPIEKACZ"?
    • budzik11 Re: Wypiekacz do chleba? 28.04.14, 13:03
      Opłacać to się nie opłaca, bo musisz policzyć koszt samego urządzenia (min. 200zł), kilo mąki np. żytniej ~3zł., do tego dodatki (zakwas albo drożdże, woda, sól, jakieś ziarenka), do tego twój czas i prąd, a przeciętny chleb pszenno-żytni u mnie w piekarni kosztuje 2,70zł. ALE nie ma porównania do jakości takiego chleba - bez polepszaczy, konserwantów, przeciwzbrylaczy czy dziwnych dodatków, pieczesz chleb sama taki, jaki chcesz, z czym chcesz, kiedy chcesz (nie ma, że ci zabraknie np. w święta czy w długi weekend). Poza tym takie urządzenie nie służy tylko do pieczenia chleba - jest doskonałe do wyrabiania fantastycznego ciasta na domowe wypieki drożdżowe (bułeczki, drożdżówki, ciasta), ciasta na makaron czy pierogi, a nawet produkcję domowych przetworów owocowych (dżemy, konfitury, powidła). Ja kocham mój automat do chleba miłością wielką i za nic bym się go już nie pozbyła mimo, że chleb jako taki piekę stosunkowo rzadko (średnio raz na tydzień). Za to przestałam całkiem korzystać z piekarni, pod względem pieczywa jakiegokolwiek jestem całkiem samowystarczalna :)
      • pinkink3 kolejny gruchot 03.05.14, 03:47
        Wydaje mi sie, ze w Polsce kupny chleb jest na tyle dobry, zeby nie zawracac sobie glowy maszyna do pieczenia.

Mam maszyne i owszem, cos sie tam wypiekala, ale moim zdaniem nic szczegolnie dobrego, a juz napewno nic podobnego do chleba z polskiej piekarni.
        Ale jesli chcesz sie pobawic w malego piekarza - sprobuj. Najwyzej bedziesz miala grzmota, ktory nie wiadomo bedzie [gdzie upchnac, podobnie jak maszyne do robienia makaronu, slowcookery, rozne sokowirowki, wyciskacze do pomarancz, blendery i inne kuchenne cuda].
        • brooks44 maszyna do chleba 03.05.14, 13:33
          Ja mam taką maszynę, od jakichś 8 lat. Z początku faktycznie piekłam w niej chleb od A do Z, na drożdżach. Nawet całkiem niezły był (ale ja nie mam dostępu do dobrego polskiego pieczywa), jedynie może nieco zbyt mało wypieczony jak na mój gust.
          Chleba na zakwasie w niej nie piekłam bo podobno zakwas szkodzi powłoce wiaderka (czasem zdarza mi się tylko wyrabiać w niej ciasto jeżeli przepis wymaga dłuższego miętolenia, że tak powiem ;)
          Ostatnio piekę chleb wyłącznie na zakwasie i praktycznie bez wyrabiania, tak więc teraz maszyny używam tylko do wyrabiania wszelakiego ciasta drożdżowego oraz ciasta na pierogi. Może dla niektórych jest to zbędny gadżet ale ja sobie chwalę, bo wyrabia ciasto naprawdę perfekcyjnie.
          • squirk Re: maszyna do chleba 03.05.14, 13:52
            Piekę ósmy rok, wyrabiam w maszynie także ciasto na chleby na zakwasie, wiaderko nadal jak nowe (obecna maszyna ma ze 3 lata), piekę w piekarniku. Dla mnie maszyna to ogromnie przydatny sprzęt, wyrabia świetnie, utrzymuje temperaturę, lubię ją bardzo.
            :-)
        • Gość: annjen Re: kolejny gruchot IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 17:33
          A u mnie sprzęty które wymieniłaś są używane regularnie i ilekroć ich używam, cieszę się, że je mam:) Ciągły brak czasu i podupadające zdrowie zmuszają mnie do wyręczania czym się da. Każdy mój pomysł o zakupie kolejnego "grata" do kuchni był na początku torpedowany przez męża ("co ty będziesz z tym robiła?"), ale przeze mnie dokładnie przemyślany. Automat do chleba błogosławię za wyrabianie ciasta drożdżowego, na pierogi i makaron, a ostatnio zagniótł mi kruche (wyłączyłam program, gdy tylko wymieszał).
          • pinkink3 Re: kolejny gruchot 03.05.14, 18:50
            Gość portalu: annjen napisał(a):

> A u mnie sprzęty które wymieniłaś są używane regularnie..<

Jestes po prostu lepsza gospodynia ode mnie.;)

• Gość: annjen Re: kolejny gruchot IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.14, 20:37
              Albo bardziej leniwą:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka